TÁPANYAGHIÁNYOS ÉLELMISZEREK
Évtizedek
 óta nagyra becsült tudósok és gondolkodók figyelmeztetnek  bennünket a 
helytelen táplálkozás egészségre gyakorolt hatására. Köztük  van Sir 
Robert McCarrison, Dr. Lawrence Plaskett, Weston Price és a  kétszeres 
Nobel-díjas Dr. Linus Pauling.
Az évek
 során figyelmeztetéseiket vagy figyelmen kívül hagyták, vagy  
meghiúsították, vagy hiteltelenné tették. Elég egy pillantást vetni a  
mainstream médiára, hogy olyan állításokat találjunk, mint "a  
vitamin-kiegészítők nem mások, mint drága vizelet".
Ehhez 
jön még az a tény, hogy az orvosok (még a bélrendszerre  szakosodott 
orvosok is) alig vagy egyáltalán nem részesülnek  táplálkozási 
oktatásban. Ahogy az A Physician's Handbook on  Orthomolecular 
Medicine[1] bevezetőjében olvasható:
A 
minőségi táplálkozás gyakorlati jelentőségét illetően a mindennapi  
életünkben a tájékozatlan, szakszerűtlen vélemények széles skálája  
létezik".
Ez 1977-ben íródott, és sajnos úgy tűnik, hogy még ma is igaz.
2002-ben
 a Harvard Medical School kutatói publikáltak egy tanulmányt  Vitamins 
for Chronic Disease Prevention (Vitaminok a krónikus betegségek  
megelőzésére) címmel.
Bár 
megállapításaik már évtizedekkel korábban is nyilvánvalóak  lehettek az 
ortomolekuláris orvosok számára, következtetéseik nem  kevésbé fontosak 
voltak, hiszen elismerték, hogy a legtöbb ember nem  fogyaszt optimális 
mennyiséget minden vitaminból pusztán a  táplálkozással, és (bár 
óvatosan) a vitamin-kiegészítők használatát  szorgalmazták minden 
felnőtt számára.
Még 
ennél is fontosabb volt, hogy a kutatók elismerték az  optimálisnál 
alacsonyabb (még a szabványos szükségleteket meghaladó)  vitaminbevitel 
széles körű egészségügyi hatásait[kiemelés hozzáadva]:
...Az 
elégtelen vitaminbevitel nyilvánvalóan a krónikus betegségek  egyik oka.
 A legújabb bizonyítékok azt mutatják, hogy a vitaminok  szuboptimális 
szintje, még jóval a hiányszindrómát okozó szint felett  is, olyan 
krónikus betegségek kockázati tényezője, mint a szív- és  érrendszeri 
betegségek, a rák és a csontritkulás. Az általános népesség  nagy része 
nyilvánvalóan emiatt fokozott kockázatnak van kitéve."
Az 
ilyen fontos megállapítások ellenére ritkán tesznek lépéseket  annak 
biztosítására, hogy az emberek megfelelő mennyiségű tápanyaghoz  
jussanak. Úgy tűnik például, hogy csak az Egyesült Királyságban több  
százezer haláleset megelőzhető lett volna, ha a kormány a folsav  
előnyeire vonatkozó meggyőző bizonyítékok alapján cselekszik.
A 
folsav csökkenti a homocisztein szintjét, egy olyan aminosavét,  amely 
összefüggésbe hozható a szívroham és a stroke kialakulásával. Az  
optimálisnál alacsonyabb folsavszint neurális csőhibákat is okozhat, és 
 hozzájárulhat a méhnyak diszpláziához, a rákhoz, a csontritkuláshoz és a
  mentális depresszióhoz.
 
 
A 
legtöbb tápanyag ajánlott napi mennyisége vitathatóan túl alacsony,  nem
 veszi figyelembe az optimális bevitel előnyeit. Ráadásul az, hogy  
minden emberre egyetlen követelmény vonatkozik, nem veszi figyelembe az 
 egyes emberek egyediségét.
A 
D-vitamin a közelmúltban a médiában szerepelt, mivel kutatások  szerint 
hatékonyan kezeli a "Covid-19" betegséget. A D-vitamin  fontossága 
azonban már legalább 20 éve ismert, nem csak a légzőszervi  betegségek 
megelőzésében, hanem számos krónikus betegség kezelésében is.  Ennek 
ellenére a D-vitamin hiánya továbbra is széles körben elterjedt.
Vasquez, Cannell és Manso kutatók szerint:
A 
D-vitamin-hiány/hiány olyan járvány a fejlett világban, amely eddig  nem
 kapott elegendő figyelmet a klinikusoktól, annak ellenére, hogy  
dokumentálták a gyakoriságát, következményeit és a napi pótlás  
szükségességét a jelenlegi nem megfelelő, 200-600 NE-es ajánlások  
feletti szinteken".
