2018. május 5., szombat

Franciaországban a civilek kezdik megvédeni a határokat

Franciaországban a kormány cselekvésképtelensége ahhoz vezetett, hogy az emberek saját maguk kezdték el megszervezni az illegális bevándorlás elleni harcot. Több civil aktivista csoport is lépéseket tett annak érdekében, hogy megállítsák a migránsok beözönlését azokon a határszakaszokon, amit a kormány nem akar megvédeni.
Egy francia jobboldali mozgalom, a Generation Identitaire (GI) rögtönzött módon épített barikádokat és határkerítést kezd kialakítani az Alpokban, az olasz-francia határon, hogy megakadályozza az illegális bevándorlók belépését Franciaország területére. Európai országokból több száz aktivista érkezett, hogy segítse a francia mozgalmat a határvédelmi munkában. Eközben a határ olasz oldalán is ellenőrzőpontokat működtetnek a mozgalom tagjai, ahol figyelmeztetik az illegális migránsokat, hogy a határ francia oldalán feltartóztathatják őket.
Az eredmény szembetűnő – az Alpok irányából Franciaországba érkező migránsok száma nagy mértékben csökkent, pusztán annak hatására, hogy valaki figyelmezteti őket; ne jöjjenek.
Jeremy Piano, a GI helyi vezetője a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, a mozgalom minden törvényes eszközt bevet annak érdekében, hogy elvégezze azt a munkát, amit az állami szerveknek kellett volna. Elmondása szerint a GI tagjai járőröznek a határszakaszon, és minden törvényes eszközzel megállítják a migránsokat. Az eddigi tapasztalatok alapján pusztán a jelenlétük is elég volt ahhoz, hogy az illegális bevándorlók száma nagy mértében csökkenjen, de ha bevándorlót látnak, az elfogatásuk érdekében értesítik az illetékes hatóságokat.
Bár a 30 napos blokád-projekt a végéhez közelít, ennyi idő alatt is egyértelművé vált, hogy mindössze nagyon kis számú illegális migránst kellett feltartóztatni a határokon. A működő határvédelem híre gyorsan terjedt, és az illegális bevándorlás csökkentéséhez elég volt az olasz oldalon működő aktivisták tevékenysége is, akik figyelmeztették a migránsokat, hogy a határ francia oldalán feltartóztathatják őket.
A civil kezdeményezés tanulsága, hogy a tömeges bevándorlással szembeni erőteljes hatósági fellépés nem vezetne állandó és tömeges embertelenségekhez; az illetékes hatóságok részéről néhány erőszakos jelenet is elég lenne ahhoz, hogy a migránsok nagy része többé meg se próbálja illegálisan átlépni az Európai Unió határait.

http://www.hidfo.ru/2018/05/franciaorszagban-a-civilek-kezdik-megvedeni-a-hatarokat/

Belgium beszüntetné a terroristák segélyezését

Belgium társadalmi integrációs minisztere, Denis Ducarme bejelentette, hogy a továbbiakban a szociális munkásokat meg kell tanítani az iszlám radikalizáció jeleinek felismerésére, hogy kiszűrhessék a terroristákat a segélyezett személyek közül.
A miniszter szerint a közelmúltban azzal szembesült, hogy a hatóságok ilyen irányú törekvései nem elegendőek, emiatt minden szociális munkásnak meg kell tanulnia felismerni a potenciális terroristákat.
“Lehetőségem volt szembesülni azzal, mennyire fontos felismerni a radikalizációt, és ennek a fenyegetésnek a leküzdéséhez nem elegendőek a rendőrség és igazságszolgáltatás erőfeszítései. Emiatt megkövetelhető, hogy a szociális munkások is felismerjék a radikalizáció jeleit”mondta.
A miniszter ennek kapcsán közölte; százezer eurót különítenek el a kezdeményezés megvalósítására.
Augusztusban a La Libre Belgique újság arról számolt be, hogy Belgium hírszerző szolgálatai szerint segélyezett menekültek biztosítottak anyagi támogatást azoknak a terroristáknak, akik 2015 novemberében Párizsban, és 2016 márciusában Brüsszelben követtek el merényletet.

http://www.hidfo.ru/2018/05/belgium-beszuntetne-a-terroristak-segelyezeset/