2018. február 2., péntek

Baráti elmékkel kísérleteztek amerikai kutatók

Amerikai kutatók szerint a “madarat tolláról, embert barátjáról” mondás megállja a helyét – az egymással közeli kapcsolatban lévő személyek tényleg azonos reakciót adnak a hasonló helyzetekre.
Egy nemrég végzett kutatás eredményei szerint tényleg van értelme ennek a mondásnak – A University of California pszichológia professzorának kedden publikált tanulmánya szerint tudományosan visszaellenőrizhető, hogy a szoros kapcsolatban lévő személyek agya azonos helyzetekben egymáshoz nagyon hasonló reakciókat ad.
“A kutatás során az egymással szoros kapcsolatban lévő személyek környezeti ingerekre adott idegi válaszait vizsgáltuk. Az eredményekből az következik, hogy a barátok egymáshoz nagyon hasonló módon reagálnak az őket körülvevő világra” – áll a Carolyn Parkinson által kiadott sajtóközleményben.
A Nature Communications magazinban megjelent publikáció szerint a kutatók első körben 279 diákot kérdeztek meg egy online felmérés segítségével arról, hogy milyen viszonyban vannak egymással. Minden egyes diák egy listát kapott, rajta a többi diák neveivel, és esetenként meg kellett határozniuk, hogy az adott személlyel mennyi időt töltöttek együtt az utóbbi hónapokban.
A kutatás során a szociális távolság hat fokozatát sikerült megkülönböztetni, majd a diákok közül néhány tucatnyian részt vettek egy kísérleti MRI vizsgálatban. A kutatók a diákok agyi aktivitását figyelték, miközben az alanyok ugyanazon videofelvételeket kellett megnézzék. A néhány perces videofelvételek különböző érzelmi mintákat közvetítettek – többek közt politikai és sportesemények felvételeit kellett nézzék a kísérlet során, de volt köztük a nemzetközi űrállomáson a Földről készült felvétel is.


A kutatók ennek során arra a következtetésre jutottak, hogy a közeli barátok agya nagyon hasonlóan reagál ugyanazon felvételekre – majd a kontrollvizsgálatok során már pusztán az MRI vizsgálatok eredményei alapján kortól és nemtől függetlenül meg tudták állapítani, hogy két személy milyen kapcsolatban áll egymással.
A vizsgálat során nem csak a közvetlen baráti kapcsolatot sikerült kimutatni, hanem távolabbi indirekt kapcsolatokat, a “barátok barátait” is sikerült beazonosítani.
A kutatás során azonban egyelőre nem rántották le a fátylat arról, hogy melyik volt előbb; a tyúk, vagy a tojás – hogy a barátok reakciói gyakorolnak hatást egymásra, vagy a diákok eleve ösztönösen a hozzájuk hasonló reakciókat adó személyekkel kerültek közeli kapcsolatba.

http://www.hidfo.ru/2018/02/barati-elmekkel-kiserleteztek-amerikai-kutatok/

HVG: “brutális szigorral irányított diktatúra kell”

