2015. november 3., kedd

Nyilvánvaló, hogy az államkasszából kell kifizetni a pénzt a károsultaknak! DE A RABLÓHORDA ZSEBE NEM APAD ETTŐL!

Húszezer euróval gazdagodik az emberi jogi bíróság keddi ítélete szerint egy újabb magyar trafikos, akitől 2013-ban megvonta az állam a dohányárusítási engedélyt. A döntés gyakorlatilag jogerős, mert a kormány egyszer már próbálkozott az ügyet a Nagykamara elé vinni, de a strasbourgi fórum az indítványt elutasította.
A magyar állam megsértette a magántulajdonhoz való jogot, amikor 2013-ban visszavonta a dohányárusítási engedélyeket – mondta ki másodjára is az Emberi Jogok Európai Bírósága. A Hodorog László Istvánnét képviselő Magyar Gábor ügyvéd tájékoztatása szerint a panaszosnak húszezer euró kártérítést ítéltek meg, s az államnak kell állnia további 3800 euró eljárási költséget is.
A verdikt nem túl terjedelmes indokolásában visszautaltak arra, hogy korábban a testület a soproni Vékony László ügyében már döntött, és megállapította: a trafikengedélyek visszavonása a tulajdonjog aránytalan korlátozását jelentette, az árusítási jog újraosztása átláthatatlan volt, az érintettek számára pedig nem biztosítottak érdemi jogorvoslati lehetőséget.
Ezt megelőzően 14 egykori trafikos az Alkotmánybírósághoz fordult, azt állítva, hogy amikor megfosztották őket a dohány-kiskereskedelmi tevékenység folytatásának lehetőségétől, sérült a tulajdonhoz és a szabad vállalkozáshoz való joguk, ami az alaptörvénnyel és nemzetközi egyezményekkel is ellentétes. A testület tavaly nyáron a panaszokat azonban elutasította.
A többségi álláspont szerint önmagában az, hogy valaki hosszabb időn át, határozatlan időtartamra szóló működési engedély alapján dohánytermékeket árusíthatott, és ebből rendszeres jövedelemre tett szert, nem jelenti azt, hogy ez a gazdasági tevékenység tulajdonnak vagy alkotmányosan védett tulajdoni várománynak lenne tekinthető.
Az alaptörvény legfőbb őrei – miként a magyar kormány is – most tehát ismét elbuktak. Ráadásul gyakorlatilag jogerősen, mert a Vékony-ügyben egyszer már próbálkozott a kabinet fellebbezni, tehát kezdeményezték, hogy a Nagykamara mondja ki a végső szót, de ezt az indítványt Strasbourgban elutasították.
Magyar Gábor leszögezte: megint nyilvánvalóvá vált, hogy az Orbán Viktor által beismerten kereszténydemokrata többségű Alkotmánybíróság képtelen ellátni alapjogvédelmi funkcióját. Mindezek után különben nem lehet kérdéses, hogy mit lép a többi hasonló panaszt beterjesztő volt trafikos ügyében a nemzetközi fórum – állítja az ügyvéd.
Bizonyos benne, hogy további 13 ügyfele – és a kollegái által képviselt több más volt trafikos is – nyerni fog. Szerinte a kormány ebben a helyzetben egyetlen érdemi döntést hozhat: törekednie kellene arra, hogy a panaszosokkal megegyezésre jusson.
Az eddigi ítéletekből kiderül – tette hozzá –, hogy nagyjából milyen összegről lehet szó, és ez tárgyalási alapnak elfogadható. A kabinet visszakozása szerinte azért is racionális lépés lenne, mert akkor legalább az eljárási költséget megspórolhatnák.
(NOL)

