2014. október 15., szerda

Ismét egy kedves román gesztus

Gyulafehérvár - Forrás - tortenelemppt.blogspot.hu

Románia minden városában az “1918. december 1.” nevet kell viselnie egy központi főútnak

- Hírek és kommentárok -
Hír/MTI: “Romániában kihirdették azt a törvényt, amelyik kötelezővé teszi, hogy minden városban egy központi főút az “1918. december 1.” nevet viselje – közölték a szerdai román lapok. A dátum a gyulafehérvári nagygyűlés napját jelöli, amelyen az erdélyi, bánsági és magyarországi románok kinyilvánították az általuk lakott területek és Románia egyesülését.
Románia nemzeti ünnepének a megünnepléséről szóló jogszabály azt is előírja, hogy december elsején Románia központi és helyi hatóságainak nevelő hatású kulturális, történelemidéző programokat, valamint katonai parádékat kell szervezniük.
A Krónika című napilap emlékeztetett rá, hogy a tervezetet Mircea Dusa védelmi miniszter nyújtotta be a parlamentben, akit Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök többször is pártja erdélyi magyar ügyekben illetékes szakpolitikusának nevezett. A lap szerint a miniszter egyértelműen a székelyföldi városokat célozta meg törvénytervezetével.
A jogszabályt a szenátus áprilisban, a képviselőház szeptemberben fogadta el. A parlamenti vita során román honatyák is kifogásolták az ünneplés kötelezővé tételét. December elsejét 1990-ben nyilvánították Románia nemzeti ünnepévé, amelyen arra emlékeznek, hogy 1918-ban a magyarországi románok egy gyulafehérvári nagygyűlésen kifejezték azon szándékukat, hogy Erdély, a Partium és a Bánság egyesüljön Romániával.
A romániai városok túlnyomó többségében létezik már 1918. December 1. nevű út, ez alól viszont a magyar többségű Hargita megye székhelye, Csíkszereda kivételt jelent. Sepsiszentgyörgyön régóta konfliktust okoz, hogy az 1918. December 1. utca egyes szakaszait átnevezné az önkormányzat.
A Krónika emlékeztetett rá, a székelyföldi Hargita megyében mandátumot szerzett politikus már korábban is benyújtott egy jogszabálytervezetet, amelyben megtiltotta volna, hogy román személyiségekről elnevezett utcák nevét megváltoztassák. A 2011-es próbálkozás azonban elbukott a képviselőházban. Dusa akkor azzal érvelt, hogy a székelyföldi városokban magyar személyiségek neveire keresztelik át a román személyiségek neveit viselő utcákat.
2001-ben, amikor Mircea Dusa a Nastase-kormány kormánybiztosi tisztségét töltötte be Hargita megye prefektusi hivatalának élén, Csíkszeredában rendezték meg a december 1-jei központi ünnepséget. A székelyföldi politikusok egy csoportja provokációnak minősítette, hogy a szociáldemokrata kormány egy magyar többségű várossal akarja megünnepeltetni Erdély Romániához csatolását, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) azonban azt hangsúlyozta, hogy a románságnak és magyarságnak kölcsönös tisztelettel kell viseltetnie egymás nemzeti ünnepe iránt.”
Véleményünk: Ezt az újabb kedves román gesztust, a ‘Divide et Impera!’ – jegyében, (Oszd meg és uralkodj!) – mi elfogadhatatlannak tartjuk.
Lehet, hogy az RMDSZ elfogadja, – s lehet, hogy az RMDSZ szerint; …”a románságnak és magyarságnak kölcsönös tisztelettel kell viseltetnie egymás nemzeti ünnepe iránt…” – mi azonban nem tartjuk helyesnek az olyan ünnepek megtartását, amelyek egy másik közösséget sértenek méltóságukban. És ez a december 1. pontosan ilyen. A románoknak országuk gyarapodását, a magyaroknak pedig a haza szétdarabolását jelentette ez a dátum.
Ha az RMDSZ-nek igaza lenne, s akkor akár mi is ünnepelhetnénk napokat, melyek fájnak a románoknak. Például nem december elsejét, hanem mondjuk december 6-át, amikor a Központi hatalmak csapatai, 1916-ban Mackensen vezetésével elfoglalták Bukarestet, – azután, hogy Románia megtámadta Erdélyt.