Ahogy egyre több muszlim bevándorló érkezik Európába, a liberálisok kezdenek elszakadni a demokrácia követelésétől, és arról beszélnek, hogy a nemzetközi befektetők számára akár a saría is megfelelő hatalmi berendezkedés lehet.
Nem csak demokráciában lehet gazdasági sikereket elérni, hanem egy kellően erős kézzel irányított diktatúra is megfelelő lehet, ha a cél a befektetések biztonsága – írja a HVG.hu egy publicisztikája. A liberális újságban megjelent névtelen cikk az arab királyságokra hivatkozik, mint olyan országokra, melyek látványos gazdasági sikereket érnek el, és a nemzetközi befektetők bizalma szempontjából hasonló szinten állnak, mint a nyugati demokráciák. Elmondásuk szerint egy stabil diktatúra legalább annyira megbízhatónak számít az üzleti világban, mint egy nyugati demokrácia.
“Ha az üzleti világ megbízik egy országban, akkor magasabb lehet a beruházási ráta, az alacsony korrupció növeli a versenyképességet, és a magánberuházásokból is több lesz” – írták.
A név híján a HVG valamennyi újságíróját képviselő publicisztikában az áll, hogy egy muszlim vallási diktatúra legalább annyira jövedelmező befektetés lehet, mint egy szabad demokrácia.
“Ha az üzleti partnerek azt látják, hogy egy országban biztonságban van a pénzük, akkor szívesen félrenéznek, amikor az emberi jogokról és a politikai szabadságról van szó” – áll az elemzésben.
A HVG hasábjain megjelent publicisztika amiatt különösen figyelemre méltó, mert Európában a tömeges bevándorlás miatt jelenleg szemtanúi lehetünk a két, fent említett alternatíva ütközésének. A nyugati világ szabad demokráciái mellett a saría jogrend bevezetése is mindinkább elkezd alternatívává válni; számos közvélemény-kutatás igazolja, hogy az iszlám világból érkező bevándorlók jelentős hányada támogatja a saría jogrend bevezetését az európai befogadó-országban.
Mint kiderült, a nemzetközi befektetők számára teljesen mindegy, hogy liberális demokrácia van egy országban, vagy muszlim diktatúra, ha a befektetések biztonságát a kormány garantálja.
2015. augusztus elején a Standard & Poor’s hitelminősítő intézet kiadott egy jelentést, mely szerint “az abszolút monarchiák gazdasági növekedése kiszámíthatóbb, hiteltörlesztés szempontjából megbízhatóbbak mint a liberális demokráciák.” Érdemes megfigyelni, hogy a nyugati világ fővonalú politikája a nemzetközi közösség elvárásainak megfelelően jelentős jobbra tolódáson esett át az utóbbi években, és a fenti konklúzió levonása után az egész euro-atlanti zónában terjedni kezdett a jobboldali populizmus, ami a muszlim bevándorlók mintegy 40%-a által kívánt saría jogrend egyetlen alternatívájává válik.

http://www.hidfo.ru/2018/02/hvg-brutalis-szigorral-iranyitott-diktatura-kell/

A németek kétharmada tart magánál valamilyen önvédelmi fegyvert

Németországban általánosan elterjedtté vált a paprikaspray és hasonló önvédelmi eszközök használata; egy év alatt félmillió fegyvertartási engedélyt adtak ki, és egy közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a nők leginkább a “külföldiektől és menekültektől” kell megvédjék magukat.
A Deutsche Welle német lap beszámolója szerint 2017-ben több mint félmillió német állampolgár szerezte meg a fegyvertartási engedélyt, emellett általánosan elterjedté vált a paprikaspray és más önvédelmi eszközök használata; egy közvélemény-kutatás során a válaszadók kétharmada mondta azt, hogy rendszeresen tart magnál védelmi eszközöket, a válaszadók harmada pedig elismerte, hogy leginkább a “külföldiektől és menekültektől” kell megvédje magát a hétköznapokban.
A lap beszámolójából kiderült, hogy a tavalyi év folyamán összesen 557000 fegyvertartási engedélyt adtak ki a német hatóságok. Az Infratest dimap által végzett közvélemény-kutatás eredményei szerint a németek 23%-a általánosságban fenyegetve érzi magát. A gáz-riasztófegyverek, fényszórók és paprikaspray használata széleskörűen elterjedtté vált; a válaszadók kétharmada mondta azt, hogy rendszeresen hord magánál valamilyen védelmi eszközt, hogy megvédje magát egy lehetséges támadástól.
A kutatás során minden harmadik válaszadó azt nyilatkozta, hogy felsoroltak közül a “külföldieket és menekülteket” tartja a legnagyobb fenyegetést jelentő csoportnak.

http://www.hidfo.ru/2018/02/a-nemetek-ketharmada-tart-maganal-valamilyen-onvedelmi-fegyvert/