2015. szeptember 21., hétfő

Megkezdődik a határzár horvát szakaszának építése

Rigó Csaba, Zala megye kormánymegbízottjának hétfői bejelentése szerint a megye határain is megkezdődik a határzár építése. A Horvátországgal szomszédos zalai határszakaszon egyelőre a gyorstelepítésű drótakadályt helyezik el, azt követően rohamléptékben zajlik majd a négyméteres kerítés építése.
A kormánymegbízott kijelentette, hogy az elmúlt napok folyamán erősödött a katonai jelenlét a megye határvidékén. A környéken a katonák a rendőrök munkáját segítik, és közös erővel zajlik majd a határzár építése. Elmondása szerint mostanra helikopterrel és drónnal is figyelik a határszakaszt.
Zala megye peremén 42 kilométer hosszú a határ, ebből 24 kilométeren a Mura folyó természetes védelmet is biztosít. A kerítés építésére amiatt van szükség, mert Horvátország számára hamar kiderült, hogy az “A” terv (az ország határainak megvédése) helyett a “B” tervet, majd a “C” tervet is életbe kell léptetni. Utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem regisztrálják a bevándorlókat, ujjlenyomatot se vesznek, ehelyett tömegesen odaszállítják őket a magyar határ közelébe, de még Horvátország területére – ahol útbaigazítják őket, merre található Magyarország.
Horvátország lépése azt jelenti, hogy a problémát teljes mértékben áthárítják magukról. A szerb határon épült kerítés után a horvát határszakasz nagy része még nyitva van, a kormány ugyanis bízott abban, hogy mivel Horvátország a schengeni övezet teljes jogú tagja kíván lenni, megvédi majd saját – s így a schengeni övezet – határait. Erre nem került sor, ehelyett hazánkba továbbítják a bevándorlókat. Máshova nem is tudják; Szlovénia mostanra hermetikusan lezárta déli határait. Az M1 beszámolója szerint a gépjármű-közlekedést is egyirányúvá tették – az országot elhagyni lehet, de a bevándorlók nem léphetnek be Szlovénia területére. Ennek következtében a Szerbián áthaladó migránsok Horvátország felől mind Magyarország területére érkeznek, ami indokolttá teszi a határzár horvát szakaszának lehető leggyorsabb megépítését.


