2015. szeptember 14., hétfő

Elindult Magyarországra az amerikai katonai konvoj

A konvoj, amely 550 katonából, 150 katonai gépkocsiból, valamint 54 szállítókocsiból áll, hétfőn este 10 óráig hat csoportban hagyja el a Brünnhöz közeli vyskovi kaszárnyákat – közölte Monika Nováková, a Vyskovi Katonai Akadémia szóvivője. A konvojban több Stryker típusú lövészszállító harcjármű is van.
Cseh és szlovák források is azt jelezték, hogy a katonai konvoj áthaladása közlekedési problémákat okozhat az autópályán. Az amerikai katonák, akik a bajorországi Vilseckben lévő amerikai támaszpontról indultak Csehországon és Szlovákián át Magyarországra, cseh közlések szerint a NATO Brave Warrior 2015 elnevezésű hadgyakorlatán vesznek részt Magyarországon.
A konvoj, amelyet a cseh katonai rendőrség vezet és biztosít, Lanzhotnál lépi át a szlovák-cseh határt, majd a D2-es autópályán haladnak egészen Pozsonyig, és várhatóan Rajkánál lépnek be magyar területre. Az amerikai katonai gépkocsik maximális haladási sebessége 80 kilométer óránként.
Az amerikai katonai konvoj előőrsével Prágában a Ruzyne kaszárnyákban Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is találkozott. Az amerikai hadsereg konvojai legutóbb idén márciusban vonultak át több kelet-európai ország, köztük Csehország területén, a NATO keleti tagállamainak védelme iránti amerikai elkötelezettséget demonstrálva.
Tüntettek a szlovák-cseh határon a NATO-konvoj áthaladása miatt
Több mint száz tüntető tiltakozott este a szlovák-cseh határon a konvoj áthaladása miatt, amelynek tagjai a németországi Vilseckben lévő laktanyájukból, Csehországon és Szlovákián keresztül a magyarországi Brave Warrior gyakorlatra tartanak.
A szlovák, orosz és szír zászlókkal, valamint “Amerikai gyilkosok menjetek haza” és hasonló feliratú transzparensekkel felszerelt autókkal a határhoz érkezett tüntetők eredeti terveik szerint időlegesen fel akarták tartóztatni a katonai konvojt. Ezt azonban megakadályozta a rendőrség, amelynek egységei a tiltakozókat nem engedték a konvoj útjába. A másfélszáz járműből álló, mintegy 640 katonát szállító konvoj így hétfőn este fél kilenc körül fennakadások nélkül haladt át a brodskéi határátkelőn.
A konvoj Szlovákián való áthaladása ellen tartott tiltakozó megmozduláson többnyire különböző civil és politikai szervezetek képviselői vettek részt, egy néhány tucat fős csoportjuk délután Pozsonyban gyűlt össze, s onnét indult a határhoz.
“Ennek a konvojnak a katonáit háborúk szítóinak tartjuk” – mondta a megmozdulás okairól az MTI-nek Suleyman Jalal, a tiltakozó akció egyik koordinátora, az aktivisták pozsonyi gyülekezőhelyén. A NATO-konvoj áthaladását provokációnak és erődemonstrációnak nevezte a megmozdulás egy másik közismert résztvevője, Ján Carnogursky volt szlovák miniszterelnök, volt államfőjelölt. “Az amerikaiak ezen az úton is nyilvánvalóvá teszik, hogy nem lenne idegen számukra egy konfliktus Oroszországgal, és ezzel minket is be akarnak vonni az ukrajnai konfliktusba, holott Oroszország nekünk nem ellenségünk” – szögezte le Carnogursky. A konvoj átvonulásának biztosítását a szlovák védelmi minisztérium az ország NATO-tagságából adódó kötelezettségei teljesítésének nevezte.
Néhány nap kell, hogy Magyarországra érjenek
A szlovák hadsereg közlése szerint a NATO konvojt alkotó katonai egységei szeptember 17-ig tartózkodnak Szlovákiában, ezt követően vesznek részt az egyhetesre tervezett Brave Warrior katonai gyakorlaton Magyarországon. A Brave Warrior-on 7 ország (Amerikai Egyesült Államok, Magyarország, Horvátország, Szlovákia, Románia, Szlovénia, Ukrajna) mintegy 1800 katonája gyakorlatozik majd.
(MTI)
Bal-Rad komm: DOLOG LENNE A HÁZ-HAZÁNK TÁJÁN MAGYAROK! KI AZ AKI ÚGY ÉRZI, HOGY KI KÉNE FEJEZNI A MAGYAROK UNDORÁT A HAZÁNKBAN MASÍROZÓ LATORHAD IRÁNT?
AKADNAK-E OLYANOK, AKIK TEVŐLEGESEN IS HAJLANDÓAK CSELEKEDNI?
ÖSSZE TUDUNK-E VERBUVÁLÓDNI EZREN? TUDUNK-E BESZEREZNI NÉHÁNY MEGTAPOSNI, ELÉGETNI VALÓ CSILLAGOS-SÁVOS RONGYOT?
TUDJUK-E KÖVETNI A MOZGÁSUKAT?
ÖSSZE TUDUNK-E GYÜLEKEZNI EGY LEGALÁBB EGYNAPOS UNDORKODÁSRA ELLENÜK?
Ha valakinek van ötlete, javaslata, FELAJÁNLÁSA: balrad13@gmail.com

