Andrej Klisasz, az orosz parlament felsőháza alkotmányügyi bizottságának elnöke Oroszország legfőbb ügyészéhez intézett beadványában indítványozta a törökországi Szürke Farkasok szervezetének terrorszervezetté nyilvánítását és Oroszország területén való működésének törvényen kívül helyezését.
A Szürke Farkasok a török Nacionalista Mozgalom Pártjának paramilitarista szárnya, amely a hidegháború alatt a NATO Gladio-műveletének törökországi fedőszervezeteként funkcionált, és a II. János Pál pápa elleni merényletet elkövető Mehmet Ali Agca szervezeti tagsága tette nemzetközileg ismertté a csoportot. A Gladio-művelet keretében a NATO szakszolgálatai fegyverellátmányt és kiképzést biztosítottak egyrészt a Szovjetunióval földrajzilag határos NATO tagállamok, másrészt a nyugati érdekszférába tartozó, de erős szocialista-kommunista pártokkal rendelkező országok területén működő szélsőséges nacionalista ideológiájú csoportoknak. A Szovjetunió összeomlását követően azonban a Gladio-művelet szervezeti hálózatát nem számolták fel, és az USA ezeket a csoportokat saját érdekérvényesítési háttéreszközeként használja azóta is.
A Szürke Farkasok esetében ilyen amerikai érdekcéloknak alárendelt műveletnek tekinthető az örmény-azeri konfliktus harci cselekményeiben azeri oldalon való részvétel, a legitim azeri vezetés elleni 1995-ös puccskísérlet, a kínai Xinjiang tartomány és Ciprus területén az ultranacionalista ideológiára fogékony társadalmi kisebbség állandó lázítása, és a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint az idén augusztusban elkövetett 20 áldozattal járó bangkoki robbantás is.
A török nyelven Bozkurt elnevezésű szervezet terrorlistára vételének kezdeményezése orosz részről azért történhet meg, mert a legutóbbi orosz-török vadászgép incidens során a katapultáló pilótát a levegőben ért halálos lövéssorozat elkövetése a kamerafelvételek és a csoport később szintén képi médiával alátámasztott proklamációja alapján egy olyan paramilitarista egység tagjainak cselekedete, melynek vezetőjéről és fegyvereseiről minden kétséget kizárólag bizonyítható, hogy a Bozkurt tagjai, és nem szíriai türkmén mérsékelt lázadók, hanem török állampolgárok, akik a fent említett cselekménnyel a nemzetközi egyezmények értelmében háborús bűntettet követtek el.


http://www.hidfo.ru/2015/12/terrorlistara-kerulhet-a-szurke-farkasok-oroszorszagban/