2015. október 17., szombat

Kovács Zoltán: gyakorlatilag nem érkeznek a déli határszakaszon migránsok

Gyakorlatilag megszűnt a déli határszakaszon az illegális migránsok érkezése az országba – mondta a kormányszóvivő szombat este az M1 aktuális csatornán.
A déli határszakaszon a szerb, a horvát, valamint a szlovén részen hat embert fogott el a rendőrség a nap folyamán. Közülük egyet már a szlovén határszakaszon ideiglenesen visszaállított határellenőrzésnek köszönhetően – közölte Kovács Zoltán, akit élőben kapcsoltak Letenyéről.
Összegzése szerint bár korai még bármilyen kijelentést tenni, de az intézkedések, amelyeket a magyar, illetve az európai határok, a schengeni övezet védelme érdekében hoztak, az első napon láthatóan működtek. A szlovén határon bevezetett ideiglenes ellenőrzéssel összefüggésben jelezte: szombaton – a reggelt leszámítva – nem volt szükség ilyen típusú intézkedésre, a forgalom, az áruforgalom a megszokott rendben zajlott. A magyar hatóságoknak ugyanakkor az előzetes értesítést követően megvan az a joguk, hogy ha szükséges, az ellenőrzést folytathassák, ami hasonló az osztrák-német határon, illetve a Hegyeshalomnál történő ellenőrzéshez.
Kovács Zoltán hozzátette: a szlovén határon – mivel Szlovénia és Magyarország egyaránt a schengeni övezet tagja – fizikai határzárat nem lehet létesíteni, de élőerővel, megerősített járóőrözéssel, ha szükséges egy-egy pont védelmével meg lehet valósítani a határ őrizetét.
A rendőrség felkészült és folyamatosan figyeli a horvát-magyar zöldhatárt lezáró intézkedések után kialakult helyzetet – mondta, jelezve: figyelik a Horvátországból, illetve Szlovéniából érkező híreket és a német, osztrák reakciókat is.
Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó arról, hogy a szlovén határ élőerős védelmében számíthat-e Magyarország a szlovének együttműködésére, azt mondta: rendszeresen egyeztetnek a szlovén féllel, ez szombaton is megtörtént, a Zala megyei rendőrfőkapitány egyeztetett a határon kollégájával.
A magyar fél jelezte, készek a közös járőrözésre is, de erre eddig nem volt szükség. A főtanácsadó tájékoztatása szerint sem a beremendi, sem a letenyei, sem a röszkei tranzitzónában nem nyújtottak be menekültkérelmet az elmúlt 24 órában. Ugyanakkor erre minden személyi, tárgyi feltétel adott – tette hozzá.
Arra a kérdésre, hogy milyen egységek vesznek részt a horvát-magyar határ védelmében, Bakondi György közölte: éjfél óta ismételt átcsoportosításokra nem volt szükség, a határzár bevezetése előtt a szükséges erők megérkeztek a térségbe.
Arra a felvetésre, hogy fel vannak-e készülve arra, ha Szlovénia is határzárat vezetne be, így Horvátországban feltorlódnának a migránsok, és erőszakos támadás következne be, azt mondta: nagyon szeretnék, ha ez nem történne meg, de ha mégis, akkor a magyar rendőrség a törvényes eszközökkel garantálni fogja az államhatár őrizetét, a polgárok élet- és vagyonbiztonságát. Hozzátette: a horvát-magyar szakaszon szükség esetén valamennyi közúti és vasúti határátkelőhelyen képesek a határ zárására. Mindenütt a helyszínen vannak a speciális fémkapuk, és néhány perc alatt telepíthetők – mondta.
Zákány
Zákány; a felső képen szeptember 21-én illegális bevándorlók jönnek át a horvát-magyar zöldhatáron Zákány térségében, – Az alsó képen a zöldhatár lezárása után már csak a letaposott terület látható – 2015. október 17-én. – MTI Fotó: Varga György
MTI – SzRTI

