2015. november 26., csütörtök

Amerikai csapatok foglaltak el egy szír települést!

Az orosz Védelmi Minisztérium televíziós csatornája a “Zvezda Tv” az “Al-Mayadin” nevű arab televízióra hivatkozva közölte, hogy ma kora délután egy ötven fős amerikai katonai egység hatolt be Szíria területére Törökországból.
am
A világ elsőszámú latorállamának-az USA-katonái elfoglalták az Ein al-Arab nevű szíriai települést. Az arab televíziónak nyilatkozó parancsnokuk szerint “missziójuk” célja a kurdok segítése az IÁ elleni harc során.
Damaszkuszban senki illetékes nem tud arról, hogy az amerikaiak engedélyt kaptak volna Szíria törvényes kormányától az ország területére való lépésre, és az ottani cselekményekre.
Rendkívül érdekes, hogy az elmúlt két napban mennyire fontossá vált a törököknek és patrónusaiknak a dzsihadista latrok elleni harc. Kiváltképp azóta, mióta Vlagyimir Putyin megemlítette, hogy Oroszországnak vannak információi a dzsihadisták és Törökország közötti, kölcsönösen gyümölcsoző olajbizniszről.
Ma Ankarában a török parlament ülésén magának szultáni jogkört követelő Erdogan FELSZÓLÍTOTTA Moszkvát, hogy álljon elő a vádakat megalapozó bizonyítékokkal. (Arra nem gondol, hogy az oroszok úgy általában nemszoktak a vakvilágba beszélni!) Majd azzal hökkentette meg a török honatyákat, hogy különben pedig Asszad elnök bótol olajilag az iszlamistákkal! Oszt’ jónapot!
Különben is, Törökország nem fog bocsánatot kérni Oroszországtól a lelőtt orosz repülőgép miatt-verte a mellét Erdogan!


http://www.balrad.com/2015/11/26/amerikai-csapatok-foglaltak-el-egy-szir-telepulest/

