2014. szeptember 19., péntek

Ukrajna fenyegetőzése

Az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága hivatalosan elismerte(?), hogy vannak orosz csapatok Ukrajna területén - közölte szeptember 18-án, csütörtökön az ukrán külügyminisztérium.
De kérdem én;
Mit számít az, hogy egy oda nem illő elem elismer valamit, ha a vonatkoztatott állam nem ismeri el -jelen esetben Oroszország? Ki az az érdekvezérelt ET ebben az ügyben és milyen jogkörrel, jogcímen avatkozik tőle távoli konfliktusok belügyeibe?
így folytatja;
Az ET döntéshozó testületének szerdán született határozatában a külügyi tárca tájékoztatása szerint „határozottan felszólította Oroszországot, hogy vonja ki minden katonai egységét Ukrajna területéről, beleértve a törvényellenesen megszállt Krím félszigetet is, és tartózkodjon a jövőben mindenféle beavatkozástól Ukrajnában”. Kijev kiemelte: ez az első eset, hogy egy nemzetközi szervezet hivatalos határozatban elismeri az orosz katonai jelenlétet Ukrajna területén. „Precedens nélküli, hogy hivatalos döntésben elismerik az orosz fegyveres erők jelenlétét Ukrajna területén, amit Oroszország továbbra is tagad” - hangsúlyozta a nyugatbarát ukrán külügyminisztérium.
A hatalomgyakorlás...

Közben Petro Porosenko ukrán elnök egyik tanácsadója, Mikola Tomenko, a Haza párt parlamenti frakciójának tagja leszögezte, hogy a Donyec-medence egyes területeinek nyújtandó különleges státusról és az amnesztiáról szóló törvények addig nem lépnek életbe, amíg az „utolsó orosz katona” el nem hagyja a térséget, és a „terroristák” - ahogy Kijevben nevezik a kelet-ukrajnai oroszbarát milicistákat - le nem teszik a fegyvert. Az amnesztiával kapcsolatosan a honatya rámutatott: a törvény szövege értelmében nem kapnak közkegyelmet azok, akik „gyilkoltak, erőszakos cselekményeket hajtottak végre, fosztogattak vagy az ukrán nemzeti jelképeket gyaláztak meg”.

A javaslatok parlament általi elfogadása szerinte politikai kinyilatkoztatása annak, hogy Ukrajna kész további lépéseket tenni a megbékélés felé. „Megmutattuk, hogy készek vagyunk bizonyos kompromisszumokra, de csakis a törvények által megszabott keretek között” - hangsúlyozta. Tomenko hozzátette, hogy tisztelettel viseltetik azok iránt, akik az elnöki hivatal elé vonultak az említett törvények ellen tiltakozni. „Vannak azonban az országban olyanok, akik fegyvernyugvást, békét követelnek, és nem akarják, hogy gyermekeik a harcmezőkön halljanak meg” - emelte ki.

Az ukrán parlament kedden fogadta el azt a két, Porosenko elnök által beterjesztett törvényjavaslatot, amelyek egyike a Donyec-medence egyes területeinek nyújt úgynevezett különleges státust, azaz a központi vezetéstől független önigazgatást és ehhez kapcsolódó különleges jogokat. A törvény Donyeck és Luhanszk megye azon közigazgatási egységeire vonatkozik, amelyekre jelenleg kiterjed a Kijev által az oroszbarát szakadárok ellen indított „terrorellenes hadművelet”.

A másik jóváhagyott indítvány az oroszbarát szeparatistákat részesíti amnesztiában. Előző nap mintegy háromszázan vonultak az elnöki hivatal elé - zömében a radikális Jobboldali Szektor és az Avtomajdan nevű civil szervezet aktivistái -, hogy tiltakozzanak a törvények elfogadása ellen, és azok megvétózását követeljék az államfőtől.
Bíró Dalma

A Medve járőrözik a világban

Tupolev_Tu-95_in_flight
A ‘Medve’ – Tu-95-ös stratégiai bombázó

Az orosz gépeknek talán már a nemzetközi légtérben is tilos lenne repülniük? – Még mit nem! Azt csak szeretné a Nyugat.

Oroszországnak Amerika meg akarta tiltani, hogy saját területén csapatokat mozgasson, az ukrán határ közelében. – Miközben a NATO hadgyakorlatot tartott Ukrajnában, és csapatokat telepít Kelet-Európába, egyes helyeken közvetlenül az orosz határ szomszédságába.

De a Nyugat szerint viszont az nem megengedhető, sőt egyenesen nonszensz és felháborító, ha mindenféle orosz gépek nemzetközi légtérben röpködni merészelnek, – s ráadásul meg is közelítik a NATO egységeit, mint legutóbb például a Fekete-tengeren rendezett hadgyakorlat idején, amikor a kanadai katona néniknek szalad tele nadrágja, a be is perlik a szerintük “csúnya és szemtelen” oroszokat. – Arról persze elfelejtkeznek, hogy a Fekete-tenger nem éppen Kanada beltengere, s oda bizony nagyon is közel van Oroszország.

Az angolszász arrogancia és gőg a mai napon, szeptember 19-én ismét megnyilvánult, – amikor is Brit Typhoon típusú vadászgépek próbálták meg elfogni az a két orosz Tu-95-ös stratégiai bombázó repülőgépet, – melyek NEMZETKÖZI LÉGTÉRBEN, – (minő felháborító cselekedet), megközelítették Nagy-Britannia, Skócia határát. Ám nem lépték át azt.

Úgy látszik, hogy a briteknek is teleszaladt a nadrágjuk, mert rájöttek, hogy adott esetben, bizony ők sem lennének elérhetetlenek, – mert az orosz gépeknek a Brit-szigetek nem is lennének olyan messze. – Lévén a nemzetközi légtérben járőröző orosz gépek: Tu-95-ös stratégiai bombázók voltak, (NATO kódnevük: Bear, – Medve), amelyek nagy kaliberű bombáikkal és rakétáikkal bármilyen ellenséges célpontra képesek csapást mérni, bármilyen időjárási körülmények között.

Bizony a Medve nehézbombázók bárhol megjelenhetnek a világban, – akár egy baráti támaszponton Nicaraguában, vagy fél napokat járőrözve a Brit-szigetek, vagy éppen Észak-Amerika közelében, persze nemzetközi légtérben. – És még Misa interkontinentális rakétáiról nem is beszéltünk.

Úgyhogy jobb, ha a nyugati vezetők nem igazán ugrálnak, – mert az ő földjük sem elérhetetlen. Saját népeiket is veszélybe sodorják.

Tupolev_Tu-95_Marina
A ‘Medve’ (Tu-95), – az oroszországi ‘Engels’ légibázison
Bal-Rad
Források: Interfax, Daily Mail, MTI, Wiki,



A Medve Észak-Amerika partjainál is járt :)

russian-planes-alaska-canada-.si
Az Egyesült Államok és Kanada hadügyminisztériumainak jelentése szerint; orosz katonai repülőgépeket észleltek a határaikon. Az USA és Kanada elfogó vadászai a levegőbe is emelkedtek, ám az orosz gépek egyik észak-amerikai állam határát, sem pedig légterét nem sértették meg.
Az elmúlt héten két alkalommal, s több orosz katonai repülőgép jelenlétét észlelték Észak-Amerika partjai mellett. Szerdán; 2 Mig-31-es nehéz vadászgépet, valamint 2 Tu-95-ös nagy hatótávolságú stratégiai bombázót, s 2 Il-78-as légi utántöltésre rendszeresített tartálygépet.
il-78 001
A gépek jelenlétét az Amerikai Légvédelmi Azonosító Zóna (ADIZ) határain belül észlelték a radarok, amely nem azonos az említett országok határaival. Az ADIZ egy olyan biztonsági zóna, amelybe a belépő légi objektumokat figyelni és követni kezdik az USA és Kanada radarjai, – ennek a zónának a szélessége 200 mérföld.
Ám az ide belépő gépek ellen nem lehet támadást intzéni, – mert a Zóna lényegében a nemzetközi légtérben van. Csakis a felek kölcsönös megfigyelését teszi lehetővé itt is, a nemzetközi jog. Föl is emelkedett az orosz gépek megjelenésekor 2 F-22-es kanadai vadász, hogy úgymond “elfogják” őket.
Csütörtökön pedig két orosz Tu-95-ös nagy hatótávolságú stratégiai bombázó repült át az ADIZ zónán, – melyek megjelenésére, azonnal levegőbe emelkedett “elfogásukra” két kanadai F-18-as.
Az olvasóban persze felmerül a kérdés, hogy miért is ez a hirtelen jött aktivitás Észak-Amerika partjai közelében, – de erre gyorsan választ is adhatunk; több orosz és amerikai médiaforrás szerint ezek a fent említett repülőgépek, a jelenleg is az Orosz Távol-Keleten zajló hadgyakorlaton; a “Vosztok hadgyakorlaton” vesznek részt.
“Bár az elmúlt 5 évben az orosz gépek jelenléte viszonylag rendszresnek mondható az említett légtérben. Eddig mintegy 50 esetben mérték be őket a radarjaink” – mondotta John Cornelio, a NORAD és NORTHCOM szóvivője.
Ám a mai napon (szombaton), az Orosz Védelmi minisztérium kijelentette, – hogy a fent említett gépek nem is a “Vosztok gyakorlaton”, hanem egy külön gyakorlaton vettek részt, amely az egységeik harckészségét tesztelte, – egy váratlan riadó és teljes harckészültség elrendelése esetén.
A minisztérium ugyanakkor hozzátette: tévesek voltak az amerikaik információi a Mig-31-eseket illetően, – tudniillik nem 2 nehéz vadászgépük járt csütörtökön Amerika közelében, – hanem 4.
Mig-31-Russian-Air-Force
Ral-Rad
Források: Russia Today, Ria Novosztyi, Rusarmy.com, Wiki

