2015. július 1., szerda

Oroszország lélekszámnövekedésre számíthat

Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes-nem mellesleg Dnyesztermellék “pátyolítója”-hozzá méltó ötlettel állt elő.
mellék
Hamarosan törvényjavaslatot terjeszt a moszkvai Duma elé, hogy Transznyisztria orosz állampolgárságra vágyó lakói egyszerűsített és gyorsított eljárással kaphassák meg az orosz állampolgárságot.
Amennyiben a Duma a tervezetet megszavazza, az egy meglehetősen komoly kihívás lesz minden Transznyisztria ellen fenekedő lator számára, hiszen Oroszország Alkotmánya-mint tudjuk-védi a világ minden táján az orosz állampolgárok érdekeit! Akár katonai erő alkalmazása árán is! Az pedig aligha kétséges, hogy a törvény életbe lépését követően az orosz állampolgárok száma hirtelen félmillióval fog növekedni!

https://balrad.wordpress.com/2015/07/01/oroszorszag-lelekszamnovekedesre-szamithat/

Ezekről terelik el a figyelmet Orbánék a menekülthisztériával

Emlékszik még a kitiltási botrányra, a fekete ruhás nővérek sztrájkjára, a Quaestor-ügyre, a belvárosi ingatlanügyekre vagy Szijjártó futsalos csapattársaira?
Ügyesen terelte el a figyelmet saját botrányairól a kormány a bevándorlóellenes kampánnyal, pedig számos ügy volt az elmúlt fél évben, ami ledarálta a Fidesz népszerűségét – írja a HVG.hu. A portál összeszedte, hogy a Habony Árpád irányította kommunikációs stáb miről tereli el a figyelmet a menekültügy kiélezésével.
Fideszes források egyébként arról beszéltek a lapnak, hogy szándékosan készültek provokatív plakátok, hogy az ezt kritizáló ellenzéket a multikulturalizmus eszményét védőknek tüntethessék fel, Orbán pedig úgy szerepelhessen, mint aki „megvédi az országot az új népvándorlástól”. Ez be is jött: lecsitították egyrészt a kormányzat munkájával elégedetleneket, másrészt elterelték a figyelmet azokról az ügyekről, amelyek mélybe lökték a Fidesz népszerűségét. A párt támogatottsága ismét erősödésnek indult.
Gyengült a vasárnapi zárva tartás miatti felháborodás, noha egy friss Medián-felmérés azt mutatja: egyre többen utálják a rendelkezést a fideszes táboron belül is. A brókerbotrányokról viszont már alig esik szó, holott egyes állami intézmények is a Quaestornál forgatták vagyonukat, a Külügyminisztériumban pedig még azt is tudták, mikor kell kimenekíteni a pénzt. Letagadhatatlan a Quaestor-vezér, Tarsoly Csaba és egyes Fidesz-vezetők, például Szijjártó Péter szoros kapcsolata.
Arról sem hallani már sokat, hogy nyomozás zajlik a belvárosi ingatlanügyek kapcsán. Juhász Péter, az Együtt politikusa szerint a V. kerületi önkormányzat több tízmilliárd forintnyi ingatlant adott el áron alul. A fideszes vezetők urizálása is lekerült a napirendről, pedig korábban sokat foglalkoztak azzal, hogy Rogán Antal luxuslakása nagyobb, mint amennyit bevallott vagyonnyilatkozatában, Lázár János pedig csillagászati árú szállodákat választott külföldi útjain. Arról sem beszélnek már, hogy Szijjártó Péter futsalos csapattársait alkalmazta felelős pozíciókban, ő maga pedig 167 milliós medencés luxusházra tett szert „családi segítséggel”.
A cikk a menekülthisztéria által elfedett botrányok közt említi még a médiapiac átrendezését és a Simicska Lajossal zajló konfliktust, Orbán Viktor vejének gazdagodását, a fekete ruhás nővérek sztrájkját, a felsőoktatás megcincálását és a kitiltási botrányt.
(hir24)

