2016. január 30., szombat

Donbasszban is hétvége van, ráadásul tűzszünet! Csak éppen e két állításból az utóbbi nem igaz.

Némi csendeskedés után fölhangosodott a “tűzszünet” Donbasszban! (Merthogy tűzszünet van.)
Az elmúlt 24 órában a valcmanisták 224 (!) alkalommal nyitottak tüzet Donbassz DNR-közigazgatási területének különböző településeire. Ebben a számba nincs belefoglalva a 82 milliméternél kisebb kaliberű lőszerszámokból leadott támadások száma.
A DNR Védelmi Minisztériumának tájékoztatása szerint a leginkább bombázott helyek a donyecki repülőtér, Szpartak, Donyeck “Volvo-Center” kerülete.
Szépen megszórták Kijev pribékjei Zsabicsevot, és Alekszandrovkát is.
Nem hagyták unatkozni persze Gorlovka és Zajcevo lakóit sem.
A DNR déli végein folyamatosan lövik 122-es tarackokkal és aknavetőkkel Szahankát és Kominternovot.
A Luganszki Népköztársaság határvidékén aknavetőzték Kalinovot, és ágyúzták Lozovojet.
http://www.balrad.com/2016/01/30/donbassz-117/


Mára virradóan Gorlovkát és északi elővárosát-Zajcevot-egész éjjel bombázta a valcmanista pribékhorda. Gorlovka “Hmelnyickij” kerületében több tömbházat is találat ért. Áldozatai a terrornak nincsenek, mert a gorlovkaiak éjszakáikat a pincékben töltik.
Zsabicsevo és Donyeck “Kijev” lakókerülete is szerepelt a latortüzérség ma éjszakai műsorán.
Akár már meg se említsük-csupán a korrektség miatt-a donyecki repülőtér és Szpartak mára virradó ostromát. Annyira megszokott. Némi “változatosság” ezen a téren, hogy mára virradóan a “Peszkin túli” területekről lőtte a repteret és a falut Nyalókakirály latorhada.
Épp egy tucatnyi lator harapott fűbe tegnap este a luganszki frontszakaszon, Szcsasztyje közelében. A Szeverszkij Donyec partján aknára futott egy kijevi “Ural” teherautó. Az esemény olyan horderejű, hogy arról Kijevben is megemlékeztek. A históriás szerint “18 ATO harcos berúgott, és szémnonoxidmérgezést kapott, amelybe 12 belehalt.”
Tegnap volt egy esztendeje annak, hogy Donyeck “Kujbisev” kerületének kultúrpalotája előtti parkba belőttek a repülőtéren körbezárt pribékek. A bűncselekménynek hét donyecki lakos esett áldozatul.
ak
dak


http://www.balrad.com/2016/01/31/ismet-evfordulo-volt-donbasszban/

Putyin szerint a kommunizmus és a Biblia eszméi hasonlítanak

Úgy emlékszik, hogy azok “az egyenlőség, a testvériség és a boldogság” voltak.
putyin-kep
“Igenis szerettem és szeretem ma is a kommunista és szocialista eszméket”.
Ezt mondta az orosz elnök egy sztavropoli fórumon. Vlagyimir Putyin vallomását a kommunizmushoz való viszonyáról a Mandiner idézte az Interfax.ru hírügynökség alapján.
Az orosz elnök közölte: nem dobta el párttagságiját. Még mindig hatnak rá a kommunizmus eszméi: az egyenlőség, a testvériség és a boldogság, amelyeket a Biblia eszméihez hasonlított, bár az elismerte: a gyakorlatban ezt nem sikerült megvalósítani, mert “ezeknek a nagyszerű eszméknek a gyakorlati megvalósítása távol került az utópista szocializmustól. Az országunk nem lett olyan, mint a nap állama.”
puzu
(Forrás: 24.hu)