A harcoló Közel-Kelet hírei

Palesztína
A Hamász nem akar újabb háborút, és napokon belül folytatódnak Kairóban a közvetett tűzszüneti tárgyalások Izraellel - derül ki a Gázai övezetet uraló iszlamista szervezet második számú vezetőjének szeptember 18-ai, csütörtöki nyilatkozataiból.
Músza Abu Marzúk ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a további vérontás elkerülhetetlen, ha az egyezkedések eredményeképpen nem szűnik meg az övezet Egyiptom és Izrael által ellenőrzött határainak mintegy hét éve tartó blokádja. Abu Marzúk a Maan palesztin hírügynökségnek azt mondta, hogy még szeptember 24-e előtt újraindulnak a tárgyalások.

Egyes megfigyelők szerint ugyanakkor nemigen várható gyors előrelépés a fent említett kérdésben, tekintve, hogy a Hamász nem hajlandó megválni fegyvereitől, amit viszont Izrael a blokád feloldásának kulcsfontosságú feltételeként nevezett meg.

Az iszlamista vezető szerint a Hamász győztesként érkezik a kairói tárgyalásokra, egyebek mellett azért, mert a szervezet népszerűsége jelentősen megnőtt az ötvennapos, több mint 2100 palesztin életét követelő fegyveres konfliktus alatt. Abban is biztos, hogy szervezet legyőzné Mahmúd Abbász palesztin elnököt és az általa irányított Fatahot, ha a közeljövőben tartanák a választásokat.

A 2006-ban tartott utolsó parlamenti választásokat a Hamász nyerte meg.

Az Iszlám Állam ellen
Belgium kész harci gépeket és különlegesen kiképzett egységeket küldeni az Irak területének egy részét ellenőrzése alatt tartó terrorszervezet, az úgynevezett Iszlám Állam ellen az Egyesült Államok vezetésével szervezett erők kötelékébe - jelentette be szeptember 18-án, csütörtökön a belga védelmi minisztérium.
A minisztérium szóvivője szerint Pieter de Crem, a tárca vezetője a hozzájárulás három lehetséges módját is fontolóra vette, de még várják a hivatalos felkérést az Egyesült Államoktól. Az egyik opció szerint Belgium hat F-16-os vadászgépet kínálna pilótákkal, illetve 120 fős kiszolgáló személyzettel a földi katonai műveletek támogatására. A második lehetőség értelmében Brüsszel két C-130-as szállítógépet bocsátana a koalíció rendelkezésére. Felmerült harmadik eshetőségként az is, hogy Belgium egy 35 fős különleges egységet küldene Irakba, amely a helybéli harcosok kiképzésében venne részt.

Belgiumban bármilyen jellegű kötelezettségvállalást a parlamentnek kell jóvá hagynia, azonban minden jel szerint széles körű egyetértés van a pártok között a koalícióban való részvétel támogatásához.

Belgiumhoz hasonlóan Hollandia is kész az iszlám terrorizmus elleni nemzetközi koalícióban való részvételre - közölte a Trouw című holland lap. Kormánykörökhöz közel álló forrásokat idézve az újság úgy tudja, hogy a hágai kormány F-16-os vadászgépeket bocsátana a nemzetközi erők rendelkezésére, és szándékában áll fegyverutánpótlással segíteni a muszlim terroristákkal szemben álló kurd egységeket is - tette hozzá az újság. A lap szerint az akcióban való részvételről pénteki ülésén tárgyal a holland kormány, a hírek szerint azonban a kormányban nincs ellenzője a tervnek.




Jemen
Folytatódtak az összecsapások a jemeni fővárosban a síita húszi lázadók és a hadsereg, valamint a kormányt támogató szunnita harcosok között. Az utóbbi két nap során legalább hatvan ember vesztette életét a harcok következtében - tudatták szeptember 18-án, csütörtökön biztonsági források.
A tájékoztatás szerint a húszi milíciák körbevették az ország egyik legismertebb radikális szunnita vezetője által működtetett al-Iman egyetemet. A környéken ezrek kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Katonai források arról számoltak be, hogy az előrenyomuló fegyveresek a hadsereg egyik támaszpontját is megrohamoztak a főváros délkeleti részén, a biztonság erők azonban visszaverték a támadást. Jemen az 1960-as évek elejéig imamátus volt, s ennek irányítója egy személyben volt állami és vallási vezető. Az imamátusnak katonai puccs vetett véget 1962-ben, mint arról a napokban már beszámoltunk.
Gölöncsér Miklós összeállítása

Így és erre készül a magyar honvédség a NATO-támogatott gyakorlatokon

Hogyan foglaljunk vissza egy várost?

A válasz: végy két-két Gripen vadászgépet és Mi−8-as helikoptert; továbbá vesd be az épületharcászatban (is) jártas, MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj katonáit (legyen náluk néhány aknavető is); utánpótlás ledobásához pedig használj An−26-os szállító repülőgépet. A recept elég bonyolult, viszont roppant hatásos. Erről a saját szemünkkel is meggyőződhettünk az újdörögdi romvárosban, szeptember 18-án.
A gyakorlati mozzanat olyan gyors ütemben pörög, mint a szakszerűen működtetett búgócsiga. Alig marad néhány percnyi idő arra, hogy megismerkedjünk a forgatókönyvvel, amely eléggé egyszerű. Mivel a Közös Fellépés 2014 elnevezésű gyakorlatsorozat a haderő országvédelmi képességeire helyezi a hangsúlyt, itt, az újdörögdi gyakorlótéren található romváros egyik háztetőjén állva azt kell elképzelnünk, hogy kisebb létszámú ellenséges csoport − a pontos adatot csak a közeli erdőségben rejtőző, baráti felderítők tudnák megmondani – harci tevékenység közben átsodródott az országhatáron, és megszállt egy kisebb települést. (Ez talán egy nagyobb szabású ellenséges hadművelet első lépése? Ki tudja…)



A sajtópontról látni a szemközti háztetőn a maszkos, állig felfegyverzett őrszemet, aki aránylag nyugodtan sétálgat ide-oda. Ezt egészen addig teheti, míg a rádióforgalmazás nem tudatja velünk – és minden érintettel – a harci mozzanat kezdetét. Ekkor alacsonyan áthúzva megjelenik a házak felett két Gripen vadászgép, működésbe lépnek a fedélzeti fegyverek – és ha most valóságos harcról beszélnénk, akkor az őr már a túlvilágon sétálgatna tovább.

De nincs idő filozofálni: a másik irányból helikopterek jelennek meg, és megfelelő fedezet mellett leszállva az egyik deszantteréből máris katonák bukkannak fel. Újra áthúznak a Gripenek – ezúttal másik irányból csapnak le, aztán működésbe lépnek az aknavetők, és hamarosan a kézifegyverek is.



Mint megtudjuk, az épületharcászatnál a védők jelentős stratégiai előnyben vannak. Olyannyira – magyarázza nekünk dr. Lippai Péter ezredes, a szolnoki zászlóalj parancsnoka −, hogy a támadó félnek legalább hat-hétszeres élőerőben számolandó túlerővel kell rendelkeznie a biztos sikerhez. Ugyancsak nagyon fontos, hogy a művelet során bevetett repülőeszközök és egyéb nagyobb tűzerejű fegyverek egymással összehangoltan, más-más irányokból támadjanak – ezzel is megzavarva a védőket. Az időzítés szintén igen fontos tényező: meglepetésszerűen kell támadni.