Csernobil környékén sokasodnak a gondok

Komoly “balhé” van Csernobil környékén a tomboló túzvész miatt. A “zónában” ugyanis egyre nagyobb területen lángol az erdő és a nádas.
csern
Ma már helikopterrel is fölszálltak a tüzet megvizsgálni, és méricskélni egy keveset. Szó szerint kevés időt szántak a méricskélésre, mert a füstbe repülve kiakadt a sugárszint-mérő! A Cézium 137-ből állítólag irdatlan mennyiséget (2,5×10-3Bk/köbméter) mértek. (Szakértő olvasóink jobban tudják mint mi, hogy ez mit jelent.)
Oroszország Maradék-Ukrajnával szomszédos régióiban (Brjanszk, Kurszk és Voronyezs-réhiók) negyedóránként mérik a háttérsugárzás mértékét, meg egyéb mérnivalókat.
A kijevi junta tűzoltói kétségbeesetten küszködnek a tűzzel, de idáig csak mintha benzinnel locsolták volna a környéket. Újabb és újabb helyeken csapnak fel a lángok.
Maradék-Ukrajna hatóságai fontolgatják a repülési tilalom bevezetését a tűz és környéke fölötti légtérben.
https://balrad.wordpress.com/2015/07/01/csernobil-kornyeken-sokasodnak-a-gondok/

A Facebook meleg büszkeség szivárványa és a pszichológiai hadviselés

facebook-san-fran-pride

Több mint egymillió ember döntött úgy, hogy engedélyezi a Facebooknak profilképe módosítását az Amerikai Legfelsőbb Bíróságnak az egyneműek házasságával kapcsolatos döntése tiszteletére. Nem ez az első ilyen kísérlet a CIA kapcsolatokkal büszkélkedő hálózat történetében.
Cesar Hidalg, az MIT hálózatkutatója szerint azonban a képcserének nem sok köze van a meleg mozgalom támogatásához a Facebook részéről.
„Valószínűleg ez is egyike a Facebook kísérleteinek,”
írta Hidalg saját Facebook oldalán a hét elején.
„A kérdés az, hogy mennyi ideig tart majd az embereknek visszaállítani eredeti profilképüket!”
MarkZuckerberg
A közösségi óriás nem egy alkalommal végzett már pszichológiai kísérletet a felhasználókon.
„A Facebook 689 003 felhasználón végzett kiterjedt pszichológiai kísérletet, amely során manipulálták az érintettek falán megjelenő híreket és megnézték, hogy ez milyen hatással van az érzelmeikre,”
írta a Forbes tavaly júniusban.
„A hírfolyamban megjelenő posztok manipulálásával a Facebook képes befolyásolni, hogy a felhasználóknak jó vagy rossz kedve legyen.”
Sheryl Sandberg, a Facebook működési igazgatója bocsánatot kért a korábbi pszichológiai kísérletek miatt.
„Ez egy folyamatos kutatás része volt, hiszen a cégek tesztelni szokták termékeiket. Itt is erről volt szó, csupán rosszul kommunkáltunk,”
mondta Sandberg.
„A kommunikációért elnézést kérünk. Nem volt szándékunkban senkit se felidegesíteni.”
A CIA által finanszírozott oldal
Sandeep Parwaga és sokan mások rámutattak már, hogy a Facebook nem csupán egy népszerű közösségi oldal, ahol az ismerősök megoszthatják egymással gondolataikat (IJ: egyre több esetben pedig szinte átköltöztetik egész való világbeli életüket az oldalra.)
zuckerbergAzt kevesebben tudják, hogy az induláshoz szükséges tőkét is a CIA biztosította.
„A Facebook első adag kockázati tőkéjét (500 000 dollárt) a PayPal korábbi elnök-vezérigazgatója, Peter Thiel adta,” írta Matt Greenop.
A második adag (12,7 millió dollár) az Accel Partners nevű cégtől érkezett, amelynek vezetője, James Breyer, a CIA által 1999-ben alapított In-Q-Tel nevű kockázati tőketevékenységekre specializálódott cég vezetője volt előtte. A cég egyik főprofilja az „adathalászati technológiák”.
2009-ben maga Mark Zuckerberg kürtölte világgá, hogy a Facebook lényegében egy adathalászati és megfigyelési platform.
„Az emberek egyre bátrabban és egyre többféle információt osztanak meg,”
mondta a Crunchies díjátadón San Franciscóban. Zuckerberg szerint az „adatmegosztás”, vagyis a magánadatok átengedése az állam vagy az üzletvilág számára ma már társadalmi normának számít.