A terrorizmus támogatói nevetségessé tennék a terrorelhárítást

A Terrorelhárítási Központ hiteltelenítését és nevetségessé tételét célzó médiakampányt kezdtek Magyarország balliberális sajtóorgánumai, melyek ezúttal egy a migráció biztonsági kockázatait kiküszöbölő állami szervet akarnak lejáratni.
Állami szervek esetében is gyakran előfordulhat, hogy rossz nyomon indulnak el, esetleg egy vélt fenyegetés kapcsán csak az intézkedést követően derül ki, hogy az a valóságban nem jelentett biztonsági kockázatot. Ennek ellenére a hétvégihez hasonló incidensek annak velejárói, hogy az emberek biztonságban élhetnek – normális esetben pedig az állami szervek háttérben zajló munkáját nem zavarja meg a sajtó által esetlegesen felkapott médiaszenzáció. A balliberális sajtóorgánumok azonban egyszeri, vagy kevés alkalommal előforduló elszigetelt eseteket is megpróbálnak felhasználni arra, hogy egy-egy konkrét eset felkapásával egy állami szerv egészét hitelteleníteni próbálják.
Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ vezetője kedden bejelentette, hogy sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező csoport tagjait fogta el egy hétvégi akciósorozat során. A TEK közleménye szerint kiemelten védett személyek biztonsága érdekében tett operatív intézkedések során hat embert vettek őrizetbe, és az akció során sorozatlövő fegyvereket, robbanóanyagokat és lőszereket foglaltak le. Hajdu János közlése alapján egy veszélyes terrorista csoportot sikerült elfogni, valamint utalást tett arra, hogy a fokozott megfigyelési tevékenység a Párizsban, november 13-án történt terrortámadást követően kezdődött.
Akiknek minden állami fegyveres szerv ellenségkép
Szerdán az Index újságírója bejelentette, hogy az intézkedés során nem iszlám szélsőséges csoport tagjait fogták el. A sajtóorgánum – szokásához híven – meg nem nevezett “biztonsági forrásaira” hivatkozva közölte ezt. “Az Index azonban biztonsági forrásokból már szerda reggel úgy értesült, hogy a két elfogás egyikében sem foghatott a TEK dzsihadista terroristát, hiába ködösítettek.” A lap láthatóan már az ügy nyilvánosságra jutásakor, konkrét információk ismerete nélkül annak bizonyítására törekedett, hogy a fegyverek és robbanóanyagok lefoglalásának semmi köze a bevándorláshoz. “Nem konkretizálták, miféle szélsőséges nézetekről van szó, és ezt nem is akarták kommentálni […] Sokan természetesen rögtön arra asszociáltak, hogy iszlám szélsőségesekről van szó, és a TEK egyáltalán nem sietett eloszlatni ezt a gyanút.”
Az Index már a konkrét információk ismerete nélkül olyan kontextusba helyezte a történteket, mely szerint a véleményalkotás elsődleges viszonyítási pontja az kell legyen, hogy az intézkedés során bevándorlókat fogtak-e el, vagy nem. Emellett indirekt módon azzal vádolta a Terrorelhárítási Központot, hogy az állami szerv ködösítést folytat és a terrorfenyegetést a migránsokkal kapcsolatos ellenérzések felkorbácsolására használja. Szerda estére az indirekt vádak teljes lejáratási kampányba csaptak át, melynek célja láthatóan egy állami szerv hiteltelenítése, vezetőinek nevetségessé tétele. A lap emellett utalásokat tett arra, hogy az állami szerv a parlament illetékes bizottságát is félrevezetheti.
“A Terrorelhárítási Központ közleménye alapján először mindenki arra gondolt, hogy iszlám szélsőségesekről van szó, és ezt a gyanút Hajdu János sem igyekezett eloszlatni. Az Index úgy tudja, a parlament nemzetbiztonsági bizottsági ülésén a TEK egy „nemzetközi, fajsúlyos ügyként” tálalta S. Rolandék elfogását, ezért mondták azt az ellenzéki politikusok a szeánsz után, hogy a TEK komoly munkát végzett.”