Taliz-mán...a szemiták szövetsége

Kína felfalja a nyugat aranyát: elapadt a londoni árutőzsde

Oroszország egyik legnagyobb bányászati és fémipari befektetési cégének vezetője, Piter Hambro szerint a londoni árutőzsdén gyakorlatilag nem maradt fizikai arany, miután India és Kína a teljes készletet felvásárolta.
A Petropavloszk alapkezelő cég elnöke a Bloomberg TV-nek nyilatkozva kijelentette, hogy szerinte a londoni árutőzsdén már nem maradt arany, mert az utóbbi évek során, különösen az utóbbi hónapokban Kína és India olyan mennyiségű aranyat vásárolt, hogy Londonban ma már csak jelentős időhúzást követően tudnak nagy mennyiségű fizikai aranyat szállítani a vevőknek. Hambro kifejtette, hogy a kínai árutőzsde mára a világ legnagyobb aranypiacává nőtte ki magát, ahol a Föld fizikai aranykereskedelmének több mint fele zajlik. Elmondása szerint ma már gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy Londonban fizikai aranyat tudjanak vásárolni és azt ténylegesen Oroszországba szállítsák, mert
a londoni tőzsdén nagy mennyiségben már csak tulajdonjogot árulnak, valós aranyat nem.
Hambro szerint a londoni tőzsdén a nagy mennyiségben érdeklődő keleti vevőknek a fizikai arany kiszállítására már csak ígéreteket adnak, valós fizikai szállítmányra pedig csak több hónapos késésekkel kerül sor, akkor sem Londonból. Ilyenkor az aranyat értékesítő vállalat külföldi kitettségein keresztül, gyakran Oroszországból akarja kiszállítani a fizikai aranyat Kína és India számára.
A szakértő szerint fennáll annak a lehetősége, hogy a nyugati aranypiac egyik pillanatról a másikra megszűnhet működni, mert a londoni árutőzsdén ma legnagyobb mértékben virtuális kereskedelem zajlik, és probléma lép fel abban a pillanatban, amikor egy ország nagy mennyiségű vétel esetén fizikai tulajdonlást is akar. Tehát, amennyiben a kínai vevő a megvásárolt aranytartalékot nem papíron, állítólagosan a Fed páncéltermében akarja birtokolni, hanem ténylegesen is elszállítaná, az eladó ezt nem, vagy csak több hónapos, éves időhúzás után tudja megtenni. A szakértő szerint eljöhet az a pillanat, amikor a londoni tőzsdén megszűnik az aranykereskedelem, és “kénytelenek lesznek bejelenteni, hogy sajnáljuk, nincs készleten”.
A szakértő szerint az arany továbbra is értékálló befektetés, de aki arannyal akar üzletelni, azt fizikailag kell megtegye, ellenkező esetben kiderülhet, hogy a papíron birtokolt aranykészletei a gyakorlatban nem is léteznek.


http://hidfo.ru/2015/09/kina-felfalja-a-nyugat-aranyat-elapadt-a-londoni-arutozsde/

Már csak az a kérdés, hogy mennyi lesz az új rekord!