Valahol berobban egy ajtó – a katonák módszeres szakszerűséggel egyenként kezdik meg az épületek visszafoglalását. Kézifegyverek tüze keveredik a helikopterek rotorhangjaival. Egyszerre és vihargyorsasággal annyi minden történik, hogy szinte csak kapkodjuk a fejünket. A baráti erők kis csoportokban rohannak egyik épülettől a másikig – útközben pedig csak arra van idejük, hogy a valószínűleg harcképtelenné tett ellenséges katonák mellett heverő fegyvereket odébb rúgják, biztos, ami biztos alapon…

Amíg a légimozgékony alkalmi harci kötelék svájci órák pontosságával teszi feladatát, addig Lippai Péter ezredes elmondja, hogy korunkban − amikor egy-egy válsághelyzet szinte az egyik pillanatról a másikra kirobbanhat − a gyors reagálás és a légimozgékonyság kiemelten fontos.



„Az elmúlt huszonöt évben a határainktól nem olyan messze is kialakultak hasonló helyzetek. Zászlóaljunkat 1993-ban éppen ilyen feladatok ellátására hozták létre. Az épületharcászat önmagában is nagyon bonyolult és összetett tevékenység, hát még a légierővel közösen végrehajtva. Nagyon fontos, hogy a mozgást és a tüzet szorosan összehangoljuk, és pontosan megjelöljük, hogy a saját erőink hol tartózkodnak, elkerülve így a baráti tűz okozta veszteségeket. Egyébként ilyen mértékben még sosem működtünk együtt a légierővel, és első gyakorlásnak ez mindenképpen jó” – mondja a parancsnok.

Egyre több és több zöld jelzés tűnik fel a különböző házakon, így például a „rendőrség épületén” és a „kórházon” is. Az ilyen házak már tiszták, azokból nem kell ellenséges tűzre számítani. Amikor pedig egyre  szaggatottabbá válik a fegyverropogás, és azt hinnénk, hogy a műveletnek vége, újabb helikopter száll le egészen közel a házakhoz. Ez már nem katonákat hoz – hanem visz: egészségügyi kiürítést hajt végre, és biztonságos helyre szállítja a sebesülteket.



Közben Nagy Lénárd Ferenc közkatona, géppuskairányzó elmondja nekünk, hogy a gyakorlat során az ő feladata az volt, hogy tűztámogató csoport tagjaként biztosítsa géppuskával a rohamozó csoportok biztos előrehaladását.

„Folyamatos rádiókapcsolatban vagyunk a parancsnoksággal, és parancsra nyitjuk meg a tüzet. Nekünk is gyorsan kell helyet változtatni, ami ilyen felszerelésben kellő fizikai felkészültséget igényel. Nagyon sokat lehet tanulni egy ilyen gyakorlatból” – véli a géppuskás.



Az ilyen épületharc komoly lőszerveszteséggel is jár. Márpedig a következő harci cselekményhez is szükség lesz lőszerre. Másodszor pedig fogytán lehet az élelem, az üzemanyag… Egyszóval: utánpótlás kell! Az ejtőernyővel felszerelt csomagokat An−26-os hozza a dobózóna fölé, és miután a ládák földet értek, már csak össze kell szedni őket. Aztán – ha már ilyen jól begyakorolták − irány a következő megszállt város…

De kik szállják meg a várost, fogós kérdés? Esetleges hazafiak vagy idegen terroristák?

Hírfigyelő Szolgálat

Sterilizált tőkeáramlás

"2008 EU/IMF megállapodás megköttetik két hét alatt. (A megállapodás elolvasását mindenkinek figyelmébe ajánlom, hiszen abban rólunk van szó) 20milliárd eurót kap az Állam, melyet nem arra fordít, amire kapta, hanem befekteti a Magyar Nemzeti Bankban, ami re- finanszírozza az összes hazánkban tevékenykedő kereskedelmi bankot. Ezzel a lépésével ellenérdekelté válik a magyar lakossággal szemben. (A forint erősödése veszteséget, míg a forint gyengülése nyereséget termel.)Ez az állapot a mai napig fenntartott, szakzsargon szerint „Eladta a hátát idegen devizában”2008-ban a lakosság azért nem észleli a bajt, mert arra nagyon ügyeltek, hogy ne egyszerre dőljenek be a hitelek, ezért egy ügynevezett türelmi, vagy biztosítási konstrukciókkal egybekötve csomagolták be a befektetési szerződéseket és kölcsönszerződésként adták a lakosságnak."
Grell Antal
B.É.CS.

A DEVIZA ALAPÚ CSALÁS, AHOGY AZT MÉG SOKAN NEM ISMERIK:

A devizahiteles játszma a végéhez közeledik, és ideje megtudni mindannyiunknak, hogy mi történt valójában.
Amikor a bankok szintetikus devizán keresztül folyósították a devizahitelt, akkor tulajdonképpen nyitott devizapozíciót hoztak létre, amit folyamatosan görgetettek maguk előtt, az újabb és újabb határidős ügyletekkel.
De ezek mögött az un. derivatívák mögött nem volt valós deviza.
A konstrukciót a Világbank fejlesztette ki a 80-as években, elterjedése folyamatos volt, hazánkba való érkezésének a devizaliberalizáció ágyazott meg
Mivel a kifosztás módszerét addigra művészi tökélyre fejlesztették, a klisék bejáratottak voltak, nem volt nehéz dolguk a magyar lakosság tudatos megtévesztésében.
A hozzá nem értő, nemzetközi pénzügyekben és banki spekulációban járatlan lakosságot a Ft-hitelnél kedvezőbb kamatozású deviza-alapú hitel ígérvényével tőrbe csalták, becserkészték.
Majd a derivatívák görgetésén keresztüli spekulációkkal mesterséges keresletet előidézve, a valóságban nem létező devizák után realizálták az árfolyam-különbözetet, iszonyatos mértékű extraprofitként, a CHF-ben, és más devizákban nyilvántartott hitelek után.
Ezzel gyakorlatilag mesterséges úton leértékelték a forintot nem csak a CHF-hez, hanem az összes devizához képest.
Tehát nem a svájci frank árfolyama szökött az egekbe, hanem a Ft-árfolyama zuhant drámai mértékben, a bankközi kereskedelemben lejátszódott folyamatok következtében.
A valós deviza nélkül a nyitott deviza-pozíció sohasem záródott volna.
Az IMF-hitel felvétele azért vált szükségessé 2008-ban, mivel a válságot követő időszakban a swapolás egyre nehezebbé vált, mert a források "kiszáradtak", a görgetés megszakadt.
Bankpánik keletkezett, "A múlt csütörtök egy fekete csütörtök volt" mondta Király Júlia 2008. október 15-én, utalva a nagy gazdasági válság kirobbanására, ami 1929.október 24-én szintén egy csütörtöki napra esett, és fekete csütörtökként vonult be a történelembe.
Valódi megoldást akkor is az MNB jelentette oly módon, hogy a bankok segítségére sietett, és 5 MRD-os swap-tendert írt ki. Ezt a bankok teljesen lejegyezték, és ezzel valamelyest kezelhetővé vált a probléma.
A nyitott devizapozíciót kivezetni valós deviza hiányában nem lehet.
De nem is ezért hozták létre ezt a spekulációs terméket, hogy a nyitott pozíciót valaha is zárják, akkor nem lett volna ilyen hatalmas üzlet.
A bankok a devizahitelesek sorozatos bedőlésére utaztak, hogy így szűnjön meg a nyitott pozíció azáltal, hogy ezeket a kétes ill. behajthatatlan követeléseket ki tudják vezetni a mérlegükből, megszüntetve ezáltal a határidős ügylet mérlegen kívüli deviza termin lábát.
Ennek ékes bizonyítéka, hogy a bankok a bedőlésre utaztak, hogy a devizahitelezés csúcs-időszakában már létrehozták saját faktorcégeiket.
De hogy a sorozatos bedőlés ne tűnjön föl senkinek, ezért az adósság-dominóeffektus késleltetésére különböző "adósmentő akciókat" dobtak be, mint pl. a kilakoltatási kvóta, árfolyamgát intézménye, amivel adagolhatták a mérgező terméket.
Nyilván számított a bankrendszer arra, hogy ez egyszer kiderül, hogy csaltak, és azt is tudták előre nemzetközi tapasztalatokból, hogy az állam megmenti őket.
Már csak azért is, mert bűnrészesség terhelte mind a szakmai és politikai elitet, mind az MNB-t ennek a fenntartásában, finanszírozásában, majd a haszon lefölözésében is, és főleg abban, hogy eladta a devizahiteleseket a karvalytőkének úgy, hogy előre tisztában voltak azzal, hogy több százezer család válik az uzsora áldozatául.
De az állam érdekelt volt az üzletben is, a magyar állampapírok a tranzakció részei voltak, sőt a jegybanki tartalék a devizahitelesek révén jött létre.
Most ahelyett, hogy az MNB devizahitelesek adósrabszolgaságának árán képződött devizatartalékot a probléma valódi megoldásra fordítanák, a teljes összeget bankmentésre fogják felhasználni.
Nyilvánvaló tény, hogy az elszámolási törvény tervezete szerint az adóst megillető jóváírandó tételeket a bankoknak a rendkívüli ráfordítások között, eredmény terhére kell elszámolni, és annak összege ismert, 1.000 MRD HUF körüli érték.
Joggal vetődik fel tehát a kérdés, hogy mihez kell akkor a 11-12 MRD HUF jegybanki tartalék?
Hát ahhoz, hogy a banki mérlegekből kikerüljön a derivatíva, és megszüntessék a nyitott pozíció nagy részét.
Az MNB adja azt a devizát valóságosan, ami soha nem volt valójában a bank birtokában a devizahitelezés pillanatában, azt a "devizát", amit a határidős ügyleteik révén a bankok mérlegen kívüli tételként úgy szerepeltetnek, mint a határidős ügylet termin lába.

