Az Egyesült Királyság Függetlenségpártjának elnöke, Nigel Farage gyávasággal vádolja a kormányfőt, miután nyilvánosságra jutott, hogy David Cameron a függetlenségi referendumot megelőzően már nem tartaná meg a reformok kapcsán tervezett konzultációkat.
A párt szerint Cameron azt mondta, február 16-án tartana konzultációkat az általa javasolt reformtervezet kapcsán, még azt megelőzően, hogy a britek referendumon véleményt nyilváníthatnak arról, akarnak-e az Európai Unió tagjai maradni. A UKIP azonban nyilvánosságra hozta, hogy változott a tárgyalások menetrendje, és az egyeztetésekre csak a népszavazás után kerülne sor.
“A miniszterelnök gyávának bizonyult. Ma reggel kaptam meg a hivatalos dokumentációt, velem történt volna az egyik holnapi találkozója, így elmondhatom, hogy megfutamodott. Nem vagyok meglepve. Nem akarja, hogy szembesítsem azzal a ténnyel; még ha meg is nyeri ezt a referendumot, az Európai Parlament megvétózza majd.”
Cameron 2017 vége előtt akar referendumot tartani arról, hogy az Egyesült Királyság tagja maradjon-e az Európai Uniónak. A népszavazás eredményeit a kormányfő arra használná fel, hogy újratárgyalja az ország EU-tagságának feltételeit.
A brit kormányfő négy határozott követelést fogalmazott meg az Európai Unióval szemben: visszaadni bizonyos jogköröket Brüsszel kezéből a tagállam kormányának, kihagyni az Egyesült Királyságot az európai szuperállam-projektből (Európai Egyesült Államok), a jövőben is garantált mentességet szerezni az euró bevezetése alól, és a nem eurozóna tag országok ügyeinek elválasztása az eurozóna tagállamokétól. Az Európai Tanács február 18-19-én Brüsszelben tárgyalja majd a brit referendum tervezetét.

http://www.hidfo.ru/2016/02/megfutamodott-a-brit-kormanyfo/