2016. február 17., szerda

Terroristákat toboroztak: tíz személyt tartóztattak le Belgiumban

Belgiumban kedden tíz embert tartóztatott le a rendőrség, akiket most azzal vádolnak, hogy külföldieket toboroznak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet számára.
A Brüsszelben őrizetbe vett személyeket kilenc különálló rajtaütés során fogták el, melyek kora hajnalban, egy időben történtek, négy külön városrészben. A Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg, Schaarbeek és Etterbeek területi önkormányzatoknál végrehajtott rajtaütések során a célszemélyeknél házkutatást tartottak, a Daeshez köthető toborzó tevékenység gyanúja miatt. A Franciaországban, november 13-án történt terrortámadás óta Belgiumban is erőteljes hatósági fellépés tapasztalható, a rendőrség rendszeresen hajt végre házkutatásokat első és második generációs bevándorlóknál, akiket azzal vádolnak, hogy külföldieket toboroznak a terrorszervezet soraiba, és megszervezik kiutazásukat Szíria területére.
Szeptember 18-án Hans-Georg Maassen, a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője egy a Rheinische Post napilapnak adott interjú során kijelentette, hogy radikális iszlamista szervezetek a migránsokat segítő civil szervezetek tagjaiként és segítő önkéntesként tevékenykednek, ami ideális álca számukra valós tevékenységük elfedéséhez.
A titkosszolgálati vezető beszámolt arról, hogy az elhárítás ügynökei több alkalommal szemtanúi voltak annak, amint szalafista prédikátorok az újonnan érkező közel-keleti menekültek közt próbálnak új tagokat toborozni. A Rheinische Post napilapnak adott interjúban Maassen arról számolt be, hogy az újonnan szerveződő terrorsejtek felszámolása nem csak biztonságpolitikai, hanem kényes belpolitikai kérdés is egyben, mert a civil szféra és emberi jogok védelmezőinek ellenállásába ütközik. Elmondása szerint a terrorista sejtek beépültek a migránsokat segítő civil szervezetekbe, és képesek arra, hogy saját védelmük érdekében a jogvédő szervezeteket mozgósítsák.


http://www.hidfo.ru/2016/02/terroristakat-toboroztak-tiz-szemelyt-tartoztattak-le-belgiumban/

A volt német kancellár a szankciók eltörlését sürgeti

Gerhard Schröder volt német kancellár a Westdeutsche Allgemeine Zeitungnak adott interjú során annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a Nyugat eltörölje az Oroszország elleni szankciókat. Elmondása szerint a gazdasági korlátozások Moszkvának és Európának egyaránt ártanak.
A volt kancellár nyíltan kifejezte támogatását Horst Seehofer bajor miniszterelnök irányába, aki szintén a szankciók eltörlését képviseli. Seehofert korábban azzal vádolták a német politikusok, hogy “Putyin kezére játszik”, és emiatt akarja a kereskedelmi korlátozások enyhítését. Schröder ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a bajor kormányfő Moszkvában tett látogatása során kizárólag Németország érdekképviseletében járt el, és nem képvisel olyan nézeteket, melyek ellentétben állnának Berlin érdekeivel.
Schröder a lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy “a szankciók mindkét félnek ártanak, nem segítik megoldani a konfliktust, ehelyett újabb akadályokat állítanak a kapcsolatok javítása elé. Ennek okán meg kell szabadulni tőlük.” Emellett arra hívta fel a figyelmet, hogy Berlin külpolitikájára nézve kifejezetten káros, hogy a NATO haderő-összpontosítást folytat Oroszország határai mentén. A volt kancellár egy új NATO-politika életre hívásának szükségességére hívta fel a figyelmet, ami összeegyeztethető a német külpolitikával, és nem a szomszédok elleni háborús készülődésre alapozódik.
“Túl kockázatosnak tartom, hogy a szövetség az európai-orosz határon fokozza a katonai jelenlétet, mert ezáltal megsemmisíti az Ostpolitik alapjait.”
Gerhard Schröder korábban is ellenezte a nyugati országok által a szankciók meghosszabbításáról hozott döntést. A politikus azt mondta, ezek a korlátozások kontraproduktívak, mert a Moszkvával folytatott dialógus létfontosságú Európa biztonsága szempontjából.
Alekszej Puskov, az orosz Állami Duma külügyi bizottságának elnöke tavaly júliusban arra mutatott rá, hogy főként az európai gazdaság szenved el súlyos veszteségeket, eközben pedig az Egyesült Államok fokozza kereskedelmi tevékenységét Oroszországgal. Puskov szerint Washington célja valójában nem az orosz gazdaság gyengítése, hanem az Európai Unió gazdasági alapjainak aláásása, hogy az amerikai vállalatok jelentős piaci előnnyel indulhassanak a főként Washington által erőltetett transzatlanti szabadkereskedelmi övezetben.


http://www.hidfo.ru/2016/02/a-volt-nemet-kancellar-a-szankciok-eltorleset-surgeti/

Megfutamodott a brit kormányfő?