A sajtóorgánum alkalmazottja végső következtetésként a TEK vezetőjének vélt hátsó szándékaira tett utalásokat, valamint az állami szerv működésének szükségességét önmagában megkérdőjelezte. “Hajdu eközben folyamatosan sejtetett és félinformációkat csepegtetett el a sajtóban. […] Hajdu konkrétan roadshow-zott olyan információkkal, amelyekről még ő is csak feltételezésként beszélt, miközben olyan alapvető tényeket nem árult el, hogy milyen állampolgárok azok, akikről elmondta, hogy külföldiek. Sugalmazásokkal viszont bőven adott muníciót a közvéleménynek.” A Terrorelhárítási Központ vezetőjét hitelteleníteni szándékozó kijelentések mellett a lap láthatóan arra törekedett, hogy az állami fegyveres struktúra szükségtelenségének látszatát keltse. Ennek érdekében pedig olyan, korábban történt eseteket próbált elővenni, melynek során általuk nem terroristának tartott személyeket fogtak el. “Szeptember 16-án az M1 azt állította, hogy “meg nem erősített források” szerint a rendőrség elfogott egy “azonosított terroristát”. A Cipruson élő, ott munkavállalási engedéllyel rendelkező férfit a Terrorelhárítási Központ tömegzavargás részvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntettének megalapozott gyanújával vette őrizetbe.”
Mint látható, a liberális sajtóorgánum véleményformálóinak ellenérzései közvetlenül kapcsolódnak a Magyarország déli határain felépített határkerítésnél történtekhez, vagyis egy olyan intézkedésekhez, mellyel a kormány megkésve ugyan, de megakadályozta, hogy az országba bevándorlók további százezrei – köztük terroristák is – érkezzenek.
Szeptember 16-án a hatóságok kiemeltek a lezárt határnál gyülekező, a magyar rendőröket dobáló tömegből egy férfit, aki a határ szerb oldalán arra biztatta a migránsokat, hogy törjék át a kerítést. A migránsok tömegeit a magyar hatóságok elleni agresszióra felbujtó személyt sikeresen kiemelték a tömegből, ezzel megakadályozván egy nagyobb – és véresebb – összecsapást.
A liberális sajtóorgánumok és az általuk favorizált politikai pártoknak azonban nem állt érdekében, hogy a fent említett intézkedés megtörténjen. Egy sok áldozattal járó, véres összecsapás a migránsok és a rendőrök közt ugyanis kiváló alapot szolgáltatott volna arra, hogy a balliberális ellenzéki pártok ismét diktatúrát kiálthassanak, a nemzetközi sajtó pedig támogassa őket. Ezt a támogatást egyébként is megkapták, bár a hatóságok szakszerű intézkedésének köszönhetően Magyarország erre semmilyen alappal nem szolgált. Ez az eset azonban egy állandó “tüskévé” vált, és elegendő indokot szolgáltatott a liberális sajtónak arra, hogy a biztonsági kockázatok ellen fellépő állami szervvel szemben lejáratási kampányt kezdjen. Mint a korábbi esetek során, a magyar hatóságok elleni médiaoffenzívához ezúttal is rendelkezésükre állt a nyugati sajtó segítsége.
Állami szervek hiteltelenítéséhez külföldi segítséget kapnak
November 26-án az ATV már arról számolt be, hogy a BBC szerint nevetség tárgya lett a Terrorelhárítási Központ. “A BBC budapesti riportere, Nick Thorpe egyenesen azt írta, hogy a terrorelhárítás osztaga a nevetség tárgya lett a hazánkban.” Az Index eközben arról számolt be, hogy Hajdu János vélhetően a szakértői vélemények ismerete nélkül tett elhamarkodott nyilatkozatot, és ennek köszönhetően lehetett eltúlozva a hétvégi intézkedésekkel kapcsolatos bejelentés. A történtek látszólag racionális intepretációja azonban csak a kritika irányának változását hozta; az Index ezúttal nem az állami szerv egészét próbálta hitelteleníteni, hanem annak vezetőjét próbálta a pozíció betöltésére alkalmatlanként feltüntetni. Ahogy a korábbiakban is, az Index újságírója a 26-án megjelent anyagban is névtelen forrásokra hivatkozva jelentett be általa lényegesnek tartott értesüléseket. “Egyébként nem ez az első alkalom, hogy szélsőjobboldali, zavaros ideológiájú magyarokat fegyverekkel kapcsolnak le, az elmúlt években több ilyen esett is volt. Biztonsági forrásaink szerint ez majdhogynem szokványos.”