Magyarország Szíria legitim kormányával kell tárgyaljon

A Jobbik felszólította a kormányt, hogy állítsa helyre a diplomáciai kapcsolatokat Bassár el-Aszad kormányával.
Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke kijelentette, hogy a migrációs válság megoldásához egy stabil Szíriára van szükség, aminek előfeltétele, hogy helyreálljanak a diplomáciai kapcsolatok az ország legitim kormányával.
Magyarország 2012 decemberében kiutasította a szír diplomatákat és bezárta Szíria budapesti nagykövetségét, mert az Egyesült Államok külpolitikájához igazodott hozzá, hónapokkal azt követően, hogy Washington diktátornak nyilvánította az ország legitim vezetőjét, és egy olyan csoportot ismert el Szíria kormányának, amely Szíriában soha nem is működött ellenzéki csoportként. Az amerikai titkosszolgálatok az államhatalom ellen harcot folytató fegyveres csoportokat készítettek fel, és az Egyesült Államok kormánya mára nyíltan beszél arról, hogy a CIA képezte ki és fegyverezte a szíriai kormány ellen harcoló “ellenzékieket”.
A 2011 óta folyamatban lévő háborút a nyugati országok “polgárháborúnak” és “forradalomnak” nevezik, pedig az amerikai kormány is elismeri, hogy a kormányellenes csoportokat külföldön képezték ki. Bassár el-Aszad maga is kijelentette, hogy “forradalomról” abban az esetben lehetne beszélni, ha a nép harcolna a kormánya ellen, de jelen helyzetben az országba injektált idegen fegyveres csoportok harcolnak az államhatalom ellen.
Magyarország a szíriai diplomaták kiutasításával támogatást adott az amerikai külpolitika azon gyakorlatának, melynek részeként tetszőleges, velük együtt nem működő legitim vezetőket diktátornak nyilvánítanak, és fegyveres puccsal akarnak eltávolítani a hatalomból. Ugyanakkor, a szíriai háború az Európát sújtó migrációs válság egyik okává vált. A háború miatt 11 millió ember otthona semmisült meg. Gyöngyösi Márton hangsúlyozta, hogy a migrációs válság megoldásához a szíriai államhatalom stabilizálására van szükség.
Bassár el-Aszad szeptember közepén egyértelműen kijelentette; ami most Szíriában zajlik, az az európai országok külpolitikájának is következménye. Az Európai Unió több tagállama támogatta a Közel-Keleten működő terrorszervezeteket, és felelősek a migrációs válságért, mert a tömeges elvándorlás a terrorizmus egyenes következménye. “Európa felelős, mert támogatta a terrorizmust, és máig változatlanul ezt teszi. Ma is támogatja a terrorszervezeteket, és védelmet nyújt nekik.”
Augusztus 28-án Ali Haidar, béketárgyalásokért felelős miniszter az illegális bevándorlás által sújtott országok segítségét kéri abban, hogy Szíria megvalósíthassa a tömeges elvándorlás megállítására kidolgozott stratégiát. A miniszter a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, hogy a kormány intenzív újjáépítési programot folytat a háború által elpusztított övezetekben, egész falvakat és városrészeket építenek újjá állami forrásokból.
Magyarország Szíria legitim kormányát kell támogassa abban, hogy az otthonaikból elűzött családok hazatérhessenek, és fel kell hagyjon azzal a gyakorlattal, hogy az amerikai titkosszolgálatok által kiképzett fegyveres csoportokat támogat egy ország legitim kormányával szemben.