Az Egyesült Királyság Függetlenségpártjának elnöke, Nigel Farage gyávasággal vádolja a kormányfőt, miután nyilvánosságra jutott, hogy David Cameron a függetlenségi referendumot megelőzően már nem tartaná meg a reformok kapcsán tervezett konzultációkat.
A párt szerint Cameron azt mondta, február 16-án tartana konzultációkat az általa javasolt reformtervezet kapcsán, még azt megelőzően, hogy a britek referendumon véleményt nyilváníthatnak arról, akarnak-e az Európai Unió tagjai maradni. A UKIP azonban nyilvánosságra hozta, hogy változott a tárgyalások menetrendje, és az egyeztetésekre csak a népszavazás után kerülne sor.
“A miniszterelnök gyávának bizonyult. Ma reggel kaptam meg a hivatalos dokumentációt, velem történt volna az egyik holnapi találkozója, így elmondhatom, hogy megfutamodott. Nem vagyok meglepve. Nem akarja, hogy szembesítsem azzal a ténnyel; még ha meg is nyeri ezt a referendumot, az Európai Parlament megvétózza majd.”
Cameron 2017 vége előtt akar referendumot tartani arról, hogy az Egyesült Királyság tagja maradjon-e az Európai Uniónak. A népszavazás eredményeit a kormányfő arra használná fel, hogy újratárgyalja az ország EU-tagságának feltételeit.
A brit kormányfő négy határozott követelést fogalmazott meg az Európai Unióval szemben: visszaadni bizonyos jogköröket Brüsszel kezéből a tagállam kormányának, kihagyni az Egyesült Királyságot az európai szuperállam-projektből (Európai Egyesült Államok), a jövőben is garantált mentességet szerezni az euró bevezetése alól, és a nem eurozóna tag országok ügyeinek elválasztása az eurozóna tagállamokétól. Az Európai Tanács február 18-19-én Brüsszelben tárgyalja majd a brit referendum tervezetét.