A lap újságírója a 26-án megjelent anyagban szintén hangsúlyozza, hogy szerinte a hatósági intézkedés leglényegesebb eleme, hogy az milyen kapcsolatban áll a migránsokkal. “…egy olyan helyzetben, amikor Párizsban iszlamisták követnek el merényleteket és politikusok, valamint biztonságpolitikai szakértők riogatnak terrorveszéllyel, ez egy elég fontos információ, sőt az egyik legfontosabb.”
Mint látható, a liberális sajtóorgánumokat nem az adott intézkedés, nem a konkrét eset tényei foglalkoztatják, hanem a lehető leghamarabb megpróbál áttérni a hírinterpretáció egy olyan dimenziójára, melyben a konkrét esetet kiterjesztheti az állami szerv egészére vagy annak vezetőjére vonatkozó kritikára. A szakmai fenntartások helyett elsődleges viszonyítási ponttá válik, hogy mindez hogyan érinti a migránsokat, vagy a nyitott határok politikáját, melynek részeként ismeretlen személyek – akár fegyverrel is – korlátlanul beutazhatnak az országba.
Szeptember 18-án Hans-Georg Maassen, a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője kijelentette, hogy radikális szalafista csoportok a migránsokat segítő civil szervezetek tagjaiként és segítő önkéntesként tevékenykednek. Maassen elmondása szerint az ilyen, újonnan szerveződő terrorsejtek számára ideális álca valós tevékenységük elfedéséhez a civil szervezetek működtetése. A civil szervezetek támogatásának viszonylatában pedig fokozottan aktívvá vált a liberális sajtó, ami nem csak a bevándorlók megsegítését célzó karitatív programok, de a migránsokat segítő civil szervezetek kormányellenes megmozdulásait is támogatja. Mint a német titkosszolgálati vezető is kifejtette, a migránsokat segítő szervezeteket gyakran radikális iszlamista csoportok mozgatják, melyek érdeksérelem esetén jogvédő aktivisták egész szervezeteit is képesek mozgósítani. Ugyanezen csoportok pedig mindennapi érintettségük okán személyes kapcsolatokat építenek ki a liberális sajtó képviselőivel – akár név nélkül nyilatkozó forrásokként is megjelenhetnek egy liberális sajtóorgánum mögött, hiszen a lap a hatóságoknak sem köteles kiadni névtelen forrásainak személyazonosságát.
A migráció biztonsági kockázatait kiküszöbölő állami szervek elleni harc pedig láthatóan fokozódik, ami Európa más részein már utcai radikalizmusba csapott át. Október 25-én a londoni rendőrség szóvivője közölte, hogy több mint száz, bevándorló-párti aktivista támadt az Eurostar londoni állomása mellett várakozó rendőrökre. A liberális extrémisták tettlegességhez folyamodtak annak érdekében, hogy a hatóságok ne tudják megakadályozni a migránsok ellenőrzés nélküli bejutását Anglia területére. Ennek okán függetlenül attól, hogy a terrorelhárítás jelenlegi vezetője szakmailag alkalmas-e a posztra, vagy alkalom adtán esetleg a jelenlegi államhatalom rendjének megváltoztatása céljából mozgolódó hazafias szervezetek ellen is felléphetnek, hangsúlyozni kell, hogy a liberális sajtó tevékenysége alapvetően felforgatás céljával történik. A Soros György által népszerűsített “nyílt társadalom” ideológiája szerint ugyanis nem egy bizonyos típusú állam, vagy egy bizonyos kormány az ellenség, hanem önmagában az állam mint társadalmi jelenség ellenségkép az ő számukra.
Mivel a liberálisok számára az állam ellenségkép, ezért minden olyan állami szervet is ellenségképként mutatnak fel, ami aktív tevékenységével akadályozza az államhatalom lebontására tett próbálkozásaikat. Ahogy az egyének hibázhatnak, az állami szervek is követnek el hibákat – ennek okán azonban nem megengedhető annak kijelentése, hogy az állam egésze, vagy egy adott állami szerv egésze szükségtelen lenne – ahogy egy-egy konkrét eset alapján sem megengedhető olyan általánosítás, miszerint az állami szerv egészének munkája haszontalan lenne. A liberálisok viszont láthatóan ennek sulykolására törekszenek – és tekintve a társadalmi reakciókat, egyelőre sikerrel jártak.

