2015. december 2., szerda

Iraki kormányfő: nincs szükségünk amerikai beavatkozásra

Irak miniszterelnöke, Haider al-Abadi tegnapi nyilatkozatában üdvözölte az USA által az Iszlám Állam elleni harchoz biztosított segítséget – felszerelést, kiképzést és légi támogatást -, de a Washington által kezdeményezett, Bagdad felhatalmazása nélkül történő földi beavatkozás lehetősége kapcsán egyértelművé tette; “Nincs szükségünk idegen harci csapatokra iraki földön.”
Az iraki miniszterelnök nyilatkozata Irak legitim vezetésének reakciója Ashton Carter, az Egyesült Államok védelmi miniszterének szenátusi meghallgatáson tett kijelentésére. Carter egy amerikai katonákból álló célharccsoport Irak területére küldése mellett érvelt, amely nemcsak tanácsadói és kiképzői feladatokat látna el, de rajtaütések, túszkiszabadítási műveletek, és ISIL-vezetők elfogása lenne a feladata. Ez a terv Carter szerint ugyancsak magába fogalja, hogy ezen csapatok Szíria területén is egyoldalúan (a legitim szír kormány, és annak felkérésére az ország területén katonai műveleteket végrehajtó más külföldi erők beleegyezése nélkül) hajtsanak végre műveleteket.
Carter a küldetésben résztvevő erők létszámát nem határozta meg, de nyilatkozata szerint amennyiben a kezdeti szakaszban bevetett alakulatok határozott eredményeket mutatnak fel, az USA védelmi minisztériuma azonnal kész lesz további alakulatokat is a térségbe küldeni. Irak területén jelenleg hivatalosan 3500 fő nem harcoló amerikai katona tartózkodik, és Carter szenátusi meghallgatása a kérdésben két amerikai szenátor indítványával kapcsolatos. John McCain, az amerikai szenátus katonai bizottságának elnöke, és Lindsey Graham republikánus elnökjelölt vasárnap egy kétszer tízezer főből álló amerikai katonai kontingens bevetését kezdeményezték mind Szíriát, mind Irakot illetően, melyet elképzelésük szerint egy százezer főnyi, főként török-szaúdi-egyiptomi csapatokból álló fősereg támogatására küldenének a térségbe.
Az elképzelés realitása igen csekély; egyrészt az egyiptomi hadsereg saját államterületén, főként a Sínai-félszigeten és a líbiai határszakaszon való lekötöttsége okán (az ottani radikális iszlamista terrorcsoportok elleni harcban). Másrészt a szaúdi erők jemeni intervenciója kapcsán egy elhúzódó háború képe rajzolódik ki, melyre Szaúd-Arábiának egyre kevesebb potenciál áll rendelkezésre, a harcképességben kimondottan gyenge szaúdi csapatok további megosztása esetén pedig a gyors jemeni fiaskó – amely a szaúdi rezsim bukásának lehetőségét is magában hordozza – előre borítékolható. A tervet eddig érdemben egyedül az Egyesült Arab Emírségek támogatta, melynek vezetése az iraki intervenció kapcsán elhíresült Blackwater cég alapítójának közreműködésével egy hasonló jellegű zsoldos-szervezetet épített fel, aminek részleges jemeni bevetési sikerei a szervezet bevethetőségének további kiaknázására ösztönzik az Emírségek vezetőségét.
Carter kijelentésére az iraki miniszterelnökön kívül a legnagyobb iraki síita milicista csoport vezetése is reagált. A Kata’ib Hezbollah az ISIL ellen Irak területén harcoló milícia-csoportok közül az egyik legszervezettebb és legütőképesebb. A Kata’ib szóvivője úgy nyilatkozott, hogy “Minden ilyen amerikai alakulat elsődleges célpont lesz számunkra. Küzdöttünk már ellenük ezelőtt, és készek vagyunk ismét folytatni ezt a küzdelmet.”
Az iraki hivatásos hadsereg és belügyi erők kötelékeibe integrált – szintén síita kötődésű – Badr szervezet szóvivője pedig úgy reagált, hogy “az irakiak mint megszállókra tekintenek az amerikaiakra, akikben nem lehet megbízni”.


http://www.hidfo.ru/2015/12/iraki-kormanyfo-nincs-szuksegunk-amerikai-beavatkozasra/