http://www.hidfo.ru/2016/02/megfutamodott-a-brit-kormanyfo/

Szíria: Egy kiterjedt háború kapujában

saudi_troops
Bár a magyar médiában nem sokat olvashattunk róla, néhány külföldi oldal megírta, hogy Törökország a Közel-Kelet legnagyobb kiterjedésű hadgyakorlatára készül a szír határ mentén, a szaúdiak pedig nyilvánosan Bashar al-Asszád elnök „erőszakos elmozdításával” fenyegetőznek. Törökország úgy gondolja, hogy „biztonsági zónát” kell felállítani Szírián belül „humanitárius célzattal”. Szaúdi-Arábia, Törökország és szunnita szövetségeseik óriási mennyiségű pénzt fektettek a szíriai konfliktusba, nem beszélve az általuk biztosított fegyverekről, így most, hogy szunnita felkelőik közel állnak a teljes vereséghez, minden erejükkel azon vannak, hogy ürügyet találjanak a közvetlen beavatkozásra.
Szaúdi-Arábia jelenleg azzal érvel, hogy Asszád egy rendkívül veszélyes diktátor, akit minden körülmények között, bármilyen eszköz árán el kell mozdítani pozíciójából.
Amennyiben a béketárgyalások nem járnak sikerrel, Bashar al-Asszád szír elnököt akár erőszakkal elmozdítjuk a helyéről, nyilatkozta Szaúdi-Arábia külügyminisztere.
„Bashar al-Asszád távozni fog, efelől ne legyenek kétségeink,” nyilatkozta Adela al-Jubeir Szaúdi-Arábia külügyminisztere a CNN-nek. „Vagy egy politikai folyamat eredményeként fog távozni vagy erőszakkal kerül eltávolításra.”
Szaúdi-Arábia katonákat és vadászrepülőket is küldött arra a török katonai bázisra, ahonnan az esetleges szárazföldi akciót indítanák.” (forrás)
Mégis kire célzott Asszád „eltávolítójaként”?
A szaúdiak tényleg készen állnak szárazföldi csapatok bevetésére?
A fentiek alapján úgy tűnik, igen. Külügyminiszterük ezzel kapcsolatban sem kertelt:
„El kell mondanom, hogy komoly tárgyalások folynak egy szárazföldi komponens hozzáadásáról a Szíria elleni kontingenshez, ugyanis muszáj megteremteni a lehetőséget a területek megtartására, ami a levegőből nem megvalósítható.”
„Részt fogunk venni az USA vezette koalícióban, amennyiben szárazföldi csapatok bevetése mellett határoznak Szíriában. Készen állunk arra, hogy különleges egységeket küldjünk ezekhez a csapatokhoz.”
Csakhogy ennek meglépését Szíria és szövetségesei nem fogják ölbe tett kézzel nézni. Ez esetben viszont a szaúdiaknak a Hezbollah-val, Iránnal és Oroszországgal is számolnia kell. Ehhez persze komoly segítségre lenne szükségük, ami megmagyarázhatja a fent említett közös hadgyakorlat szükségességét. Végre a CNN is kénytelen volt írni a szaúdi katonai erők gigantikus parádéjáról:
„Szaúdi-Arábia hatalmas katonai gyakorlatot tart, amelyben 20 nemzet erői vesznek részt, jelentette az állami média hétfőn.
Az Északi-villám elnevezésű, az észak-szaúdi Khalid Király Katonai városban tartott hadgyakorlatban arab és muszlim országok vesznek részt a Szaúdi Hírügynökség szerint. A hírügynökség nem szolgáltatott további részleteket a hadgyakorlattal kapcsolatban, de a „térség történelmének legnagyobb” gyakorlataként említette.
A hírek szerint a gyakorlatban Szaúdi-Arábia mellett Jordánia, Bahrain, Szenegál, Omán, Egyesült Arab Emírségek, Szudán, Kuvait, Maldív-szigetek, Marokkó, Pakisztán, Csád, Tunézia, Comore-szigetek, Dzsibuti, Malajzia, Egyiptom, Mauritánia és Mauritius vesznek részt, összesen 350 000 katonával, 20 000 tankkal, 2420 harci repülőgéppel és 460 katonai helikopterrel.
Eközben a török hatóságok kitartanak a „biztonsági zóna” felállításának szükségessége mellett az észak-szíriai menekültek számára. Mivel folyamatosan több ezer menekült tart Törökország irányába, úgy gondolják, hogy ezzel némiképp irányítás alá vonhatják a helyzetet. A határ szíriai oldalán már több török üzemeltetésű tábor is áll, ahol hozzávetőleg 100 000 szír menekültről viselnek gondot. Persze senki sem gondolja komolyan, hogy itt pusztán a menekültek megsegítéséről lenne szó.
Az Iszlám Állam évek óta használja bázisként Törökországot, amin keresztül sok millió dollár értékben adott el olajat szerte a világon.
Az Iszlám Állam és Törökország közötti együttműködés mára annyira egyértelművé vált, hogy még a CNN is elismerte.
„Az USA ki akarja űzni az Iszlám Államot a török határ menti területekről, hogy ne tudjanak több ellátmányhoz jutni Törökországon keresztül.”
Az ISIS olajszállító parádéjának végül az orosz bombázók vetettek véget és most úgy tűnik, hogy a szunnita militánsok számára stratégiai fontosságú Aleppoba vezető utánpótlási útvonalat is elvágják.
A folyosó Azaz városán át vezet, ami láthatólag életbevágóan fontos a török miniszterelnök számára, aki kijelentette, hogy nem hagyják elesni a várost.
„Nem fogjuk hagyni, hogy Azaz elessen,” nyilatkozta Davutoglu riporterek kérdésére, saját repülőgépén Ukrajnába tartva. „Ha még egyszer közeledni próbálnak, keményebb reakcióra számíthatnak.”
Láthatjuk, hogy miközben Törökország az Iszlám Állam ellenségének próbálja mutatni magát, egyszer sem említve a szervezet jelenlétét Azaz városában, egy 2013-as BBC cikkből kiderül, hogy az a terrorista csoport irányítása alatt áll:
Az Iszlám Állam, vagyis az al-Kaidához kötődő legkeményebb csoport, elfoglalta Azaz városát a Szabad Szír Hadseregtől. A dzsihádisták kemény szorításának egyik jeleként egy szemtanú elmondta, hogy a városban senki sem dohányzik az utcán, mivel az iszlamisták ezt tiltják.”
Tavalyi hírekből pedig tudjuk, hogy a szervezet továbbra is jelen van a városban vagy annak környékén és soha nem vesztette el felette az irányítást. Inkább csak arról van szó, hogy a nyugat és területi szövetségesei számára előnyösebb volt azt a látszatot kelteni, hogy „csak mérsékelt lázadókról” van szó.
Érdemes megfigyelni, hogy a nyugati média híradásaiban egyetlen egyszer sem hangzik el, hogy tulajdonképpen kik ellen harcolnak a kurdok Azazban. Azért nem mert az Iszlám Államról van szó.
Ennek fényében Törökország intervenciója tulajdonképpen az Iszlám Állam és egyéb keményvonalas terroristák védelmében történne.
Syria

Kard csattogtatás vagy kiterjedt háború?