Forrás: Infowars.com
Időkjelei: Nehéz elmenni a téma mellett anélkül, hogy ne szólnánk néhány szót a szivárványszínekkel támogatott eszméről. Félretéve egy pillanatra a melegházassággal kapcsolatos véleményünket, koncentráljunk a Facebook alkalmazás nevére: celebrate pride, azaz „ünnepeld a büszkeséget”.
Bár sokan úgy gondolják, hogy a büszkeség valami ünnepelni való és örömteli dolog, a Bibliában kicsit is járatosak tudják, hogy a büszkeség okozta Lucifer és rajta keresztül az ember bukását. Tehát a büszkeséget, se a melegházasság, se semmilyen ügy érdekében nem túl bölcs dolog ünnepelni. Sőt, a Biblia arra figyelmeztet, hogy „Kevélység [büszkeség] jár az összeomlás előtt és a bukás előtt fölfuvalkodottság.” (Példabeszédek 16:18) Ez pedig sajnos az események tükrében egyre időszerűbb…

A görög válság megoldása lehet a BRICS-bank egyik első próbája

Kína ratifikálta a BRICS-országok által 2014 júliusában aláírt megállapodást, ami rögzíti a nem-nyugati országok közös fejlesztési bankjának létrehozását, és ezzel minden akadály elhárult a nyugati pénzintézetek monopóliumának megdöntése elől.
Az ország törvényhozói testülete kedden törvénybe iktatta a Brazíliában aláírt megállapodást, amiben a BRICS csoport öt országa határozott egy új, közös pénzintézet létrehozásáról. Július 7-én Moszkvában fogják beiktatni az Új Fejlesztési Bank első vezetői testületét, a pénzintézet azt követően megkezdi működését, és egyik első lépése lehet a görög válság megoldása.
Alekszisz Ciprasz kormánya a hétvége folyamán határozott arról, hogy július 5-én a lakosság népszavazással kell döntsön arról, elfogadják-e a nyugati hitelezők feltételeit.
Először májusban mutatkoztak jelei annak, hogy Görögország komolyan gondolja a nyugati pénzintézetektől függetlenedést. Május 17-én Szofia Szakorafa, a görög Sziriza párt politikusa bejelentette, országuk azzal hidalná át a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank által Athén számára létrehozott adósságcsapdát, hogy csatlakoznak a BRICS-országok Új Fejlesztési Bankjához, ami lehetővé tenné, hogy további forrásokhoz jussanak, és lassan leépítsék a felhalmozódott adósságállományt.
Tegnap Kosztasz Izikosz védemi miniszter helyettes a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva jelentette ki, hogy Görögország mindig is az európai-eurázsiai kapcsolatok bővítésének oldalán állt, és továbbra is csatlakozni akarnak a BRICS fejlesztési bankjához. Oroszország májusban hívta meg Görögországot a BRICS csoportba, és a fejlesztési bankhoz csatlakozásról a szervezet július 9-10-i csúcstalálkozóján fognak dönteni. A miniszterhelyettes elmondása szerint jelenleg is folyamatban vannak a tárgyalások a tagállamokkal a csatlakozás feltételeiről.


http://hidfo.ru/2015/07/a-gorog-valsag-megoldasa-lehet-a-brics-bank-egyik-elso-probaja/