Ennek 
két oka van; először is, az orvosok elavult felfogásból  kiindulva 
dolgoznak, és a D-vitamint nem tekintik másnak, mint  csonttápanyagnak 
(a kutatások szerint ez egyértelműen nem így van).
Másodszor
 pedig a D-vitamin-szintet mérő laboratóriumi teszteket túl  alacsonyra 
állítják be, alulértékelve a magasabb D-vitamin-szint  fiziológiai 
szükségletét.
A 
D-vitamin-hiány súlyossága (ez a hiány könnyen orvosolható  
étrend-kiegészítéssel vagy a napozás fontosságára való neveléssel) arra 
 késztetett néhány kutatót, hogy megkérdőjelezze egy ilyen széles körben
  elterjedt probléma kezelésének elmulasztásának etikusságát.
Tekintettel
 a D-hypovitaminózis D gyakoriságát és következményeit  dokumentáló, 
szakmailag lektorált kutatások mélységére és szélességére, e  
rendellenesség diagnosztizálásának és kezelésének elmulasztása  
etikailag megkérdőjelezhető (különösen terhes nők esetében), és nincs  
összhangban a minőségi, tudományosan megalapozott egészségügyi ellátás  
biztosításával."
A 
D-vitaminhoz hasonlóan a magnéziumhiány a hatalmas előnyeit  bizonyító 
terjedelmes kutatások ellenére még mindig széles körben  elterjedt. Bár 
ritkán tájékoztatnak bennünket ennek az ásványi anyagnak a  
fontosságáról, a magnézium a legtöbb testi folyamathoz  
nélkülözhetetlen, és az optimálisnál alacsonyabb szint kellemetlen (és  
néha halálos kimenetelű) tünetek széles skáláját eredményezheti.
A magnézium fontosságát a Magnézium a megelőzésben és a terápiában című írás ismerteti,
A 
magnézium a negyedik leggyakrabban előforduló ásványi anyag a  
szervezetben. Több mint 300 enzimatikus reakció kofaktoraként ismerik  
fel, ahol az adenozin-trifoszfát (ATP) anyagcserében játszik döntő  
szerepet. A magnézium szükséges a DNS- és RNS-szintézishez, a  
szaporodáshoz és a fehérjeszintézishez."
Az 
alacsony magnéziumszintet számos krónikus betegséggel hozták  
összefüggésbe, mint például az Alzheimer-kór, az inzulinrezisztencia és a
  2-es típusú diabetes mellitus, a magas vérnyomás, a szív- és  
érrendszeri betegségek (pl. stroke), a migrénes fejfájás és a  
figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD).".
Dr. 
Carolyn Dean The Magnesium Miracle[2] című tanulságos könyvében  több 
mint 600 oldalt szentel ennek a ritkán említett ásványi anyagnak a  
fontosságára. Rávilágít a magnéziumhiány és a mentális betegségek  
közötti fontos, ám gyakran figyelmen kívül hagyott kapcsolatra is.
Az 
emberek nem azért kapnak szorongást, pánikrohamot vagy  depressziót, 
mert hiányuk van a Valiumból vagy a Prozacból. A  szervezetünknek nincs 
szüksége ezekre az anyagokra az alapvető  anyagcsere-folyamatokhoz. 
Azonban számtalan pszichológiai tünet  alakulhat ki nálunk a magnézium 
hiánya miatt, egy olyan tápanyag miatt,  amelyre a szervezetünknek 
igenis szüksége van"."
Dr. 
Dean szerint a kereskedelmi gazdaságok nem pótolják a kimerült  talajt, 
és a magas káliumtartalmú műtrágyák vagy a  növényvédőszer-maradványok 
miatt a megmaradt magnéziumot a növények nem  tudják felvenni. A 
kutatások kimutatták, hogy a glifozát például kötődik  a magnéziumhoz, 
megakadályozva a felszívódást.
Mint kiderült, számos tápanyaghiány gyökere visszavezethető a talajra, amelyben élelmiszereink nagy részét termesztjük.
A Life 
Extension Magazine összehasonlította az USDA  élelmiszer-táblázatait 
1963-tól napjainkig, és megdöbbentő csökkenést  talált a 
tápanyagtartalomban. Egyes vitaminok akár 40%-kal is  csökkenhettek.
Például
 az almában lévő A-vitamin mennyisége 90 mg-ról mindössze 53  mg-ra 
csökkent. A kálium és a magnézium mennyisége a kelkáposztában 400  
mg-ról 170 mg-ra, illetve 57 mg-ról 9 mg-ra csökkent.