http://www.hidfo.ru/2015/11/a-terrorizmus-tamogatoi-nevetsegesse-tennek-a-terrorelharitast/

Szíriában a nemzetközi helyzet alakulása a patkányirtást nem zavarja

Homsz tartományban komoly lendületet vett a dzsihadista sátánfattyak irtása. A szír kormánycsapatok-kétségtelen hogy az orosz-szír légipáros igen hatékony közreműködésével-ma délelőtt egy újabb stratégiai pontról, Mahin városból pucolták ki a patkányokat.
Ez a Mahin-nevű település Homsz-tartományban van, és rajta vezet keresztül a Homsz-Damaszkusz útvonal. De ha már Mahintba mentek, útba esett egy Huvvarin nevű település is. Ott is belebotlottak néhány bekábszerezett dzsihadista féregbe. További sorsukat a jelentés nem részletezi.

Ankarában Erdogan megint fordított egy 90 fokot a köpönyegen. Miután Washingtonban a legfőbb latorállam-az USA-és a NATO-haramiaszervezet egyik “vezető jogásza” úgy nyilatkozott, hogy Törökországnak JOGA VOLT lelőni az orosz Szuhojt, Erdogan megint keménykedni kezdett. “Ezentúl HA TÖRÖKORSZÁG ÚGY ÉRZI…!”-hőbörgött az öreg szürke farkas-akkor bizony…!-majd ők megmutatják…!-stb. stb. stb. Adta alá a lovat Washingtonból Mark Toner külügyi szóvivő is, aki szerint a turkomán “mérsékeltek (akik mint kiderült se nem turkománok se nem mérsékeltek!-hanem csak az USA és Törökország által abrakolt kegyetlen terroristák) – teljesen jogszerűen gyilkolásztak ejtőernyőst.
Őfelsége II. Erzsébet-Nagy-Britannia Uralkodója, a hit védelmezője, stb.-miniszterelnöke David Cameron Szíriában bombázgatna. Ebbéli óhaját ma rikkantotta világgá a perverzióiról elhíresült angol kormányfő. Damaszkuszból viszont azt üzenték neki, gogy ekőbb talán tőlük kéne engedélyt kérni mindehhez, aztán tervezgethet. A hírek szerint a Kremlben is így vélik. Akárhonnan is nézzük, az ügyben nem a Downing street 10. lakója mondja ki a végső szót.
Moszkvában is tervezgetnek. A Honvédelmi Minisztériumban.
itt
Viszont NEKIK VAN JOGALAPJUK!

http://www.balrad.com/2015/11/26/sziriaban-a-nemzetkozi-helyzet-alakulasa-a-patkanyirtast-nem-zavarja/


Kapják rendesen a “pilótalelövöldöző” turkemanusok a nyakukba az orosz áldást. Fohászkodnak is miatta egyfolytában.
Némelyik latornál mintha fölakadt volna a fohászlemez. Aztán a video végén mintha egy kósza gránát leemelné a tűt a lemezről. (Eléggé fülsértő és nevettető is a folyamatos Allahu Akhbart hallani!)

http://www.balrad.com/2015/11/26/folakadt-a-lemez/

Az oroszok felhívása Európa népeihez


Irak darabokra szakításával állandósítanák az ellentéteket

Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője figyelmeztetett azon elképzelés megvalósításának veszélyeire, amely Irakot több új államalakulatra osztaná fel. Irak feldarabolásának legfőbb támogatói az Egyesült Államok és Izrael, az elképzelés célja az amerikai hegemónia fenntartása.
A legfelsőbb vezető annak veszélyére figyelmeztetett, hogy bár Irak lakosai – síták, szunniták, kurdok, arabok – probléma nélkül éltek egymás mellett évszázadokon keresztül, néhány térségi országnak a régióban és más, távoli hatalmaknak kizárólag az ellentétek szítása a cél. Ezek az országok valós lehetőségként akarnak beszélni Irak több részre szakításáról. Hamenei ajatollah szerint “az ellentétek nyilvános szítása az Irakot felhasználó külső erőknek kedvez, ezért a helyzet nem vehet olyan fordulatot, amely lehetővé teszi az USA számára, hogy nyíltan is Irak felosztásáról lehessen beszélni.”
Hamenei ajatollah nyilatkozatában annak a geopolitikai manővernek a veszélyére hívja fel a figyelmet, melynek célja egy olyan önálló kurd államalakulat létrehozása, ami az amerikai hegemóniát elfogadó egypólusú világrend kiszolgálását hivatott támogatni a régióban. Az új államalakulat nyugati segédlettel történő megvalósulása az Egyesült Államok és Izrael érdekérvényesítő képességeinek közvetlen kiterjesztését jelenti a régióban.
“Miért kellene egy olyan országot, mint Irak – amely nagy, fejlett, és több ezer éves történelemmel rendelkezik – szétbontani, és felosztani kisebb részekre, hogy ezáltal állandósuljanak az ellentétek és ellenségeskedés uralkodjon?”
Ezzel a művelettel lehetővé válna az USA-Izrael tengely részéről egy közvetlen nyomásgyakorlás a környező országokra, amely rövidtávú geopolitikai céljaiknak megfelelően manipulálná a térségi kapcsolatokat Törökország-Szíria-Irak-Irán-Örményország viszonylatában.
Az orosz vadászgép lelövésének kapcsán kiadott, egymásnak ellentmondó hangvételű hivatalos amerikai nyilatkozatok – és az azt közvetlen megelőző, krími tatár radikálisok által végrehajtott támadás a Krím-félsziget infrastruktúrája ellen – ebben a tekintetben azt a célt szolgálják, hogy a nemrég kiújult török-kurd konfliktusban rávegyék Oroszországot a törökországi kurd fegyveres szervezetek áttételes támogatására. Így az USA a kapcsolatok kiélezése nélkül képes egyértelmű figyelmeztetést adni legerősebb térségbéli katonai szövetségese – Törökország – számára arra nézve, mi várható, ha a török vezetés továbbra is külön utakon járna és nem hajlandó magát egyértelműen alárendelni Washington geopolitikai akaratának az egypólusú világrend fenntartása érdekében.