De nem vezetne ez sehova. Mi, a magunk részéről nem tartjuk helyesnek a feszültség gerjesztését a Kárpát-medence népei között. Nagyon jól tudjuk, kik állnak a népek egymásra uszításának műveleti mögött. Akiknek az a céljuk, hogy a zavarosban halásszanak, – akiknek az egy-egy országban eluralkodó gyűlölet és káosz, – jó üzletet jelent.
Rendre van szükség, – a rend záloga pedig; az pedig egyes történelmi régiók önrendelkezése lehet.
Rend kell Székelyföldnek, egy önnönmagát kormányzó autonómia által, mint, ahogy rend kell egész Erdélynek is, egy önkormányzati autonómiával, vagy akár a függetlenség kinyilvánításával. – Minden attól függ, hogy a központi kormányzat mennyire lehet partner ezekben a kérdésekben.
De vannak, akiknek egész Európában nem tetszenek a függetlenségi törekvések és mozgalmak. Mert azok az adott régiókban rendet hoznának és egységet, – s ez árt bizonyos körök üzleti érdekeinek, – akik szó szerint a liberalizmus és a multikulti katyvaszában élnek jól, mint hal a vízben. Kiknek lételemük a rendetlenség.
Ezért nem tetszenek nekik sem Skócia, sem Baszkföld, vagy netán Velence függetlenedési törekvései sem. Mert ezen területek autonómiája, vagy függetlenedése esetén, – beköszöntene ott a rend és az összefogás korszaka, – s nem lehetne fenntartani a határokon belüli örökös ellenségeskedést, – mely számukra nagy üzlet.
Ezért is lettek idegesek ezek az atlantisa és unionista háttérerők, – a Krím Ukrajnából népszavazással történő kiválásakor, majd az eredeti anyaországához való csatlakozásakor. – Mert a Krím precedenst teremtett.
Mi, nem kívánjuk, hogy a magyarság Közép-Európában más népek rovására érvényesüljön, de azonban úgy gondoljuk, hogy Székelyföld népének vagy akár egész Erdélynek joga van az önrendelkezéshez és minimum az autonómiához.
Annál is inkább, mivel az erdélyi románok szerint is kizsákmányolják Bukarestből Erdélyt. Angela Tocilă blogger, közíró honlapján megjelent leveléből idézünk, melyben Erdély függetlenségéért, de legalábbis autonómiájáért emeli fel szavát:
“Bukarest és az ország többi része számára Erdély csak egy jövedelemforrás, ahogy az volt Ceauşescu idejében is. 1989 óta semmi sem változott, annak az elvnek az alapján, hogy Erdély köszöni szépen, egyedül is boldogul. Igaz, Erdély elboldogul és egyedül még jobban is boldogulna, de tekintettel arra, hogy annyi pénzt fizet be az állami költségvetésbe, – exponenciálisan több pénzt kellene kapnia, hogy fejlődhessen és nem csak annyit, amennyi a túléléshez kell…” – A teljes cikk erről ITT olvasható >
Mi a magunk részéről, ugyanúgy, ahogyan a fent említett román hölgy, – egy szabad és független Erdély államot preferálnánk, – amely nem tartozik sem Romániához, sem pedig Magyarországhoz. – Három hivatalos nyelvvel: a magyarral, a románnal és a némettel. – Persze mindezt csak egy helyi népszavazással lehetne megvalósítani.
S mivel a történelem az élet nagy tanítómestere, (Historia est magistra vitae), – ezért mi is történelmi példával indokoljuk elgondolásunkat; – mégpedig, a független Erdély Aranykorával, mely Bethlen Gáborral kezdődött 1613-ban.
Forrás - tortenelemppt.blogspot.hu
Éppen ezt javasoljuk mi is, – ahol ennyi nemzet él egymás mellett, – csakis a másik tisztelete jelentheti a békét és a fejlődést. A sebeket nem kellene minduntalan felszaggatni. Ahogyan ez az újabb kedves román gesztus is teszi.
Az Első Világháború utáni status quo fenntartásával, – a háttérhatalomnak a közép-európai népek egymással szembeni ellenségeskedésének állandósítása az érdeke. Ne okozzunk neki örömet ebben.
B-R/SzRTI