Hasonló
 tendencia figyelhető meg gyakorlatilag az összes többi  zöldség és 
gyümölcs esetében, ami azt jelzi, hogy a gyümölcsök és  zöldségek gyors 
ütemben veszítenek tápanyagtartalmukból. Ennél is  aggasztóbb az a tény,
 hogy az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági  Minisztériuma) nem 
hajlandó cselekedni. Amikor az Organic Gardening  Magazine megkereste az
 USDA Mezőgazdasági Kutatószolgálatát, hogy  aggódnak-e amiatt, hogy az 
amerikaiak nem jutnak megfelelő tápanyaghoz,  közömbösen válaszoltak.
Az 
USDA-t láthatóan nem érdekli és nem érdekli a vitaminszivárgás,  annak 
ellenére, hogy megbízatása a magas minőségű, biztonságos  élelmiszerek 
biztosítására szól. Az Organic Gardeningnek írt levelében  Johnson 
asszony azt mondta, hogy a termékek tápanyagtartalma nem olyan  fontos, 
mint az olyan dolgok, mint a megjelenés és a nagy terméshozam".
Nehogy 
azt higgyük, hogy a tápanyaghiány csak az amerikaiak számára  
fenntartott válság, ugyanez igaz az Egyesült Királyságban is.
David 
Thomas ásványianyag-szakértő, a Geológiai Társaság tagja  elemezte 
McCance és Widdowson The Composition of Foods című könyvének 6.  
kiadását, és megállapította, hogy az elmúlt 60 évben az Egyesült  
Királyságban a legtöbb élelmiszer tápanyagtartalma súlyosan csökkent.  
Thomas szerint,
A 
McCance & Widdowson az élelmiszerek tápanyagértékéről a  
legrészletesebb és legkifinomultabb történeti feljegyzéseket nyújtja,  
amelyek a világ bármely nemzetének rendelkezésére állnak"."
Ez még 
riasztóbbá teszi tanulmányának megállapításait. Thomas  tanulmánya 
egyébként nem korlátozódik a gyümölcsökre és zöldségekre.  Elemzése a 
tápanyagtartalom (különösen az alapvető ásványi anyagok)  drasztikus 
csökkenését tárta fel szinte valamennyi élelmiszercsoportban  (ide 
tartoznak a hús- és tejtermékek is).
Az 
elmúlt 60 évben alapvető változások történtek a nemzetünk számára  
elérhető élelmiszerek minőségében és mennyiségében. Az alapvető  
alapélelmiszerek jellege, termesztési módja, elkészítése, forrása és  
végső soron kiszerelése jelentősen megváltozott, olyan mértékben, hogy a
  nyomelemek és a mikrotápanyag-tartalom súlyosan lecsökkent."
Thomas 
kutatásának elsődleges kritikája, hogy az analitikai módszerek  kevésbé 
voltak pontosak a múltban, ezért a tápanyagtartalmak  összehasonlítása 
érvénytelen. Ez azonban hamis állításnak tűnik, mivel  McCance és 
Widdowson maguk is azt állítják, hogy bár a múltban  alkalmazott 
analitikai módszereket ma már "primitívnek" tekintik, nem  voltak 
kevésbé pontosak, mint a modernebb elemzési módszerek[3].
A 
második kritika az, hogy a terményfajták az évek során  megváltoztak, 
ami értelmetlenné tesz minden hasonló összehasonlítást.  Azonban ez az 
érv is célt téveszt, mert még ha a terményfajták változtak  is, ez nem 
változtat azon a tényen, hogy az átlagember táplálkozásának  tápértéke 
jelentősen csökkent.
Thomas 2007-es tanulmányának következtetésében foglalja össze a tápanyagválság súlyosságát:
Micsoda
 dilemmába kerültünk. A világ minden tájáról származó  kutatások 
bizonyították a mikrotápanyagok elvesztésének valóságát az  ételeinkből,
 és bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a  mikrotápanyag-hiány 
jelentősen aláássa egészségünket, hozzájárulva a  krónikus fiziológiai 
és pszichológiai betegségek kialakulásához minden  korosztályban.".
 
 
ENDOKRIN KÁROSÍTÓ VEGYI ANYAGOK
A 
feldolgozóipar hatalmas mennyiségű mérgező vegyi anyagot bocsát ki a  
környezetbe, és ezek közül soknak a hatása teljesen ismeretlen.
Az EPA 
Kémiai Biztonsági és Szennyezésvédelmi Hivatala (OCSPP) az a  szervezet,
 amely az emberek védelméért felelős a peszticidek és a  mérgező vegyi 
anyagok expozíciójából eredő kockázatokkal szemben. Az  OCSPP teszteket 
végez a különböző vegyi anyagok tűréshatárának  felmérésére, és dönt az 
élelmiszerekben megengedett  növényvédőszer-maradékok maximális 
szintjéről.
John Kepner, a BeyondPesticides.com munkatársa azonban helyesen érvel,
A 
peszticideknek való kitettség a való világban nem elszigetelt  esetek. 
Inkább az expozíciók kombinációi által jellemzett események  sorozata".