http://www.hidfo.ru/2015/11/irak-darabokra-szakitasaval-allandositanak-az-ellenteteket/

Lassan kezd egyre több információ napvilágra kerülni az Északnyugat-Szíria fölött lelőtt orosz Szuhoj harci géppel kapcsolatban.

baj

A géplelövéséről a múlt héten KÖZÖSEN DÖNTÖTT a világ elsőszámú latorállamának-az USA-elnöke Obamaki, és hűséges muszlim hittársa és fegyverhordozója, a török Erdogan. A helyszín pedig az Antalya közelében megtartott G-20 csúcsértekezlet egyik titkos szobácskája volt. A két bandita itt egyeztetett a buliról.-írja a török ​​GerasaNews Haberdem.
egy
A többi már csak idő kérdése volt, hiszen a török légierő megkapta a kilövési PARANCSOT! Innentől kezdve kijelenthető, hogy Erdogan akkor is hazudott, amikor azt mekegte, hogy nem is tudták milyen nemzetiségű gépet lőttek le.
Közben az is kiderült, hogy MIÉRT NEM VOLT ELEKTRONIKUSAN VÉDVE az orosz gép. Azért nem, hogy elkerüljék a balesetek lehetőségét is, hogy a törökök lássák, hogy NEM HATOLNAK török légtérbe!
Tegnap interjút adott az orosz televíziós társaságoknak a lelőtt Szuhoj kimentett navigátora.
Az “orosz bosszú” pedig –amint arról már tegnap beszámoltunk-nem sokat váratott magára. Még jószerével lángoltak a lelőtt gép roncsai, az orosz hadsereg mind a tengerről, mind a levegőből, mind pedig a SZÁRAZFÖLDÖN-offenzívát indított a “mérsékelt” banditák ellen.
A célterületet ért tözérségi csapások elszörnyesztették a “békés gyilkolászáshoz” szokott banditákat. Ugyanakkor az általuk feltöltött videon jól látható, hogy a túzcsapások NEM A LAKOTT HELYEKET érik! Volt is Allahu Akhbar rendesen.
Az orosz tűzhenger pedig egyre terjed. Jól érzékelhető célja van. A szír-török határral párhuzamosan haladva, elvágni Törökországtól a dzsihadista hordákat, és fölszámolni a bizniszt.
Az orosz légierő ennek szellemében semmisített meg egy a török oldalről éppen átért húsz kamionból álló konvojt, amely muníciót szállított volna a terroristáknak.
http://www.balrad.com/2015/11/26/obamaki-es-erdogan-megegyeztek/
A török légierő akcióját, melynek keretében F–16-os gépek lelőttek egy, a török légteret megsértő, éppen szír kormányellenes terroristákat támadó SZU–24-es csatarepülőgépet, nehéz épelméjű cselekedetnek minősíteni. Ennek következtében komoly nehézségbe ütközik a várható következmények felmérése. Az alábbiakban megkísérlem felsorolni először a támadás vélhető okait, céljait, majd sort kerítek némi jövőkutatásra is.
baj
A közzétett híreket végigolvasva szembetűnik néhány ellentmondás. Legelőször is a törökök által bizonyítékként bemutatott radarkép, mely szerint a SZU–24-es átrepült a török légtéren. Azonban a szóban forgó országrész egy kevesebb mint húsz kilométeres szélességű beszögellés, amely ékszerűen nyúlik be Szíriába. Ennek átrepülése maximum másfél percig tarthatott, feltételezve, hogy az orosz gép hangsebesség alatti, vagy azt közelítő tartományban repült, ami ennél a típusnál nagyjából a rácsapás előtti sebességnek felel meg.
