2017. július 11., kedd

Magukra gyújtották a menekülttábort a migránsok egy görög szigeten


Saját szállásaikat gyújtották fel a migránsok egy Leszbosz szigetén tartott tüntetés során. A migránsok amiatt kezdtek tüntetést, mert nem voltak megelégedve az ellátás minőségével.
A menekülttábor felgyújtásáról számos videofelvétel terjedt a közösségi médiában. A felvételeken az látható, hogy a migránsok elszállásolására használt konténerek lángokban állnak, és a tűz gyorsan terjed a menekülttáborban.
Az AMNA görög-macedón hírügynökség szerint a Moria táborban a helyzet “kicsúszott ellenőrzés alól”. A tüntetés úgy kezdődött, hogy a migránsok a tábor előtt gyülekeztek, hogy tiltakozzanak az elszállásolás körülményei miatt abban a körzetben, ahol a Törökországba deportálásra várakozókat helyezték el a görög hatóságok. A tüntetés hamar zavargásba fordult, majd a migránsok elkezdték felgyújtani a sátrakat.
A beszámoló szerint az incidens során összecsapások történtek a rendőrök és a migránsok közt; a migránsok köveket dobáltak, amire a rendőrök könnygázzal kezdték oszlatni a tömeget. Amikor a tűzoltók a helyszínre érkeztek, a migránsok nem engedték be őket; a kővel megdobált tűzoltók visszavonulásra kényszerültek, emiatt a tábor egy része leégett.
A Moria táborban több mint 14000 migráns él, akik vagy menedékkérelmeik feldolgozására, vagy a Törökországba visszaszállításra várnak. A létesítményben számos zavargás történt az utóbbi hónapok során, és az erőszak mindennapossá vált.
http://www.hidfo.ru/2017/07/magukra-gyujtottak-a-menekulttabort-a-migransok-egy-gorog-szigeten/

Németország kilép az USA közel-keleti koalíciójából

Németország megkezdte a törökországi Incirlik légibázison állomásozó erőinek kivonását, melyek korábban az USA vezetése alatt működő koalíció részeként folytattak felderítő tevékenységet Szíriában és Irakban.
Németország megkezdte az Incirlik légibázison szolgáló személyi állomány és vadászrepülőgépek áthelyezését; a német védelmi minisztérium közlése szerint ennek eredményeként a német fegyveres erők a későbbiekben nem fognak részt venni az amerikai vezetésű koalíció tevékenységében.
A német csapatok és a katonai hardver áthelyezése vasárnap megkezdődött, a DPA hírügynökség szerint a jordániai Al-Asrak bázisra szállítják át a katonai felszereléseket. Az Incirlik bázisról távozó Tornado vadászrepülőgépek azonban “átmenetileg” visszatérnek Németországba, mert a jordániai bázison egyelőre nem adottak az üzemeltetésükhöz szükséges feltételek.
Németország annak eredményeként vonja ki erőit Törökországból, hogy az utóbbi egy évben elmélyült a török-német diplomáciai botrány; a török kisebbség németországi jelenléte és a török állammal ápolt kapcsolatuk, az örmény népirtás körül kibontakozott ellentét, a kurd állam megalapítása körül kialakult érdekellentét, és német részről a puccsisták támogatása oda vezetett, hogy a két NATO-tagállam nem tudta rendezni a belső konfliktust.
A németek kivonulása azonban az Egyesült Államok és Németország kapcsolatának állapotáról is sokat elárul, hiszen a német védelmi minisztérium egyértelművé tette; az áthelyezés azzal jár, hogy a továbbiakban nem vesznek részt az amerikai koalíció tevékenységében. Az amerikai koalíció részeként bevetett vadászrepülőgépeket Németországba viszik vissza, és októbernél korábban nem lesznek áthelyezve a jordániai bázisra.
Az amerikai koalícióból kivonulás azonban aligha átmeneti jellegű: a német kormánypárt új programjában az Egyesült Államok már nem mint “barát”, hanem mint egyszerű partnerország lett megnevezve.

http://www.hidfo.ru/2017/07/nemetorszag-kilep-az-usa-kozel-keleti-koaliciojabol/

Olaszország uniós szabályokat sért a migránsok partra hordásával

Az Európai Unióban érvényben lévő szabályozás szerint a tagállamoknak kötelessége megállapítani, hogy a határt elérő migránsok háború elől menekülnek, vagy csak anyagi támogatást akarnak. Olaszország válogatás nélkül minden migránst beenged az EU területére, ezzel uniós szabályokat sért.
Toni Iwobi, az Északi Liga tagja a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva elmondta; Olaszország egyszerűen nem teljesíti Európai Uniós kötelezettségeit, emiatt történhet meg, hogy a migránsok ezerszámra érnek partot Olaszországban, az EU területén. Az unió tagállamainak azonban kötelezettségei vannak ezen a téren: azonosítaniuk kell az országba belépni akaró migránsokat, és kategorizálniuk kell őket az alapján, hogy valóban háború elől menekülnek, vagy csak anyagi jólét reményében jöttek Európába.
“Olaszország nem teljesíti ezeket a kötelezettségeket, soha nem jelentette, ki érkezett az országba, ehelyett mindenkit beenged. Olaszország nem állapítja meg, ki a menekült. Továbbá, egyetlen biztonsági intézkedést sem hozott, amikor elkezdte beengedni a migránsokat.” – mondta.
A politikus szerint, mivel Olaszország egyszerűen nem tartja be az uniós szabályokat, teljesen érthető, hogy az EU elkezdi elkeríteni magát Olaszországtól. Júniusban az osztrák belügyminiszter bejelentette, hogy készen áll 750 katonát küldeni az osztrák-olasz határ őrizetére. Később a kancellár és a belügyminiszter közös közleményt adott ki, mely szerint Ausztria megerősíti a határőrizetet, ha újabb migrációs hullám fenyeget Olaszország irányából.
Iwobi elmondása szerint pártja alapvetően nem ellenzi a bevándorlást, de ami most történik, az nem bevándorlás, hanem invázió, emiatt a legszigorúbb eszközökkel meg kell véden az európai határokat. Az Olaszországban partot érő migránsok pedig már az EU határain belül vannak.

http://www.hidfo.ru/2017/07/olaszorszag-unios-szabalyokat-sert-a-migransok-partra-hordasaval/