Egy francia szenátor szerint az európai vállalatoknak megvan a lehetősége arra, hogy kellő nyomást gyakoroljanak az Egyesült Államokra az újabb oroszellenes szankciók miatt: mindössze annyit kell tenniük, hogy felhagynak az amerikai cseppfolyósított földgáz vásárlásával.
Az európai vállalatok felhagyhatnának az amerikai cseppfolyósított földgáz vásárlásával, amiért az Egyesült Államok az EU-val egyeztetés nélkül hozott újabb szankciókat Oroszország ellen – mondta Yves Pozzo Di Borgo francia szenátor a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva. A szenátor szerint az újabb szankciók célja, hogy növelje az amerikai cseppfolyósított földgáz értékesítését Európában, emiatt leginkább ezen a téren kellene ellenintézkedéseket hozni.
“Az amerikaiakat csak a kereskedelem érdekli. Túl nagy palagáz készletük van, és megpróbálják eladni. Mivel a legnagyobb palagáz-készletek Katarban és Iránban vannak, az USA arra kényszeríti a szaúdiakat, hogy szankciókat hozzanak Katar ellen. Az ukrán gázszállítási útvonal destabilizálása után Európa az Északi Áramlatra van utalva, az amerikaiak emiatt szankciókat hoznak az Északi Áramlat ellen” – mondta, hozzátéve, hogy amennyiben a szankciók miatt ellehetetlenül az Északi Áramlat 2 építése, Washington gázexportőrként tovább terjeszkedhet az európai gázpiacon.
A szenátor szerint, mivel az amerikaiak megszerezhető piacként kezelik az európai kontinenst, Európa ennek megfelelő választ kell adjon, és saját szankciókat kell bevezessen az Egyesült Államok ellen, ami ellehetetleníti az amerikai cseppfolyósított földgáz értékesítését Európában.
“Ha az európaiaknak lenne gyomra egy adekvát ellenintézkedéshez, leállnának az amerikai gáz felvásárlásával. Az Engie, ami az Északi Áramlat projekt partnere, rendszeresen vásárol cseppfolyósított földgázt az Egyesült Államoktól. Ennek véget kell vetni!” – mondta.
Miután az amerikai törvényhozók döntést hoztak az Oroszországgal együttműködő európai cégek szankcionálásáról, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke figyelmeztetett; ha az európai cégek érdekei sérülnek, Európa adekvát választ adhat az amerikaiak lépésére.

http://www.hidfo.ru/2017/08/francia-politikus-ne-vasaroljunk-tobb-foldgazt-az-amerikaiaktol/