http://hidfo.ru/2015/09/megkezdodik-a-hatarzar-horvat-szakaszanak-epitese/

A kormány elmagyarázza a migránsoknak, hogy ne erre jöjjenek

A kormány egy újabb európai módszert vett be a migrációs válság kezelésének eszköztárába: libanoni lapokban figyelmeztetik a potenciális bevándorlókat, hogy Magyarországon börtön vár rájuk.
Az An-Nahar libanoni napilapban ma jelent meg az első, a magyar kormány által finanszírozott hirdetés, ami kijelenti, hogy Magyarországon bebörtönzés is járhat az illegális határátlépésért. A napilap az ország egyik legnagyobb olvasottságú sajtóorgánuma, az ott megjelenő tartalmak bejárják az arab világot, különösen az ehhez hasonló figyelemfelhívó akciók.
Orbán Viktor a szerb határon épített határkerítés építési munkálatainak megkezdése előtt hirdette meg a kormány új válságkezelési stratégiáját, melynek egyik lényeges eleme, hogy Magyarországról a nemzetközi sajtóban elterjesztett hírekkel kell eltéríteni a migránsokat.
Az intézkedés kihirdetését követően megkezdődött a határkerítés építése is, az elmúlt hónapok során pedig a nemzetközi sajtóban elkezdett terjedni annak a híre, hogy Magyarországon a migránsok minden irányból ellenséges fellépésnek vannak kitéve. Egyik legismertebb eset a László Petra nevéhez kötött botrány, ami nemzetközi szinten elhintette azon gondolat magvát a köztudatban, hogy Magyarországon illegális bevándorlóként még az újságíróktól is óvakodni kell. Egy másik, nemzetközileg ismert figyelmeztetés az Ásotthalom polgármestere által készített videó, ami szintén arra ösztönzi a migránsokat, hogy – lehetőségeikhez képest – törekedjenek a magyar-szerb határ elkerülésére.
A kampányban passzív információhordozóként a liberális sajtó is részt vesz. A magyarországi liberális sajtóorgánumok valós időben szolgáltatnak információt a migránsokkal kapcsolatos történésekről, mert ezek ismertetésével sajnálatot akarnak kiváltani a választókból, hogy hozzájáruljanak a balliberális pártok támogatottságának növeléséhez. Köztük akad angol nyelvű tudósítás is. Ennek részeként szükségképpen migránsok ellen elkövetett bűncselekményekről is beszámolnak (embercsempészek visszaélései, rasszista indíttatású támadások), ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy az Európába érkező bevándorlók egy része módosítsa a tervezett útvonalat.
A kormány mára gyakorlatilag információs háborút vív a Magyarországra zúdított migrációs hullám ellen, ami legalább annyira szerves eleme a válságkezelésnek, mint a határkerítés, vagy a rendőri jelenlét.
A migránsok elriasztását célzó kormánystratégia egy európai módszer, hiszen azt elsőként európai ország alkalmazta, a kormány mindössze a már bevált módszerek átvételével próbálja fokozni a válságkezelés hatékonyságát. Szeptember első hetében Dánia arab nyelvű hirdetéseket helyezett el több libanoni napilapban. A hirdetések arra figyelmeztetik a potenciális bevándorlókat, hogy Dániába érkezve egyre nehezebb lesz letelepedniük, kérelmeik nagy részét elutasítják, és a számukra elérhető segélyek összegét is felére csökkentik. Inger Stojberg integrációs miniszter akkor bejelentette, hogy az üzenetet legalább 10 nyelvre lefordítják, és terjeszteni fogják az online közösségi médiában, valamint a menekültügyi központok környékén is.