http://hidfo.ru/2015/10/magyarorszag-sziria-legitim-kormanyaval-kell-targyaljon/

Szíriáról

Sok évvel ezelőtt, amikor az ember a közel-keleten járt, a szírek büszkén állították, hogy békeszerető népként kulcsfontosságú a szerepük a Közel-Kelet stabilitásában.
Noha katonaállamba érkeztünk, kiegyensúlyozott és barátságos emberek mosolyogtak ránk vissza, biztonságban érezhettük magunkat, s egyáltalán nem kellett terrorcselekményektől tartani. A 2011-ben kitört “arab tavasz” Szíriát azonban végképp elsodorta; emberek millióit űzte távol hazájukból és pusztította el a “kulturális birodalom”
mindazon felbecsülhetetlen értékeit, amitől Szíria Szíria volt.
Az Iszlám Állam rombolásáról pedig itt olvashatunk: http://vilagutazomagazin.hu/az-isis-pusztitasa-irak-sziria/
Szíria kulturális és építészeti szempontból a Közel-Kelet talán leggazdagabb országa volt. Olyan páratlan értéknek adott otthont, mint a csodálatos akusztikával megáldott római kori bosrai amfiteátrum, mely a világ egyik legnagyobb épségben fennmaradt kőszínháza, és amely az UNESCO Világörökségét képező Palmüra után Szíria második legjelentősebb turisztikai attrakciója.
bosra
*Végeláthatatlan csodák és világörökségek*
A mára nagyrészt elpusztított Palmüra, Zenobia királynő városa az ország belsejében, egy oázisban fekszik. Zenobia két nagyhatalom, a Római és a Perzsa Birodalom ellen is harcolt, ám városát 272-ben a rómaiak lerombolták. A Sírok völgye, a Három Testvér sírkamrája, a romváros legismertebb eleme, Baál temploma és a Diadalív romjai az Al-Mashrik régió legszebb építészeti emlékei voltak. A feltárási és helyreállítási
munkálatokat a szírek és németek közös erővel végezték. A romváros aranysárga homokjában szelíd dromedárokkal csábították tevegelni a turistákat az oszlopsorok maradványai között.
teve
Az ország fővárosa, egyben a világ egyik legősibb lakott települése Damaszkusz, történelme 7000 éves múltra tekint vissza. A metropolisz jelképe a világ legnagyobb mecseteként számon tartott, a bazárral szemben lévő Omajjád-mecset, mely eredetileg az arámi isten, Hadad tiszteletére emelt templom alapjaira épült. A bizánciak kegyhelyrombolását követően 705-ben a Keresztelő Szent János Katedrálist építették fel a helyén. Eme mecsetté alakított katedrális Damaszkusz muzulmán híveit 3 eredeti minaretjével és gyönyörű mozaikjaival várja. Az iszlám békeszerető mivoltát jól tükrözi, hogy Keresztelő Szent János sírja is itt található.
mina
A 18. században fekete-fehér kövekből épült Al-Azem palotában évekkel ezelőtt a Szépművészeti Múzeum és a Népi Hagyományok Múzeuma működött, ahol az iszlám műalkotások közt gazdagon illusztrált Koránokat is megcsodálhattunk. A Nemzeti Múzeumban fantasztikus értékeket halmoztak fel, több ezer éves írások, 4000 éves szobrok, régi fegyverek és palmürai márványszobrok is akadtak itt.
val
A középkor rendkívül jó állapotban fennmaradt robusztus remeke, Crac des hevaliers a világ leghíresebb kereszteslovag-vára. Békeidőben több ezer katona befogadására volt alkalmas. A 670 méter magasan lévő várkastély tetejéről páratlan panoráma nyílik a távolba.
vár
A 3 millió lakosú Aleppó a világ egyik legszebb városa volt, pezsgése, hangulata, üzletei Isztambulra emlékeztetik a látogatókat. Gyönyörű citadellája egy hettita akropoliszra épült, melynek épületegyüttese az iszlám katonai építészet egyik remeke.
kapu
Az aleppói Nagy Mecset szintén az Omajjád dinasztia nevét viseli, ám jóval szolidabb megjelenésű fővárosi társánál. Az UNESCO Világörökségének részét alkotó, 16 km hosszú, szűk utcákból álló souk, azaz bazár ízig-vérig arab hangulatot árasztott, de nagy része sajnos elpusztult a polgárháború során.
meny
Az ország keleti része az Eufrátesz folyó területe, mely évezredes civilizációk nyomait őrzi. A Szendzsuk erőd és Nagy Sándor által alapított Raqqa városa mellett a térség fő vonzereje az 5000 éves Mari városa, melynek 2000 évvel ezelőtt épített Királyi Palotája 300 szobás volt.
szr
A világ egyetlen helye, ahol még beszélik az ősi arámi nyelvet, Szíria legrégebbi keresztény kolostorához, Ma’loulához köthető, amely szurdokvölgyek hasadékain át közelíthető meg.
szik
Damaszkuszt a vidéki nagyvárosokkal, határátkelőkkel és idegenforgalmi látványosságokkal autópályák és minőségi autóutak kötötték össze. Biztonság szempontjából csak a Damaszkusztól 52 km-re lévő Kuneitra városa és a Golán fennsík volt megemlítendő és előzetes engedélyekkel látogatható.
*Az “arab tavasz” elsöprő ereje*
szi szi1
A 2011-es év mindent “átrajzolt” az országban. 2011. március 15-én
kezdődtek el a tüntetések…majd…jött McCain és az ISIS
pá
Gyilkolás, pusztítás, menekülés! Ahogyan az az amerikai demokratizálási folyamatokkal már együtt szokott járni!
(Összeállította K.W-K-http://vilagutazomagazin.hu/az-isis-pusztitasa-irak-sziria/)

