Az ukrán parlament tegnap elfogadta a Petro Porosenko által javasolt új hadügyminiszter személyét. Ukrajna új kinevezett hadügyminisztere a Nemzeti Gárda eddigi főparancsnoka, Stepan Poltorak. A parlamenti szavazás reggelén a soviniszta Jobb Szektor szimpatizánsainak tízezer fős tömege vonult a parlament elé, a Nemzeti Gárda Kijevbe visszarendelt egységeivel kiegészülve, hogy kellő nyomást gyakoroljon a szavazás biztos kimenetelére. A tüntetők a népirtással gyanúsítható Azov, Aidar, és Donbassz egységek zászlóit és banderista jelképeket lobogtatva az ideiglenes tűzszünet azonnali beszüntetését, és a harcok újbóli megindítását követelték. A kordonra kivezényelt rendőrökkel nem provokáltak ki komolyabb összecsapást, de a tömegből többször is rálőttek az ukrán parlament épületére.

Stepan Poltorak mint főparancsnok felelős lehet a Nemzeti Gárda, különösen a Donbassz egység által feltételezhetően elkövetett népirtás bűncselekményében, ami emberiesség elleni bűntett. Az ideiglenes tűzszünet értelmében az operációs területek egy részéről visszavonuló Nemzeti Gárda felhagyott állásainak környékén több tömegsír is feltárásra került, amelyben megkínzott és megcsonkított, bizonyos esetekben belső szerveiktől megfosztott civilek, köztük gyermekek holttestei kerültek elő. Eddig 400 holttestet hantoltak ki. A tényt az EBESZ ukrajnai missziója is megerősítette. Oroszország közös, nemzetközi felügyelet ellenőrzése alatt álló ukrán-orosz vizsgálóbizottság felállítását, és a tényállás mihamarabbi tisztázását sürgeti, azonban a kérés eddig a kijevi vezetésnél süket fülekre talált.
Kijev Poltorak kinevezésével egy emberiesség és béke elleni bűncselekményért felelőségre vonható személyt legitimál a hatalomba. Kijev háborút akar.


http://www.hidfo.net/2014/10/15/jobb-szektor-megszavaztatta-honvedelmi-miniszternek-nemzeti-garda-parancsnokat