2017. szeptember 21., csütörtök

Külügyminiszter: Európa a világpolitika független szereplőjévé kell váljon

Németország külügyminisztere, Sigmar Gabriel a Russia Today-nek adott interjú során annak szükségességéről beszélt, hogy az amerikai külpolitikához igazodás helyett Európa inkább független világpolitikai szereplővé kellene váljon.
Európa független szereplőként kell pozicionálja magát a világpolitikában, ahelyett, hogy az Egyesült Államokhoz vagy más országhoz igazítja külpolitikáját – mondta Sigmar Gabriel német külügyminiszter a Russia Today-nek nyilatkozva.
A külügyminiszter kifejtette, hogy a második világháború után Európa főként saját belső ügyeivel foglalkozott, a nemzetközi színtéren cselekvést pedig átengedte az Egyesült Államoknak – ezek az idők azonban már elmúltak, Németország számára már “nem újdonság”, hogy a világ multipolárissá vált.
“Természetesen, vannak partnereink – köztük az amerikaiak -, de gondoskodnunk kell arról, hogy az európai kontinens nem pusztán tartozéka a nemzetközi politikának” – mondta. “A múltban gyakran hangoztattuk, hogy a globális politikát az amerikaiak csinálják. Ha valami rosszra fordul, reklamálunk. De úgy gondolom, ma már meg kell találnunk a saját hangunkat.”
A külügyminiszter emellett kijelentette, hogy a Krím-félsziget és Oroszország újraegyesülése kapcsán kialakult érdekellentét nem állhat az Európai Unió és Oroszország közti közeledés útjába.
Sigmar Gabriel szerint a világpolitikai színtéren napjainkban felmerülő jelentősebb problémák nem megoldhatóak Oroszország közreműködése nélkül, ezért Európa elsősorban arra kell összpontosítson, hogy újfajta együttműködést alakítson ki Moszkvával a nemzetközi problémák megoldása terén.
A külügyminiszter az orosz lapnak nyilatkozva elmondta, hogy Németország nem tartozik a NATO-nak a GDP 2%-ával, ezt a pénzt ehelyett inkább az oktatásra, infrastruktúra-fejlesztésre, humanitárius katasztrófák során segítségnyújtásra kellene fordítani, Németország pedig békés ország kell maradjon.

http://www.hidfo.ru/2017/09/kulugyminiszter-europa-a-vilagpolitika-fuggetlen-szereplojeve-kell-valjon/

Elítélte a német kancellár Trump nyilatkozatát

Angela Merkel német kancellár elítéli az amerikai elnök nyilatkozatát, miszerint egész Észak-Koreát meg kell semmisíteni, ha közvetlen fenyegetést jelent az Egyesült Államokra vagy szövetségeseire.
Merkel a Deutsche Welle német lapnak adott interjú során kijelentette, hogy alapjaiban ellenzi Donald Trump Észak-Koreával kapcsolatban tett kijelentéseit.
Kedden Trump azzal fenyegetőzött, hogy “teljesen megsemmisíti” Észak-Koreát, ha arra kényszerül, hogy az Egyesült Államokat vagy szövetségeseit megvédje a koreai fenyegetéstől. A német kancellár szerint ez a megközelítés nem helyénvaló, ehelyett diplomáciai úton kell eredményt elérni.
“Ellenzem az ehhez hasonló fenyegetéseket. Saját magam és a kormány nevében beszélve egyaránt azt kell mondjam, hogy bármilyen fajta katonai megoldás elfogadhatatlan, ehelyett a diplomáciai törekvések sikerére kell számítsunk” – mondta, hozzátéve, hogy a német kormánynak Trump nyilatkozata előtt is ez volt az álláspontja.
A kancellár szerint a szankciók a megfelelő válasz az Észak-Korea által folytatott nukleáris fegyverkezésre.
“Még ha a konfliktus távol is van Németországtól, hatással van ránk. Ennek okán én és a külügyminiszter egyaránt felelősséggel tartozunk” – mondta.
A koreai-félsziget körüli helyzet az utóbbi hónapok során minden eddiginél feszültebbé vált, miután Észak-Korea több atomfegyver-tesztelést hajtott végre, az amerikai vezetők pedig a válság katonai megoldását helyezték kilátásba. Az Egyesült Államok nem sokkal azután, hogy THAAD rakétakomplexumokat helyezett el Dél-Koreában, annak lehetőségét is kilátásba helyezte, hogy atomfegyvert vinne a Koreai-félszigetre.
Mindeddig az Egyesült Államok a világ egyetlen állama, ami atombombát dobott le egy másik országra, ezzel meggyilkolva negyedmillió civilt. Trump fenyegetései, miszerint “egész Észak-Koreát megsemmisíti”, arra engednek következtetni, hogy Hirosima és Nagaszaki példáját Észak-Koreában megismételnék.

http://www.hidfo.ru/2017/09/elitelte-a-nemet-kancellar-trump-nyilatkozatat/



“Elkerülhetetlen” az USA elleni atomtámadás Trump sértései miatt

Az észak-koreai külügyminiszter kijelentése szerint “elkerülhetetlen az Egyesült Államok elleni atomtámadás”, amiért Donald Trump “rakéta-embernek” nevezte Kim Dzsongunt.
Észak-Korea külügyminisztere szombaton az ENSZ közgyűlése előtt felszólalva “elkerülhetetlennek” nevezte az Egyesült Államok elleni atomtámadást, órákkal azt követően, hogy az amerikai légierő egy atombomba hordozására képes gépe megközelítette az észak-koreai légteret.
Ri Jong Ho beszédében “gonosz elnökként” hivatkozott Donald Trumpra, aki kijelentéseivel
“megsértette az észak-koreai vezető emberi méltóságát”.
Kim Dzsongun egyébként mentális zavarokkal küzdő, szenilis személynek nevezte Trumpot, ezt követően indultak meg az amerikai légierő gépei az észak-koreai légtér felé.
A külügyminiszter közleménye szerint Trump “végzetes hibát követett el” az észak-koreai vezető és az ország megsértésével, emiatt “gondoskodni fognak arról, hogy a koreai rakéták ellátogassanak a kontinentális Egyesült Államok területére.”
Ri elmondása szerint az amerikai elnök megpróbálja “gengszterek fészkévé” formálni az ENSZ szervezetét, de az ország védelme érdekében Észak-Korea készen áll atombombát bevetni, ha az USA vagy szövetségesei katonai beavatkozást kezdenek.

http://www.hidfo.ru/2017/09/elkerulhetetlen-az-usa-elleni-atomtamadas-trump-sertesei-miatt/