Koszovó biztos folyosót nyithat Európa felé a terroristáknak

Koszovó az Európába utazó terroristák belépési pontjává válhat, és háttérbázist jelenthet a térségünkben terjeszkedő fundamentalista iszlám mozgalmak számára.
Szerbia oroszországi nagykövete, Szlavenko Terzic kedden kijelentette; az a tény, hogy az elszakadt területen élők többsége muszlim, és az utóbbi két évben drasztikusan emelkedett a munkanélküliség, a szegénység és kilátástalanság terjedése miatt a terroristák európai logisztikai központjává formálhatja Koszovót.
“Nem csak Szerbiának fáj a szíve Koszovó miatt, de a terület egy biztos folyosót nyithat Európa felé a radikális muszlimoknak… és úgy gondolom, mostanra Európa is felismerte ezt a problémát.”
Hétfőn a koszovói parlament ratifikálta az Európai Unióval kötött Stabilizációs és Társulási Egyezményt. Terzic szerint a megállapodás a Balkán egészét destabilizálhatja, egyúttal a nemzetközi jog és a világrend súlyos válságáról árulkodik.
Koszovó 2008 februárjában nyilvánította ki függetlenségét Szerbiától. Azóta az ENSZ 108 tagállama ismerte el független országként, Szerbia azonban továbbra is saját területeként tartja számon Koszovót, és Oroszország mellett öt EU tagállam sem ismerte el a terület függetlenségét. A terület jogi státusza körül kialakult érdekellentétek szintén a terrorista csoportok benyomulásának kedveznek.

http://www.hidfo.ru/2015/11/koszovo-biztos-folyosot-nyithat-europa-fele-a-terroristaknak/

A francia elnök szerint Aszad nem indulhat a következő választáson

Bassár el-Aszad elnök nem indulhat a következő választásokon Szíriában, mondta kedden Francois Hollande francia államfő, aki szerint csak egy választási folyamat lehet megoldás a konfliktusra.
“Az egyetlen megoldás, hogy előbb vagy utóbb ténylegesen választásokat rendezünk. Vagyis hát előbb még a biztonságot helyre kell állítani, és Bassár el-Aszad nem lehet jelölt a választásokon”-fogalmazott a francia elnök az Europe1 francia kereskedelmi rádiónak adott interjúban.
A szíriai elnök részvétele a jövőbeni választásokon Francois Hollande szerint annak “a beismerése lenne, hogy képtelenek vagyunk megoldást találni”.
Bassár el-Aszadot egy fiktív választáson 2014-ben újraválasztották. “Már akkor az oroszok és az irániak ebbe az irányba akartak minket terelni, de zsákutcába vezetett még több háborúskodással és terrorizmussal” – hívta fel a figyelmet a francia elnök.
Franciaország ragaszkodik a leginkább ahhoz az állásponthoz, hogy a 2011-ben kezdődött szíriai konfliktus végén a szíriai elnök nem maradhat hatalmon. Irán és Oroszország viszont azt szeretné, ha Bassár el-Aszadnak meghatározó szerepe lenne a politikai átmenetben.
A szíriai válság rendezését célzó tárgyalások pénteken kezdődtek meg Bécsben, és november közepén folytatódnak. Közleményükben a delegációk egyetértetek abban, hogy az ENSZ felügyelet alatti választások megtartása jelentheti a megoldást a szíriai konfliktusra, amelybe minden szíriait, beleértve a diaszpórát is be kell vonni.
Francois Hollande az interjúban arra is utalt, hogy csütörtökön döntés születhet arról, hogy a francia légierők újabb légicsapásokat indítanak Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet kiképzőtáborai ellen.
“Minden alkalommal, amikor arról olyan kiképzőközpontról kapunk információt, ahol olyan dzsihádistákat, terroristákat képeznek, akik előbb vagy utóbb fenyegethetik hazánkat, támadunk. Ezen céllal csütörtökre összehívom a védelmi tanács ülését” – mondta az államfő.
A védelmi tanácsot a köztársasági elnök hívhatja össze a hivatalában a védelmi és a külügyminiszter, valamint a legfőbb katonai vezetők részvételével.
(24.hu)
Bal-Rad komm: Valami egészen hihetetlen cinikus, gyarmatosító gőg! A világ egyik legkollaboránsabb, legprostibb országának az államfője ilyet mer kijelenteni: “…Bassár el-Aszadot egy fiktív választáson 2014-ben újraválasztották…”
FIKTÍV VÁLASZTÁSON! Hát ez jó!
Hollande szerint ha Asszad elnök indul a választásokon, az a kudarc beismerése!
Mert EDDIG MILYEN SIKERT ÉRTEK EL? Azon túl, hogy kirobbantottak egy lázadást, és segítségükkel tönkretettek egy országot?! Légicsapásokról ábrándozik a gall prezident! Meg a “diaszpóra választásokba való bevonását”! Föltételezhetően azokat, aki Franciaországban “harcolnak” Szíriáért!
Hát azt tudjuk, hogy a politika pofátlan tud lenni! De Hollande politikája a pofátlanságon már messze túlmutat! Egyszerűen hülyeség! Régi gyarmattartói nagysága fölött merengő nagyképű pojácáskodás. Hollande azt feltételezi, hogy lehet szava a világ dolgait befolyásolandó!
Na!-majd fölébred a bohóc!