Az Egyesült Államok tanácstalan Líbiát illetően

Joseph Dunford tábornok az amerikai hadsereg Vezérkari Főnöki Tanácsának elnöke múlt héten arról nyilatkozott, hogy a Daesh (Iszlám Állam) terrorszervezet líbiai terjeszkedésének megakadályozására Washington elkezdte egy csapásmérő katonai művelet előkészületeit, és a végső tervről – amely magába foglalná brit, francia és olasz erők bevetését is – heteken belül döntés fog születni. A 2011-ben a Líbiát a káoszba taszító hadművelet előkészítéséhez és megindításához négy nap kellett, 2016-ban ugyanez több hetet, esetleg hónapot venne majd igénybe a hivatalos kommunikáció alapján.
A líbiai kormány részéről a választ Ahmed Mateeq miniszterelnök helyettes, a formálisan felálló egységkormányzat tagja adta meg: “Ez egy nagyon érzékeny téma a líbiaiak számára, és inkább magunk felügyeljük az ország területét”.
Mateeq a brit részről tervezett 1000 fős kontingens felajánlásával kapcsolatban nyilatkozott, de reagálása Dunford amerikai tábornok nyilatkozata után történt közvetlenül, és így arra adott válasznak tekinthető.
Az Egyesült Államok az iraki és szíriai műveletekhez a NATO tagországok részéről AWACS légtérellenőrző repülőegységeket kért a NATO központi titkárságán keresztül. Eddig ezek az egységek az őket hadrendbe állító országokkal kötött kétoldalú megállapodások alapján Washingtonnal koalíciós egyezmény keretében, tehát nem a NATO keretein belül, hanem az USA-val közvetlenül együttműködve hajtottak végre légtértevékenységet Irak és Szíria egy része felett.
Most Washington hirtelen a kétoldalú koalíciós keretek közül a NATO kollektív szervezeti együttműködési alapjaira helyezné át a hadműveleti tevékenységek összehangolását. Ez nem más mint a NATO nagyfokú újraaktiválására tett kísérlet. Az amerikai vezetés a szervezet tagjainak harckészség-hajlandóságát igyekszik felmérni a líbiai bevetés lehetőségének megtervezésére, mert az USA hadseregét, csakúgy mint Nagy-Britanniát és a 2011-es hadművelet francia és olasz résztvevőit a jelenlegi két oldalra szakadt líbiai vezetés egyike sem óhajtja látni az ország területén. Egy ilyen műveletet végrehajtását ezért az Egyesült Államok egymaga nem tudja felvállalni, mert fegyveres erőinek kapacitási szűkössége az előre várható erős ellenállás, és a műveleti tényezők bizonytalansági faktorainak nagysága miatt veszélyes helyzetbe sodorhatja az USA egyéb térségekben tervezett akcióit. Washington a haditechnikai modernizáció ütemezése terén bekövetkezett lépéshátránya miatt küzd kapacitási problémákkal. A fejlesztési programok ütemtervi csúszásai, kivitelezési hatásfokuk alacsony szintje, és a rendelkezésre álló költségforrások eddigi átgondolatlan felhasználása a védelmi költségvetés csökkentését teszik szükségessé. Az Egyesült Államok védelempolitikai döntéshozói ezért az átszervezésekkel együtt kénytelenek a fegyveres erők létszámát is jelentősen csökkenteni. Ez a kapacitáscsökkentés a nagyhatalmi szint védelmi minőségének minimuma alá tolja a szükséges erők összlétszámát és eszközállományát. Ez a védelmi minőség két egyidejű konfliktusban való részvételre elégséges stratégiai erőtartalékot tételez fel, ami USA hadseregének szerkezeti felépítésében minimum 50 dandárszintű-harccsoportot (BCT) jelent. Ezzel szemben jelenleg 32 ilyen harccsoport áll Washington rendelkezésére, és a szenátus további leépítést tervez forráshiány miatt. Ezért az USA fizikálisan nem tudja vállalni a több térségi konfliktusban való egyidejű szárazföldi részvételt. Azonban az általa előidézett geopolitikai helyzet olyan kötelezettségbe kényszeríti az Egyesült Államok vezetését, melyben több ilyen konfliktusban kéne egyszerre fellépnie. Katonai értelemben Líbiát is beleértve három ilyen szárazföldi regionális háború zajlik: Líbia, Jemen, szír-iraki térség – két másik, jelenleg harci cselekmények nélküli zóna pedig megelőző csoportosítást igényel: ukrán és kelet-európai térség, Koreai-félsziget.
Az amerikai döntéshozók ebben a helyzetben a NATO szövetségi kereteit kihasználva más tagállamok bevonásával küszöbölnék ki az USA haderejében jelentkező stratégiai kapacitáshiányt, és ez a líbiai beavatkozás kérdésére is érvényes. A katonai szövetség rendjének fellazulása a nemzetközi geopolitikai kapcsolati rendszerforma multipoláris világrend irányába alakulásával, és az ebbe az átalakulásba be nem illeszthető agresszív expanziós jellegű és szervezeti célként értelmezett politika megnyilvánulása miatt azonban igen gyorsan következett be. A líbiai műveletek kérdésében a lazább kötődést kihasználva pillanatnyilag Olaszország abszolút kívülálló álláspontra helyezkedett. A 4000 olasz katona bevonása így kérdésessé válik, és a szárazföldi csapatok vázát alkotó tervezett olasz formáció hiánya az egész művelet elindítását kérdésessé teheti. Eközben az USA már nem tud stratégiai katonai kapacitásszintjének egyensúlyi veszélyeztetése nélkül további súlyozott szerepet vállalni az akcióban. Ez ugyanarra a hazárdjátékra késztetné Washingtont, mint amelybe a Hitler vezette Németország bukott bele a II. világháborúban. Amennyiben a NATO tagállamok erős országai nem vállalják együttesen az USA geopolitikai céljainak további fegyveres támogatását, akkor az amerikai hegemónia-korszak intenzív hanyatlásának leszünk szemtanúi.

