2017. december 8., péntek

Kiberbűncselekményt követtek el az Index újságírói

Az Önkéntes Kiberjogászok Szervezete feljelentést tett az Index.hu Zrt. ellen információs rendszer vagy adat megsértése bűntette elkövetésének alapos gyanúja miatt, miután kiderült, hogy a liberális sajtóalkalmazottak egy biztonsági rést kihasználva hozzáfértek a Magyar Posta ügyfeleinek személyes adataihoz.
Saját bevallásuk szerint egy biztonsági rést kihasználva hozzáfértek a Magyar Posta ügyfeleinek személyes adataihoz az Index.hu Zrt. alkalmazottai, miután egy állítólagos olvasójuk tájékoztatatta őket a rendszer sebezhetőségéről. Az állítólagos olvasó korábban maga is elkövette a bűncselekményt, ezután próbálták ki az Index újságírói, hogy tényleg működik-e. A liberális lap alkalmazottai a bűncselekmény elkövetését fotókkal is illusztrálták.
A lapot kiadó cég ellen az Önkéntes Kiberjogászok Szervezete a mai napon feljelentést tett, így a nyomozóhatóságok elviekben ki kellene hallgassák a feltételezett elkövetőket.
“Az újságíró alábbi állítása:
„Az Indexhez írt levelében pontosan leírta milyen lépésekkel, milyen jellegű adatokhoz lehet jutni. Kipróbáltuk, a biztonsági rés valóban létezik, tetszőleges alkalommal reprodukálható (természetesen itt nem írjuk le, hogy milyen lépések szükségesek a Magyar Posta ügyféladatainak megszerzéséhez):”
véleményem szerint meglapozza a feljelentésemben nevezett bűncselekmény tényállását, mivel az újságíró jogosulatlanul, a rendszer kereteit túllépve fért hozzá harmadik személyek személyes adataihoz.
A fentiekben leírtak alapján kérem T. Nyomozó Hatóságot, hogy az eljárást lefolytatni szíveskedjenek.” – áll a nap folyamán nyilvánosságra hozott dokumentumban.



Mivel az ügyben eddig kihallgatások nem történtek, nem került megállapításra, hogy a cikk szerzője egyedül követte-e el a bűcselekményt, vagy tettestársai is voltak.
Egyelőre nem tudni, hogy a hatóságok hibrid háborús kontextusban értelmezik-e a történteket. Ennek lehetősége annak kapcsán felmerülhet (fel kellene merüljön), hogy a liberális lap alkalmazottai már korábban is követtek el olyan cselekményt, melynek során ráirányították a nyilvánosság figyelmét magyarországi infrastruktúra sebezhetőségeire, ezzel további potenciális terhelésnek kitéve a sebezhető pontokat, ami hátráltathatta az adott rendszer működését.
Ameddig az illetékes hatóságok nem vizsgálják ki a felbujtó személyi kilétét, egyelőre nem egyértelműen kijelenthető, hogy az Index.hu újságírói nem külföldi ráhatásra hozták nyilvánosságra magyar infrastruktúra sebezhető pontjait.
Az Index.hu alkalmazottai korábban már megpróbáltak káoszt okozni azáltal, hogy a BKK informatikai rendszereinek sebezhetőségét nyilvánosságra hozták, ezzel gyakorlatilag minden amatőr hacker figyelmét ráirányítva a “könnyű prédára”, tömegessé téve a visszaéléseket.
A BTK 423. §(1) bekezdésbe ütköző cselekmény két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, de a büntetés bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény jelentős számú információs rendszert érint – és a Magyar Posta minden bizonnyal annak minősül.