2015. október 21. napján a rettegett Sárgapólósok (nem sárgapólóban) kisátoroznak az Oktogonra.

gyre
Ez az esemény most kevésbé fog szólni arról, hogy a bankokat, vagy a kormányt szidjuk, és megoldásokat követelünk. Nem itt másról lesz szó.
A kifosztott társadalom részére kívánjuk megmutatni, hogy mi lesz velük, ha továbbra is csupán otthon rettegnek.
Kevés szóval, de annál látványosabban világítunk rá, hogy azok, akik megmentőre várnak, reménykednek, hogy a rabló bankok visszaadják a lopott pénzt, hazaáruló politikusokban bíznak, az EU bíróságtól, vagy az EU parlamenttől várnak segítséget…- hogyan járnak. Vagy inkább hogyan laknak. Na jól biztosan nem fognak lakni.
A politikusoknak nem is az a célja, hogy az emberek jól lakjanak. A hazaárulók számára csupán eszköz az emberek gondja.
Egy izgalmasnak ígérkező, utcán élős napot tervezünk bemutatni.
Természetesen a létszám, a sátrak száma, a kellékek szellemessége remek nyomásgyakorló, véleménynyilvánító eszköz lesz. Hiszen az egészen biztos, hogy akkor is nagy figyelem irányul a Nem adom a házamat mozgalom megmozdulásaira, amikor az elhallgatásunk érdekében a hatalom minden eszközt bevet. Leginkább a sajtó befolyásolható képviselőinek letiltását alkalmazza.

Várunk minden érintettet, érdeklődőt, olyanokat, akik már elhiszik, hogy nem lehet a társadalmat mélyen érintő problémákat a fotelből megoldani.
Hosszú napra készüljünk. Reggel 6 órakor kezdünk pakolni, és akár esete későig is ott leszünk.
Elszántság, szándék, növekvő létszám esetén esetleg maradunk másnapra is.
Hozzatok sátrakat, élelmet, meleg italt, feliratokat, táblákat!
Most kevesebb felszólalást tervezünk. Inkább beszélgetni, zenélni fogunk.
A nagy dumák ideje lejárt. Itt már csupán a nyomás valódi gyakorlása tudja előre vinni az ügyet.

Most jöjjenek azok is bátrak, akik eddig nehezen viselték, hogy a nem volt időnk velük dumcsizni, mert a felszólalókra figyeltünk, mert a program gördülékenységét felügyeltük.
Eseményoldal: https://www.facebook.com/events/961449900561121/
(Póka László)

Az orosz hadügy számvetést készített a Szíriában eddig elvégzett munka eredményeiről.

Az orosz légierő munkálkodásának köszönhetően megsemmisült 346 közepes vagy nagy jelentőségű latortanya.
A legitim szír kormány ellen fegyverrel harcoló bűnbandák elveszítették szíriai bázisaik és eszközeik mintegy 38 százalékát.
Ezek a száraz tények, amelyek a latoregyedveszteségeket nem taglalják.
Ali Mayhub szír dandártábornok közlése szerint mára virradóan is folytatódott Szíriában a kormányerők offenzívája.
Sirmaniinál, Tanmanál és Furu Safsafanál is a banditák vezetési pontjait és raktáraikat számolták fel, számtalan latoregyed likvidálásával együtt.
Éjszakánként legalább száz IÁ-terrorista lép menekültként Törökország területére.
http://www.balrad.com/2015/10/17/menekulnek-sziriabol-a-terroristak/

Moszkvában arról beszélnek, hogy várható a Luganszki és Donyecki Népköztársaság (LNDR) csapatainak offenzívája Zaporozsje, Herszon és Dnyepropetrovszk irányában…