Elégedetten nézik a káoszt a magyar egészségügyben

Igen színesnek ígérkezik a mai Semmelweis Nap. Az egészségügyi szervezetek között lesz, amelyik már győzelmet ünnepel, lesz, amely még fokozni készül az ágazatmentő pressziót, és akad olyan, amelyik elégedetten hátradőlve szemléli az összekuszált frontvonalakat.
Az egészen biztos, hogy kicsit mindenki haragszik valakire. A leglátványosabban és legkitartóbban demonstrálók, az Őszintén az Egészségügyért Akciószövetség úgy ítélte meg: a fekete pólós mozgalom, a petícióik és az egyhetes sátorkórházas demonstráció sem volt elég erőteljes figyelmeztetés, amely elérte volna a döntéshozók ingerküszöbét.
A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Kiss László lapunknak azt mondta,
újabb nyomásgyakorlásként felszólítják az egészségügyben dolgozókat, mondják fel az önkéntes túlmunkaszerződéseiket.
E kontraktusok nélkül nem működtethető az ellátások ötöde. Az ágazatban ugyanis annyira kevesen vannak, hogy az elrendelhető túlmunkát további önkéntes vállalásokkal egészítik a munkaadók. Az akciószövetség a Semmelweis napon egyúttal elbontja a József Nádor téri szükségkórház-sátrát, de előtte még újabb két órás utcai demonstrációra hívják a szimpatizánsaikat. Este nyolc órára vonulnak a Kossuth térre, hogy egész éjjel ott virrasszanak.
A parlament előtti tér este nyolcig ugyanis foglalt, a legnagyobb egészségügyi érdekvédő szervezet, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) tartja ott ünnepi nagygyűlését. Ők viszont – egy korábbi közösségi portálon zajló vita miatt – külön testületi határozatban határolódtak el attól, hogy az Őszintén az Egészségügyért Akciószövetséggel közösen demonstráljanak. A rendőrség azt kérte, hogy csak egymás rendezvényét nem zavarva, külön mehetnek a térre.
A kusza viszonyokat tovább bonyolítja, hogy
az MSZ EDDSZ, mint reprezentatív szakszervezet a saját honlapján felhívást tett közzé, amelyben okafogyottnak minősíti a demonstrációt.
Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ elnöke által jegyzett írás szerint a MESZK 12 pontja teljesült, hiszen megkezdődtek az egyeztetések a kormányzattal az ágazati kollektív szerződésről.
Balogh Zoltán, a MESZK elnöke azt mondta: bár az ő 12 pontos követelésük egyes pontjai mintha teljesülnének, de a legfontosabbakkal továbbra is adós a kormány. Ezért ünnepi nagygyűléssel jeleznék, továbbra sem látszik, hogy a bérproblémák érdemben megoldódnának. A már említett tárgyaláson pedig semmi olyan határozott ígéret, vagy egyéb konkrétum nem hangzott el, amely – szerinte – okafogyottá tenné rendezvényüket.
Egy másik jele az érdekvédők körüli feszültségeknek, hogy míg a MESZK elnöke a térre várja az államtitkárt, hogy speciális csomagot adhassanak oda neki, addig
Zombor Gábor egy nappal a demonstráció előtt egy háttérbeszélgetésen újságíróknak azt mondta, miután őt nem hívták, nem lesz ott az ágazati demonstrációkon.
A MESZK elnöke ezzel szemben úgy tudja: hívták. A történet nem egyszerű, mert ők előbb az ágazati minisztert kérték, hogy menjen közéjük, aki viszont jelezte: delegálta kérésüket az államtitkárnak, majd később kiderült Zombor is továbbadta a meghívót az egyik főosztályvezetőjének. Tehát csomag átadása nem marad el, csak a főosztályvezető viheti majd magával – mondta.
Viszont ma délután ismét felvonultak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara tagjai. A körülbelül 1-2 ezer tüntető egészségügyi dolgozó a belvárosi Jászai Mari térről indulva a Szent István körúton a Parlamenthez vonult.
A pestiek legnagyobb bosszúságára komoly forgalmi problémákat generálva a fővárosban.
(Forrás: Danó Anna)
torl1 torl2 torl3 torl4 torl6 torl7 torl8 torl9

„Mi elmehetünk, de a betegek itt maradnak” – Így tüntetettek az ápolók a Parlamentnél