Nincs béke Donbasszban!

Továbbra sincs nyugalom Donbasszban. A kijevi junta bűnbandái nagyon élénken ténykednek a középső frontszakaszon.
Mára virradóan Szpartakot folyamatos aknavetőtűz alatt tartotta a valcmanista ordashad. Nem járt jobban Vjeszeloje falu sem. Vjeszelojét már napközben is lőtték Nyalókakirály martalócai.
A donyecki repülőteret-a két falu ennek a szomszédságában van-tanktüzérséggel ágyúzta a kijevi bűnbanda.
Este tíz óra után valamivel a Peszki mellett tanyázó valcmanisták is bekapcsolódtak a repülőtér aknavetőzgetésébe. Nem sokkal később az Opitnojéban fészkelő latorhorda is kedvet kapott ilyesmihez. Ugyan sok kárt a repülőtér romjainak aknavetőzésével már nem tudnak okozni (legföljebb tovább aprítják a törmeléket).
Gorlovka latorágyúzása a “szokásokhoz híven” késő este ismétlődött, és tartott majdnem éjjel kettőig.
Az LNR Állambiztonsági szervei tegnap komoly fogást csináltak. Lekapcsolták az “Ajdar” brigantizászlóalj fedett terroristáit, akik feladata lett volna középületek és zsúfolt közösségi létesítmények elleni robbantásos terrorakciók végrehajtása. A terroristabanda feje Valerij Gavrilov-álnevén Nyikolaj Sztarcsenko-számtalan ajdaros rémtett kiagyalásában és kivitelezésében jeleskedett. Ténykedése alighanem véget is ért tegnapi elfogásával.
A DNR tegnap délután bejelentette, hogy hétfőtől-hacsak nyomós ok nem szól ellene-folytatják a 100 milliméter alatt űrméretű tüzérségi fegyverekvisszavonását a Minszk-2 megállapodásba foglaltaknak megfelekően.
http://www.balrad.com/2015/11/03/nincs-beke-donbasszban/

Donbassz Kirov-járásában Sztaromihajlovka falut ma kora délután BM-21-es “Grad” sorozatvetőkkel lőtte Valcman latortüzérsége. Ez egy rendkívül súlyos provokációnak számító tett.
A Sztaromihajlovkához közeli Abakumov nevű fakut folyamatosan géppuskázták ma.
Szpartakot ma szünet nélkül lőtték a valcmanisták aknavetőkkel.
Igor Plotnyickij az LNR első embere ma újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a mindenféle bajoktól gyötört kijevi hatalom pillanatnyilag nem képes Donbassz ellen aktív-átfogó hadművelet indítására.
“Donbassz erői pozíciókban vannak. Felkészülten várják az ellenséget, ha az támadni akar. Erre ugyan kevés az esély, de készen állunk”-nyilatkozta Plotnyickij.
Igor Jascsenko ezredes, az LNR Népi Milícia parancsnoka ma ismertetett egy gyorsleltárt. Eszerint a háború kitörése óta CSAK A LUGANSZKI FRONTON több mint háromezer tecchnikai egységet vesztett a kijevi rezsim ordashada. Ebből a háromezernyi technikából mintegy kétezer darab hadizsákmányként került az LNR birtokába, ezer darab olvadt le visszavonhatatlanul.
“Ez a gyászos teljesítménye a junta haderejének, a parancsnokok alkalmatlanságát jelzi”-jelentette ki Jascsenko ezredes.

http://www.balrad.com/2015/11/03/donbassz-85/

Rálőttek az ukrán főállamügyész irodájára

Kijevben ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak Viktor Sokin főállamügyész irodájára. A november 2-án történt támadás időpontjában tárgyalás zajlott a helyszínen. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat vizsgálja a történteket.
Az UBSZ szóvivője szerint a biztonsági szolgálat emberei azonnal a helyszínre siettek, de a fegyveresek egy gyors, rajtaütés szerű támadás után eltűntek a helyszínről. Viktor Sokin korábban az UNIAN hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy páncélozott autóval közlekedik, és biztonsági okokból különböző helyeken alszik, mert fenyegetéseket kapott.
Korábban Petro Porosenko weboldalán “civilek” elindítottak egy petíciót, amivel követelték Viktor Sokin lemondását. A petíció szövege szerint a főállamügyész nem volt képes javítani a hivatal munkájának minőségén, ehelyett korrupciós botrányok eltussolását folytatja. Október 22-re a petíció megszerezte a szükséges 25 ezer szavazatot ahhoz, hogy az államfő fontolóra vegye a javaslatot.
November 2-án a Transparency International közölte, hogy az ukrán állami vezetők személyes kontrollt próbálnak kiépíteni a korrupcióellenes testületek felett Viktor Sokin főállamügyészen keresztül.