A törökök állítólag tízszer figyelmeztették az orosz gépeket – ketten voltak – a török légtér megsértésére. Ez fizikailag kizárt, ennyi idő alatt az angolul elhangzó szóbeli figyelmeztetés, a „unidentified aircraft, you are violating Turkish airspace, leave immediately”, vagy ennek rövidített változata tízszer el sem mondható. A gépek a törökök szerint öt percig tartózkodtak a török légtérben. Saját bizonyítékuk cáfolja ezt az állítást, a SZU–24-es ilyen lassan nem tud repülni, maximum le- és felszálláskor. Ahhoz ugyanis, hogy körülbelül húsz kilométert öt perc alatt tegyen meg, és a radarképen körülbelül ennyit repül, 240 kilométer/óra sebességgel kellett repülnie. Ráadásul a radarképből kitűnik, hogy a távozásra alkalmas legrövidebb útvonal éppen az, amit az oroszok repültek, hiszen bármilyen fordulat a nagyon szűk térben növelte volna a török légtérben történő tartózkodásuk idejét és a repülés hosszát. A légteret elhagyó gépre lőttek tehát rá, véleményem szerint figyelmeztetés nélkül, és a találat már szír légtérben érhette az orosz repülőt.
A török F–16-os pilótája nyilván parancsra cselekedett, de ezt az utasítást nem az akció folyamán, hanem már felszállás előtt, az úgynevezett Rules of Engagement (ROE), azaz az esetleges összecsapás szabályait előre meghatározó parancs keretében kaphatta meg. Röviden ez így hangozhatott: „ha orosz gépet észlelsz a légterünkben vagy a határ közelében, lődd le!”.
A radarképből látszik továbbá, hogy az F–16-os a körzetben járőrözött, vélhetően abból a célból, hogy a szír határ közelében tevékenykedő türkmén nemzetiségű, tehát testvéreknek tekintett kormányellenes erőknek adandó alkalommal védelmet nyújtson.
A szóban forgó terrorista banda az al-Nuszra Front egyik része. Ismeretes, hogy a front az al-Kaida szövetségese, továbbá tagjai közül számosan erősítik az Iszlám Államként (IÁ) ismert formációt. A „banda” kifejezés a legenyhébb, ami ezekre a gyilkosokra használható, akik a katapultáló pilótákra még a levegőben tüzet nyitottak, megszegve a hadviselés – előttük egyébként ismeretlen – szabályait. Zárójelben megjegyzendő, hogy az ejtőernyőn leereszkedő pilótákra kézifegyverekből tüzelő, majd azok halálát ünneplő fegyveresek arabul és nem törökül beszélnek, kiabálnak a közzétett videókon.
A mai eseményeket röviden összefoglalva a rendelkezésre álló adatokból megállapítható, hogy a török légierő parancsot kapott arra, hogy támogasson egy terrorista csoportot, akár orosz harci repülők lelövésével is. További következtetésként levonható, hogy a török kormány számára léteznek „baráti” terroristák. Ezt eddig csak sejteni lehetett, most már bizonyíték is van rá.
A következményeket tekintve első helyen merül fel a kérdés, vajon a török kormány önszántából rántotta-e magára ezt a szekérderéknyi fekáliát, vagy mások is segítettek a döntés meghozatalában. Saját érdekeiket tekintve ugyanis a törökök számára akciójuk szinte felmérhetetlen károkat okozott. A teljesség igénye nélkül felsorolnék néhányat: Törökországról nyilvánosan kiderült, hogy terroristákat támogat. Ettől kezdve nehéz lesz cáfolni azokat a vádakat, hogy a törökök az IÁ szövetségesei, mert a) tétlenül nézték Kobani