„Hajrá magyarok! Hajrá magyar egészségügyi szakdolgozók!” – zárta beszédét a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, a béremelést követelő több ezer egészségügyi dolgozó demonstrációján, szerda délután a fővárosi Kossuth téren.
A Semmelweis-napon tartott megmozdulás résztvevői – a szervezők közlése szerint mintegy négy és félezren – a Jászai Mari térről vonultak a Kossuth térre. A kamara elnöke, Balogh Zoltán petíciót adott át Dublinszki-Boda Péternek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) főosztályvezetőjének, aki azonban nem szólt a résztvevőkhöz, mert nem kapott nyilatkozattételi jogot.
A tüntetők petícióban jelezték: a szakdolgozók szándéknyilatkozatot írtak alá, amely szerint ha 2015. szeptember 30-ig nem történik határozott és számottevő bérfejlesztés a szakápolóknál, akkor életbe lép a munkaviszony felmondásáról szóló nyilatkozatuk. A szervezők tájékoztatása szerint csak a rendezvényen több százan aláírták ezt a dokumentumot.
már
„Nem kívánunk mást, csak kiszámítható életutat itthon, Magyarországon” – hangoztatta Balogh Zoltán. „Hajrá magyarok! Hajrá magyar egészségügyi szakdolgozók!” – zárta beszédét a kamarai elnök.
A demonstráción ismét azt a tizenkét pontot tartalmazó szórólapot osztották ki, amelyen az egészségügyi szakdolgozók követeléseiket már hónapokkal ezelőtt megfogalmazták a kormánynak.
Ezen az alábbiak szerepelnek:
szakdolgozói életpályamodell azonnali bevezetése,
a bértárgyalás azonnali megkezdése,
50 ezer forintos alapilletmény-emelés,
cafeteria-rendszer bevezetése,
valamint az egészségügyi államtitkárságon belül az ápolásügy képviseletének megerősítése.
Irinyi Tamás szegedi osztályvezető ápoló a rendezvényen azt mondta: a döntéshozóknak „fel kellene fogniuk”, hogy ápolók és eszközök nélkül nem lehet ellátni a beteget, ezek beszerzéséhez azonban pénz kell – fogalmazott. Hozzátette, ilyen feltételek mellett nehéz megfelelni az elvárásoknak.
Majd hozzátette: „Mi elmehetünk, de a betegek itt maradnak”. Morális válság van az ágazatban, és ebből csak úgy lehet kilábalni, ha az ágazatot prioritásként kezeli a kormányzat.
A demonstrálók egységesen fehér pólóban, sokan fehér lufival vonultak, sokan érkeztek vidékről; a szervezők tájékoztatása szerint 60 autóbusszal csaknem háromezren.
A résztvevők a demonstráció végén egy vérhez hasonlító piros folyadékot tartalmazó fiolát tűztek fehér hungarocellből kivágott szívbe a Parlament főlépcsőjénél.
mor
(válasz)
Bal-Rad komm: Ismét kiosztották a követeléseiket, ismét átnyújtották a petíciójukat! Amit az érintettek (eü dolgozók) és a megszólítottak (“politikusok”) már kívülről fújnak!
-Folytatódik a csodavárás! (Csodák pedig-mint tudjuk-NINCSENEK!)
Négy és félezer eü. dolgozó. Az általuk okozott kellemetlenségek miatt morgolódott tegnap a pesti belváros! Nem tudtak közlekedni!
“…Morális válság van…” – Bizony az van! Morális válság! IGEN NAGY MORÁLIS VÁLSÁG!