Mit okozhat egy igazi járvány, ha néhány Ebola fertőzés ezt teszi a tőzsdével?

ebolacrash
Vajon mekkora esélye van annak, hogy az Ebola tőzsdei összeomlást idézzen elő októberben, a Wall Street számára ominózusnak számító hónapban? [IJ: Függetlenül attól, hogy a járvány mennyire jelent veszélyt vagy mennyire valós, hiszen a járvány „híre” önmagában is elég lehet erre.]
Szerdán például a Dow egyszerre 460 pontot zuhant, végül „mindössze” 173 ponttal alacsonyabban zárva az előző naphoz képest. Ez azonban már egymás után az ötödik nap volt, amit eséssel zárt az index.
A jelen helyzetben természetesen elsősorban az Ebolát tekintik a hihetetlen tőzsdei esés elsőszámú kiváltójának. Szeptember 19-e óta az S&P 500 7 százalékot, a Nasdaq pedig csaknem 10 százalékot esett. A VIX (a piaci ingadozás elsőszámú jelzője a Wall Street-en) szerdán 22 százalékkal emelkedett.
A napok előrehaladtával minden jelző egyre vészesebb képet mutat. Amennyiben néhány ebolás eset az Egyesült Államokban ilyen pánikot képes kiváltani a pénzvilágban, mit okozhat egy igazi járvány?
Természetesen nem az Ebola az egyetlen tényező, ami a részvényárak csökkenését előidézte.
Érdemes egy pillantást vetni Európára is. A Stoxx 600 index 11,4 százalékot esett a 18 nappal ezelőtti csúcshoz képest. Ez már hivatalosan is korrekciónak számít.
Görögországban konkrétan tőzsdei összeomlás volt szerdán:
Mintha a világnak nem lenne elég gondja (ISIS, Ebola, a lassuló Kína, Ukrajna, lassuló Németország, a FED megszorításai, stb.), lám csak, mi tért vissza a listára: Görögország. És nem is akárhogyan!
A tőzsde 9 százalékot esett szerdán, ami túlzás nélkül tekinthető összeomlásnak, és a bankok is a tönk szélén állnak.
Általában a piacok gyorsabban esnek, mint amilyen ütemben képesek emelkedni.
A hirtelen eséseknél az ármozgás drasztikus is lehet. Ahogyan azt 2008-ban is láthattuk, a pénzügyi részvények vezetik a sort. Érdemes megnézni, hogy mi történt a legnagyobb amerikai bankokkal mielőtt megkongatták a vészharangot:
A legnagyobb kereskedési volument magáénak tudható Bank of America 5 százalékot, a Citigoup 5,5 százalékot, a JP Morgan pedig 4,6 százalékot estek, ami komoly veszteségnek mondható ezeknél a bankoknál.
Az Ebola miatti aggodalmak hatására a légitársaságok részvényei is esni kezdtek:
A légitársaságok részvényárfolyamait alaposan megkavarták az Ebola-vírus terjedése miatt bevezetett repülési korlátozások. A United Continental 4, míg az American Airlines részvényárfolyama 4,3 százalékot esett. A technológiai részvények közül az Intel 3,3, az Apple 1,7, a Microsoft pedig 2,3 százalékot veszítettek értékükből.
Egyre többen gondolják azt, hogy a 2008-as történések ismétlése következhet.
A különböző válságok mindig is komoly hatással voltak a tőzsdei árfolyamokra.
A különböző válságok mindig is komoly hatással voltak a tőzsdei árfolyamokra.
Steve Keen, a Kingston Egyetem közgazdaság, történelemtudomány és politika tanszékének professzora például a következőket írta a CNN oldalán „Kapaszkodj! Jön a következő pénzügyi krach” címen megjelent cikkében:
A sebességmérőm 2013 közepe óta azt jelzi, hogy tőzsdei esés várható.
A Fed mennyiségi enyhítési intézkedéseinek tudható be, hogy a piac ilyen sokáig képes volt meghazudtolni a lassuló adósság által generált gravitációt. A mennyiségi enyhítés tulajdonképpen az eszközárakat célzó inflációs program volt, hiszen, ahogy kollégám Michael Hudson fogalmazott „a Fed helikoptere a Wall Street-re szórta a pénzt, nem a kisbefektetőkre”.
A mennyiségi enyhítés végével azonban a tőzsde ismét a magánszektor túlzott adósságállományának kevésbé megbocsátó kegyeire számíthat csupán.
Szóval, üdvözöljük az új válságban, ami nem különbözik a régitől. A hullámvasút megy tovább.
Mások még ennél is pesszimistábbak. Daneil Ameduri, a Future Money Trend-nél például a következőket írta:
„Ha [a tőzsde] 15 000 pont alá esik, azt javaslom, hogy az emberek kezdjenek el ételt és lőszert vásárolni, mert ez a válság kezd durvulni.”
Azt azért érdemes észben tartani, hogy nem sok minden változott az elmúlt egy vagy két hónappal ezelőtti állapotokhoz képest.
Tény, hogy három ebolás esetet diagnosztizáltak az Egyesült Államokban, Európában pedig egy napon belül három országban is felbukkant ebolagyanús betegség, azonban elképzelhető, hogy ez a bajok kezdete csupán.
Jelenleg az Ebolától való félelem rosszabb, mint maga a betegség, ha azonban tényleg járvány alakulna ki, amelyben ezrek vagy akár százezrek betegednek meg, elképzelni sem lehet, hogy ez milyen hatással lenne az árfolyamokra.
Egy ilyen helyzetben már nem tőzsdei esésről beszélnénk, hanem valószínűleg a történelem legnagyobb tőzsdei összeomlásáról.
Korábbi válságok alkalmával láthattuk, milyen sebességgel tűnnek el az alapvető élelmiszerek és egyéb fontos cikkek a polcokról.
Korábbi válságok alkalmával láthattuk, milyen sebességgel tűnnek el az alapvető élelmiszerek és egyéb fontos cikkek a polcokról.
Bizonytalan, félelmekkel terhes időkben a pénzintézetek nem szívesen adnak kölcsön, se egymásnak, se a fogyasztóknak, márpedig a jelenlegi gazdaság az adósságra épült, így ha az adósságcsapot elzárják, azzal a gazdaság tulajdonképpen megszűnik létezni.
Ezért fontos imádkozni, hogy ne alakuljon ki igazi járvány. Korábbi válságok alkalmával láthattuk, milyen sebességgel tűnnek el az alapvető élelmiszerek és egyéb fontos cikkek a polcokról.