http://www.hidfo.ru/2017/12/kiberbuncselekmenyt-kovettek-el-az-index-ujsagiroi/



Hibrid háború:
az infrastruktúra elleni támadásban vesznek részt a liberálisok

Szakmailag nehezen lenne indokolható, ha a hatóságok véletlen egybeesésnek minősítenék, hogy a liberálisok mindig pont akkor hozzák nyilvánosságra magyarországi infrastruktúra sebezhetőségeit, amikor az egyébként is rendkívül nagy terhelésnek van kitéve.
Egyszerre támadtak a Magyar Postára álhírterjesztéssel és informatikai sebezhető pontok nyilvánosságra hozatalával a liberálisok, pontosan egy olyan időszakban, amikor – az ünnepek közeledtével – a posta egyébként is fokozott terhelésnek van kitéve.
December 8-án az Index.hu újságírója nyilvánosságra hozta, hogy a Magyar Posta informatikai rendszerének van egy sebezhető pontja, melynek kihasználásával harmadik fél hozzáférhet az ügyfelek személyes adataihoz és a csomagszállításra vonatkozó információkhoz.
Az esetet megelőzően az Index.hu is publikált olyan anyagokat, mely szerint a Magyar Posta működésében zavarok keletkeznek, az ünnepek közeledtével fennakadás mutatkozhat a csomagok kiszállításában. Például ITT és ITT. A liberális lap alkalmazottai tehát tisztában voltak azzal, hogy az ünnepek közeledtével a Magyar Posta fokozott terhelésnek van kitéve, és a túlterhelés miatt a normális működésben zavarok keletkezhetnek.
Ennek tudatában publikálták az újabb anyagot, ami a Magyar Posta informatikai rendszereinek sebezhetőségére hívja fel a figyelmet
– gyakorlatilag célpontként felmutatva a Magyar Posta rendszereit minden, könnyű prédára vágyakozó amatőr hekker számára. Publikálhatták volna korábban, vagy az ünnepek után is, de ehelyett pont abban az időszakban tették meg, amikor a posta egyébként is túl van terhelve, és az ezen felül bekövetkező esetleges hackertámadások már teljesenen bedöntenék a szolgáltatást.
Az Index.hu publikációiból az is egyértelművé vált, hogy a Magyar Posta működési zavarait politikai célokra és feszültségkeltésre akarják használni; miközben a liberális lap címlapon számolt be arról, hogy a kínaiak leveleit gyorsabban küldi ki a posta, más liberális médiafelületekkel együtt rendszeresen jelentettek meg olyan anyagokat, miszerint a magyarokét viszont egyáltalán nem is küldik ki.
A Magyar Posta elleni de facto kibertámadásra felhívással párhuzamosan zajló álhírterjesztésben ráadásul politikai pártok is részt vesznek. A Demokratikus Koalíció weboldalán szintén megjelent egy írás, miszerint a posta nem szállítja ki a leveleket.
Nem ez az első alkalom, hogy a liberálisok szisztematikusan megpróbálják magyar infrastruktúra túlterhelését előidézni. Áprilisban szintén politikai célok mentén történtek ilyen esetek; a CEU-ügy kapcsán hirdetett ellenzéki tüntetésekkel egyidőben több, a budapesti tömegközlekedés megzavarására tett kísérlet történt. Többek között hídlezárás, BKV-sztrájk és taxis blokád volt kilátásban. A metrófelújítást követően a nyugati cégek egy piaci vetélytársa által felújított metrószerelvények kapcsán váltak ismertté szabotázs-akciók, vagy annak előkészületei. A liberálisok minden esetben a működtető vagy más szerződő fél szakmai alkalmasságának hangsúlyozására használták fel ezeket az incidenseket.



Balliberális pártok emellett kitartóan támogatják a tömeges bevándorlást, ami szintén egy az érintett országok infrastruktúrája elleni támadás; a határvédelem működtetése hatalmas forrásokat emészt fel, emellett a 2015-ben jött hirtelen jött tömeges bevándorlási hullám a magyar rendőrséget is lehetetlen helyzet elé állította. A tömeges bevándorlás kezelése forrásveszteség, nem várt kiesést okoz az állami költségvetésben, és túlterheli úgy a rendőri erőket, mint az igazságszolgáltatás hivatalait.
Ezek a külön-külön látszólag jelentéktelen esetek a negyedik generációs hadviselés, az úgynevezett “hibrid háború” eszköztárának részét képezik, melynek különböző forgatókönyveit az Egyesült Államok bizonyítottan több mint 70 esetben használta fel kevésbé együttműködő kormányok elmozdítására. Akarva vagy akaratlanul, de azok a sajtóalkalmazottak, akik a magyar infrastruktúrára nehezedő fokozott terhelés idején még további sebezhető pontokat hoznak nyilvánosságra, vagy más módon további terhelést helyeznek az érintett hivatalokra, egy ilyen hibrid háborús stratégiában eszközként vesznek részt.

http://www.hidfo.ru/2017/12/hibrid-haboru-az-infrastruktura-elleni-tamadasban-vesznek-reszt-a-liberalisok/