ostromát, ami a felsorakozott török harckocsiktól lőtávolságra zajlott, b) üzletfelei az IÁ-nak a kőolaj és finomított termékek piacán, c) szemet hunynak az IÁ török területről történő lőszer- és emberutánpótlása felett, d) támadják azokat a kurdokat, akik az IÁ ellen folytatott szárazföldi harc fő terhét viselik, e) engedik, esetleg ösztönzik a migránsok, és ezáltal a terroristák és/vagy támogatóik, szimpatizánsaik Európába özönlését. Mindez közvetlenül a párizsi és Sarm es-Sejk-i merényletek után. A török kormány IÁ-val kapcsolatos eddigi, amúgy sem igazán közérthető politikája következtében kissé lerongyolódott nemzetközi imázsa most megsemmisült, teret adva azoknak az elméleteknek, miszerint a törökök az IÁ szövetségesei, akik emberek millióinak szenvedéséből és tízezreinek legyilkolásából, kifosztásából egyfelől gazdasági hasznot húznak, másfelől gátlástalanul igyekeznek érvényesíteni regionális hatalmi érdekeiket. Sikerült maguk ellen hangolni Oroszországot és Egyiptomot, teret adva egy háromoldalú, orosz–iráni–egyiptomi szövetség kiépülésének. Ide tartozik annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy vajon mi történne, ha például az oroszok arra biztatnák a kurdokat, hogy például iraki területen, Kirkuk központtal kiáltsák ki a független kurd államot, amit az említett három ország azonnal elismerne. Kedves Erdogan elnök úr, hogy tetszene ez a szcenárió? Felelőtlenség, nemde?
Ehhez képest az oroszok bejelentése, miszerint minden katonai kapcsolatot megszakítanak Törökországgal, és hazahívják a török idegenforgalmat életben tartó orosz turisták százezreit, szinte jelentéktelennek tűnik. A török kormány éleslátásához csak gratulálni tudok.
Amennyiben a török kormány az Egyesült Államok és/vagy más NATO-tagok hallgatólagos beleegyezésével, nota bene biztatására tette meg eszement lépését, és ez kiderül, mások is végzetesen besározódnak. Diadalt ülnek mindazon elméletek támogatói, melyek szerint az IÁ az Egyesült Államok kreációja. Ezen „szakemberek” egyébként kitűnő muníciót kaptak Obama elnöktől, akinek nem különben éles elméjű meglátása szerint mindenkinek joga van megvédeni a légterét. Nem lett volna elegánsabb azt mondani, hogy az ügyet ki kell vizsgálni, és mindenki tartózkodjon az elhamarkodott lépésektől?
Ha ehhez hozzátesszük a Krím-félszigeten elkövetett, az áramellátást blokkoló provokációsorozatot, amit tatár és ukrán nacionalista elemek követtek el, továbbá Porosenko elnök Krímbe történő áruszállítást felfüggesztő rendeletét, az elméletgyártók diadalmasan jelenthetik ki: nem véletlen, hogy valakinek nagyon fáj az oroszok szerepvállalása az IÁ és a szír kormányellenes bandák elleni harcban, és ez ellen mindenféle gátlás nélkül lép fel.
Nem ártott volna, ha Obama elnök az idézett nyilatkozat megtétele előtt konzultál az ügyben bölcsen hallgató Izraellel. Ők ugyanis ismerik a régiót, nem úgy, mint a Közel-Keleten évtizedek óta szerencsétlenkedő amerikai külügyi apparátus.
Az ügynek magyar tanulsága is van. Vigyázzunk a különféle „nyitások” politikájával. Ki mint vet, úgy arat.
(MNO)