Forrás: The Economic Collapse
http://idokjelei.hu/2014/10/mit-okozhat-egy-igazi-jarvany/
Kinek szíve reád támaszkodik, megőrzöd azt teljes békében, mivel Te benned bízik;” Ézsaiás 26:3

Leépít a francia hadsereg

Öt hadihajó lefegyverzése, egy ezred feloszlatása, a leghíresebb francia katonai kórház és egy haditengerészeti bázis bezárása, valamint 7500 munkahely megszüntetése szerepel a francia hadsereg jövő évi átszervezési tervében, amelyet a költségvetési megtakarítások részeként szerdán ismertetett Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter.

"A felelős honvédelem is kiveszi a részét a nemzet erőfeszítéseiből a költségvetési helyzet javítása érdekében" - írta közleményében a tárcavezető. "Hazánk szuverenitása úgyannyira múlik a védelmen, mint az államháztartás rendbetételén" - tette hozzá.

A legnagyobb érvágást egy tüzérségi ezred feloszlatása jelenti a 45 ezer lakosú, északkeleti Chalons-en-Champagne-ban, ahol a katonák és családjainak kiszolgálása számos munkalehetőséget biztosított az oktatási intézményektől kezdve a kereskedelemig. Benoist Apparu, a városnak az ellenzéki jobbközéphez tartozó polgármestere ezért csütörtökre tüntetésre hívta a helyieket a szerinte bűnös reform elleni tiltakozásul, és a várható veszteségek anyagi kompenzációjára kérte a kormányt. Szerinte közvetlenül 960, közvetve pedig 700 munkahely fog megszűnni a városban a katonák távozásával. "Ez gazdasági katasztrófa. Ezer ember elbocsátása, családok fognak innen elköltözni, legalább húsz iskolai osztály fog megszűnni" - mondta a politikus a France Info hírrádióban.

Párizsban bezár a Val-de-Grace katonai kórház, ahol számos francia és külföldi államfőt, köztük legutóbb Abdelaziz Bouteflika algériai elnököt kezelték. Az intézmény a jövőben kizárólag kutatási és képzési tevékenységet fog végezni, a gyógyászati szolgáltatások átkerülnek a párizsi agglomeráció másik két katonai kórházába, a Clamart-ban található Percy és a Saint-Mandéban található Bégin kórházba. A CGT szakszervezet szerint a Val-de-Grace kutatóközponttá átalakítása, ahol a minisztérium szerint 1979 óta nem volt nagyobb felújítás, 250 millió euróba fog kerülni.

A 2014 és 2019 közötti átszervezési programban, amelynek keretében összesen 23 ezer munkahely szűnik meg, a miniszter szerint a változások úgy történnek, hogy a francia hadsereg "operációs kapacitása megmaradjon". Az átszervezés tiszteletben tartja Franciaország nemzetközi kötelezettségvállalásait és megőrzi a nukleáris elrettentés politikáját.