Az OLAF is nyomoz Tiborczék közbeszerzési ügyében

Az OLAF, az Európai Csalásellenes Hivatal is vizsgálatot kezdett az Elios Innovatív Zrt. gyanús közbeszerzési győzelmeivel kapcsolatban.
Az értesülést ugyanakkor az OLAF hivatalosan nem erősítette meg. Mint a portál beszámolt róla, az uniós pénzek elköltését felügyelő szervezet mellett a rendőrségi nyomozás is tovább folyik a Tiborcz István Döbrögi vejkó tulajdonosi időszakában begyűjtött, összesen 1,2 milliárd forintnyi megrendelés ügyében. Az Index márciusban írt arról, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya nyomozást indított az Elios Innovatív Zrt. négy közbeszerzési ügyében. A hír azért keltett nagy feltűnést, mert a cég akkoriban még Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök vejének tulajdonában volt. Márpedig ilyen háttérel gyanúra okot adó cselekményre sor egyáltalán nem kerülhetett. Az ORFK úgy tájékoztatott, hogy a nyomozás „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűntett elkövetésének gyanújával indult.
(Forrás:MNO)

A magyar közegészségügyben nemcsak a bérekkel van a gond!

Bár csak reggel nyolckor kezdődik a rendelés, én már hétkor itt vagyok, és négy helyett ötkor fejezem be a rendelést – kezdte dr. Móri István Péter fül-orr-gégész, aki húsz éve van a pályán.
gégész
– Múlt hónapban valamivel 280 ezer fölött vittem haza, öt ügyelettel. A minap vízvezeték-szerelő járt nálunk, mondtam is a feleségemnek, pályát tévesztettem gazdaságilag. Nem vitás, hozzám hasonlóan sok kollégám szerelemből csinálja, dolgozunk napi tíz órát, amiből nyolcat fizetnek ki.
A szakember szerint hiába emelik a kezdő orvosok bérét.
– Egységesen kellene rendezni az orvosi fizetéseket, jobban meg kell becsülni a rutinos orvosokat! Ha utóbbiaknak még mindig számít, hogy minél több operációt végezzenek fizetéskiegészítésként, ak­kor nem nevelődik ki az új szakembergárda – említette Móri. Az orvosok egy része így is alig győzi a munkát.
– Elment a kollégám, megkaptam a pácienseit. A huszonhatodik órámat taposom folyamatos munkával, ügyelettel – panaszkodott egy Pest megyei kórházban dolgozó, neve elhallgatását kérő ortopédszakorvos. – Nem győzöm, és közben még műtenem is kellene.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára, Zombor Gábor a napokban közölte: 270 ezer forint lesz jövő évtől a szakorvosi minimálbér. A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) szerint ez nem megoldás.
doki1
– Segítséget nem jelent, csak feszültséget szít. Egy iskolapadból kikerülő orvos ugyanannyit kap, mint az évek óta tevékenykedő kollégája – hívta fel a figyelmet a FESZ-t vezető Kiss László.
Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint nem elég csak a fiatal generációt támogatni.
– A gazdasági helyzet most megengedné, hogy pluszforrásokból rendezzék az orvosok, ápolók bérét – magyarázta.
Ez egyelőre nem történt meg, és a statisztika szomorú, a tavalyinál is több egészségügyis hagyta el az országot. Aki marad, azt a család és a lelkiismeret tartja itthon.
– Piaci alapon irracionális itthon maradnia egy egészségügyi dolgozónak – jelentette ki dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke. – A hazaihoz képest külföldön egy orvos vagy ápoló az itthoni bérének öt-tízszeresét is megkeresheti. Idehaza plusz munkával, ügyeletekkel, másodállással kénytelen kiegészítenie a fizetését, ami persze túlhajszoltsághoz vezet. És nemcsak ez az elvándorlás oka: az orvosok és ápolók szakmájának megítélése igen mostoha.
Speciális bizonyítvány kell
Ahhoz, hogy egy egészségügyis külföldön a szakmában tudjon dolgozni, hatósági bizonyítványt kell kérnie az Egészségügyi Engedélyezési és Képzési Központtól (ENKK). 2014-ben összesen 1943 egészségügyi dolgozó kért ilyen okmányt. Hogy közülük végül mennyien távoztak, arra nincs adat.
Orvos: 948
Ápoló: 493
Fogorvos: 234
Egyéb: 139
Gyógyszerész: 88
Szülésznő: 41

Forrás: ENKK
(blikk)