A továbbiakban azt mondja, hogy,
A 
tudósok évek óta amellett érvelnek, hogy a peszticideknek való  toxikus 
kitettséget úgy kell mérni, ahogyan az normális esetben  előfordul, 
egymással kombinálva. Mégis, a jelenlegi szövetségi törvények  nem írják
 elő ezt a fajta vizsgálatot a forgalomban lévő peszticidek  esetében, 
kivéve nagyon korlátozott esetekben".
Megdöbbentő módon az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) szerint,
Senki, még a Környezetvédelmi Ügynökség sem tudja, hogy hány vegyi anyag van ma használatban".
Ha az 
EPA még azt sem tudja, hogy hány vegyi anyagot használnak ma,  hogyan 
tudják felmérni az emberek egészségére gyakorolt hatásukat? A  válasz 
az, hogy nem tudják. Ennek okai pedig az EPA meglévő szabályozási  
rendszereiből fakadnak, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy a lakosság  
egészségével szemben a vállalati érdekeket szolgálják.
Ezt Dawn Lester és David Parker részletesen bemutatja a What Really Make You Ill című könyvében[4]:
A 
meglévő szabályozási rendszerek... egyre inkább az iparnak  kedveznek a 
fogyasztókkal szemben; lehetővé teszik a termékek gyors  forgalomba 
hozatalát, de számos nehézséggel jár a termékek eltávolítása,  miután 
bármilyen káros hatás felfedezése után."
Mintha a
 szabályozási rendszerek kudarca nem lenne elég rossz, az  EPA-n belüli 
informátorok nemrégiben felfedték, hogy az ügynökségen  belül hatalmas 
nyomás nehezedik a tudósokra, hogy minimalizálják vagy  eltávolítsák a 
különböző vegyi anyagok lehetséges káros hatásaira utaló  
bizonyítékokat. E káros hatások közé tartoznak az idegrendszeri  
rendellenességek, születési rendellenességek és a rák.
A The Intercept szerint:
Számos 
alkalommal a veszélyekre vonatkozó információkat törölték az  ügynökségi
 értékelésekből anélkül, hogy tájékoztatták volna az  értékeléseket 
készítő tudósokat, vagy kérték volna a beleegyezésüket.  Néhány ilyen 
eset arra vezetett, hogy az EPA visszatartotta a  nyilvánosság elől a 
potenciálisan veszélyes vegyi anyagoknak való  kitettséggel kapcsolatos 
kritikus információkat"."
E vegyi
 anyagok némelyike megzavarhatja az endokrin rendszert. Az  endokrin 
rendszer az, ami a szervezet összes biológiai folyamatát  szabályozza. 
Ide tartozik az agy és az idegrendszer fejlődése, a  reproduktív 
rendszer működése, a vércukorszint és még sok más.
Az 
endokrin rendszer a különböző hormonok finom egyensúlyának  
fenntartására támaszkodik, amelyek közül néhány csak nyomokban van  
jelen. "Az adag teszi a mérget" még mindig elfogadott dogma a legtöbb  
vegyi anyag biztonságosságát vagy toxicitását illetően.
Az 
endokrin rendszert károsító vegyi anyagok (EDC-k) hatásainak  évtizedes 
kutatása azonban bebizonyította, hogy ez az elmélet téves.  Valójában az
 EDC-knek kis dózisban is lehetnek olyan hatásai, amelyek  nagyobb 
dózisban nem jelennek meg.
Még 
riasztóbb az a tény, hogy sok éven át nem léteztek olyan tesztek,  
amelyekkel a vegyi anyagok lehetséges hormonrendszert károsító hatásait 
 értékelni lehetett volna. Ennek eredményeképpen a ma használatban lévő 
 sok ezer vegyi anyag közül egyiket sem vizsgálták meg ilyen hatások  
szempontjából. Dr. Theo Colborn 2003-as tanulmánya szerint,
"Egyre bővül az ismert endokrin károsítók listája, amelyek hatásmechanizmusainak széles skálája zavarhatja az agy fejlődését".
Dr. 
Theo Colborn közel három évtizeden át az endokrin rendszert  károsító 
vegyi anyagok biológiai életre és környezetre gyakorolt káros  
hatásainak tanulmányozásának szentelte magát.
2003-ban
 Dr. Colborn megalapította a The Endocrine Disruption  Exchange (TEDX) 
nonprofit szervezetet, amely 16 éven keresztül  igyekezett "csökkenteni 
az egészséges hormonműködést zavaró vegyi  anyagok termelését és 
használatát".
Kutatásait
 részben a számos endokrin eredetű betegség, köztük az  autoimmun 
betegségek, az autizmus, az asztma, a cukorbetegség, a  
pajzsmirigybetegség, az ADHD és a rák egyes formái viszonylag új keletű 
 robbanása táplálta. Az ismert endokrin rendszert károsító anyagok  
TEDX-listája, amelyet legutóbb 2018 szeptemberében frissítettek, mintegy
  1482 vegyi anyagot tartalmaz.