A francia hadseregben 2013 végén 278 ezer katonai és polgári személy dolgozott. Közülük 8 ezren teljesítettek külföldi szolgálatot. A hadsereg csak egyetlen ezred feloszlatása mellett döntött, máshol átalakítanak vagy áthelyeznek egységeket, így 7500 munkahelyet tudnak jövőre megszüntetni.
MTI-Napi Gazdaság

Megtalálták a soha nem látott vegyi fegyvereket

Az amerikai média nyilvánosságra nem hozott titkos iratokra hivatkozva az állítja, hogy az amerikai katonaság ás az iraki csapatok mintegy 5 ezer db vegyi fegyvert találtak Irak területén a 2004–2011 közötti időszakban. Újságírók annak kapcsán jutottak rejtélyes információhoz, hogy az amerikai katonák hol milyen sérüléseket szenvedtek a vegyi fegyverek felfedezése során. Korábban az Egyesült Államok ezekre a vegyi fegyverekre hivatkozva legitimálta az iraki megszállást. Az utóbbi években azonban széles körben ismertté vált, hogy Irakban semmilyen vegyi fegyvert nem találtak, a vegyi fegyverek emlegetése csak ürügy volt az amerikai beavatkozásra. Az amerikai propagandagépezet sajtóorgánumai most rámutatnak, hogy Irakban a vegyifegyver-raktárakat Szaddám Huszein idején létesítették.

Ezeket a vegyi fegyvereket - akár léteznek, akár nem - a propagandagépezet már sokmindenre felhasználta: előbb Szíriára mutatott rá az amerikai külügy, ahová állítólag Szaddam Husszein vegyi fegyvereit átszállították, és erre hivatkozva akarták bejelenti az amerikai beavatkozást. Miután Oroszország közreműködésével a szíriai vegyi fegyvereket "elszállították", ez az érvelés a beavatkozásra alaptalanná vált.
Érdekes módon néhány hónapja az amerikai média újabb ürügyet talált, hogyan lehet vegyi fegyverekre hivatkozva beavatkozni Szíriában: előkerültek a soha nem létező dokumentumok, miszerint az amerikaiak már korábban megtalálták Irakban a vegyi fegyvereket, csak titokban tartották. Ezeket a vegyi fegyvereket azonban Észak-Irakban ellopták az ISIS nevű terrorszervezet tagjai, akik most Szíriában akarják bevetni őket a békés civil lakosság ellen. Emiatt az USA felhatalmazná magát arra, hogy megvédje a békés civileket saját terroristáitól. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ezek a vegyi fegyverek sokkal nagyobb pusztítást végeznek amerikai propagandaként bevetve, mint valós bevetés esetén a harctéren.


http://www.hidfo.net/2014/10/15/megtalaltak-soha-nem-latott-vegyi-fegyvereket

45 embert vett őrizetbe a hongkongi rendőrség

Legalább 45 embert tartóztattak le Hongkongban, miután a nyugati szervezésű "Occupy Central" tüntetés tagjai összecsaptak a rendőri erőkkel. A rendőrségi közlemény szerint elkezdték eltakarítani a kormányépületek közeléből a barikádokat, erre válaszként támadtak a tüntetők szervezetten a rendőri erőkre. A szervezett megmozdulásban néhány tucatnyian vettek részt, akik akadályozták a rendőrök munkáját és mindenáron erőszakos összecsapást akartak, emiatt provokátornak tekinthetőek és őrizetbe vették őket. A munkanapok kezdetével a tömeg újra elapadt, a megmaradt néhány tucatnyi tüntető azonban fizetett keménymagnak tűnik, akárcsak Ukrajnában, mert nem visszakoztak és utcai harcot kezdtek volna a rendőri erőkkel.



http://www.hidfo.net/2014/10/15/45-embert-vett-orizetbe-hongkongi-rendorseg

A viszonylagos éjszakai nyugalom után Donyeck környékén kora délelőttől kiújultak a harcok.

lövész
A jellemző, hogy Nyalókakirály latortüzérsége lövi a lakott településeket, a milicia pedig – ahová időben odaér – gyalogsági rohammal kiiktatja őket.
Janakijevo és Gorlovka ennek a gyakorlatnak a példaképe lehet. A latrok lőnek, a milicisták néhány pribék kiiktatásával csendet parancsolnak.
Kalinovkában két civil meghalt a valcmanista terrortámadásban, öt megsebesült.
Avgyejevka nyugati részén utcai harcok folynak reggel óta. Itt két népfelkelő megsebesült. Többen viszont láttak kicsinált pribékhullákat a kertekben és az épületek között. Lehallgatott rádióforgalmazásból tudható, hogy a bérgyilkosok nattól félnek, hogy Avgyejevka ellen rohamot indít a milicia. Ahhoz meg nem fűlik a foguk a bűnözőknek.
Gyjebalcsevo környéke értelemszerűen hangos. Mindenki lő minden rendelkezésére álló eszközzel. A városban három helyi lakos esett áldozatul a latorgránátoknak.