A legközelebbi jövőben Kijev elveszti ellenőrzését nem csupán a Donbassznak az ukrán csapatok által megszállva tartott részei, de a többi szomszédos megye fölött is. Erről Moszkvában beszélt a „PolitNavigator” nevű internetes újság tudósítójának Rosztyiszlav Iscsenko, a Rendszerelemző és –Előrejelző Központ elnöke.
iscs
„Nekem úgy tűnik, hogy a belátható jövőn belül Porosenko elveszti hatalmát. Amit követően bárki ellenőrzése alá vonhatja a Donbassznak az előbb említett részei, de a többi megye fölötti ellenőrzést is. Zaporozsje megyében, Herszonban és Dnyepropetrovszkban nagy számban maradtak olyan emberek, akik ellenségei a mostani hatalomnak, de egyelőre kivárnak. A többiek viszont egyszerűen megbékéltek az új realitásokkal, ahogy azt tették már annyiszor.
Minderre azt követően kerülhet sor, hogy a hatalom elveszíti a hadsereg fölötti ellenőrzését. Az irányíthatatlan hadseregből rövid időn belül fegyveres bandák alakulnak, amelyek képesek lesznek arra, hogy egész városokat kaparintsanak meg és helyezzék saját ellenőrzésük alá. No, akkor kezdődnek majd meg a rendszeres fosztogatások – és hamar elpárolog majd a hadseregről kialakított azon kép, hogy ők hősök, a haza védői. És akkor fognak majd az ukránok védelmet keresni másoknál. Méghozzá már teljesen mindegy lesz nekik, ki az, aki a segítségükre siet – csakhogy megmenekülhessenek” – vélekedik Iscsenko.
EHHEZ HOZZÁTEHETJÜK:
1. Poros Jankó bábelnök mára két tűz közé került. A Donbassz forradalma és szabadságharca mellett hatalmát ma már (a fegyverszünet miatt a keleti frontról hazatérő, csalódott és dühödt) szélsőjobboldali irreguláris egységek is fenyegetik. Szíria kapcsán pedig (főként az európai vezetők) figyelme elterelődött Ukrajnáról (akik ráadásul csalódottak és elégedetlenek a Nyugat eme tehetségtelen bábjával).
2. Szeptember 20. óta a krími tatárok egykori Kijev-barát, névleges nemzetiségi „parlamentjének”, a Medzslisznek Kijevbe menekült (korrupt és ádázul oroszellenes) vezérei útelzárást szerveztek a Krím-félsziget bejáratánál (a félsziget lakossága kiéheztetésének reményében). A TÖRVÉNYTELEN AKCIÓT, KÖZPONTI UTASÍTÁSRA, A HELYI
RENDŐRSÉG IS TÁMOGATJA.
(Emlékeztetőül: az Oroszországhoz való visszatérésről 2014. március 16-án DÖNTŐ NÉPSZAVAZÁS során a helyi tatár közösség szavazóinak is mintegy 70 százaléka a visszatérésre voksolt. Az akkori válság napjaiban tatár önvédelmi osztagok is alakultak a náci junta esetleges fegyveres támadásának visszaverésére.)
Bár ez a blokád nem okozott érzékelhető nehézségeket a terület ellátásában – a szomszédos Herszon megye kistermelőinek tömegeit érik súlyos anyagi veszteségek, akik mostanáig szinte egyetlen megélhetési forrása volt, hogy termékeiket a krími piacokon értékesíthették, és ami a blokád miatt most lehetetlenné vált. Dühösek – és a hírek szerint zendülésre készülnek – a félsziget bejáratánál hosszú sorokban feltorlódott kamionosok is, akik áruja megromlik (vagy már megromlott) a hosszú veszteglés miatt.
Bár a szélsőségesek most már a vasúti összeköttetést is blokkolják, a villamos távvezetékek felrobbantásával pedig a környezeti katasztrófát is kockáztatják, az már EGYÉRTELMŰEN MEGÁLLAPÍTHATÓ, HOGY A BLOKÁD RÉVÉN SZERVEZETT PROVOKÁCIÓ MEGBUKOTT. A félsziget folyamatos ellátásának biztosításán kívül NEM SIKERÜLT ÖSSZEUGRASZTANI A KRÍM-FÉLSZIGET LAKOSSÁGÁT A KRÍMI TATÁR KÖZÖSSÉGGEL.
(Csikós Sándor)