 
 
Bár 
látszólag az összes használatban lévő vegyi anyag kis százalékát  teszi 
ki, ez a lista csak azokat a vegyi anyagokat tartalmazza, amelyek a  
tudományos kutatások során az endokrin rendszert károsító jeleket  
mutattak.
Mint 
korábban említettük, a vegyi anyagok túlnyomó többségét nem  vizsgálták 
ilyen tulajdonságok tekintetében. Ezért meglehetősen biztosak  lehetünk 
abban, hogy a környezetünkben lévő endokrin rendszert károsító  vegyi 
anyagok valódi száma sokkal magasabb.
Dr. 
Colborn megállapításainak nagy részét visszhangozza Joseph  Thornton, a 
Columbia Egyetem Föld Intézetének kutatója, aki a szerves  
klórvegyületek szennyezésének pusztító hatásaira specializálódott.
A 
szerves klórvegyületek olyan szerves molekulák, amelyek legalább  egy 
kovalens kötésű klóratomot tartalmaznak. A jól ismert szerves  
klórvegyületek közé tartozik például a DDT, az 1940-es és 1950-es  
években széles körben használt, rendkívül mérgező növényvédőszer.
Pandora mérge[5] című könyvében Thornton ezt írja:
A 
klórgáz előállítása sóból megteremti a terepet számos olyan újszerű  
vegyi anyag célzott és véletlenszerű előállításához, amelyek a  
természetes rendszereket a legalapvetőbb szinten zavarják meg. A  
klórkémia gyakorlata egy sor olyan nem szándékolt kémiai és ökológiai  
következményt szabadított el, amelyeket a legfejlettebb technológiáink  
sem képesek megakadályozni."
Sok 
szerves klórvegyület ellenáll a természetes lebomlásnak, és  
felhalmozódhat a környezetben. Egyesek, mint például a dioxin,  
egyáltalán nem bomlanak le, és szinte a végtelenségig a környezetben  
maradnak.
Ez 
hihetetlenül aggasztó, figyelembe véve, hogy a szerves  klórvegyületek 
óriási mennyiségben kerülnek a környezetbe (a klóripar  évente mintegy 
40 millió tonna klórgázt termel!).
Ahogy 
Thornton elmagyarázza, sok szerves klórvegyület jobban oldódik  zsírban,
 mint vízben. Ez ahhoz vezet, hogy felhalmozódnak az élő  szervezetek 
zsírszöveteiben, különösen a tápláléklánc csúcsán állókban  (azaz az 
emberekben). Thornton szerint,
A 
táplálékláncban magasan elhelyezkedő fajok, mint például az ember,  élő 
tározóként szolgálnak, ahol ezek a szennyező anyagok egyre nagyobb  
koncentrációban halmozódnak fel".
Hosszú 
élettartamuk miatt a szerves klórvegyületek a széláramlatokkal  
terjednek, és globális légköri szennyeződéstakarót képeznek, ami súlyos 
 következményekkel jár az emberi egészségre és jólétre nézve.
Thornton
 könyve felvázolja, hogy a mérgező vegyi anyagok előállítása  "korunk 
egyik leg alattomosabb környezeti problémájává" vált,  hozzájárulva a 
meddőséghez, az immunrendszer elnyomásához, a rákhoz és a  fejlődési 
rendellenességekhez.
Mint 
korábban említettük, az endokrin diszruptorok befolyásolhatják a  
reproduktív rendszer magzati fejlődését, ami néha hermafroditizmushoz  
vezethet. Sőt, a kutatások szerint egyre több gyermek születik  
"interszexuális variációval" (azaz kétértelmű nemi szervekkel).
A 
Revolve című könyvében: Man's Scientific Rise to Godhood[6] című  
könyvében Aaron Franz felveti annak a nyugtalanító lehetőségét, hogy az 
 EDC-kkel való széleskörű környezetszennyezés szándékos cselekedet 
lehet,  amelynek célja az androgün ember megteremtésére irányuló  
transzhumanista cél előmozdítása.
Mind a 
férfi, mind a női erőt célba vették, hogy elpusztítsák.  Nemcsak a nemi 
szerepeinket zavarták össze, hanem vegyi bombázással is  bombáztak 
minket. Kémiai hadviselést folytattak ellenünk, hogy  elpusztítsák 
biológiai nemünket".
Ahogy 
Franz a könyvében kifejti, a transzhumanisták igen komolyan  gondolják a
 nemek meghaladásának szükségességét, amit a kutatók  
"posztgenderizmusnak" neveznek. A transzhumanisták a nemet olyan  
dolognak tekintik, ami korlátoz minket, és technológiai eszközökkel  
igyekeznek túllépni rajta.