Tisztelettel: Nagy Éva

* "Amerikai" milliárdosok a politikában és milyen szálakat mozgatnak

A Brookings Institute nemrég összeállította azon milliárdosok listáját, akik a legnagyobb befolyással bírnak az amerikai politikában. A válogatáskor olyan szempontokat vettek figyelembe, mint a kampányok anyagi támogatása, a nonprofit szervezeteken keresztüli aktivitás és adományozás, a közhivatalnoki szerep betöltése, befolyás a médiában, politikai gondolatok kidolgozása, illetve meghatározó kulisszák mögötti szerep.

Alice Walton felszólal a Walmart 2011-es közgyűlésén
Alice Walton felszólal a Walmart 2011-es közgyűlésén
Alice Walton
A világ egyik legnagyobb vállalatának számító Wal-Mart örökösnője régi támogatója Hillary Clinton „Ready for Hillary” elnevezésű úgynevezett „super PAC”-jének. Ezek a bizottságok az USA-ban az általános kampányfinanszírozási szabályoktól függetlenül lényegében korlátlanul költhetnek az általuk fontosnak tartott politikai tevékenységek támogatására és hirdetésére.
Waltonnak egyébként van is miből adományoznia, mivel a Bloomberg Billionaires Index szerint 2014 februárjában 33,9 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett, amellyel ő a tizenharmadik leggazdagabb ember világon, és három leggazdagabb nő egyike a Földön.
Donald Trump Forrás: wikipedia.org Fotó: Gage Skidmore
Donald Trump
Forrás: wikipedia.org
Fotó: Gage Skidmore
Donald Trump
A legismertebb üzletemberek közé tartozó Trump, a New York-i Trump Organization elnöke és a Trump Entertainment Resorts alapítója, sokkal inkább a médián keresztül fejti ki politikai véleményét.
Trump rendszeresen nyilatkozik politikai kérdésekről, és számos alkalommal támadta már az Obama adminisztráció döntéseit, amellyel igen sok konzervatív követőt szerzett magának az elmúlt időben.
Az ingatlan- és médiaguru emellett komolyan fontolgatta, hogy elindul a 2012-es amerikai elnökválasztáson, azonban 2011-ben bejelentette, hogy inkább marad az üzletemberi szerepnél.
Marc Andreessen Forrás: wikipedia.org.eu
Marc Andreessen
Forrás: en.wikipedia.org.eu
Marc Andreessen
A híres üzletember komolyan támogatta Mitt Romney kampányát a 2012-es választások alatt. Andreessen politikai érdeklődési körének középpontjában elsősorban az újságírás jövője áll, azon belül is a gyors átmenet a tradicionális médiából a digitális irányába.
Andreessen nevéhez kötődik a Mosaic létrehozása, amely a világ első széles körben használt internetes böngészője volt. A Szilícium-völgy egyik meghatározó személyisége egyebek mellett Netscape Communications Corporation társalapítója, majd később létrehozta az Opsware szoftvercéget, melyet aztán Hewlett-Packard vett meg.
Peter Peterson
Peter Peterson
Peter G. Peterson
A 88 éves Peterson nagy ellensége az amerikai államadósságnak, és alapítványán (The Peter G. Peterson Foundation) keresztül olyan szervezetek támogat, mint a Fix the Debt vagy a Committee for a Responsible Federal Budget.
A konzervatív beállítottságú Peterson jelentős múlttal rendelkezik az amerikai politikában és üzleti életben. Nixon elnök kormányzása alatt, 1972 és 1973 között az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium élén állt, majd a Külügyi Kapcsolatok Tanácsának (Council on Foreign Relations) elnöke volt 1985 és 2007 között.
Peterson üzleti múltja is igen impozáns. Minisztersége előtt a Bell & Howell elnök-vezérigazgatója volt 1963 és 1971 között, majd 1973-tól 1984-ig a Lehman Brothers vezérigazgatói székét foglalta el. Ezután pedig még 1985-ben megalapította a Blackstone Group magántőke-befektetési társaságot.
facebook-zuckerberg_121205
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg
A legendás Facebook vezér szintén tevőleges szerepet vállal az amerikai közügyek támogatásában. Zuckerberg együtt dolgozik a FWD.us szervezettel a bevándorlási reformtervezeten, de emellett 100 millió dollárral támogatta az oktatási reformprogramot Newarkban, New Jersey államban, és alapítója egy Education nevű startup alapítványnak is.
A világ legnagyobb közösségi oldalának feje kiemelt figyelmet szentel az oktatási programoknak. Tavaly februárban például házigazdája volt a Chris Christie New Jersey-i republikánus kormányzó adománygyűjtő rendezvényének, mivel Zuckerberg támogatta Christie oktatási programját.
The Global Financial Context: Paul Singer
Paul Singer
Forrás: en.wikipedia.org
Paul Singer
Singer konzervatív republikánusként ismert támogatója az azonos neműek házasságának, és American Unity elnevezésű politikai akcióbizottságán (PAC) 2 millió dollárral járult hozzá azon republikánus jelöltek támogatásához, akik szintén az azonos neműek házasságának pártján állnak.
Singer emellett az Elliott Management Corporation hedge fund vezérigazgatója, és híres az alapítványán (Paul E. Singer Foundation) keresztüli adományozásáról is. A Forbes magazin 2014-ben úgy becsülte, hogy Singer nettó vagyona eléri az 1,9 milliárd dollárt.
Pierre and Pamela Omidyar
Pierre and Pamela Omidyar
Pierre and Pamela Omidyar
Az Omidyar házaspár amellett, hogy kritizálta az amerikai hatóságok megfigyelési és lehallgatási gyakorlatait, alapítványukon keresztül támogatják a kormányzati transzparenciát, a tulajdonjogokat, illetve a gazdasági fejlődést.
A francia-iráni-amerikai Pierre Omidyar az eBay alapítója és elnöke, aki 31 évesen gazdagodott meg, amikor a vállalata tőzsdére ment 1998-ban. Feleségével, Pamelával jól ismert adakozók, és a 2004-ben létrehozott Omidyar Network nevű alapítványukon keresztül komoly szerepet játszanak az amerikai nonprofit szféra, illetve a közügyek támogatásában. A Forbes magazin 2014-es becslése szerint Pierre Omidyar 8 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
bill-and-melinda-gates
Bill és Melinda Gates
Bill és Melinda Gates
A híres Microsoft vezér és felesége közös alapítványukon (Bill & Melinda Gates Foundation) keresztül rendkívüli befolyással bírnak az oktatási reformpolitikára. Emellett 100 ezer dollárral támogatták a washingtoni azonos neműek házasságáról szóló népszavazást.
Bill Gates a Forbes magazin 2014-es listája szerint a világ leggazdagabb embere, és körülbelül 80,9 milliárd dolláros nettó vagyonnal rendelkezik. A Microsoft társalapítója és korábbi vezérigazgatója idén februárban vált meg a vezetői székétől, hogy a továbbiakban technológiai tanácsadóként segítse az új vezért, Satya Nadellát. A házaspár 2000-ben hozta létre a Bill & Melinda Gates Foundation-t három családi alapítvány egyesítésével, amely 2013-ban már a világ leggazdagabb közhasznú alapítványának számított 34,6 milliárd dolláros eszközállománnyal.
Jeff Bezos és MacKenzie Bezos
Jeff Bezos és MacKenzie Bezos
Jeff and Mackenzie Bezos
Az Amazon alapítója és vezére Jeff Bezos a feleségével együtt 2,5 millió dollárral támogatták az azonos neműek házasságáról szóló washingtoni népszavazást.
Az online kereskedelem nagyágyúja amellett, hogy a világ legnagyobb e-kiskereskedelmi vállalatát irányítja, 2013-ban megvette a The Washington Postot is 250 millió dollárért.
Bezos a Forbes magazin szerint 2014 nyarán 32,3 milliárd dolláros nettó vagyonnal rendelkezett.
Peter Thiel
Peter Thiel
Peter Thiel
A PayPal társalapítója és hedge fund menedzser, Peter Thiel 2,6 millió dollárt adományozott 2012-ben a republikánus Ron Paul kampányát támogató super PAC-nek. Nemrégiben pedig nyíltan síkra szállt a minimálbér-emelés mellett.
Thiel, aki Max Levchinnel és Elon Muskkal együtt alapította a PayPalt, jelenleg a vállalat vezérigazgatója. Az online fizetési rendszert üzemeltető cég vezetője emellett társalapítója a 2004-ben létrehozott Palantir szoftvergyártó és szolgáltatónak, illetve az ő nevéhez fűződik a 2002-ben alapított Clarium hedge fund is.
A Forbes szerint Thiel 2,2 milliárd dolláros nettó vagyonnal rendelkezik.
Warren Buffett
Warren Buffett
Warren Buffett
Az „omahai orákulumnak” is nevezett világhírű befektető, Warren Buffett közismerten támogatja Barack Obamát, és kiáll a gazdagokra kiszabott magasabb adóterhek mellett.
A Birkshire Hathaway vezérigazgatója a 20. század és napjaink egyik legnagyobb és leghíresebb üzletembere. A 2008-ban a világ leggazdagabb embereként számon tartott Buffett, a 2008-as kampánya óta támogatja Obamát, és abban az évben többször fel is merült a neve mint lehetséges pénzügyminiszter jelölt. Külön érdekesség, hogy Buffett Arnold Schwarzenegger 2003-as kaliforniai kampányában pénzügyi tanácsadóként segítette a későbbi kormányzót.
Penny Pritzker Forrás: en.wikipedia.org
Penny Pritzker
Forrás: en.wikipedia.org
Penny Pritzker
Az Amerikai Egyesült Államok 38. kereskedelmi minisztere, Penny Pritzker politikai tisztsége mellett chicagói milliárdos, családja révén a Hyatt szállodalánc tulajdonosa és a PSP Capital ingatlanvállalat és a Pritzker Realty alapítója, illetve az Artemis Real Estate Partners társalapítója.
Pritzkert a Forbes magazin 2011-ben az Egyesült Államok 263. leggazdagabb személyének választotta több mint 1,85 milliárd dolláros nettó vagyonnal.
2009-ben szintén a Forbes beválasztotta Pritzkert a világ 100 legnagyobb hatalommal bíró nője közé.
Rupert Murdoch Forrás: en.wikipedia.org
Rupert Murdoch
Forrás: en.wikipedia.org
Rupert Murdoch
Murdoch médiában gyakorolt befolyása megkerülhetetlen, tekintve, hogy ő a tulajdonosa a Wall Street Journalnek és a Fox News-nak egyaránt. Emellett együtt dolgozott Michael Bloomberg, korábbi New York-i polgármesterrel a bevándorlási reform kidolgozásán.
A News Corporation és a 21st Century Fox vezére 2010-ben több millió dollárt adományozott konzervatív szervezeteknek, és bár 2012-ben nyilvánosan kritizálta Mitt Romney, republikánus elnökjelölt stábjának hozzáértését, határozottan támogatta Romney-t. Murdoch emellett a libertariánus Cato Institute igazgatótanácsában ül, illetve a Külügyi Kapcsolatok Tanácsának a tagja. A médiamogul nyilvánosan támogatja továbbá a különböző szerzői jogvédelemmel kapcsolatos törvényeket.
soros_photo
Soros György
Soros György
A legendás magyar származású üzletember 2012-ben 1 millió dollárral támogatta az Obama kampányt, és pénzügyi társelnöke volt a Hillary Clintont támogató “Ready for Hillary” super PAC-nek.
Amellett, hogy Soros 1992-ben azzal vált világhírűvé, hogy hatalmas támadást intézett az angol font ellen, jól ismert arról, hogy jelentős összegekkel és erőfeszítéssel támogatta a demokratizálódást az egykori szovjet tagállamokban.
Híres alapítványain (Open Society Foundations, Soros Foundations) keresztül, becslések szerint 2003-ig összesen 4 milliárd dollárt osztott szét. Az Egyesült Államokban pedig 2010-ben 1 millió dolláros adománnyal támogatta azt a kaliforniai tervezetet, amely a marihuána legalizálását javasolta.
Sheldon Adelson  Forrás: en.wikipedia.org
Sheldon Adelson
Forrás: en.wikipedia.org
Sheldon Adelson
Az amerikai kaszinó- és hotelmágnás Adelson a Republikánus Párt egyik legnagyobb támogatója. Két évvel ezelőtt rendkívüli, 93 millió dollárt adományozott annak érdekében, hogy ne Barack Obama nyerje meg a választásokat. Bár az erőfeszítések sikertelenek voltak, a milliárdos ígérete szerint a következő választásokkor kétszer ennyit tervez majd adakozni.
A Las Vegas Sands elnök-vezérigazgatója a Forbes 2014-es számításai szerint 36,4 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, amellyel a világ tízedik leggazdagabb embere.
Michael Bloomberg Forrás: wikipedia.org Fotó: Rubenstein
Michael Bloomberg
Forrás: wikipedia.org
Fotó: Rubenstein
Michael Bloomberg
A Bloomberg médiavállalat alapítója és 88 százalékos többségi tulajdonosa jól ismert név az amerikai politikában. A milliárdos vállalkozó 2002 és 2013 között New York polgármestere volt, a legfrissebb hírek szerint pedig hamarosan visszatérhet a Bloomberg élére.
A Forbes szerint 34 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Bloomberg 2001 előtt még demokrata volt, majd 2001 és 2007 között republikánus, majd 2007-től független. A milliárdos Independence USA nevű „super PAC”-jén keresztül 50 millió dollárt fordított a National Rifle Association of America (NRA) elnevezésű szervezet ellen, melynek célja a fegyverviselési jog korlátozása elleni küzdelem. Bloomberg emellett olyan nonprofit szervezeteket működtet, mint Mayors Against Illegal Guns, Everytown for Gun Safety, and Partnership for a New American Economy.
koch2Charles és David Koch
Az Egyesült Államok egyik legnagyobb vállalatának, a Koch Industries-nak vezetői a Republikánus Párt elkötelezett támogatói, és az amerikai politika legfontosabb háttéremberei közé tartoznak. A Koch testvérek 30 millió dollárt fordítottak eddig arra, hogy számos államban célzott hirdetéseken keresztül támadják a sebezhető demokrata párti szenátorokat. A várakozások szerint pedig ez az összeg 290 millió dollárra emelkedhet a következő választásokig. Emellett a milliárdos testvérpár olyan hirdetéseket is támogat, amelyek Obama elnök egészségügyi törvényét kritizálják.
Charles Koch, aki nem mellékesen a Cato Institute egyik alapítója, a Forbes szerint 41,6 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, míg testvérének 36 milliárd dollárja van.