Grigorovkánál a valcmanisták, Kommun térségében a népköztársaságiak tüzérsége aktív.
Az Olhovatkánál tanyázó brigantikat “Grad” csapással súlytották a népfelkelők, Sztrjukovo, Rasszipnoje és Petropavlov mellett “csak” aknavetőkből” kaptak áldást a nyakukba.
A Telmanovszkij – járás területén Belüj Kameny közelében az önvédelmi erők két katonája súlyosan megsebesült, amikor Sztarognatovka felől kaptak tüzérségi támadást.
Granyitnoje lakott területét is lőtte Nyalókakirály latortüzérsége.
Sztaromarevkijben úgyszintén lakóépületek estek áldozatul a valcmanisták terrorjának. Hat helyi lakos is megsebesült!
A Csjernuhino mellett fészkelő pribékek állásainak jó részét a népköztársaságiak egy “Grad” össztűzzel felszámolták. Két tucatnál több bérgyilkos kiadta a páráját.
Zorinszk és Mihajlovka lakótelepeit pedig a valcmanisták lőtték. Hat helyi lakos sebesült meg.
A Szlavjanoszerbszk – járásban lévő Szmelo melletti milicista blokkposztnál egy valcmanista tüzérségi gránát megölt egy milicistát, kettőt megsebesített.


http://balrad.wordpress.com/2014/10/15/frontjelentes-donbasszbol/

Kiszorítják a dollárt - már Dél-Korea is

Dél-Korea Központi Bankja olyan adatokat hozott nyilvánosságra, amiből világosan látszik, hogy elkezdték visszaszorítani a dollár használatát, és a jüant előnyben részesíteni. A dél-koreai hazai devizatartalék jüanban tárolt összege idén júliusban elérte a 16,19 milliárd jüant. Ez 55-szeres növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest, amikor még csak mintegy 290 millió jüant tartalékoltak. A dél-koreai központi bank szerint 2012 végén az állam devizatartalékának mindössze 0,4%-a volt jüanban tárolva, ám ez tavaly év végére 13,7%-ra nőtt, idén júliusban pedig már meghaladta a 25,9%-ot.
A koreai lakosság szintén jüanba menekíti megtakarításait, mivel rájöttek, hogy amennyiben koreai pénzben tárolják a családi megtakarításokat, annak értékét hamarosan felemészti az infláció, miközben a jüan viszonylag értékálló, stabil pénz. A koreai befektetők szintén elkezdték jüanba összpontosítani a vagyonukat, ami mostanra stabil trenddé alakult.

Miközben a dollár használatát számos országban visszaszorítják, mostanra a világ minden táján RMB-ben is bocsátanak ki kötvényeket; még a McDonald's is adott ki RMB alapú kötvényt. Az Egyesült Királyság vált az első országgá, amely jüanban adott ki állampapírokat. Korábban a Bank of China engedélyezte a közvetlen jüan-euro váltást, a dollár közbeiktatása nélkül. Ezek mind egyirányba mutató történések; a nyugati és a keleti országok is lassan megértik, hogy a jelenlegi pénzügyi rendszer a végéhez közeledik, és elkezdtek biztonsági garanciákat eszközölni.


http://www.hidfo.net/2014/10/15/kiszoritjak-dollart-mar-del-korea

Négy nyomasztó grafikon a kivándorlásról

A kivándorlók 80 százaléka fiatal, az értelmiség, a magasan képzettek jó része búcsút int Magyarországnak. Nem igazán akarnak visszajönni. A KSH egy nemzetközi projekt keretében felmérte, hogy pontosan mennyi magyar is vándorolhatott ki Magyarországról. A 350 ezer kiment, huzamosabb időt kint is dolgozó honfitársunk jellemzőit megnézve több riasztó és felettébb aggodalomra okot adó mutatók is vannak. Kiválogattunk ezek közül most négy fontos elemet.

Sajtótájékoztatót tartott szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), melyen az általuk vezetett 8 országra kiterjedő migrációs kutatás Magyarországra vonatkozó megállapításait ismertették (más országokról is szó esett, de a fókuszban érthető módon hazánk állt). A sajtótájékoztatóról itt írtunk, ám most a tanulmányból kiemeltünk négy olyan grafikont, ami igazán aggodalomra adhat okot Magyarországnak.
1.
A már évek óta folyó, különböző találgatásoknak tehet most a végére egyfajta pontot a SEEMIG kutatása, a KSH keretében végzett más migrációs statisztikákat és a SEEMIG pilot survey-jét alapul véve 2013 év elején nagyságrendileg 350 ezer olyan kivándorolt magyar élt a világban, akik 1989 után, és legalább egy évvel a felmérés előtt hagyták el Magyarországot. Az első legmegdöbbentőbb adat az, melyet ugyanakkor személyes tapasztalatokból már sokan leszűrhettek, hogy a 2009 után kivándorlók majdnem négyötöde fiatal.