Egy másik környezeti szennyező anyag, amely hatással lehet az endokrin rendszerre, az elektromágneses sugárzás.
 
 
ELEKTROMÁGNESES SUGÁRZÁS
Az 5G 
lefedettség 2018-ra tervezett uniós és amerikai bevezetésére  válaszul 
Martin Pall (a Washingtoni Állami Egyetem biokémiai és orvosi  
alaptudományok professzor emeritusa) részletes jelentést állított össze,
  amelyben nyolc olyan valószínű patofiziológiai hatást vázolt fel,  
amelyek az elektromágneses sugárzásnak való fokozott kitettség  
következtében megfigyelhetők.
Ezek a 
hatások között szerepelnek neurológiai hatások, endokrin  zavarok, 
oxidatív stressz, DNS-mutációk, csökkent termékenység és rák.  Pall 
professzor úgy foglalta össze az 5G bevezetésével kapcsolatos  
gondolatait, hogy azt "a világtörténelem legostobább ötletének" nevezte.
Az 
5G-vel kapcsolatos aggodalmak részben annak köszönhetőek, hogy az  új 
technológia egyetlen biztonsági vizsgálaton sem esett át. Az  
elektromágneses sugárzásnak való növekvő kitettséggel kapcsolatos  
aggodalmak megalapozottak, figyelembe véve a széles körű bizonyítékokat,
  amelyek arra utalnak, hogy az ilyen sugárzás biológiai károkat okoz.
Pall 
professzor becslései szerint több mint 14 000, szakértői  értékeléssel 
rendelkező tudományos tanulmány van, amelyek az EMF-ek  káros hatásait 
mutatják a biztonsági irányelvek alatti szinteken[7].
Tanulmányok
 már bizonyították, hogy a mobiltelefonok sugárzása  önmagában is 
csökkentheti a spermiumok számát és mozgékonyságát a  férfiaknál. Egy 
2017-es metaanalízis a technológiailag fejlett nemzetek  férfijai 
körében riasztó spermaszám-csökkenést állapított meg.
A 
kutatók azt írják, hogy "sürgősen kutatni kell ennek a folyamatos  
csökkenésnek az okait". Ha azonban az ok egy olyan technológiából ered, 
 amelyet a világ egyik leggazdagabb és legerősebb iparága támogat, nem  
valószínű, hogy további kutatásokra kerül sor.
Tanulmányok
 kimutatták, hogy az EMF-ek oxidatív stresszt okozhatnak.  
Feltételezések szerint ez viszont különféle neuropszichiátriai  
rendellenességek kialakulásához vezethet, amelyek közül néhány egyre  
gyakoribbá vált modern társadalmunkban. Ide tartozik az álmatlanság,  
fáradtság, fejfájás, depresszió, szorongás, ingerlékenység vagy rosszabb
  esetben az autizmus.
Az 
EMF-expozíció másik ismert hatása a rákos megbetegedések  megnövekedett 
kockázata. A Nemzeti Toxikológiai Program (NTP) által  végzett 25 millió
 dolláros tanulmány az ICNIRP "biztonsági"  iránymutatásai alatti 
EMF-nek kitett állatoknál az agy- és szívrák  előfordulásának 
növekedését állapította meg.
Végül 
még a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (az Egészségügyi  Világszervezet 
egyik ága) is kénytelen volt a rádiófrekvenciás  elektromágneses mezőket
 "az emberre nézve valószínűleg rákkeltőnek"  minősíteni.
A 
kutatások szerint az EMF-ek világszerte hozzájárulnak a rovar- és  
madárpopulációk csökkenéséhez is. Arthur Firstenberg A láthatatlan  
szivárvány[8] című tanulságos könyvében[9] számos rovar- és madárfaj,  
köztük a szerény házi veréb gyors hanyatlását dokumentálja.
Sainudeen
 Pattazhy zoológus 2008-ban és 2009-ben az indiai Keralában  végzett 
tanulmánya szerint a házi verebek ott gyakorlatilag kihaltak...  
Pattazhy következtetése ugyanaz, mint Balmorié: a mobiltornyok miatt a  
verebeknek nincs hol élniük.".
Ezt követően a következőképpen idézi Pattazhyt:
Az 
elektromágneses sugárzás folyamatos behatolása a madarak testén  
keresztül befolyásolja idegrendszerüket és navigációs képességeiket.  
Képtelenné válnak a navigációra és a táplálékszerzésre. A tornyok  
közelében fészkelő madarakról kiderül, hogy egy héten belül elhagyják a 
 fészket."
A 
méhpopulációk is csökkennek a világ egyes területein. Bár ennek oka  
sokrétű lehet, a kutatások szerint az egyik ok az elektromágneses  
sugárzás lehet.