http://www.hidfo.ru/2015/11/ralottek-az-ukran-foallamugyesz-irodajara/

Oligarchák kedvelt eszközévé vált a korrupcióellenes harc

-
Gazdasági érdekcsoportok folytatnak harcot az antikorrupciós hivatalért Ukrajnában; a korrupció elleni harc lehetővé teszi az oligarchák közti leszámolás legálissá tételét, ezért mindenki a saját emberét akarja a vezetői székben tudni.
A Transparency International hétfői közleményében kijelentette, hogy az ukrán kormány próbálja ellenőrzés alá vonni a korrupcióellenes testületeket. Az Európai Unió ukrajnai küldötte és a Korrupció-megelőzési Bizottság egyaránt arról számolt be, hogy állami vezetők személyes kontrollt próbálnak kiépíteni a korrupcióellenes testületek felett Viktor Sokin főállamügyészen keresztül.
“Ezek a hivatalnokok tagadják a korrupció nélküli Ukrajna jövőképét, és abban sem érdekeltek, hogy állampolgáraik vízum nélkül utazhassanak Európában.”
A Transparency International jelentése ezzel igen súlyos tényekre hívja a fel a figyelmet. Elsőként arra, hogy a gazdasági-politikai érdekcsoportok elsődleges célpontjává válnak a korrupcióellenes szervek. Nem pusztán amiatt, hogy az általuk elkövetett gazdasági bűncselekményeiket ezáltal büntethetetlenné tegyék, hanem annak okán, hogy önmagában a korrupcióellenes harc egy jól meghatározható gazdasági-politikai érdekközösség szolgálatában áll.
A TI kijelentése arra hívja fel a figyelmet, hogy a korrupcióellenes testületek egy általuk is nyíltan hangoztatott célt szolgálnak: hogy az ukrán állampolgárok “vízum nélkül utazhassanak Európában” – vagyis Ukrajnában a korrupcióellenes harc az európai integráció és a nyugati átmenet szolgálatában áll, amit a Transparency International még csak tagadni sem próbál.
A jelentés szerint Sokin olyan személyeket nevezett ki, akik korábban Viktor Janukovics elnöksége alatt töltöttek be magas pozíciókat. A TI ezzel arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a korrupcióellenes testületek fokozatosan a Janukovics-rendszer oligarcháinak ellenőrzése alá kerülnek, vagyis egy visszarendeződési folyamat kezdődött Ukrajnában.
Ugyanakkor, ez a folyamat amiatt probléma a Transparency International számára, mert a visszarendeződéssel a korrupcióellenes szervek már nem a nyugati átmenet szolgálatában állnának. Ahogy ők fogalmaznak: nem egy olyan Ukrajnáért tevékenykednének, amiben az ukrán állampolgárok “vízum nélkül utazhatnak Európában.”
Ukrajnában a “korrupció elleni harc” Soros György látogatásával kezdődött. Az amerikai milliárdos január 12-én érkezett Kijevbe, ahol megszabta az atlantista kormánynak adott új hitelprogram feltételeit. Érkezése egy a nyugatbarát oligarcháknak kedvező ajánlatot hozott; a kormány bizonyos “reformokat” kellett végrehajtson (állami nagyvállalatok privatizálása) – Soros György pedig cserébe azért, hogy felvásárolhat bizonyos üzleti érdekeltségeket, támogatja a korrupcióellenes harcot. A vele üzletet kötő politikusok legálisan leszámolhatnak politikai ellenfeleikkel, és a “nemzetközi közösség” mindezt korrupcióellenes harcnak nevezi. A TI jelentése azonban rámutat arra, hogy nem csak Soros György, hanem a rivális befektetők számára is elsőrangú politikai eszköz a korrupció elleni harc.

http://www.hidfo.ru/2015/11/oligarchak-kedvelt-eszkozeve-valt-a-korrupcioellenes-harc/