Hírfigyelő Szolgálat

Lekapcsolódna Oroszország az internetről

A befolyásos üzleti-politikai napilapnak oroszországi kommunikációs rendszerek működtetőitől, internetszolgáltató cégek és nem kormányzati szervezetek képviselői számoltak be a tervezett lépésekről. Az egyik nagy oroszországi internetszolgáltató név nélkül nyilatkozó munkatársai azt mondták, hogy a hatóságok rendkívüli helyzeteknek tekintenék az országon belüli tömeges tiltakozó akciókat és a katonai műveleteket is.

Már tesztelnek
A nemzetbiztonsági tanács Vlagyimir Putyin elnökletével hétfőn vitatja meg az internetről leválás lehetőségét. A kommunikációs és távközlési minisztérium tisztviselői beszámolnak a testületnek a júniusban tartott gyakorlatokról, amelyek során tesztelték az internet folyamatos működését Oroszország területén és azt, hogyan akadályozzák meg a barátságtalan céltudatos lépéseket írta a Sanoma-csoport lapja, amely a brit Financial Times, valamint az amerikai The Wall Street Journal közreműködésével jelenik meg Oroszországban.

A Vedomosztyi szerint a nemzetbiztonsági tanács ülésén az internet oroszországi hálózatának önállóságát célzó döntéseket hoznak majd, és határoznak az orosz rendszer világhálóról való lekapcsolásáról. Egy internetszolgáltatónál elmondták, hogy a lekapcsolás műszaki kivitelezése lassú és nagyon bonyolult, de a kormányzati tisztviselők 2015 elejére már készen akarják látni a megoldást.


