Az Európai Unió képtelen egységes állásfoglalást kialakítani a migrációs válság kezelése terén. Miközben az európai vezetők nyilatkozatai még több ellentmondást szülnek, az igazi szövetséges tettekben segít.
Szlavenko Terzic, Szerbia oroszországi nagykövete pénteken köszönetét fejezte ki, amiért az Oroszországi Föderáció segítséget nyújt a migrációs válsággal küzdő hatóságoknak. Az orosz humanitárius szállítmánnyal érkező sátrak, takarók, fűtőtestek és víztároló egységek mintegy ezer fő ellátására elegendő készlettel segítik a szerbiai hatóságokat.
A nagykövet az újságíróknak nyilatkozva kijelentette, Oroszország nem szavakkal, hanem tettekkel segít, ha egy ország szükséghelyzetben van, és segítséget kér. Terzic szerint Európa épp újraértelmezi önmagát, ami lehetetlenné teszi, hogy egységes válasz alakuljon ki a migrációs válságra. Európa részéről csak a szavak maradnak, és a válsághelyzet közepette azok sem egyértelműek: Szerbia a bevándorlás fő útvonalán fekvő tranzitország, és különböző közel-keleti és észak-afrikai országokból érkező menekültek, gazdasági bevándorlók százezrei haladnak át rajta. A válságkezelést a szerbiai hatóságok számára is lehetetlenné teszi, hogy Európában nincs kialakult határozott álláspont a migrációs válságra vonatkozóan. Egyes európai országok bátorítják a gazdasági bevándorlókat is, de a gyakorlatban befogadni már nem akarják őket. Mások elriasztanák a migránsokat, de a gyakorlatban pedig befogadják, ha sikeresen határaikra érnek. Európa szavainak érthetetlensége pedig egyre nagyobb terhet ró a szerb hatóságokra, emiatt mindinkább csak a konkrét tettek számítanak, a szavak nem.
A Magyarország által épített határzár nem könnyítette, de nem is nehezítette számottevően a szerb hatóságok munkáját. A bevándorlók ugyanúgy érkeznek, mint azt megelőzően, mindössze máshol hagyják el az országot. Szerbia kormányának annyi mozgástere van, hogy döntést hozhat arról, segíti-e a bevándorlók továbbutazását, vagy megakadályozza. Ha megakadályozza, azzal is mindössze annyiról dönthet, hogy Szerbia belső területein, vagy a szerb-macedón határon alakuljon ki humanitárius válság. Európa szavai érthetetlenek, és ilyen helyzetben csak a kormányok valós tettei számítanak. Szavakban nem lehet segítséget nyújtani.

http://hidfo.ru/2015/09/szerb-nagykovet-europa-szavai-erthetetlenek/