A jobb oldali oszlopra kell figyelni, szinte csak a fiatalok hagyták el az országot 2009 után
Fotó: KSH
A fiatalok kiáramlásának problémájára Melegh Attila is utalt a sajtótájékoztatón, az elvándorlásukkal az ország elveszíti jövőbeli erőforrásainak egy részét. Ez pedig rövid és közép távon bevételi problémákat okozhat: kevesebb adó- és járulék érkezik be az államkasszába, és a belső fogyasztás is kisebb lehet. A kivándorlók nyugdíjrendszerre gyakorolt hatásáról itt írtunk bővebben.
2.
A kivándorlók között lényegesen magasabb a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya az itthon élőkhöz képest: míg az itthoni népesség 18 százaléka rendelkezett diplomával, addig a kivándorolt magyaroknál ez az arány 32 százalék. A kivándoroltak harmada így a legképzettebb magyarok közül kerül ki, akik minden bizonnyal nem minimálbért kerestek itthon (ha dolgoztak, márpedig minden bizonnyal így volt, hiszen a diplomások körében lényegesen alacsonyabb a munkanélküliség, mint az alacsonyabb képzettségűek körében). Másfelől az ország így az értelmiség egy komoly részének is búcsút mondhat.

A középső oszlopban látható a kivándoroltak iskolai végzettsége: igen magas a felsőfokú végzettségűek aránya
3.
Az itthon maradt család- és háztartástagoktól azt is igyekeztek megtudni a kutatás során, hogy vajon szándékozik-e hazatérni a külföldön tartozkodó kivándorolt. Az eseteknek csupán 10 százalékában tudtak határozott, időponthoz vagy legalább körülbelüli időintervallumhoz köthető hazatérési szándékról beszámolni. A legtöbb esetben azt a választ kapták a kutatók, hogy a kérdezett tudomása szerint maga a külföldön élő személy sem tudja, haza akar-e térni, illetve mikor tenné ezt (37 százalék), míg 25 százalék határozottan úgy nyilatkozott, hogy szerinte a külföldön élő háztartástagjának-, rokonának nincsenek hazatérési szándékai. Az adatok alapján az látszik, hogy minél régebben él valaki külföldön, annál valószínűbb, hogy már nem szándékozik hazatérni. A 2009 után kiköltözőkre viszont inkább a bizonytalanság a jellemző (51 százalék), és csupán 10 százalékról valószínűsíthető, hogy egyáltalán nem tervez hazatérést.

Nagyon kevesen tudják, hogy biztosan haza akarnak jönni
4.
Bár a sajtótájékoztatón is felhívták arra a figyelmet, hogy nem Magyarországról pörög a legjobban a kivándorlás, nem is tőlünk mentek el a legtöbben a számokat tekintve, ám az látszik, hogy nő a kivándoroltak száma, 2010 és 2013 között ekkora megugrás volt:

Az adatokból az látszik, az otthon lévő népesség arányát tekintve nem Magyarországon pörög a legjobban a kivándorlás, ám nálunk is gyorsul a folyamat
Ha ezt a gyorsuló folyamatot összekapcsoljuk az előző grafikonnal, akkor talán meg lehet fogalmazni egy olyan hipotézist, hogy ha ez a folyamat folytatódik, vagyis egyre többen költöznek ki külföldre, akkor az évek múlásával már egyre kevésbé lehet motiváció arra, hogy hazaköltözzenek. Azt nyilván nem tudjuk, hogy egy erőteljesebb hazai gazdasági növekedés, társadalmi folyamatok változása mennyiben befolyásolhatja a hazatérési szándékokat, ám az idő előrehaladtával ezek a húzó faktorok, ha meg is történnének, akkor már komolyan erejüket veszíthetnék.
(HVG)

Az USA 6. flottájának zászlóshajója kikötött Grúziában

Az USA 6. flottájának zászlóshajója, a USS Mount Whitney parancsnoki hajó megérkezett Grúzia fekete-tengeri kikötőjébe Batumiba. A hajó három hétig maradhat a Fekete-tengerre vonatkozó nemzetközi egyezmények értelmében a térségben. A USS Mount Whitney volt a NATO 2011-es, Líbia elleni agressziójának parancsnoki központja. Az USA erődemonstrációs szándéka a heteken belül lezajló ukrajnai és donbasszi választások tükrében nyilvánvaló, azonban mindenképpen rossz ómen az a tény, hogy a hajót az amerikai vezetés 2008-ban csak humanitárius segély célba juttatására tudta felhasználni az orosz-grúz háború után, és hogy a USS Mount Whitney-t egyszer már kiutasították a térségből, amikor ugyancsak 2008-ban megpróbált kikötni Szevasztopolban, az azóta Ukrajnától függetlenedő Krími Autonóm Köztársaság területén.


http://www.hidfo.net/2014/10/15/az-usa-6-flottajanak-zaszloshajoja-kikotott-gruziaban

Az elmúlt napokban folyamatosan vissza – vissza térő volt Donbassz hactéri jelentései között Nyikisino neve.