http://www.hidfo.ru/2016/01/az-egyesult-allamok-tanacstalan-libiat-illetoen/

Az EU törököt fogott! Kardiganék benyújtották a migránsszámlát

A Kardigan maffia kiállította az EU-számára a migránsszámlát! Ankara TOVÁBBI öt millárd eurot követel, hogy aktívizálja magát a migránsáradat korlátok közé szorításában.
szla
Ezt az információt egy neve elhallgatását kérő uniós diplomata osztotta meg a Die Welt című újsággal.
Mint ismeretes az EU eredetikeg három milliárd euros összeggel kalkulált ez ügyben. Arra nem, hogy az ankarai maffia a Törökország ellen életbe léptetett orosz szankciók miatti bevételkiesést emberkereskedelemből kívánja pótolni. Azaz: a migránsokkal fogja zsarolni az EU-t.

Várható volt mindez a tarifaemelés annak tükrében, hogy legutóbb Berlinben Davutoglu közölte Bundesmuttival, hogy az előzetesen kölcsönösen kialkudott három milliárd euros ügyintézési díj bizony kevés! De akkor még nem mondott összeget, amivel a fölajánlott-és elfogadott-tarifát meg kell tolni! Hát most ez is-még ha nem is hivatalosan-de kezd körvonalazódni!
Természetesen a járulékos juttatásokon túlmenően óhajtja ezt a nyolc milliárdot az ankarai maffia!
A közben teljesen kényszerpályára került és “kellemetlen” helyzetbe önlavírozó Európai Unió vakarja a fejét a ceh láttán. És talán néhány normálisabb góré már arra gondol, hogy az Unió minden pénzét is odaadhatnák Kardigan szultánéknak, a migránsok attól függetlenül is tovább özönlenek majd Európába!
Az EU bizony törököt fogott!


http://www.balrad.com/2016/01/30/az-eu-torokot-fogott-kardiganek-benyujtottak-a-migransszamlat/

Genfben tárgyalnak a szíriai békéről, Szíriában tesznek érte!

Megkezdődtek a közvetett tárgyalások a szíriai békéről Genfben tegnap délután.
Az első ülésen a közvetítő Staffan de Mistura ENSZ-megbízott a damaszkuszi kormány delegációjával találkozott. A szíriai küldöttséget Bassár Dzsaafari ENSZ-nagykövet vezeti.
A tárgyalások helyszíne a genfi ENSZ-központ. Az ülés után Mistura azt mondta a sajtónak: “jó oka van azt hinni”, hogy az ellenzék fő erejét képviselő Tárgyalási Főbizottság (HMC) vasárnap csatlakozik a tárgyalásokhoz, de még várja a “hivatalos megerősítést”
A diplomáciai “csatározások” nem igazán voltak tegnap hatással a szíriai fronthelyzetre! Az ottani latrok nem kis keserűségére.
A szír hadsereg a Darayya-kazánban rekedt martalóchordák fölmorzsolásán munkálkodik-nem is eredménytelenül. Darayya és az attól délre fekvő Moadamiyah banditáit pusztították tegnap nagy hatékonysággal. Levegőből földről egyaránt.
Észak-Szíriában a kurd miliciák egyre nagyobb nyomást fejtenek ki a dzsihadistákra, és egyéb “mérsékelt” terroristabandákra. Így az ISIS martalócokon kívül nagy buzgalommal és hozzáértéssel irtják az “An-Nusra Dzshabhat” az “Iszlám Front” és a “Szabad Szíriai Hadsereg” nevű bűnbandák állományát.
kurdok
Tegnap megindultak erőik Azaz város és a Meng légibázis irányába. Nagyon úgy fest, hogy akciójukkal a térségben elvágják a bűnbandákat a török utánpótlási vonalaiktól.
Aleppo-tartomány keleti részén is műveletekbe kezdtek tegnap a kormányerők. Céljuk, hogy megszerezzék az ellemőrzést az Eufráteszen lévő stratágiai vízmű “innenső” oldala felett is az ellenőrzést.
eufr
Északkelet Latakia tartomány kurd hegyei között a Kinsibba megkaparintásáért indított katonai offenzíva zajlik.
latakiya_0


http://www.balrad.com/2016/01/30/genfben-targyalnak-a-sziriai-bekerol-sziriaban-tesznek-erte/