Szíria megszállása hadüzenetet jelentene, illetve megerősítené, hogy az Iszlám Állam jelentette fenyegetés mögött mindvégig a NATO állt. Miközben bizonyos kiszivárgott hírek ezt a szavak szintjén már leleplezték, Szíria NATO általi megszállása az Iszlám Állam védelmében, tettekkel is demonstrálná ezt.
Az a tény pedig, hogy az USA láthatólag megpróbál politikailag eltávolodni mind Törökországtól mind pedig Szaúdi-Arábiától, azt jelzi, hogy már most, a kiterjedt provokáció vagy intervenció előtt egy hihető tagadhatóságon dolgoznak.
Vajon Szaúdi-Arábia és Törökország úgy gondolják, hogy majd szépen besétálnak Szíriába és elfoglalják a kiszemelt területeket a szírek, a Hezbollah, Irán vagy Oroszország pedig ezt csendben végignézi?
Azonkívül ha netán mégsem alakul ki harc, mármint ezekkel a szereplőkkel, az Egyesült Államok mégis, hogyan szándékozik mindebből kimaradni?
Ne legyenek kétségeink. Szaúdi-Arábia és Törökország soha sem merne támadni amerikai támogatás nélkül.
Az elkövetkező hetek kulcsfontosságúak. Március elejére Szaúdi-Arábia és Törökország valószínűleg elveszíti a támadás lehetőségét. A hadgyakorlatra összegyűlt csapatok a hivatalos ütemezés szerint addigra hazatérnek, az Aleppoban lévő szunnita militánsok pedig valószínűleg teljes vereséget szenvednek.
Kérdés persze, hogy ennyi erőfeszítés, pénzkiadás és idő után Szaúdi-Arábia és Törökország feladja-e terveit. Arról álmodoznak, hogy Szíriát szunnita nemzetté alakítják, és ha ezt a tervet most feladják, az ország Irán és a Hezbollah irányítása alá kerülhet, ami sokkal rosszabb számukra, mint az Asszád elmozdítására indult lépések előtti állapot.
A következő néhány nap során kiderülhet, hogy a konfliktus kiterjedt háborúvá eszkalálódik vagy sem.
Források: New Eastern Outlook, The Economic Collapse
http://idokjelei.hu/2016/02/sziria-egy-kiterjedt-haboru-kapujaban/

“Nem a kilépések ideje”

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden kijelentette, hogy ellenzi Görögország schengeni övezetből történő kizárását, mivel ez a lépés aligha oldja meg az Európát sújtó migrációs válságot.
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök azt mondta, Görögország számára ez “nem a kilépések ideje”, és az Európai Unió közös megoldásokat kell találjon a problémákra, beleértve a migrációs válságot is. Tusk személyes megbeszélést folytatott a görög kormányfővel, majd kijelentette, hogy “Görögország schengeni övezetből történő kizárása nem megfelelő válasz a migrációs válságra, mert Görögország kizárása nem oldja meg a problémáinkat.”
Görögország számos tagállam részéről fokozott nyomás alá került, miután a migrációs válság első egy éve során nem regisztrálta az országba érkező menekültek többségét, ehelyett regisztrálatlanul továbbengedte őket Európába. Néhány hónap leforgása alatt több mint egymillió bevándorló érkezett a balkáni országokon át Ausztriába, Németországba és Svédországba anélkül, hogy az európai hatóságok bármilyen előzetes információval rendelkeztek volna személyi kilétükkel kapcsolatban.
A görög hatóságok passzivitása miatt az utóbbi hónapok során számos tagállam döntött a határok lezárása mellett. Fordulópontot jelent, hogy Ausztria is kilátásba helyezte a határok teljes lezárását a menekültek előtt, miután egyike volt annak a három országnak – Németország és Svédország mellett -, amelyek a legtöbb migránst fogadták be 2015 során.
Osztrák és cseh tisztviselők azzal vádolják Görögországot, hogy továbbhárítja a felelősséget magáról az Európai Unióra, és nem hajlandó megvédeni a schengeni övezet külső határait.


http://www.hidfo.ru/2016/02/nem-a-kilepesek-ideje/

Az Apple nem segít az FBI-nak feltörni az iPhone-t, John McAffee viszont igen

encryption-iPhone

Bizonyára mindenki hallott már az Apple kontra FBI ügyről, aminek lényege, hogy egy amerikai bíró arra utasította az Apple-t, hogy segítsen az FBI-nak, és törje fel az egyik San Bernardinó-i lövöldöző iPhone-jának biztonsági rendszerét, mert a nyomozók nem tudják másként kideríteni, érintkeztek-e a támadók telefonon másokkal is a terrorcselekmény elkövetése előtt.
A titkosszolgálatok egyre nagyobb nyomást helyeznek a technológiai cégekre, hogy azok biztosítsanak számára hátsó ajtókat, amiken keresztül feltörhetik a különböző okoseszközök titkosításai rendszereit.
A titkosszolgálatok tolakodó szeme és füle nem ismer határokat és úgy gondolják, nincs az a hatalom, ami túl nagy lenne számukra. Persze mindezt a mi védelmünkben.
A legtöbben úgy gondolják, hogy bár most „csak” a San Bernardinó-i lövöldözőről van szó, holnap majd egy újabb potenciális terroristára, majd megint egy másikra, végül a társadalom egészére alkalmaznák a hátsó ajtót.
Az Apple nemet mondott. Tim Cook, a cég elnök-vezérigazgatója nyílt levélben tájékoztatta ügyfeleit arról, hogy a cég hol húzza meg a határt (a teljes levél magyarul):
Nyílt levél a vásárlóink számára
Az Egyesült Államok kormánya azt követeli az Apple-től, hogy egy olyan, mindeddig példátlan lépést tegyen, ami a vásárlóink biztonságát veszélyeztetné. Mi tiltakozunk ez ellen a döntés ellen, ami közvetve túlmutatna a jelenlegi peren is.
Ez a pillanat egy nyilvános párbeszédre hív fel, és szeretnénk tájékoztatni a vásárlóinkat és az embereket a világ körül arról, hogy pontosan mi is forog kockán ennek kapcsán.

