2018. június 18., hétfő

Gyermekként könnyebb a nyelvtanulás

Szakértők szerint az emberi agy arra van kitalálva, hogy gyermekként tudat alatt elsajátítson komplex kommunikációs formákat. A későbbi nyelvtanulás mindössze üres utánzata annak, amire gyermekként képesek vagyunk.
Biológiai szinten a gyermekek olyanok, akár egy szivacs – magukba szívnak minden információt, ami körülöttük van, és ugyanez vonatkozik a komplex kommunikációs rendszerekre. A Kaliforniai Egyetem szakértői szerint a pubertás korban véget ér ez a korlátlan kreativitás, és a későbbi életszakaszokban nyelvtanulási képességünk mindössze üres utánzata annak, amire gyermekként képesek vagyunk.
Dr. Paul Thompson, a Kaliforniai Egyetem neurológia-professzora szerint egy nemrég tett felfedezés igazolja, hogy a gyermeki agy a nyelvtanulásra specializálódott; hat éves kor és kamaszkor közt az ember olyan egyszerűen tanul meg egy komplex kommunikációs rendszert, mint ahogyan felnőttként egyszerű ritmusokat, dallamokat jegyez meg. Ez a képesség állítólag 11 és 15 éves kor közt szűnik meg, eddig kell spontán módon megtanulni a lehető legtöbb nyelvet, mert később ugyanez a művelet már összehasonlíthatatlanul több időt és erőbefektetést igényel.
A kutatók ráadásul rájöttek, hogy gyermekként azért is egyszerűbb a nyelvtanulás, mert az adott kommunikációs közegben sokkal egyszerűbb azonnal áttérni a gyakorlati használatra. Néhány éves gyermekként nem kell komplex nyelvtani szerkezetek használatát megérteni, és egyszerűbben lehet másokkal kommunikálni elvont fogalmak nélkül, miközben egy felnőttől már elvárt a nyelvtanulás során, hogy azonnal a “felnőtt világ” teljes nyelvtani készletét alkalmazza, és elvont fogalmakban gondolkozzon. Ezzel szemben a gyermekek absztrakt gondolkodás nélkül gyorsabban tanulják a nyelvet, és egy adott életkor után a párhuzamos nyelvi készség organikus módon képes fejlődni, felépíteni az absztrakt gondolkodás kifejezéséhez szükséges nyelvi készletet.
A kutatók emellett arra a következtetésre juttottak, hogy a gyermekek valójából jóval több időt fordítanak nyelvtanulásra, mint azok a személyek, akik felnőttként kezdenek idegen nyelvet tanulni. A gyermek tudat alatt tanulja az idegen nyelvet, amikor idegen nyelvi környezetben hallja a beszédet. Ugyanilyen módon akkor is tanul, amikor alszik. Mindez különösképp a vegyes házasságokban feltűnő jelenség, ahol a két nyelvet beszélő szülők és vegyes társaságú óvoda okán a gyermek több évi előnyre tesz szert a nyelvtanulás terén.

http://www.hidfo.ru/2018/06/gyermekkent-konnyebb-a-nyelvtanulas/

Nemsokára megszűnik az Index.hu

Csúcsidőben huzamosabb ideig elérhetetlenné vált az Index.hu. A hírportál működése a leállás után is akadozott, a kiszivárgott információk szerint már a végleges leállásra készülnek az alkalmazottak.
Csúcsidőben leállt az Index.hu, majd a hírportál hosszas karbantartási munkálatok után sem bírta a terhelést – derült ki az Origo beszámolójából. A hírek szerint a Simicska Lajos tulajdonában lévő hírportálnál pánikhangulat van, miután kiderült, hogy a lap finanszírozása hosszú távon nem biztosított.
“A portál egy ideig elérhetetlen volt, és azóta is akadozik. A hibaüzenet ugyan karbantartásra hivatkozott, de hétköznap, a déli csúcsidőben nyilvánvalóan nem végeznek karbantartást” – írták.
Az Origo szerint a lap továbbműködtetése azt követően kérdőjeleződött meg, hogy teljes támogatást biztosított egy ellenzéki pártnak, ami ennek ellenére nem tudott jobb eredményt elérni az április 8.-i országgyűlési választásokon.
“Mindezek miatt az Indexnél is rendkívül feszült a helyzet, forrásaink szerint pánikhangulat van. Az Index-dolgozók körében információink szerint hetek óta beszédtéma, hogy Simicska vajon mikor dönt az ő megszüntetésükről is.”
Korábban több liberális napilap is elindított olyan kezdeményezést, melynek lényege, hogy megpróbálnak korábbi szponzoraik helyett az olvasók anyagi támogatására hagyatkozva továbbműködni. Ezek a próbálkozások azonban rendre kudarcot vallottak, úgy tűnik, a magyar nyilvánosság nem akar eltartani ennyi liberális propagandalapot.
Az olvasói támogatás alapján egyelőre az is kérdéses, hogy akár egyetlen kis költségvetésű, kevés alkalmazottat foglalkoztató liberális magazin életképes lenne-e Magyarországon.