A 
Science of The Total Environment című szaklapban 2019-ben megjelent  
tanulmány szerint a krónikus rádiófrekvenciás elektromágneses mezőnek  
(RF-EMF) való kitettség jelentősen csökkentette a mézelő méhkirálynők  
kikelését. Más tanulmányok is találtak zavaró viselkedésbeli  
változásokat az EMF-nek kitett méheknél.
Mindezen
 biológiai ártalmakra utaló bizonyítékok ellenére keveset  tettek az 
emberek káros rádiófrekvenciás sugárzásnak való kitettségének  
csökkentése érdekében. Ez az egyre súlyosabbá váló környezeti válság  
megelőzhető lett volna, ha a hatóságok megfelelő biztonsági  
intézkedéseket vezetnek be.
Azonban
 a Big Pharma és a Big Agribusinesshez hasonlóan a Big  Wireless is egy 
több milliárd dolláros iparág, amely a profitot és az  ellenőrzést az 
etikailag és erkölcsileg helyes dolgok fölé helyezi.
Egy 
2018-as cikkében Paul Héroux PhD, a McGill Egyetem  elektromágneses 
toxikológia professzora ismerteti a korrupciót, amely a  
rádiófrekvenciás sugárzásra vonatkozó biztonsági irányelveket  
meghatározó és felügyelő szabályozó testületekben rejlik.
...A 
mérnököknek, akik tisztában voltak e piac [azaz a vezeték  nélküli 
iparág] hatalmas potenciáljával, 50 évnyi kitartó  erőfeszítéssel, a 
szabványosítási bizottságokba való beszivárgással és  azok 
monopolizálásával sikerült elérniük, hogy ezeket a sugárzásokat  
ártalmatlannak minősítsék."
Az 
úgynevezett "biztonsági irányelveket" a The International  Commission on
 Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) (Nem ionizáló  sugárzás 
elleni védelemmel foglalkozó nemzetközi bizottság) határozza  meg, egy 
olyan szervezet, amely azt állítja, hogy célja "az emberek és a  
környezet védelme a nem ionizáló sugárzás (NIR) káros hatásaival  
szemben".
A Nem 
ionizáló sugárzás elleni védelem nemzetközi bizottsága: Klaus  Buchner 
és Michèle Rivasi az ICNIRP természetét illetően egészen más  
következtetésre jutnak.
 
 
Az 
ICNIRP úgy mutatja be magát, és az Európai Bizottság és a média is  úgy 
jellemzi, mint egy független nemzetközi bizottságot, amely  tudományos 
bizonyítékokon alapuló tanácsokat ad. Úgy véljük, hogy több  okunk is 
van megkérdőjelezni ezt az (ön)képet".
Buchner
 és Rivasi fontos megállapítása, hogy az ICNIRP tudósainak  többsége az 
ipar által (legalább részben) finanszírozott kutatásokat  végzett vagy 
végez jelenleg is.
Azt is 
megállapították, hogy az ICNIRP által 2020-ban közzétett új  
rádiófrekvenciás biztonsági irányelvek az IEEE-vel (Institute of  
Electrical and Electronics Engineers) és az ICES-szel (International  
Committee on Electromagnetic Safety) - két olyan szervezettel, amelyek  
szorosan együttműködnek a nagy távközlési vállalatokkal - való  
együttműködés eredménye.
2014-ben
 a WHO nyilvános észrevételek benyújtására elindította a  
rádiófrekvenciás mezőkről és az egészségről szóló monográfia tervezetét.
  A tervezetért felelős magcsoport 6 tagjából 5 azonban az ICNIRP-hez  
tartozott, ami nyilvánvaló összeférhetetlenséget jelent.
Egy 
2017-es cikk egy későbbi WHO-s találkozót ír le, ahol a  tisztviselők 
kevés érdeklődést mutattak a tudósokkal való együttműködés  iránt, 
akiket meghívtak, hogy bizonyítékokat mutassanak be az EMF-ek  káros 
egészségügyi hatásairól.
A cikk a következőképpen zárul:
Tekintettel
 az ICNIRP iránymutatásaiba beépített hatalmas gazdasági  érdekekre, 
valamint a szakértői tagok közül többeknek az iparhoz fűződő  
kapcsolataira, kétségtelenül nagymértékű összeférhetetlenségről van szó,
  amely súlyosan aláássa nemcsak az RF-sugárzásról szóló monográfia  
hitelességét, hanem a WHO mint a világ egészségének védelmezője  
hitelességét is".
Az 
elektromágneses sugárzás növekvő sűrűsége a földön elenyészik az  űrből 
érkező közelgő bombázáshoz képest. 2022. januári hírlevelében  Arthur 
Firstenberg összeszámolja a működő, engedélyezett és tervezett  alacsony
 pályán keringő műholdak számát, és a 441 449 műhold megdöbbentő  
számához jutott.