Tiszteljük az FBI szakembereit és hisszük, hogy szándékaik jók. Eddig a pontig mindent megtettünk, ami a törvény betartása mellett hatalmunkban állt, hogy segítsünk nekik. Most azonban az Egyesült Államok kormánya olyasmit kér tőlünk, ami nem áll rendelkezésünkre és aminek létrehozását túl veszélyesnek tartjuk.
Az FBI azt akarja, hogy egy új operációs rendszert hozzunk létre az iPhone számára, ami megkerülne több fontos biztonsági funkciót, és hogy ezt telepítsük a nyomozásuk során megszerzett készülékre. Rossz kezekbe kerülve ez a szoftver, ami ma nem létezik, potenciálisan lehetővé tenné bármelyik iPhone feltörését, amennyiben az valakinek a birtokában van.
Két dolog kicsit nehezen hihető a fenti nyilatkozattal kapcsolatban. Először is az Edward Snowden-től származó információk birtokában kissé meglepő, hogy az Apple ilyen nyilvánosan szembehelyezkedjen az állami megfigyeléssel.
Másodszor pedig, hogyan állíthatja Tim Cook ilyen bizonyossággal, hogy a szóban forgó szoftver nem létezik? Az NSA kissé más képet fest helyzetről.
Az Apple levele így folytatódik:
A kormány azt állítja, hogy ez az eszköz mindössze egyetlen alkalommal, egyetlen iPhone készüléken kerül majd használatra. Ugyanakkor ez egyszerűen nem igaz. Amint létrehozásra kerül, ezt a technikát újra és újra használni lehet majd, gyakorlatilag akármennyi készüléken. A fizikai világban ennek a megfelelője egy olyan kulcs lenne, amely több százmillió zárat is ki tudna nyitni – kezdve az éttermekkel, a bankokon át egészen az otthonainkig. Egyetlen értelmes ember sem tartaná ezt elfogadhatónak.
A kormány követeléseinek következményei gyakorlatilag beláthatatlanok. Ha a kormány az All Writs Act használatával megkönnyíti egy iPhone feloldását, akkor hatalmába kerül gyakorlatilag bárki készülékébe betekinteni az adatok lementéséhez. A kormány kiterjesztheti a privát szféra megsértését és követelheti az Apple-től azt is, hogy megfigyelési szoftvert helyezzen a rendszerbe, ami lehallgathatja az üzeneteket, hozzáférhet az egészségügyi vagy pénzügyi adatokhoz, követheti a felhasználó helyzetét, vagy használhatja a készülék mikrofonját és kameráját a felhasználó tudta nélkül.
törlésAz igazság az, hogy a kereskedelemben kapható eszközökön folyó kommunikáció soha sincs igazán biztonságban, illetve nem tekinthető privátnak titkosítás nélkül, a kormányügynökségek pedig nem kulcsokkal férnek hozzá ezekhez az információkhoz.
Minden szöveges üzenet, hívás és adat, beleértve a jelszavakat is, elérhető vagy megszerezhető. Persze a kérdéses ügyben nem önmagában a pinkód feltörése, hanem egy külön beállítás okoz gondot. Az Apple segítségére azért van szükség, mert a cégnek ki kell iktatnia a beépített biztonsági rendszert, amely tíz sikertelen kísérlet után törli a készülék memóriáját. (Ezt a funkciót egyébként bárki aktiválhatja készülékén. Lásd a jobb oldali ábrát.) Ha kikapcsolnák a biztonsági rendszert, az FBI kipróbálhatna akár milliónyi kombinációt, hogy végre bejuthasson a mobilba.
Ahogy az lassan mindenki számára egyértelművé vált, a megfigyelés nagyjából elérte a teljes lefedettséget, az ügynökségek pedig mindenkinek az adatait gyűjtik.
Érdekes fejlemény az ügyben John McAfee (a nevével fémjelzett vírusírtó és cég alapítójának) felajánlása, miszerint ingyen és bérmentve feltörné a San Bernardinó-i lövöldöző telefonját, szükségtelenné téve ezzel az Apple bevonását az ügybe.
McAfee
„Az alapvető kérdés, hogy miért nem képes a korlátlan kormánytámogatással rendelkező FBI segítség nélkül feltörni a kérdéses titkosítást?
Minden tiszteletem Tim Cook-é és az Apple-é, de én a világ legjobb hekkereivel dolgozom. Valamennyien zsenik és keményvonalas programozók. Vállalom, hogy a Neil Cavuto showban élő adásban megeszem a cipőmet, ha nem tudjuk feltörni a telefont.