http://hidfo.ru/2015/09/a-kormany-elmagyarazza-a-migransoknak-hogy-ne-erre-jojjenek/

Szíriában mintha kezdene odakozmálni McCain főztje!

Komoly létszámveszteségek érik az utóbbi napokban McCain szíriai hordáit. Pusztulnak amúgy rendesen a rájuk mért csapásokban, de látva cimboráik vesztét, egyre több terrorista dönt úgy, hogy a Paradicsomba menetel helyett még inkább elidőzne ebben a földi árnyékvilágban.
A szíriai Keneker városában az Al-Nuszra Front berezelt “harcosai” százával adják le fegyvereiket a szír hadsereg bázisán. Nem akarnak ők már harcolni Asszad elnök ellen! Sokan közülük még gyerekkorúak. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a többségük még csak el sem sütötte a puskáját.
Őket csak kiképezték Szaud-Arábia valamelyik táborában. Amerikaiak képezték ki őket. Oda csodás ígéretekkel csalták a többségüket. A Nagy Pénz, a Jobb Élet ígéretével. Voltak persze akik önként mentek, és voltak olyanok is, akik fenyítés hatására. A fenyítés kivételével csalódni voltak kénytelenek. Mint egykori parancsnokuk Musahmat Alliyah a “Zvezda Tv”-nek elmondta, se pénz-se jobb élet nem volt. Viszont láttak sok olyan esetet Szíriába visszatérve, amikor az ISIS “térítői”-akik amúgy a harcokban nem különösebben jeleskedtek-bizony nem finomkodtak az Asszad-rendszert elítélni és szidalmazni NEM HAJLANDÓ civilekkel. Nyelvkivágás, kézledarabolás az akadt szép számmal. Nevelő célzattal.
Hanem most, hogy a hadiszerencse is elpártolt tőlük, és a szír hadsereg csapás után csapást mér rájuk, (nem is beszélve azokról a fránya orosz repülőkről ott az égen, amik ellen nem igen segít az Allahu Akhbar!-fohász sem!) hirtelen kezdenek megvilágosulni.
Így történt meg, hogy tegnap ötszáz Al-Nuszra Front “harcos” úgy döntött, hogy ők nem várják meg a sötétedést! Allahra megesküdtek, hogy ők bizony többé nem fognak harcolni a törvényes kormány hadserege ellen! Még ujjlenyomatukkal is hitelesítették írásos fogadalmukat. (Véleményünk szerint más ésszerűnek tűnő alternatíva nagyon nem kínálkozhatott! Eskü Allahra ujjlenyomattal, vagy rövid úton irány a Paradicsom! Amihez a fegyvert letévő félezernek-bármily vonzó is a Padicsom ígérete-momentán nem fűllött a foga.)
A magát megadó ötszáz közül sokan vállalták, hogy csatlakozni fognak az afféle kormányhű népi milíciákhoz, hogy az ISIS terroristáin bosszút állhassanak sérelmeikért. Talán ők nem a migránshadat fogják duzzasztani. Mert már az is eredmény! (Nekünk!)
http://www.balrad.com/index.php/2015/09/21/sziriaban-mintha-kezdene-odakozmalni-mccain-foztje/