Terrorlistára kerülhet a Szürke Farkasok Oroszországban

Andrej Klisasz, az orosz parlament felsőháza alkotmányügyi bizottságának elnöke Oroszország legfőbb ügyészéhez intézett beadványában indítványozta a törökországi Szürke Farkasok szervezetének terrorszervezetté nyilvánítását és Oroszország területén való működésének törvényen kívül helyezését.
A Szürke Farkasok a török Nacionalista Mozgalom Pártjának paramilitarista szárnya, amely a hidegháború alatt a NATO Gladio-műveletének törökországi fedőszervezeteként funkcionált, és a II. János Pál pápa elleni merényletet elkövető Mehmet Ali Agca szervezeti tagsága tette nemzetközileg ismertté a csoportot. A Gladio-művelet keretében a NATO szakszolgálatai fegyverellátmányt és kiképzést biztosítottak egyrészt a Szovjetunióval földrajzilag határos NATO tagállamok, másrészt a nyugati érdekszférába tartozó, de erős szocialista-kommunista pártokkal rendelkező országok területén működő szélsőséges nacionalista ideológiájú csoportoknak. A Szovjetunió összeomlását követően azonban a Gladio-művelet szervezeti hálózatát nem számolták fel, és az USA ezeket a csoportokat saját érdekérvényesítési háttéreszközeként használja azóta is.
A Szürke Farkasok esetében ilyen amerikai érdekcéloknak alárendelt műveletnek tekinthető az örmény-azeri konfliktus harci cselekményeiben azeri oldalon való részvétel, a legitim azeri vezetés elleni 1995-ös puccskísérlet, a kínai Xinjiang tartomány és Ciprus területén az ultranacionalista ideológiára fogékony társadalmi kisebbség állandó lázítása, és a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint az idén augusztusban elkövetett 20 áldozattal járó bangkoki robbantás is.
A török nyelven Bozkurt elnevezésű szervezet terrorlistára vételének kezdeményezése orosz részről azért történhet meg, mert a legutóbbi orosz-török vadászgép incidens során a katapultáló pilótát a levegőben ért halálos lövéssorozat elkövetése a kamerafelvételek és a csoport később szintén képi médiával alátámasztott proklamációja alapján egy olyan paramilitarista egység tagjainak cselekedete, melynek vezetőjéről és fegyvereseiről minden kétséget kizárólag bizonyítható, hogy a Bozkurt tagjai, és nem szíriai türkmén mérsékelt lázadók, hanem török állampolgárok, akik a fent említett cselekménnyel a nemzetközi egyezmények értelmében háborús bűntettet követtek el.


http://www.hidfo.ru/2015/12/terrorlistara-kerulhet-a-szurke-farkasok-oroszorszagban/

Oroszország újabb videobizonyítékokkal állt elő a török maffiaállam és a dzsihaisták olajbizniszét illetően.

Az Idlib tartomány és Törökország közötti határátkelőn hatalmas tartálykamion-konvojok viszik a rablott olajat török területre, ahol a “vevők” 15-18 dolláros árat fizetnek érte. (A hivatalos 40-45 dolláros világpiaci árral szemben!) A napi átlagos mennyiség kb. 30 ezer hordónyi fekete arany, amiből a dzsihadisták minimum félmillió dollárt zsebelnek be.
A kurd-szír határ közeli Zakhoban van a “tőzsde”. Itt verődnek össze a török és izraeli “vevők”.
A törökországi Ceyhan kikötőjéből aztán “terítik” a világba az olajat.
(Megjegyezzük: a biznisz volumene az orosz haderő szíriai felbukkanása óta mintegy tizedére csökkent, hiszen a szebb békeidőkben a napi ötmillió dolláros üzletmenet volt a jellemző. Ezen a bóton vágott komoly eret az orosz beavatkozás. Ami nem kis napi veszteség a Kardigan-familia napi konyhapénz bevételén.)
Kardigan Keresztapa továbbra sem tud a fia által “koordinált” olajbizniszről. Ismerve viszont Oroszország “információcsepegtetős” taktikáját, bizton merjük kijelenteni: az elkövetkező rövid időszakban egyre sűrűbb, és egyre fajsúlyosabb bizonyítékokkal fognak előállni a török bűnösség bizonyítékaival. Az már egy más kérdés, hogy ezt a NATO-EU-latorszövetség nem fogja a helyiértékén kezelni. Jó okkal!
http://www.balrad.com/2015/12/02/eret-vagtak-az-oroszok-a-torok-isis-olajbizniszen/





Törökország szerződést kötött az Iszlám Állammal az olajkitermelésről

A Szabad Szíriai Hadsereg bejelentette, hogy másolatai vannak olyan szerződésekről, melyeket Törökország írt alá az Iszlám Állammal a Szíriában és Irakban illegálisan kitermelt olaj felvásárlásáról.
Az iráni Farsz hírügynökség beszámolója szerint a lázadó csoport fotókat készített ezekről a szerződésekről. Később a Szputnyik hírügynökség kérdezte a szervezet képviselőjét, aki megerősítette, hogy valóban rendelkeznek ilyen képi anyaggal; Hosam Al-Awak, a Szabad Szíriai Hadsereg hírszerzésének vezetője szerint az Iszlám Állam felemelkedése előtt is tudomásuk volt arról, hogy a radikális iszlám csoportok Törökországból kapnak támogatást, és ez a Szíriában harcoló kormányellenes erők közt köztudott. Al-Awak elmondása szerint azonban Törökország nem csak felvásárolta az olajat, hanem az Iszlám Állammal kötött megállapodást más célokra is felhasználta, többek között arra, hogy egyes olajmezőket és feldolgozó létesítményeket kaparintson meg a szíriai határon túl, amit így török vállalatok használatba vehetnek.
Al-Awak kifejtette, hogy Szíriában kezdetben a Muszlim Testvériség felügyelte a radikális csoportok koordinációját, és Törökország állandó támogatást biztosított annak érdekében, hogy a Szabad Szíriai Hadsereget és más, mérsékeltebb csoportokat félreállítsanak. Al-Awak kijelentette, hogy a török hírszerzés vezetője, Hakan Baydan közvetlenül felelős ezért az együttműködésért.
Elmondása szerint a bizonyítékokat Oroszországnak is átadták. A török államfő korábban tagadta, hogy támogatnák a terroristákat, ennek ellenére szombaton letartóztattak három katonai vezetőt, amiért korábban a török titkosszolgálat Szíriába tartó teherautóit megállították ellenőrzés céljából. Az őrizetbe vett személyek korábban olyan információkat kaptak, miszerint a teherautókon Törökország fegyvereket küld a szíriai terrorista csoportoknak.