Görög dráma: több országot magával húzhat a német politikai válság

Görögországban a szokásos gazdasági válság kirobbanására készülnek, miután egyértelművé vált, hogy Németország elhúzódó politikai instabilitásba süllyed.
Görögország előzetes gazdasági intézkedéseket hoz arra az esetre, ha Németországban vagy Olaszországban tovább mélyülne a politikai válság – mondta Dimitris Papadimitriou görög gazdasági miniszter a CNBC-nek nyilatkozva.
“Nem tudjuk, mi történik Olaszországban, és egyelőre nem látjuk, mi fog történni Németországban, tehát továbbra is számos kérdés marad megválaszolatlan” – mondta. A gazdasági fejlesztésért felelős miniszter szerint Görögország megelőző jellegű intézkedéseket hoz és felkészül arra a helyzetre, ha esetleg valami olyan készül az Európai Unióban, ami idegességet okoz a befektetők közt.
“Annyit mondhatok, hogy folytatunk bizonyos előkészületeket arra az esetre, ha valami történik, nem feltétlen Görögországban – tudja, egy instabil Európai Unió részei vagyunk” – mondta. Papadimitriou szerint az ember “nem csak arra kell felkészüljön, ami a saját házában történik, de arra is, ami a szomszéd házában.”
Olaszország tavasszal tart parlamenti választásokat, ami egy újabb kockázati tényező a 2018-as évre nézve. Olaszországban – akárcsak az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban – a választók elfordultak a fővonalú politikától, így felmerül annak lehetősége, hogy az új olasz kormány szembefordul a Brüsszel által megszabott szigorú fiskális politikával.
Németország szintén kockázati tényező a görögöknek, hiszen a görög adósság kezelése elsősorban Berlin döntésein múlik. Bár a német parlamenti választásokat már több mint két hónapja tartották, egyelőre nem tudni, megalakul-e egy új kormánykoalíció, és ha igen, ez milyen feltételek mentén történik. A német politikai válság kimenetele pedig nagyban befolyásolja, hogy lesz újrastrukturálva a görög államadósság.
Papadimitriou szerint Görögország számára az lenne kedvező, ha Angela Merkel koalíciót kötne Martin Schulz pártjával, de egyelőre nem látható egyértelműen, hogy van-e erre esély, illetve hogy ennek pontosan milyen következményei lesznek.

http://www.hidfo.ru/2017/12/gorog-drama-tobb-orszagot-magaval-huzhat-a-nemet-politikai-valsag/

Külföldi újságírókat környékeznek meg az amerikai titkosszolgálatok

Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint amerikai titkosszolgálatok megpróbálnak beszervezni külföldi újságírókat. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője maga is elismerte, hogy a követség rendszeres kapcsolatot tart ellenzéki újságírókkal.
Az amerikai titkosszolgálatok külföldi újságírók beszervezésével kapcsolatos kísérletei is szóba kerültek az amerikai és orosz külügyminiszterek legutóbbi találkozója során. Rex Tillerson és Szergej Lavrov az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) csúcstalálkozója alkalmából találkozott, ennek során a legfontosabb témák egyike voltak az amerikai titkosszolgálatok kiújuló beszervezési kísérletei.
Lavrov elmondása szerint az amerikai szervek nyomást gyakorolnak az orosz médiamunkásokra és diplomáciai gárdára, illetve számos olyan kísérlet történt, melynek során az amerikai titkosszolgálatok megpróbálták információszerzés céljából beszervezni a külföldi újságírót – ami ellen az orosz fél hivatalosan is tiltakozott az EBESZ-csúcstalálkozó alkalmából.
Ezt a problémát korábban már az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova is említette. Ő azt mondta; az utóbbi időben orosz újságírók fokozott nyomásnak vannak kitéve a titkosszolgálatok részéről, és számos beszervezési kísérlet történt. Elmondása szerint főként azok az újságírók érintettek, akik munkájukat részben vagy egészben az Egyesült Államok területén végzik.
Zaharova részletesen kifejtette az egyik érintett újságíró esetét, akit először előnyös együttműködés ígéretével, később zsarolással és pszichológiai nyomásgyakorlással próbáltak beszervezni az amerikai titkosszolgálatok – majd amikor egyértelművé vált, hogy ez nem működik, életveszélyes fenyegetést kapott.
A szóvivő elmondása szerint ráadásul ez egy széleskörűen jelentkező probléma, ami súlyosan korlátozza a szólásszabadságot.
“A szólasszabadság korlátozásának részeként teintünk erre a gyakorlatra. Ez nem pusztán Oroszország elleni agresszió, hanem általánosságban véve a szólásszabadság elleni támadás” – mondta.
Október 17-én a 444.hu-n megjelent egy beszámoló, mely szerint az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője a Magyar Újságírók Országos Szövetségének egy rendezvényén felszólalva nyíltan elismerte, hogy kapcsolatban áll ellenzéki újságírókkal. David Kostelancik beszédéből kiderült; a kormányellenes újságírók információkat adtak át az amerikai nagykövetségnek a magyar médiapiaci viszonyokkal kapcsolatban.


http://www.hidfo.ru/2017/12/kulfoldi-ujsagirokat-kornyekeznek-meg-az-amerikai-titkosszolgalatok/