Még csak most jön a fekete leves! Megindul Irak is

Aki azt hiszi, hogy az araboknak nincs fekete humoruk, az téved. Irakban manapság a következő vicc járja. Kétféle iraki létezik: az egyik, akinek van pénze arra, hogy vállalja az Európáig tartó menekültút költségeit, és a másik, aki felfedezte magában a patriótát, azaz nincs pénze a kivándorlásra.
ind
A kép CSAK illusztráció
Az Európába eljutott menekültekről szóló sztorik és képek felkeltették azoknak az irakiaknak és nigériaiaknak az érdeklődését is, akik elégedetlenek kilátástalan életükkel, de eddig nem gondoltak a kivándorlásra – derül ki a Wall Street Journal (WSJ) riportjából. Ebből még nagy gondja támadhat azoknak a döntéshozóknak, akik úgy vélték, hogy főként a szíriai menekültek problémáit kell kezelniük.
Az otthon maradottak barátaik telefonhívásain és Facebook-üzenetein keresztül követhetik nyomon a bevándorlók útját a Balkánon keresztül egészen Németországig vagy láthatják, amint ismerőseik partot érnek Görögországban. Ez ülteti fejükbe a gondolatot, hogy itt az ideje elhagyni hosszú idő óta háború szaggatta, káoszba süllyedt szülőhazájukat.
Csábító videó Magyarországról
Itt a soha vissza nem térő alkalom – idézi a 27 éves Oszama Ahmedet a WSJ, aki éppen a bagdadi nemzetközi repülőtéren állt sorban a Görögországba szóló repülőjegyért. Öt barátjával indulnak útnak. Teljesen értelmetlen Irakban maradni, ahol semmilyen lehetőségünk nincs a boldogulásra – mondja Ahmed, aki egyébként Belgiumba tart. Sok hívást kapunk barátoktól, hogy keljünk útra most, mert az európai hatóságok nagyvonalúak a bevándorlókkal.
Az indulást régóta tervezték. Úszóleckéket vettek és futással javították kondíciójukat hónapokon át. A repülőtérre nem kísérték ki őket hozzátartozóik, nehogy a búcsúzás nehéz pillanatában meggondolják magukat. Akkor szánták el magukat az indulásra, amikor a múlt hét végén látták, ahogy a Budapestről gyalog elindult menekültcsoport minden gond nélkül eljutott Németországba.Az irakiak beindulása ugyanakkor még jobban látszik a görögországi Számosz szigetén, ahol a helyi hatóságok azt tapasztalták az elmúlt napokban, hogy sokkal többen jönnek ebből az országból, mint korábban. Idén egyébként összesen 6000 iraki érkezett Görögországba és Olaszországba, ami ötszöröse a tavalyinak.
Gyertek csak, gyertek!
Az üzleti lap helyszíni tudósítói úgy látják, hogy Irakból jó eséllyel elindul az újabb bevándorlási cunami, még azelőtt, hogy az EU tagállamai egyezségre jutnának a jelenlegi válság kezeléséről. Egyelőre a szíriaiak adják a menekültek nagyját, akiket felbátorított a német kormány döntése, miszerint menedéket kínál nekik függetlenül attól, hogy jutnak el Németországba. Angela Merkel ugyanakkor keddi nyilatkozatában világossá tette, hogy csak a háború elől menekülőket fogadják be, nem a gazdasági bevándorlókat.
Azoknak a szíriaiaknak a száma, akik nem akarják megkockáztatni a hosszú utazást, jelentősen csökkent a német bejelentés után – mondta egy ankarai kormánytisztviselő. Törökország kétmillió szíriai menekültnek ad otthont. Sok szíriai, aki az elmúlt hónapokban bejutott Németországba, arra biztatja idősebb szüleit, hogy kövessék a példájukat, mert az út nem olyan veszélyes, mint hitték.
Nem egyértelmű
Az irakiakat, akik országát évtizedek óta az erőszak uralja, szintén indulásra ösztönzi az Égei-tenger felé vezető út “megnyílása”, amely messze nem olyan kockázatos, mint a Földközi-tenger átszelése Észak-Afrikából Európa felé. A bagdadi utazási ügynökségek arról számolnak be, hogy megugrott a repülőjegyek iránti kereslet. További három isztambuli járatot indítottak a légitársaságok, miután az eddigi öt tömött utastérrel teszi meg az utat a két város között.
A jelek ugyanakkor nem ilyen egyértelműek. A szíriaiaknak helyet adó országok hatóságai és a helyszínen tevékenykedő nemzetközi és civil szervezetek képviselői egyelőre nem számolnak be a kivándorlás felpörgéséről. Az óriási augusztusi hullámban egyesült több tervezett és spontán kisebb migrációs hullám, amelyek számos országból indultak ki. Korai megítélni, hogy a német hozzáállás milyen hatással jár majd – mondja Ariane Rummery, az ENSZ menekültügyi ügynökségének szóvivője.
Már nem a lányokról fecsegnek
A bevándorlókat az ösztönzi az azonnali indulásra, hogy attól tartanak, elvesztik az esélyüket a befogadásra, ha nem indulnak útnak – bővíti a szempontokat Judy Dempsey, a berlini Carnegie Europe kutatóközpont munkatársa. Ezt támasztják alá a helyi beszámolók. A baráti beszélgetéseket az a téma uralja, hogy útra kell-e kelni Európába vagy sem. A férfiak normál esetben a háborúról, a lányokról és a fociról dumálnak egymással.
A Facebookot elárasztották az útmutatók azzal kapcsolatban, hogyan lehet végrehajtani a nagy utazást. Ez sokszor idegeneket is összehoz, hogy együtt vágjanak neki a veszélyes kalandnak. Az eligazítások sokszor kínálnak Google-térképeket a lehetséges útvonalakról és videobeszámolókat olyanoktól, akik eljutottak Európába.
(napi.hu nyomán)