http://www.hidfo.ru/2015/12/torokorszag-szerzodest-kotott-az-iszlam-allammal-az-olajkitermelesrol/



Erdogan és családja évi kétmilliárd dollárral támogatja az Iszlám Államot

Műholdas fotók sokasága bizonyítja, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet a török-szír határon át ipari mennyiségben csempészi az illegálisan kitermelt olajat. A török államfő és családja közvetlen profitál a lopott olaj újraértékesítéséből.
Az orosz védelmi minisztérium szerdai eligazítása során műholdas fotókat mutatott a képviselőknek, valamint számos adatot bocsátott rendelkezésükre az ISIL török-szíriai határon kiépített illegális olajkereskedelmi infrastruktúrájának kiterjedéséről. Anatolij Antonov védelmi miniszter helyettes kijelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő és családja részt vesz ebben az illegális tevékenységben. Elmondása szerint az ISIL Szíria és Irak területén folytat illegális olajkitermelést, a lopott olajat pedig “harmadik félnek”, azaz Törökországnak értékesítik. Antonov kifejtette, hogy az ISIL napi szinten kétszázezer hordó lopott olajat exportál Törökországba, amivel éves szinten több mint kétmilliárd dollár profithoz jut.
“Az olajkereskedelemből származó jövedelem a Szíriában működő terroristák legfontosabb bevételi forrása; éves szinten kétmilliárd dollár bevételt biztosít számukra, amiből a világ számos országából zsoldosokat fogadnak fel, és fegyverrel, felszereléssel látják el őket.”
Antonov hangsúlyozta, hogy Törökország a lopott olaj elsődleges felvásárlója, és ezáltal az Iszlám Állam elsődleges anyagi támogatója. Ennek a tevékenységnek pedig részét képezi a török államfő és családja.
A miniszter hangsúlyozta; Erdogan soha nem fogja elismerni, hogy a terroristákkal üzletel, és hasonlóképp, a lopott olaj felvásárlásában érintett más török politikusok sem fognak lemondani. Vlagyimir Putyin orosz államfő eközben kijelentette, hogy Törökország politikai struktúrájában mélyen beágyazódott a probléma. Ennek kapcsán két ellenzéki lap szerkesztőit említette, akiket “államtitkok nyilvánosságra hozatala” miatt tartóztattak le.
Az újságírók, akik le merték írni, hogy “Erdogan hazudott, és felvásárolja a terroristák olaját”, mostanra már börtönben vannak.
Antonov kijelentése szerint pedig a török vezetés cinizmusa határtalan, és ehhez hasonlóan fognak eljárni akkor is, amikor a világ közvéleménye már tisztában van azzal, hogy török kormánypolitikusok a terrorszervezet elsődleges támogatói. Az orosz miniszter kijelentette, hogy Moszkvának nem célja Erdogan lemondatása, ellenben arra akarnak rámutatni, hogy Törökország ipari mennyiségben felvásárolja a lopott olajat, és lehetséges, hogy azt továbbértékesítik a világ olajpiacain. Egyúttal kijelentette, hogy Moszkva célja a Szíriában működő terrorszervezetek felszámolása, és ehhez elengedhetetlen az anyagi támogatásaik elapasztása.
A műveleti parancsnokság vezetője eközben bejelentette, hogy az orosz légierő a Törökországba olajat szállító konvojok felét megsemmisítette. A beszámoló szerint összesen 1722 tartálykocsit fedeztek fel műholdas felderítéssel, és az ISIL kezén lévő konvojok, valamint az olajkereskedelem lebonyolítását segítő létesítmények ellen légi csapásokat hajtottak végre, ennek köszönhetően mostanra felére csökkent a török határhoz vezető utak mentén állomásozó tartálykocsik száma. Szergej Rudszkoj, a műveleti parancsnokság vezetője azonban kijelentette, hogy az Egyesült Államok által irányított koalíció részéről egyetlen légicsapást sem láttak, ami a Törökországba tartó olajkonvojokat célozta volna. Ellenben arról szintén műholdas felvételeik vannak, hogy a lopott olajat Törökországból is továbbszállítják más országokba.
http://www.hidfo.ru/2015/12/erdogan-es-csaladja-evi-ketmilliard-iszlam-allam/