2016. augusztus 27., szombat

Új jobboldali szervezet tiltakozik az erőszakos lakosságcsere ellen

Németország identitárius hidfo.ru
Szombaton a német identitárius mozgalom kilenc tagja mászott fel a Brandenburgi kapura, hogy figyelemfelhívó akcióval tiltakozzanak a nem-európai népcsoportok betelepítése, és a hatóságok látványos tétlensége ellen. A Tagesspiegel beszámolója alapján rekord sebességgel igazoltatták őket, és “faji gyűlöletkeltés” miatt indul eljárás ellenük.
Jobboldali aktivisták foglalták el a Brandenburgi kaput szombaton – írja a Tagesspiegel német lap. A beszámoló nem győzi hangsúlyozni, hogy a figyelemfelhívó akciót szervező csoportot “régóta figyeli a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal”, és a rendőrök azonnal igazoltatták őket.
Az indentitárius mozgalom akciója a hatalmi elit felelőtlenségére, a hatóságok tétlenségére, és a tömeges bevándorlással járó iszlamizálódás veszélyeire akarta felhívni a figyelmet. Bár a német rendőrök december végén közbeavatkozás nélkül nézték végig, amint a kölni dóm környékén közel-keleti és afrikai migránsok csoportosan követnek el szexuális zaklatást fiatal nők ellen, az identitárius mozgalom tagjai ellen valamiért azonnal és határozottan felléptek. A Tagesspiegel szerint az aktivistákat igazoltatták, és “faji gyűlöletkeltés” miatt indul eljárás ellenük.

“Faji gyűlöletkeltés” – nem akarnak Közel-Keletet csinálni Európából
A lap emellett kötelességtudóan sorolja, hogy ki mindenki ítéli el a tiltakozó akciót. Michael Müller, Berlin polgármestere például azt mondta, ez egy “undorító cselekedet” volt, aminek az a célja, hogy
aláássa a demokráciát a békés, toleráns Németországban.
Müller köszönetet mondott a rendőrségnek a gyors fellépésért – de ez még nem minden, a Tagesspiegel egy CDU-s politikus, Frank Henkel véleményét is azonnal közölte, aki szerint szintén undorító volt az akció.
A politikailag korrekt német sajtó azóta elkezdett szakértőket nyilatkoztatni, miszerint szorosabb ellenőrzés alatt kell tartani az online közösségi médiát, mert az identitárius mozgalom ott hatékony toborzó tevékenységet folyat, és támogatóik száma gyorsan nő.


http://www.hidfo.ru/2016/08/uj-jobboldali-szervezet-tiltakozik-az-eroszakos-lakossagcsere-ellen/

Freie Welt: Washington szócsöveként működik a német sajtó

A Freie Welt német lap szerint a német sajtó külföldi propagandatevékenység részeként terjeszt negatív képeket bizonyos országokról, és szándékosan nyomást gyakorol a német politikusokra, amikor eltérnének az amerikai vezetők által elvárt külpolitikától.
A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a legnagyobb német sajtóorgánumok nem csak ferde képet közvetítenek más országokról, hanem határozottan nyomást gyakorolnak a német politikusokra és gazdasági vezetőkre, ha azok nem az amerikai külpolitikát követik.
“Miközben Angela Merkel kancellár és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter viszonylag józan nyilatkozatokat tesz Vlagyimir Putyinnal kapcsolatban, a sajtó ezzel ellentétben előszeretettel használ éles megfogalmazásokat.” A lap szerint ezzel megpróbálnak nyomást gyakorolni olyan politikusokra, akik nem ellenséges viszonyra törekszenek Washington riválisaival, hanem józanabb hangot ütnének meg, és kiegyensúlyozott kapcsolatokra törekednének.
A német média “a transzatlanti propagandagépezet részévé vált”, ami jól láthatóan az amerikai vezetők hangulatváltásait követi, miközben teljes mértékben figyelmen kívül hagyja Németország érdekeit. – írták. “Ha valaki szemügyre veszi az elmúlt három év során megjelent publikációkat, azt láthatja, hogy a német média nem Berlin szócsöveként cselekszik, ehelyett a szövetségi kormány elleni külföldi nyomásgyakorlás eszközévé vált, ami állandó nyomás alatt tartja a szövetségi kormányt, a politikusokat, és ennek megfelelően formálja a közvéleményt.”
A szerző szerint ez a trend számos tényezővel magyarázható. Egyfelől, a média megpróbál alkalmazkodni a nézőközönséghez, emellett alkalmazkodik a szponzorok és befektetők elvárásaihoz is. Egy másik ilyen tényező az újságírók és az úgynevezett “hatalmi központok” közti kapcsolat. Az újságírók munkakörükből adódóan megpróbálnak belső információkhoz jutni, de ez a kapcsolat bizalmas viszonyt követel meg, ami ellenkező irányba is felhasználható; az informátorok gyakran olyan személyek, akik szándékosan próbálják manipulálni a közvéleményt, és ennek részeként akár idegen országok titkosszolgálati érdekérvényesítése is utat törhet.
A szerző azzal magyarázza a médiában megfigyelhető ilyen irányú változást, hogy az újságírók korábban a helyi hatóságokkal és vállalatokkal próbáltak minél kiterjedtebb bizalmi kapcsolathálót kiépíteni, idővel azonban egyre többen csatlakoztak különféle transzatlanti szervezetekhez. Ezek a kapcsolatok kiváló lehetőséget adnak a karrierépítésre, de eközben követelményei is vannak – “akik ilyen szervezetekhez csatlakoznak, idővel nem képesek elfogulatlan képet adni a világról, hanem kapcsolathálójuknak megfelelően elkerülhetetlenül a transzatlanti integráció mélyítését fogják képviselni”.
Továbbá, a kisebb sajtóorgánumok nagy hírügynökségektől való függése is súlyosbít a helyzeten – írták. A sajtóorgánumok többsége nem végez elég színvonalas munkát ahhoz, hogy piaci alapon biztosított legyen a működése – ehelyett befektetőkre, szponzorokra vannak utalva, hogy ki tudják fizetni alkalmazottaikat. A költségek minimalizálására törekvésből következően, a kisebb sajtóorgánumok a nagy hírügynökségek anyagait veszik át, a híreket pedig olyan értelmezési kerettel közlik, ami nem áll ellentétben anyagi támogatóik elvárásaival. Ez a sajtóorgánumok nagy többségére igaz, a Freie Welt szerint azonban a német sajtóorgánumok nagy többsége amerikai elkötelezettségű, mivel amerikai befektetők és szponzorok pénzén működnek. Ez az úgynevezett “független sajtó”, ami valóban független a kormánytól és az államtól – ehelyett egy másik kormány és másik állam érdekeit képviseli Németországban.


http://www.hidfo.ru/2016/08/freie-welt-washington-szocsovekent-mukodik-a-nemet-sajto/