Szerb nagykövet: Európa szavai érthetetlenek

Az Európai Unió képtelen egységes állásfoglalást kialakítani a migrációs válság kezelése terén. Miközben az európai vezetők nyilatkozatai még több ellentmondást szülnek, az igazi szövetséges tettekben segít.
Szlavenko Terzic, Szerbia oroszországi nagykövete pénteken köszönetét fejezte ki, amiért az Oroszországi Föderáció segítséget nyújt a migrációs válsággal küzdő hatóságoknak. Az orosz humanitárius szállítmánnyal érkező sátrak, takarók, fűtőtestek és víztároló egységek mintegy ezer fő ellátására elegendő készlettel segítik a szerbiai hatóságokat.
A nagykövet az újságíróknak nyilatkozva kijelentette, Oroszország nem szavakkal, hanem tettekkel segít, ha egy ország szükséghelyzetben van, és segítséget kér. Terzic szerint Európa épp újraértelmezi önmagát, ami lehetetlenné teszi, hogy egységes válasz alakuljon ki a migrációs válságra. Európa részéről csak a szavak maradnak, és a válsághelyzet közepette azok sem egyértelműek: Szerbia a bevándorlás fő útvonalán fekvő tranzitország, és különböző közel-keleti és észak-afrikai országokból érkező menekültek, gazdasági bevándorlók százezrei haladnak át rajta. A válságkezelést a szerbiai hatóságok számára is lehetetlenné teszi, hogy Európában nincs kialakult határozott álláspont a migrációs válságra vonatkozóan. Egyes európai országok bátorítják a gazdasági bevándorlókat is, de a gyakorlatban befogadni már nem akarják őket. Mások elriasztanák a migránsokat, de a gyakorlatban pedig befogadják, ha sikeresen határaikra érnek. Európa szavainak érthetetlensége pedig egyre nagyobb terhet ró a szerb hatóságokra, emiatt mindinkább csak a konkrét tettek számítanak, a szavak nem.
A Magyarország által épített határzár nem könnyítette, de nem is nehezítette számottevően a szerb hatóságok munkáját. A bevándorlók ugyanúgy érkeznek, mint azt megelőzően, mindössze máshol hagyják el az országot. Szerbia kormányának annyi mozgástere van, hogy döntést hozhat arról, segíti-e a bevándorlók továbbutazását, vagy megakadályozza. Ha megakadályozza, azzal is mindössze annyiról dönthet, hogy Szerbia belső területein, vagy a szerb-macedón határon alakuljon ki humanitárius válság. Európa szavai érthetetlenek, és ilyen helyzetben csak a kormányok valós tettei számítanak. Szavakban nem lehet segítséget nyújtani.

http://hidfo.ru/2015/09/szerb-nagykovet-europa-szavai-erthetetlenek/

Brüsszelben 2030-ra muszlim többség lesz

Egy nehéz folyamattal állunk szemben, ami a világtörténelemben többször ismétlődött: a kevésbé népes, jobb életszínvonalat kínáló területekre megindul a népvándorlás – jelentette ki Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista, az MTA alelnöke a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.
szak
Ez történt a 90-es években Észak-Afrikából Európa irányába indult meg a tömeg, később pedig az arab országokból. Ez érthető is, hiszen néhány évtized alatt megháromszorozódott ezen területeknek a lakossága. Részben azért, mert az észak-afrikaiakat az arab országok – elsősorban Marokkó és Líbia – visszatartották – tette hozzá.
Most pedig előállt az a helyzet, hogy egyrészt a gazdag arab országokból kitiltották őket, mert meg akarták változtatni a társadalmi rendet, másrészt az arab tavasz hullámaira ráülve európai országok saját, rövid távú érdekeik képviseletében fölszámolták azokat az országokat – például Líbia –, amelyek visszatartották a menekülőket.
Arra a kérdésre, hány menekült érkezhet még Európába, azt válaszolta: idén körülbelül egymillióan telepedhetnek be a kontinensre, ez a szám családegyesítés révén 8-10 millióra emelkedhet.
Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a menekültek önszántukból nem térnek vissza a hazájukba, vagy visszatoloncolják őket, vagy itt maradnak.
Az európai döntéshozók alapjában véve már rég eltolták az egész kérdést, mert nem definiálták, ki a menekült, ki a bevándorló, milyen motívumok mozgatják az embereket. Miért beszélünk mi menekültekről a Pakisztánból vagy Bangladesből érkezők esetében? – tette fel a kérdést a szakember, aki szerint az „iraki menekült” fogalma is értelmezhetetlen, hiszen Irak északi része úgy virágzik, ahogy Magyarország nem, és az ország déli részében is béke van, nyugalom. Az „iraki menekültek” nyugodtan maradhatnának az országuk területén. Az más kérdés, hogy olyan szunnitákról van szó, akik megutáltatták magukat mind az északon lakó kurdokkal, mind a délen lakó síitákkal, és most arra számítanak, hogy mi most szeretettel befogadjuk őket – fogalmazott.
(hirado)
Bal-Rad komm: “…a 90-es években Észak-Afrikából Európa irányába indult meg a tömeg, később pedig az arab országokból…”
Nem nehéz a dolgokat logikai sorrendbe rakni. A kapitalizmus a ’80-as években olyan gazdasági válságba jutott, amit csakis piaci hódításokkal tudott megoldani! Közép-Kelet-Európa megkaparintásával-Gorbacsov készséges asszisztálása mellett-ez sikerült is! Ám a mesterségesen felpumpált keresletet az elkényelmesedett Nyugat-Európa vénhedő őslakossága kevésbé tudta kielégíteni, márpedig olcsó munkaerőre szükség volt. Hát elindították őket!
Először Afrikából! Aztán…!
Csakhogy a ’90-es európai hódítások kevésnek bizonyultak! A gazdasági problémák pedig újratermelődtek! Az afrikai és arab tömegeket pedig-a körülmények alakítgatásával elindították! Ám a poltikai törekvések megakadtak Oroszország nyugati és déli határainál, amit csak súlyosbít az USA TTIP-tippje!
A kontinentális Európa pedig keleten egy áthatolhatatlan falnak ütközött, belülről pedig a gazdasági bajok-TTIP-migráció hármas présébe szorult! Egy rövidlátó, profithajhász elgondolás miatt!
Hogy ebből aztán lesz-e kiút?-azt ember megmondani nem tudja! A cikk címe szerint NINCS KIÚT!