A Stanford egyetem mérnök informatika karának végzősei labdába sem rúgnak egy igazi, talán még érettségivel sem rendelkező hekkerrel szemben.
Ajánlatom az FBI számára tehát a követező: ingyen és bérmentve feloldom a titkosítást a San Bernardinó-i telefonon a csapatommal. Elsősorban pszichológiai manipulációs eszközökkel (social engineering, ami az informatikában egyfajta információszerzést jelent) dolgoznánk, és  három hétre lenne szükségünk.”
Én magam nem vagyok programozó, de informatikus ismerőseim nehezen tudják elhinni, hogy az FBI a brute force módszerrel próbálná feltörni a telefont, aminek lényege, hogy az összes létező kulcskombinációt kipróbálják, míg meg nem találják az igazit. Akárhogyan is nézzük, a hivatalos történet több ponton is sántít.
Forrás: shtfplan.com
http://idokjelei.hu/2016/02/az-apple-nem-segit-az-fbi-nak-feltorni-az-iphone-t-john-mcaffee-viszont-igen/

Belharc: egymással is konfliktusban állnak a NATO-országok

Az Egyesült Államok, Franciaország és más nyugati országok egyaránt felszólították Törökországot, hogy állítsa le a kurdok által lakott települések ostromát Észak-Szíriában.
John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szombati közleményében úgy fogalmazott: “Aggódunk az Aleppoban kialakult helyzet miatt, és tovább dolgozunk a konfliktus de-eszkalálásán”. A szóvivő azt is hozzátette, közvetlen jelentéseket kaptak arról, hogy Törökország a határ török oldaláról nyitott tüzet szíriai településekre, emiatt felszólították a kormányt, hogy szüntesse be ezt a tevékenységet. Franciaország szintén csatlakozott az Egyesült Államok állásfoglalásához; a francia külügyminisztérium felszólította Törökországot, hogy szüntesse be a kurdok lakta területek bombázását.
“Az Iszlám Állam (Daesh) elleni harc kellene legyen prioritás, és a Nemzetközi Szíria Támogató Csoport (Oroszország, USA, ENSZ) müncheni biztonsági konferencián elért megállapodásainak gyakorlatba való átültetése.”
Ennek ellenére a NATO-tagállamok közt továbbra sincs egyetértés abban, hogy mit minősítenek terrorszervezetnek és mit nem: úgy tűnik, ezt az egyes országok saját érdekeik mentén határozzák meg, mert Törökország terrorszervezetnek tartja a kurdok önvédelmi alakulatait, ellenben az Iszlám Államtól olajat vesz.
A francia külügyminisztérium szerint “Törökország az USA által vezetett terrorellenes koalíció aktív tagja”. A kurdok fegyveres szervezetei – akik maguk is a Daesh ellen harcolnak Szíriában – ugyanakkor arról számolnak be, hogy Törökország máshogy határozza meg a prioritásokat.
Az utóbbi hónapok során az Egyesült Államok láthatóan eltávolodott az Erdogan-rezsimtől – továbbra is kérdés, hogy meddig nevezheti még “szövetségesnek” és “partnernek” Törökországot. A NATO-országok közti belső konfliktusból egyelőre a prioritások közti jelentős eltérés látható, az amerikai külügy számára pedig előállhat az a kényszerű döntés, hogy választania kell a törökök és kurdok közt. Amennyiben az Erdogan-rezsim többé nem bizonyul hatékony “partnernek”, a kurd szeparatizmus támogatása erős ütőkártya lehet Washington kezében.


http://www.hidfo.ru/2016/02/belharc-egymassal-is-konfliktusban-allnak-a-nato-orszagok/