Ebben 
az összegben benne van több mint 40 000 SpaceX műhold (ebből  közel 12 
000 már jóváhagyásra került), amelyek a tervek szerint Elon  Musk 
"Starlink" hálózatának részét képezik majd, és világszerte 5G  
hozzáférést biztosítanak. Firstenberg azt írja, hogy,
Miközben
 a rémült világ figyelme egy vírusra irányult, és miközben a  sugárzás 
miatti aggodalom a földi 5G-re összpontosult, az égiek elleni  támadás 
csillagászati méreteket öltött".
Olyan 
jelentések jelentek meg, amelyek azt állítják, hogy az FCC,  amikor 
engedélyt adott Musknak ennyi műhold indítására, megsértette a  Nemzeti 
Környezetvédelmi Politikai Törvényt (NEPA), mivel nem mérte fel,  milyen
 környezeti hatásokkal jár, ha ennyi műholdat telepítenek  alacsony Föld
 körüli pályára.
Firstenberg
 szerint a környezeti hatás katasztrofális lesz.  Köztudott, hogy a 
rakétakilövésekből származó kibocsátások károsítják az  ózonréteget, de 
Firstenberg leginkább az ionoszférára gyakorolt hatás  miatt aggódik.
Amit 
mindenki teljesen figyelmen kívül hagy, az a műholdakból  származó 
sugárzás hatása az ionoszférára, és következésképpen minden  élőlény 
életerejére... Az ionoszféra által létrehozott áramkörre, amely  örökké a
 jang (pozitív) ég és a jin (negatív) föld között áramlik. Az  áramkör, 
amely összeköt minket a földdel és az éggel, és amely a  meridiánjainkon
 keresztül áramlik, életet és egészséget adva nekünk. Egy  olyan 
áramkör, amelyet nem szabad szennyezni a százezer műhold által  
kibocsátott frekvenciákkal, amelyek közül néhány sugárzása akár  
tízmillió watt effektív teljesítményű is lehet. Ez merő őrület, és  
egyelőre senki sem figyel oda."
 
 
AZ ÉGHAJLATI VÁLSÁG: NEM AZ, AMIRE GONDOLSZ
Miközben
 nagy hangsúlyt fektetnek az üvegházhatású gázok  kibocsátásának 
csökkentésére, és dollármilliárdokat áramoltatnak kétes  klímaalapokba, 
úgy tűnik, hogy a globális "elit" egyik tagja sem  érdekelt a fent 
említett válságok leküzdésében.
Fel 
kell tennünk magunknak a kérdést: mit tesznek az élelmiszereink  
tápanyagtartalmának pótlása érdekében? Milyen lépéseket tesznek a  
környezetvédelmi ügynökségek a mérgező vegyi anyagok betiltása és a  
szerves klórvegyületek légkörből való eltávolítása érdekében? Mit  
tesznek a káros elektromágneses sugárzásnak való kitettségünk  
csökkentése és biztonságosabb kommunikációs módszerek kialakítása  
érdekében?
Félreértés
 ne essék, a valódi környezeti válságokról nem beszélnek a  G20-ak 
csúcstalálkozóján, nem számol be róluk a mainstream média, és nem  a 
kormányok, bankárok, filantrópok vagy technokraták fogják megoldani  
helyettünk.
Az első rész itt, a második rész pedig itt olvasható.
Ryan 
Matters dél-afrikai író és szabadgondolkodó. Egy életét  megváltoztató 
betegség után kezdte megkérdőjelezni a mainstream  orvostudományt, a 
tudományt és annak valódi értelmét, hogy mit jelent  élni. Néhány írása 
megtalálható a newbraveworld.org oldalon, követheted  őt a Twitteren és a
 Gabon is.
HIVATKOZÁSOK:-
[1] Roger J. Williams and Dwight K. Kalita. A Physician’s Handbook on Orthomolecular Medicine. 1977.[
back] [2] Carolyn Dean, M.D, N.D. The Magnesium Miracle. 2003.[
back]
 [3] Food Standards Agency (2002) McCance and Widdowson’s The 
Composition  of Foods, Sixth summary edition. Cambridge: Royal Society 
of Chemistry.  (see the foreword to the 5th edition).[
back] [4] Dawn Lester, David Parker. What Really Makes You Ill: Why Everything You Thought You New About Disease Is Wrong. 2019.[
back] [5] Joseph Thornton. Pandora’s Poison: Chlorine, Health and a New Environmental Strategy. 2001.[
back] [6] Aaron Franz. Revolve: Man’s Scientific Rise to Godhood. 2012.[
back] [7] Interview with Martin L. Pall, PhD, “How Wireless Causes Harm”. 5G Summit. 2019.[
back] [8] Arthur Firstenberg. The Invisible Rainbow, a History of Electricity and Life. 2017.[
back]