Főként hadköteles korú férfiak érkeztek Finnországba – lezárták a határt

Finnország a migrációs válság miatt határellenőrzést vezet be a Svédországgal közös határszakaszon, mert egyre több, személyazonosító okmányok nélküli illegális bevándorló érkezik az országba.
A finn rendőrség Tornio területén fokozott ellenőrzéseket tart, és minden, a határon áthaladó személy azonosító okmányait ellenőrzik. A tömeges migráció által érintett település egy 32 ezer fő lakosságú város Finnországban elhelyezkedő része – a város másik fele már Svédországban található, ami az illegális bevándorlók egyik első számú célpontja Európában.
A finn rendőrök szombaton kezdték meg a kiterjedt ellenőrzést. A belügyminisztérium közleménye szerint állandó megfigyelés alatt tartják a határvonalat, és a két város közt együttműködés kezdődött a bevándorlók kiszűrése céljából. A helyi lakosok probléma nélkül átmehetnek a határhídon, a személyazonosító okmányok nélkül érkező bevándorlókat azonban nem engedik át.
A finn hatóságok a lakosság tiltakozása miatt kezdtek szigorúbb ellenőrzést. Napokkal ezelőtt a helyi lakosok egy bevándorlás-ellenes tüntetés alkalmából több száz fős élő falat alkottak Tornioban, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlók bejutását. A szervezők tiltakozásukat fejezték ki az ellen, hogy a kormány az országba érkező bevándorlók többségének menedékjogot ad.
Az Yle hírügynökség tudósítása szerint a megmozdulás szervezői azt is hangsúlyozták, hogy nem látnak gyermekeket, nőket vagy időseket, a bevándorlók többsége hadköteles korú férfi, akik ráadásul a kormány engedékenysége miatt azonnal igénybe vehetik a szociális védőhálót, és hosszú távon berendezkedhetnek az országban.
Az Yle jelentése szerint naponta 300 fő lép be illegálisan Finnország területére. Ezek nagy része olyan személy, akiket korábban az Európai Unió más országaiban nem regisztráltak, és személyazonosító okmányok nélkül is problémamentesen átsétáltak az Európai Unió több tagállamán. A belügyminisztérium közleménye szerint eddig mintegy 12 ezer fő kért menedékjogot Finnországban.

http://hidfo.ru/2015/09/fokent-hadkoteles-koru-ferfiak-erkeztek-finnorszagba-lezartak-a-hatart/