Újabb mutyilista – Már követni is nehéz, hogyan rabolják ki az országot

A helyzet mutyi-téren változatlan, illetve igenis változik: sajnos rossz irányba. A korrupciót állami szinten űző kormányzat intézkedéseinek köszönhetően az Unió egyik legkorruptabb országának mondhatjuk magunkat.
A Transparency International (TI) szerint az elmúlt esztendő a közpénzek átláthatatlan szétosztásának az éve volt Magyarországon, amikor is a kormány bármifajta következmény nélkül használhatta a hatalmát arra, hogy előnyhöz juttassa a holdudvarába tartozó üzleti csoportokat, illetve haverokat. Egyetlen adat megemlítése elég ahhoz, hogy lássuk, mennyire igaz a TI álláspontja: Mészáros Lőrinc vagyonbevallása szerint 2015-ben naponta több mint 2,2 millió forintot keresett. Tőle tudjuk, hogy mindezt a szerencsének és a jó Istennek köszönthette, meg persze Orbán Viktornak.
De nem egyedül ő volt az, aki rendkívül jól járt az elmúlt időkben. Legutóbbi helyzetjelentésünk óta ugyanis újabb mutyigyanús ügyek kerültek a napvilágra. Az elmúlt hónapokban például több százmillió forintnyi bevételhez jutott az Andy Vajna által megszerzett TV2-csoport a kormányzati propaganda hirdetésével. Ráadásul a csatorna márciustól megduplázza a hirdetési árait, ennek köszönthetően még többet fizethetünk majd Andy Vajna zsebébe. Cserében azért, hogy népbutító fideszes propagandát sugározzanak. Ezen kívül az LMP több mint gyanús mutyikat fedezett fel a magyar oktatás terén, illetve még az is kiderülhetett, hogy Magyarországon már a kazah juhtenyésztés segítségével is lehet lopni.
Üdvözlünk Európa egyik legkorruptabb államában!
Magyarország tavaly 100 pontból 51 pontot ért el a Transparency International korrupciós felmérésében, ami három ponttal múlja alul az ország 2014-es eredményét. A pontszámhoz hasonlóan a korrupciós világranglista helyezésén is három helyet rontott Magyarország. Martin József Péter, a TI magyarországi igazgatója szerint hazánkban kiépült és rendszerszerűvé vált a korrupció központosított formája, éppen  ezért 2015 a közpénzek átláthatatlan szétosztásának éve volt Magyarországon.
Az igazgató szerint a magyarországi korrupció fontos eleme, hogy jogi eszközökkel magánpénzzé alakítják a közpénzeket. Magyarországon haveri kapitalizmus épül a polgárok kárára a magyar adófizetők pénzéből. Ennek jelei tisztán láthatóak, emlékezzünk csak például Mészáros Lőrincz mesés meggazdagodására: az Orbán Viktor jó barátjaként ismert felcsúti polgármester egyszerű gázszerelőből néhány év alatt felküzdötte magát az ország száz leggazdagabb embere közé. A polgármester két cégéből összesen 817 millió forint osztalékot vett ki tavaly – ez naponta több mint 2,2 millió forint. Mészárosnak emellett 524 milliós pénzkövetelése van, illetve feleségével vettek egy horvátországi ingatlant Vir szigetén.
mutyilista22_1_1.png
TV2 hirdetések: propaganda-hadjárat közpénzből
A „Ha Magyarországra jössz...” felütésű plakátok és reklámok megjelenése óta egymást követik az újabb és újabb propagandaüzenetek a nyilvánosságban. A 444.hu számolta ki, hogy alig nyolc hónap alatt több milliárd forint közpénz folyt el ezekre a kampányokra. A tévés hirdetések bevételein az Andy Vajna által megszerzett TV2-csoport és a közmédia osztozott.
A magyar reformok működnek! című kampányért 406 millió 335ezer 360 forintot fizetett listaáron a kormány Andy Vajna csatornájának. Két hónap alatt mintegy 1500-szor kívánták a tévénézők agyát azzal mosni, hogy Magyarországon minden szép és jó. A kormány által megrendelt tavalyi tévés kampányok decemberig kizárólag a Tv2-csoporton és a közmédián futottak. A bevándorlásellenes kampány idején volt, hogy listaáron napi 25 millió forint értékű állami reklám ment a TV2-nek.
kampany.png
Nem is csoda, hogy a TV2-nek így sikerült megsértenie a társadalmi célú reklámok közzétételére vonatkozó törvényi rendelkezéseket, ugyanis a televízióban lévő futott hirdetések ebben a formában legfeljebb választási kampány idején jelenhetnének meg, mivel az üzenetek politikai reklámnak minősülnek.  A büntetés mértéke bizonyosan „elegendő” visszatartó erővel bír majd, nehogy újra elkövesse a csatorna ezt a hibát: a TV2 médiaszolgáltatóját végül 856 ezer forintra büntették, miközben ugye a kampányra az államtól több mint 400 millió forintot kapott a csatorna. Ez nagyjából annyira hatásos, mintha túl magas vízállás esetén két-három vödör vizet kimernének a Balatonból.
Ha mindez nem lenne elég, márciustól még nagyobb sebességre kapcsol a TV2-mutyi reklámgépezete, ugyanis  a csatorna márciustól megduplázza a hirdetési árait. Mindez azt jelenti, hogy még többet fizethetünk majd mi, adófizetők Andy Vajna zsebébe, cserében azért, hogy népbutító fideszes propagandát sugározzanak.
Súlyos mutyigyanú az oktatási pénzek elköltésében
Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője szerint a kormány kizárólag azért vezetett be „ostoba tantervet, adminisztrációs terheket és minősítési rendszert”, hogy ellophassa az azok elkészítése után felvehető uniós forrásokat. „Az idióta tankönyveket és oktatási programokat” pedig azért kell használni, mert különben az EU visszakérné a támogatást – fűzte hozzá az LMP-és politikus, aki szerint eddig legalább 30 milliárd forintot költöttek az oktatási reformokra. A kiadások közül azonban több, akár százmillió forint értékű megbízás is „alibicégekre, - feladatokra” ment el.
Az LMP elnökségi tagja azt mondta, a sokat kritizált felvételi és érettségi feladatokat is „kamucégek írják”, ezzel pedig szerinte az uniós források mellett „a gyerekek jövőjét is ellopja” a kormány. Az Oktatási Hivatal már reagált az LMP vádjaira: szerintük csak ellenzéki letámadás zajlik az oktatás terén, amelynek része Hadházy fellépése. A hivatal szerint minden rendben zajlott a közbeszerzéseknél és a források felhasználásánál.
A kazah juhtenyésztés rejtelmei
A szocialista Mesterházy Attila kérte ki azokat az adatokat, amelyekből kiderült, hogy mennyiért is készített a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. különböző tanulmányokat a kazah mezőgazdaságról. A céget az a Horváth László vezeti, aki 22 éve jó barátja a Bors szerint Fazekas miniszternek. Horváthék összesen negyvenmillióért írtak tanulmányokat a Földművelésügyi Minisztérium több háttérintézményének az alábbi témákban:
- Az agrárlogisztika fejlesztési lehetőségei Kazahsztánban - 7,9 millióért
- A kazah juhtenyésztésről - 8 millióért
- A kazah talajművelésről - 8 millióért
- Hogyan kell kazah olajtartalmú növényeket termelni - 8 millióért
- A Húsmarha Kazahsztánban című dolgozat - 8 millióért
Érdekesség, hogy ezekből a tanulmányokból több is kevesebb mint két hét alatt készült el. A minőség, illetve az ár/érték arány magukért beszél:  a képen a szövegleírás szerint egy virágba borult napraforgót láthatunk…
6oysdfb2lpqqae8us.jpeg
A többi csodás ábrázolás itt található.
Ha mindez nem lenne elég, mint kiderült, egy nagy Schmittelés az egész, a tanulmányok nagy részét egyszerű másolás-> beillesztéssel „írták meg”.
Ezzel az üzlettel megint valaki jól járt, és természetesen Mutyiországban ezek után sem fog történni semmi. A Fidesz-közeli üzleti körök továbbra is számolatlanul juthatnak hozzá a közbeszerzési forrásokhoz, rokonok és barátok cégbirodalmai nőhetnek ki a semmiből, hogy aztán állami pályázatokon milliárdokat besöpörve vonogathassák a vállukat a bennfentes ügyészségből adódóan a felelősségre vonástól való legcsekélyebb félelem nélkül.