Átvenné az állam
Az orosz nemzetbiztonsági tanács arról is tárgyalni fog, hogy az állam ilyen esetekben átvenné a tartománynevek (doménnevek) adminisztrációjának feladatát. Jelenleg Oroszországban ezzel egy társadalmi szervezet foglalkozik, a Nemzeti Internetdomén-koordinációs Központ.

Az ellenfél: USA
A Vedomosztyinak nyilatkozó szolgáltató cég egyik munkatársa azt mondta, az orosz állam meg akarja védeni az országos rendszert attól, hogy az Egyesült Államok elszigetelhesse a világhálótól. Washington elvileg lekapcsolhatja Oroszországot az ip-cím-rendszerről, amelyet a számítógépek azonosítására használnak. A rendszert működtető Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) vállalatot az amerikai kormány megbízásából hozták létre. Moszkva azt szeretné, ha egy orosz hatósági szerv is képes lenne az ip-címek kiosztására.

Forrás:
MNO

Obama megkapta a felhatalmazást az emberkereskedők támogatására

Hídfő.net | John Kerry
Barack Obama megkapta a szenátusi jóváhagyást 500 millió $-ra, hogy a Szíriában tevékenykedő, a CIA szerint "mérsékelt" kormányellenes erőket támogassa. A "mérsékelt" kormányellenes erők -más néven a Szabad Szír Hadsereg (FSA - Free Syrian Army)- amellett, hogy egy CIA kreatúra, még emberrel is kereskednek. Ők adták ugyanis el az ISIS (aza saját maguk) részére a három kivégzett túszból bizonyíthatóan egyet. Stoloff-ért 50,000$ volt a fejpénz.
Az ügy akkora hullámokat vert, hogy a szenátus kénytelen volt egy színjátékot előadni, ahol John Kerry-t, az Egyesült Államok külügyminiszterét látványosan megkérdezték a bizottság tagjai, hogy "Van-e arra bizonyíték, hogy az FSA túszokat adott el az ISIS-nek?" Erre a kérdésre Kerry magától értetődően egy "Nincs"-el válaszolt, és mindenki megnyugodott, indulhat is az 500 millió dolláros üzlet.


http://www.hidfo.net/2014/09/19/obama-megkapta-felhatalmazast-az-emberkereskedok-tamogatasara

Izrael szerint egy nukleáris kapacitással rendelkező Irán rosszabb az ISIS-nél

Hídfő.net | Iráni nők tüntetnek az országuk atomprogramjának védelmébenIráni nők tüntetnek az országuk atomprogramjának védelmében.
Ron Dermer -Izrael nagykövete az Egyesült Államokban- figyelmeztette az USA vezetését, miszerint bármilyen olyan koalíció, amiben Irán is részt vesz, automatikusan az Izraeli fél nélkülözésével jár. Dermer szerint országa és Irán nem lehetnek partnerek gyakorlatilag semmiben.
Ha figyelembe vesszük a hisztériát, amit Irán lakossági jellegű nukleáris programja okoz, akkor Dermer kijelentése, miszerint "Egy nukleáris kapacitással rendelkező Irán rosszabb az ISIS-nél" nem más, mint egy kis olaj a tűzre. Mindezt mondta annak ellenére, hogy az Egyesül Államok többször utalt rá, hogy Irán, amennyiben együttműködik a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel, enyhíthet az országot sújtó szankciókon.
Szerencsére Irán legutóbbi gazdasági nyitása az oroszok irányába megoldani látszik az ország időszakosan jelentkező élelmiszerproblémáit. Az új "gabonát olajért" bartelüzletet az orosz mezőgazdasági minisztérium is kiemelten támogatja, legutóbb egy héttel ezelőtt fejezték ki abbéli kívánságukat az oroszok -az orosz rekord gabonatermés miatt, leginkább-, hogy a bartelüzlet zavartalanul folytatódjon.


http://www.hidfo.net/2014/09/19/izrael-szerint-egy-nuklearis-kapacitassal-rendelkezo-iran-rosszabb-az-isis-nel

ITT is lesz futball EB! – csak lehet, hogy mi nem leszünk OTT!

Háromszor próbálkoztunk már, negyedjére összejött. Az UEFA pénteken kora délután jelentette be a 2020-as Európa-bajnokság házigazdáit, melyek között Budapest is szerepel.
Pénteken 13:00-tól tartott ceremónián jelentette be az UEFA, hogy 12 másik város mellett Budapest is a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság rendezője lesz. Így egy nyolcaddöntőt és 3 csoportmeccset rendezhet a főváros. Hazánk a 2018-ra elkészülő, 68 125 főt befogadni képes, 100 milliárdos Puskás Ferenc Stadionnal nyerte el a rendezés jogát. Bár sikerül végre komolyabb felnőtt labdarúgó-tornát rendeznünk, melyre idáig eddig 3 alkalommal pályáztunk, 2004-ben, 2008-ban és 2012-ben, a különleges, egész Európát átölelő torna miatt ez ezúttal nem jelent automatikus részvételt az EB-n. A helyszíneket ugyanis szétszórták a kontinensen.
Összesen 19 ország városa pályázott a különleges lebonyolítású tornára, melyek közül 13-an kapták meg a rendezési jogot.
A döntőt és az elődöntőt London rendezi!
Negyeddöntő és 3 csoportmeccs: München, Baku, Szentpétervár, Róma.
Nyolcaddöntő és 3 csoportmeccs: Koppenhága, Bukarest, Amszterdam, Dublin, Bilbao, BUDAPEST, Brüsszel, Glasgow.
Az UEFA véleménye a Puskásról
Az UEFA egy héttel ezelőtt közzétette véleményét a pályázű városokról, miszerint a magyar futball presztízsét emelné, ha az ország ott lenne a házigazdák között, a rendezés egyben a labdarúgásunk 10 éves programjára tenné fel a koronát.
Problémák:
  • nincs evakuációs terv (ezt a kivitelezés kezdetlegességének számlájára írták, hiszen csak július végén mutatták be a Puskás terveit a sajtónak is),
  • nincs információ a központi műveleti vezérlő teremről,
  • a beléptető kapuk száma éppen csak elegendő ahhoz, hogy egy órán belül bejussanak az emberek a stadionba,
  • nem értékelhető a belső zárt láncú kamerahálózat hatékonysága, a világítás, az energiaszolgáltatás, a tartalék-áramkörök hatékonysága,
  • nem minősíthető a pálya karbantartása, a takarítás hatékonysága és a biztonsági személyzet munkája,
  • részben kielégítő a sajtóosztály,
  • nem megfelelő a televíziós közvetítőfülkék száma,
  • túl kicsi lehet a sajtóterem.
Tetszett az UEFÁ-nak:
  • megfelelő a pálya, a stadion és a VIP-páholy mérete,
  • dicséretet kaptunk a nagy mennyiségű mellékhelyiségért, elsősegélynyújtó területekért és a mozgáskorlátozottaknak kialakított helyekért,
  • a szurkolók és a delegációk elszállásolása nem lehet probléma Budapesten.
Az UEFA a magyar főváros légi forgalmát viszont éppen csak elegendőnek tartja.
Nézze meg, milyen lesz az új Puskás! Kattintásra nyílik a galéria!Nézze meg, milyen lesz az új Puskás! Kattintásra nyílik a galéria!
A döntésről
Még csütörtökön földrajzi alapon, azaz elhelyezkedés szerint hat vagy nyolc zónába sorolta be az UEFA a jelentkezőket úgy, hogy mindegyikbe legalább két stadion kerüljön. A pénteki szavazáson aztán először arról döntöttek, hogy a müncheni Allianz Arénában vagy a londoni Wembley Stadionban rendezik-e majd az elődöntőket, illetve a finálét, ugyanis erre a csomagra csak ez a két város pályázott.
A második körben a négy negyeddöntő helyszínéről - ezek a városok három csoportmérkőzésnek is otthont adnak majd - szavaztak az illetékesek, azután a nyolcaddöntőre, valamint három csoportmérkőzésre jelentkezők közül választanak négyet. A voksolás záró szakaszában pedig a fennmaradó helyekről döntöttek.
mfor.hu

