Varsó, Moszkva, 2023. december 30. szombat (MB)

Orosz cirkáló rakéta hatolt be pénteken a lengyel légtérbe, majd rövid idő múlva visszafordult, és Ukrajna légterében folytatta útját – vált ismertté.

Teofil Bartoszewski lengyel külügyminiszter-helyettes pénteken a varsói külügyminisztériumba kérette Andrej Ordas orosz ügyvivőt, magyarázatot kért tőle a történtekre, egyszersmind a hasonló műveletek azonnali leállítását követelte.

Az orosz rakéta lengyelországi rövid látogatása egybeesett az ukrajnai katonai objektumok ellen intézett nagyszabású pénteki támadással, melyben Odesszától Kijeven át Lvovig az ukránok által is elismert fontos katonai célpontokat semmisítettek meg. A támadásban civilek is meghaltak.

Megfigyelők nem tartják kizártnak, az oroszok figyelmeztetni akarták a lengyeleket arra, hogy ha lengyel területről F-16 vadászgépeket indítanak az Ukrajnában harcoló orosz haderő ellen, maguk is célponttá válhatnak. A héten Lavrov orosz külügyminiszter figyelmeztetett arra a NATO-tervre, miszerint F-16-sokat és szegényített urántartalmú lövedékeket küldenek a kijevi kormány támogatására.+++

Kiadta: Magyar Békekör