Olyan aprócska kis falu ez a Nyikisino, hogy még a térképen sem szerepel. Gyjebalcsevotól 19 kilométerre van – ám mostanra kulcsfontosságúvá vált. Nyikisino a gyjebalcsevoi katlan artériája mellett fekszik. Amellett a folyosó mellett, amelyen keresztül a katlanba zárt latorhordák segítséget remélhettek. Amely katlanban csak az ilovajszkihoz hasonló méretű latorerők vannak beszorítva.
Nyikisino viszont a népköztársaságiak kezén van. Pontosabban a falu romjai. Nyalókakirály latortüzérsége ugyanis már rommá lőtte Nyikisinot. A romhalmaz minden nap megkapta ezidáig a maga gránátadagját a brigantiktól, akik ráadásul minden nap – akár többször is – gyalogsági támadást is intéztek a falu helyét kézben tartó népköztársaságiak ellen.

Persze a népfelkelők is tisztában vannak a hely stratégiai fontosságával, és ennek megfelelően vigyázznak is rá nagyon. Ma reggel pedig – úgy fest a dolog – sikerült nekik elvágni az artériát teljesen. Nyikisinonál – az egyetlen katlanba be és kivezető úton nincs több latorközlekedés.
Vagy háromszáz valcmanista páncélos jármű, rengeteg vontatott löveg, és mintegy három ütegnyi “GRAD” – valamint közel háromezer lator retteg a gyebalcsevoi katlanban. Tudják jól, hogy egyetlen reményük – a nyikisinoi út elvesztése után már csak a gyors vég következhet. Így volt ez Ilovajszknál is.
Ilovajszk után pedig hatalmas tér nyílott a népköztársaságiak számára!http://balrad.wordpress.com/2014/10/15/donbassz-nyikisino-az-atvagott-arteria/

A Jobb Szektor megszavaztatta honvédelmi miniszternek a Nemzeti Gárda parancsnokát

Az ukrán parlament tegnap elfogadta a Petro Porosenko által javasolt új hadügyminiszter személyét. Ukrajna új kinevezett hadügyminisztere a Nemzeti Gárda eddigi főparancsnoka, Stepan Poltorak. A parlamenti szavazás reggelén a soviniszta Jobb Szektor szimpatizánsainak tízezer fős tömege vonult a parlament elé, a Nemzeti Gárda Kijevbe visszarendelt egységeivel kiegészülve, hogy kellő nyomást gyakoroljon a szavazás biztos kimenetelére. A tüntetők a népirtással gyanúsítható Azov, Aidar, és Donbassz egységek zászlóit és banderista jelképeket lobogtatva az ideiglenes tűzszünet azonnali beszüntetését, és a harcok újbóli megindítását követelték. A kordonra kivezényelt rendőrökkel nem provokáltak ki komolyabb összecsapást, de a tömegből többször is rálőttek az ukrán parlament épületére.

Stepan Poltorak mint főparancsnok felelős lehet a Nemzeti Gárda, különösen a Donbassz egység által feltételezhetően elkövetett népirtás bűncselekményében, ami emberiesség elleni bűntett. Az ideiglenes tűzszünet értelmében az operációs területek egy részéről visszavonuló Nemzeti Gárda felhagyott állásainak környékén több tömegsír is feltárásra került, amelyben megkínzott és megcsonkított, bizonyos esetekben belső szerveiktől megfosztott civilek, köztük gyermekek holttestei kerültek elő. Eddig 400 holttestet hantoltak ki. A tényt az EBESZ ukrajnai missziója is megerősítette. Oroszország közös, nemzetközi felügyelet ellenőrzése alatt álló ukrán-orosz vizsgálóbizottság felállítását, és a tényállás mihamarabbi tisztázását sürgeti, azonban a kérés eddig a kijevi vezetésnél süket fülekre talált.
Kijev Poltorak kinevezésével egy emberiesség és béke elleni bűncselekményért felelőségre vonható személyt legitimál a hatalomba. Kijev háborút akar.


http://www.hidfo.net/2014/10/15/jobb-szektor-megszavaztatta-honvedelmi-miniszternek-nemzeti-garda-parancsnokat