Ebola: Orvosokra támadt a helyi lakosság Guineában

Hídfő.net | Orvosok munkaruhákat égetnek Conakry központjában, Guinea.Orvosok munkaruhákat égetnek Conakry központjában, Guinea.
Egy öt fős csoportot Nzerekore-ba küldtek (ebből három orvos), hogy felmérjék a járvány ottani helyzetét. Hozzájuk csatlakozot még három újságíró is. A csoporttal három nappal ezelőtt megszakadt minden kapcsolat. A tetemeikre csütörtökön találtak rá, Nzerekore egyik latrinájában. "A három újságíró torka el lett vágva, az orvosokat halálra verték." - nyilatkozta Damantang Albert Camara, Guinea kormányának szóvívője.
Egy Yves nevű helyi lakos elmondása szerint "A találkozó rendben kezdődött a falu vénjeivel. Kölcsönösen üdvözölték egymást. Azonban ekkor fiatalok tűntek fel, akik rátámadtak a csoportra, és elhurcolták őket." Ez nem az első incidens Nzerekore-ban. Múlt hónapban helyi lakosok szintén orvosokra támadtak, amikor azok fertőtlenítőszerrel akarák lepermetezni a piac egyes részeit. A lakosok abban a hitben voltak, hogy az egészségügyi dolgozók tudatosan terjesztik a járványt.
A járvány terjesztéséért felelős orvosok legendája már többször felbukkantak a helyi médiákban és utcai szóbeszédekben. Be lehet ezt tudni az ottaniak babonás viselkedésének, azonban ne felejtsük el, hogy bizonyos gyógyszergyárak már most a profitra játszanak, amit az ebola-ellenes vakcina értékesítése hozhat.
Az ENSZ bejelentette, hogy a helyzet eszkalációját megakadályozandó csapatokat küld a térségbe. "Ennek a nemzetközi missziónak öt célja lesz: megállítani a vírus terjedését, kezelni a fertőzötteket, biztosítani az alapvető létfenntartást, az országokon belüli stabilitás helyreállítása és a további járványok kitörésének megakadályozása." - nyilatkozta Ban Ki-moon ENSZ főtitkár.
Az Egyesült Államok 3000 katonát küld a térségbe.


http://www.hidfo.net/2014/09/19/ebola-orvosokra-tamadt-helyi-lakossag-guineaban

Japán elhalasztja az Oroszország elleni szankcióit

Hídfő.net | Japán elhalasztja az Oroszország elleni szankcióit
Tokió, 2014. szeptember 19. A japán kormány bejelentette, hogy szemben az eredeti tervezettel, az oroszok elleni szankciócsomag második felét elhalasztják "nem meghatározott" időpontra a mai esedékességéről. A japán kormány "a Moszkva felé irányuló nagyobb rugalmasság jegyében" döntött erről. A japán második körös szankciók -szintén az USA kérésére- a pénzügyi és energetikai szektort érintették volna.
Az orosz külügyminisztérium Japán első körös szankcióira válaszul azt közölte, hogy "Tokió reakciója barátságtalan, és rövidtávú érdekeket helyez szem elé. Egyenes következménye az ukrajnai helyzet hibás felmérésének. Amennyiben Japán a további szankciók mellett dönt, az súlyosan károsíthatja a kétoldalú kapcsolatokat. Reméljük ezekkel a Japán fél is tisztában van." Ezek szerint tisztában van.
Japán közeledik Oroszországhoz, az atomerőmű-problémái ugyanis súlyos társadalmi kérdéseket vetnek fel, ami miatt az energiaellátás ingadozóvá válhat. A Japán kormány alternatívát keres, amit az orosz gáz személyében talált meg. Moszkva ellen hozott energetikai szankciók azonban nem adnának túl jó tárgyalási alapot egy esetleges jövőbeni Japán felé történő orosz gázvezetés-bővítési projektnek. Pontosabban fogalmazva, lehet, hogy az oroszok elvinnék odáig a vezetéket -hiszen ez csak üzlet- de tekintettel a múltbeni "botlásaira" Japánnak, a gáz ára gyaníthatóan egyedi lenne.

http://www.hidfo.net/2014/09/19/japan-elhalasztja-az-oroszorszag-elleni-szankcioit

Ex-CIA tanácsadó: "A CIA képzi ki az ISIS-t, majd harcol ellene látványosan."

Hídfő.net | ISIS SzíriábanISIS sejt Szíriában.
Steven D. Kelley ex-CIA tanácsadó interjút adott, amiben kifejtette, hogy "A CIA jelenlegi feladata, hogy képezze és fegyverezze a Szíriában tartózkodó ISIS csoportokat, akik ellen majd Irakban harcolhatnak a CIA ügynökei és az USA hadereje." - a legutolsó ilyen képzésre Barack Obama adott engedélyt 2014.09.17-én, amikor bejelentette, hogy 5000 további szíria "lázadót" képeznek ki. Kelley szerint "...a probléma az, hogy az úgynevezett Szabad Szír Hadsereg [FSA - Free Syrian Army] és az ISIS gyakorlatilag ugyanaz. Az elnevezést a CIA ragasztotta rá az ISIS Szíriai haderejére, hogy papíron elkülöníthető legyen a kettő a világ közvéleménye számára."
Kelly megjegyezte továbbá, hogy "A CIA remek munkát végzett az ISIS kiképzésével. Ezeket a csoportokat Jordániában képezték ki. Most azonban a CIA utasítást kapott, hogy ezek ellene a csoportok ellen harcolni kell, de ez alatt a harc alatt a CIA folytassa az ISIS csoportok kiképzését Jordániában. A dolog nehézsége ott van, hogy a CIA tökéletesen tudja, hogy a jordán kiképzőtáborokra kellene csapást mérni, de ezt nem tehetik meg, mert közbe képezniük kell az utánpótlást. Ezért maradnak a felületes légicsapások."
Az ISIS terroristákat a CIA 2012-ben kezdte el képezni Jordániában nagyobb létszámban, a konkrét cél a szír kormány destabilizálása volt. az ISIS azonban megtámadta Irakot 2014 júniusában, és az iraki-szíriai olajmezők kitermelésével és feketepiacon való értékesítésével immáron önálló bevételre is szert tesz az Iszlám Állam.
Kelly hozzátette még, hogy "A CIA-n belül is két politikai csoport feszül egymásnak. Az egyik csoport a globalizmust pártolja, és tetszik nekik a vilákgormány elképzelése, a másik azonban ragaszkodik az Egyesült Államok alkotmányának maradéktalan betartásához." A külső szemlélők számára tehát, amikor úgy érzik, hogy a CIA nem megfelelően, illetve összevissza kezel szituációkat, az a ként nevezett csoport egymásnak feszüléséből fakad.


http://www.hidfo.net/2014/09/19/ex-cia-tanacsado-cia-kepzi-ki-az-isis-t-majd-harcol-ellene-latvanyosan

Eligazitás és parancskihirdetés volt Varsóban – orosz fölforgató bandák vezérei számára.

A “Nemzetközi Köztársasági Intézet” fedőnevű – John McCain által finanszirozott – amerikai lázitószervezet a lengyel fővárosba szólitotta “szemináriumra” Oroszország legjelesebb “ellenzékijeit”! Mindazokat, akik Oroszország legelvetemültebb belső uszitói. Olyan “polgári” pártok és mozgalmak legjelesebbjei bukkantak fel a varsói eligazitáson és parancskihirdetésen, mint a “Jablako” a “Parnasszus” a “Progressziv Párt” a “Polgári Platform” a “Zöldek Szövetsége” és a “December 5. Párt”

39293_600

Ez a féltucatnyi “polgári erő” Oroszországszerte jószerével csak a politikában jártas vájtfülűek körében ismert – az állampolgárok talán a Jablakoról ha hallottak.

Nem is azért röffentette össze össze egy légtérbe a Gazda, hogy komoly befolyással lennének MOST az oroszországi politikai életre. A Gazda nagyon is jól tudja és érzékeli, hogy a Birodalom vezetése JELENLEG roppant magas társadalmi támogatást élvez. Tudják, hogy Putyin elnök népszerűsége olyan százalékarányt mutat, amihez foghatót Nyugaton – polgári politikusok – soha nem voltak képesek prezentálni.

Putyin elnök népszerűségét, Oroszország jó hirét – és általában is – Oroszországot hivatott destabilizálni a mccainista felforgató különitmény. Amely a “szeminárium hallgatóinak” ki is adta az ukázt: ERŐLTETNI KELL A KRIM OROSZ ANNEKTÁLÁSÁNAK hirdetését, és isteniteni a kijevi latorhatalmat, mint a demokrácia és a jólét ukrajnai – egyedüli letéteményesét.

Ehhez kell szélesiteni az oroszországi felforgató infrastruktúrát a “hallgatóknak”! RADIKALIZÁLNI KELL a bűvkörükbe vont bandákat, és társadalmi elégedetlenséget kell szitani szerte Oroszországban.

De LEGFŐKÉPPEN LIBERÁLIS felforgató bandákat kell létrehozniuk országszerte.

Ehhez pénzt, paripát, fegyvert bőven fog adni a “Nemzetközi Köztársaság Intézet”! Befektetés ez részükről a jövőbe! Valami olyasmi, mint amilyen befektetéseket eszközölt anno a Soros – ügynökség.