ténytár

Menedékjogot kaptak, terroristának mentek

Bulgáriában a hatóságok három szíriai állampolgárt tartóztattak le, akik megpróbáltak átjutni a bolgár-török határon, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. A belügyminisztérium közleményben számolt be a történtekről.
A közlemény szerint az őrizetbe vett szíriaiak menekültstátusszal rendelkeznek Németországban, és korábban sikertelenül próbáltak Görögország irányából belépni Törökország területére. A bolgár belügyminisztérium egyértelművé tette, hogy a vizsgálat során az őrizetbe vett személyek Iszlám Állam (Daesh) iránti hűsége megállapításra került.
Szeptember 18-án Hans-Georg Maassen, a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője egy a Rheinische Post napilapnak adott interjú során kijelentette, hogy radikális iszlamista szervezetek a migránsokat segítő civil szervezetek tagjaiként és segítő önkéntesként tevékenykednek, ami ideális álca számukra valós tevékenységük elfedéséhez.
A titkosszolgálati vezető beszámolt arról, hogy az elhárítás ügynökei több alkalommal szemtanúi voltak annak, amint szalafista prédikátorok az országba újonnan érkező közel-keleti menekültek közt próbálnak új tagokat toborozni. A Rheinische Post napilapnak adott interjúban Maassen arról számolt be, hogy az újonnan szerveződő terrorsejtek felszámolása nem csak biztonságpolitikai, hanem kényes belpolitikai kérdés is egyben, mert a civil szféra és emberi jogok védelmezőinek ellenállásába ütközik. Elmondása szerint a terrorista sejtek beépültek a migránsokat segítő civil szervezetekbe, és képesek arra, hogy saját védelmük érdekében a jogvédő szervezeteket mozgósítsák.


http://www.hidfo.ru/2016/02/menedekjogot-kaptak-terroristanak-mentek/