http://www.hidfo.ru/2018/06/nemsokara-megszunik-az-index-hu/

Németországban előrehozott választás lesz a migránsok miatt

A németek szerint Merkel nem oldja meg a migrációs válságot

A német lakosság több mint 70%-a szerint Angela Merkel nem tud európai megoldást találni a migrációs válságra két hét alatt, emiatt végül le kell zárni Németország határait.
A német lakosság több mint 70%-a szerint Angela Merkel nem tud európai megoldást találni a migrációs válságra két hét alatt, vagyis nem tudja teljesíteni a Keresztényszociális Unió által adott ultimátum feltételeit – derült ki egy a Die Welt megrendelésére készült közvélemény-kutatásból.
A június 18-19-én végzett kutatás szerint a német lakosság 74,7%-a gondolja úgy, hogy Merkel nem tudja kezelni a migrációs válságot, és mindössze 18,1%-uk adta azt a választ, hogy a válságnak pozitív kimenetele lehet. A megkérdezettek 7%-a nem válaszolt a kérdésre.
Horst Seehofer német belügyminiszter napokkal ezelőtt közölte, hogy az Európai Unió két héten belül elő kell álljon egy megoldással arra vonatkozóan, hogyan lehet a Németországba érkező migránsokat visszaküldeni más uniós tagállamokba. Amennyiben ez a feltétel nem teljesül, arra az esetre a belügyminiszter a német határok lezárását helyezte kilátásba.

http://www.hidfo.ru/2018/06/a-nemetek-szerint-merkel-nem-oldja-meg-a-migracios-valsagot/
A belügyminiszter azt akarja, hogy az Európai Unió két héten belül álljon elő a megoldással, hogyan lehet kizárni Németországból azokat a migránsokat, melyeket a perifériaországokban már regisztráltak.
Horst Seehofer német belügyminiszter ultimátumot ad Angela Merkel német kancellárnak az illegális bevándorlással kapcsolatban – írja a Bild napilap. A beszámoló szerint ezúttal azt próbálja elérni a bajor vezető, hogy két héten belül sikerüljön uniós szintű megoldást találni arra, hogyan lehet kitiltani Németországból azokat a migránsokat, melyeket már egy másik tagállamban regisztráltak.
Az intézkedés lényege, hogy amennyiben a perifériaországok – Görögország, Oalszország, Spanyolország és Magyarország – már regisztráltak egy bevándorlót, az ne utazhasson tovább Németországba.
Amennyiben a követelést nem teljesítik, Seehofer egy miniszteri rendelettel arra utasítaná a rendőrséget, hogy kezdje el ellenőrizni a határokat és visszafordítani azokat a migránsokat, melyek nem rendelkeznek érvényes menedékjoggal Németországban.
A Die Welt értesülései szerint a belügyminiszter azt is mondta, hogy a továbbiakban nem tud együttműködni Angela Merkellel.

http://www.hidfo.ru/2018/06/ultimatumot-kapott-merkel/


A német Szociáldemokrata Párt elkezdett felkészülni egy esetleges előrehozott országgyűlési választásra, miután a bevándorlás kapcsán konfliktus robbant ki Angela Merkel pártja és a Keresztényszociális Unió közt.
A Focus magazin szerint a szociáldemokraták három zártkörű találkozót tartottak az elmúlt hetek folyamán, azzal a céllal, hogy előkészítsenek egy gyors választási kampányt arra az esetre, ha a migrációs válság miatt új választásokat kell kiírni.
Az SPD vezetői szerint az előrehozott választásokat szeptemberben tarthatják.
Horst Seehofer belügyminiszter – aki egyúttal a CSU vezetője is – napokkal ezelőtt javasolta, hogy Németország küldje vissza a perifériaországokba azokat a migránsokat, akik regisztrációját valamelyik perifériaországban végezték el. A politikus a német határok lezárását is kilátásba helyezte abban az esetben, ha nem sikerül két héten belül európai megoldást találni a tömeges bevándorlásra.
Miközben a CSU vezetője két héten belül lezárná a határokat, Merkel inkább hosszas tárgyalásokat akar folytatni Olaszországgal és Görögországgal arról, hogy ne engedjék tovább a migránsokat Németország irányába.
Az SPD márciusban kötött koalíciót a CDU/CSU pártszövetséggel, miután Merkel pártja közel fél év alatt sem tudott kormányt alakítani. A szeptemberi választások során harmadik helyen végzett egy bevándorlásellenes párt, majd a kormányalakítás nehézségei miatt népszerűségben átmenetileg megelőzte a szociáldemokratákat.

http://www.hidfo.ru/2018/06/nemetorszagban-elorehozott-valasztas-lesz-a-migransok-miatt/