Navalnyiv, Fetyiszov, Nyemcov, Mitrohin és Prohorov – a “meghivott szemináriumi hallgatók” – feladatokkal bőven ellátva utazhattak vissza Oroszországba. Henyélésre nincs sok idejük – de eddig sem ez jellemezte őket. (Az más dolog, hogy az igyekezet dacára az eredmény “0”! Reméljük igy is marad! Sőt…!)

A világ elsőszámú latorhatalma nem nyugszik! Igazi kalmárszellemtől fűtve, állandó prédaéhségtől űzve, megállás nélkül igyekszik destabilizálni Oroszországot. Sajnos talál hozzá honos segéderőt is bőven.

Persze azért nem kell féltenünk az orosz állami és politikai vezetést. Végülis nekik köszönhető, hogy a cionatlantisták újfent nekirugaszkodnak a Medve lebirkózásához.

Vélhetőleg ez a birok lesz az utolsó! A mccainistáknak meg a hozzájuk hasonlóknak a figyelmébe: fájni fog!

jon

És hosszan tart!

http://balrad.wordpress.com/2014/09/19/szeminarium-varsoban/

Petro Poroshenko szerint Ukrajna helyzete hasonló Izraeléhez (Igen meg Kazária területén civiliket válogatás nélkül gyilkolnak)

Hídfő.net | Petro Poroshenko a Capitoliumban
Petro Poroshenko a Capitoliumban
Barack Obama az ukrán elnökkel, Petro Poroshenkoval való találkozás alkalmával nem adott Ukrajnának "speciális, NATO-n kívüli szövetségesi státuszt", ahogy azt az ukrán elnök kérte. Ellenben az Egyesült Államok 46 millió $ értékben nyújt Ukrajnának támogatást, a hivatalos közlemény szerint azonban ez nem fog tartalmazni fegyvert. A csomag tartalma golyóálló-mellények, kevlár sisakok és egyéb katonai felszerelések lesznek. Ehhez érkezik még 7 millió $ értékű "humanitárius" segély.
Poroshenko ukrán elnök azonban nem érezte feltétlen elegendőnek ezt. "Takarók és éjjellátó szemüvegek fontosak, de nem hiszem, hogy ezekkel megnyerünk egy háborút. Ukrajnának sűrgősen több katonai felszerelésre van szüksége, fegyverekre kiemelten. Emellett felkérném az Egyesült Államokat, hogy adják meg Ukrajnának a speciális, NATO-n kívüli szövetségesi státuszt." - fejtette ki  elmondott beszédében.
Poroshenko emellett Oroszországot vádolta azzal, hogy újjá akarja építeni a Szovjetúniót. "Ukrajnának joga van megvédenie magát, ahogy Izrael is megvédheti magát a Közel-Keleten."
Obama valószínűleg megpróbálja felvenni Putyin megfontolt politikai hozzáállását, az USA külpolitikai lépései ugyanis eléggé megtépázták az ország nemzetközi hírnevét és hitelességét. ezek között több meghökkentő is volt, mint amikor az USA orosz kombájnokat vádolt meg, hogy voltaképpen azok tüzérségi fegyverek. Korábban többször voltak már uszító jellegű megmozdulásai a nyugatnak, emlékezzünk csak a maláj gép tragédiájára, amiről kiderült, hogy az ukránok lőtték le, hátha ki tudják robbantani a tényleges háborút.

http://www.hidfo.net/2014/09/19/petro-poroshenko-szerint-ukrajna-helyzete-hasonlo-izraelehez

Donbassz frontjain tegnap késő délutántól ma reggelig bezárólag szinte mindenfelé fokozódtak az összecsapások.


A donyecki repülőtér területén a népköztársaságiak nem túl sikeres latormentesitésiakciókat folytatnak. Lövik – lövik tüzérséggel a romokat, amik közül Ljasko “kék banditái” viszont lövik Donyeck lövegeik hatótávján belül eső kerületeit. Ráadásul néha a körbezárt latrok megpróbálnak kitörni – sikertelenül. Viszont a bennrekedt latortüzérség “eredményesen” bombázta egész éjjel az Avgyejevka – felőli Szpartakusz és Gladkovka kerületek lakótelepeit. Tucatnyi a civil áldozat.

A Marinszkij – járásban Kurahovo és Novomihajlovka térségében valcmanista páncélosok lakóházat tucatjait tarolták le az éjszaka. Igen sok civil áldozat lehet a romok alatt.

Makejevkánál a késő este folyamán a népfelkelők tüzérséggel kezdték ostromolni a Kommunár falu melletti zsiványtanyákat. Hasonló áldásban részesültek egész éjjel a Nyizsnyaja Krinyka melletti bérgyilkosok is. A DNR tájékoztatásából az derül ki, hogy helyi idő szerint reggel hat órára ezeket a bandákat teljes egészében felszámolták. Latorhullák százai vannak a lángoló roncsok között.

Jenakijevo mellől a népköztársaságiak az este szemet gyönyörködtető “tűzijátékkel kedveskedtek” a kazánban rekedt latorhordáknak, viszonozva a délutáni Jenakijevot ért latortüzér támadást. A “Poltava” bányaüzem területére összpontositott “tűzijáték” látványa nem hathatott kedvezően a cimzettek kedélyállapotára – nem is beszélve a hatásról.

Harcizkot egész éjjel lőtte Nyalókakirály latortüzérsége. Zujevka határában a latrok megkiséreltek elfoglalni kora este egy milicia blokkposztot. Cendes lopakodás helyett tankokkal közelitették – volna – meg a célt. De hát a tankok azok nem csendes járású lopakodók. A poszt is megmaradt a miliciának, három kijevi tank is elpusztult, és kilenc lator is kiadta a páráját. Jó messze a blokkposzttól.

Gyjebalcsevonál a külvárosban tört ki heves tűzharc a katlanból kitörni szándékozó banditák és a népfelkelők között. Nyolc hordaegyed fűbe harapása után visszatértek “melegedni” a kazánba.

Zsdanovkánál megismétlődött a gyjebalcsevoi sztori. Itt kereken egy tucat valcmanista zsoldos került le a népköztársaságiak jóvoltából a kijevi zsoldlistáról.

Kirovot este a zsoldostüzérség lőtte.

Dzserzsinszknél a népfelkelők a Sumi járási székhelynél lévő latorerőket rohanták le az esti órákban. Itt két milicista elesett – ám a latrok számolatlanul hullottak. A környékbeli erdők tele vannak menekülő banditákkal.

Uglegorszk külvárosát késő este érte latortüzérségi támadás. Három civil áldozatot követelt.

Szofijevkát estétől kezdődően egész éjjel lőtte Valcman latortüzérsége.

Sztyaepanyivkánál a népfelkelők megsemmisitettek egy bandita tüzérségi állást. Foszforlövedékeket találtak.

Volnovaha közelében Novotrojckoban kijevi latorerők bukkantak fel tegnap délután. Meglehetősen nagy számú páncélossal, és önjáró löveggel felszerelkezve.

Jaszinovataja közelében milicista konvojra nyitott tüzet Nyalókakirály tüzérsége. Miután befejezettnek nyilvánitották a vasútállomás elleni lövöldözést. A konvoj megúszta az attakot – de a milicisták “berágtak” a dolog miatt! Az alig öt kilométerre lévő tüzelőállást meglepték. És felszámolták.

Szcsasztyje mellett egész éjjel tusakodtak a felek egy hid birtoklásáért. Reggel nyolc órára a hid összeroskadt – a harc megszűnt.

Pervomajszk környékén az éjjel szórványos tüzérségi lövöldözés volt.

Fascsjovka és Redkodub környékén a népfelkelők rajtaütöttek több latorerőditményen. Tucatnyi bérgyilkos nem érte meg a napfelkeltét.

Tyelmanovszkij területen a miliciák teljes hosszban blokkolták és birtokba vették a Donyeck – Mariupol közötti útvonalat.

Novoajdarra az éjszaka felfigyeltek a népköztársaságiak. Értesüléseik szerint a városban “elszállásoltak” egy századnyi baltikumból érkezett önkéntes mesterlövészt! A tapasztalat pedig az, hogy az ilyen “kitüntetett figyelme” a miliciáknak, az egészségre fölöttébb ártalmas dolgokat eredményez.

Luhanszk környéke viszont viszonylag csendes. Az éjszaka egyébként belépett a Rosztov – régió területére a “Fehér Konvoj III.”
A jelek szerint Moszkvát nem igazán hatotta meg a kijevi udvar haragja az orosz segélyszállitmányok miatt.

Nagyon úgy fest a helyzet, hogy Nyalókakirályéknak a közeljövőben a komolyabb fejfájást nem az oroszországi segélyszállitmányok fogják okozni!

VALAMI KÉSZÜL ÚJOROSZORSZÁGBAN!http://balrad.wordpress.com/2014/09/19/valami-keszulodik-ujoroszorszagban/