Már egyáltalán nem kérdés, hogy döntünk-e érkező migránscsúcsot vagy sem! Döntünk! Majd holnap reggel megtudjuk azt is, hogy mi is az új rekor?!
Ugyanis ma délig 5353 illegális bevándorló érkezett a szerb-magyar határszakaszon Magyarországra – közölte az MTI megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata.
Hétfő reggel Balázs László, az ORFK határrendészeti főosztályvezetője arról beszélt: vasárnap rekordszámú illegális bevándorló érkezett Magyarországra, akkor 5809 migránst regisztráltak. Velük együtt idén már 191 702-re nőtt az illegális bevándorlók száma.
Leleményes módszert eszeltek ki a magyar hatóságok arra, hogyan zárják el a migránsok előtt a Röszke melletti átjárót, tehát azt a szakaszt, ahol a sínpár halad, és ahol a kerítés részleges hiánya miatt eddig naponta több ezer ember sétált át Szerbiából Magyarországra:
odavisznek egy vagont, és azzal zárják el az utat.
vagon
A lyuk betömésére már korábban is volt mindenféle ötlet. Qrmányzati források napokkal ezelőtt még arról regéltek, hogy a katonák egy tolóajtót tesznek majd oda, és ha éppen jön a vonat, akkor majd kinyitják azt. Csakhogy azon a szakaszon már augusztusban leállt a vonatközlekedés, így valószínűleg ez a tolóajtós megoldás idejétmúlt lett, de az is lehet, hogy még nincs kiforrott ötlet a lezárásra, és a vagonnal csak ideiglenesen oldják meg a problémát.
Szlovákia is lép migráns ügyben. Ideiglenes jelleggel határellenőrzéseket vezetett be a magyar és az osztrák határain – közölte a szlovák Belügyminisztérium hétfő délben a Reuters beszámolója szerint.
A minisztérium azt közölte: 220 rendőrrel növeli meg a szlovák határrendészeti erőket. Folyamatosan követik a helyzet alakulását és kapcsolatban vannak az osztrák, a magyar és a cseh hatóságokkal – írták.
A belügyminisztérium szóvivője azt is elmondta: nem csak a hivatalos átkelőhelyeken, hanem kiválasztott pontokon a zöldhatáron is ellenőrzéseket folytatnak.
A szlováki belügyi tárca szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: az ellenőrzések szúrópróbaszerűek lesznek, az intézkedés ideiglenes, ám azt, hogy meddig lesz hatályos, egyelőre nem lehet megmondani.

http://www.balrad.com/index.php/2015/09/14/mar-csak-az-a-kerdes-hogy-mennyi-lesz-az-uj-rekord/

Csehország sem kér a migráns-kvótákból

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök az uniós belügyminiszterek tanácsozását megelőzően kijelentette; Csehország sem fogadja el a kötelező migráns-kvótákat, kizárólag önkéntes alapon hajlandók menekülteket befogadni.
Annak ellenére, hogy a magyarországi ellenzéki sajtó a kormány bevándorlás-politikáját egy elszigetelt, tarthatatlan pozíciónak igyekszik bemutatni, a Visegrádi Csoport országai közt konszenzus látszik kialakulni arra vonatkozóan, hogy a jövőben nem fogadunk be korlátlan számban menekülteket. Ezeket az állításokat többnyire a nemzetközi sajtó Magyarország elleni hangulatkeltésére alapozzák; a Financial Times még ma reggel is azzal ostorozza a magyar kormányt, hogy az egyedüli akadálya a menekültek korlátlan befogadásának Európában, és kizárólag Orbán Viktoron bukhat a migráns-kvóta rendszer. Ugyanakkor a cseh kormányfő pozíciója legalább ennyire egyértelmű: migránsokat csak mutatóban kérnek, csak önkéntes alapon, és minden, ezen felüli elvárást az Európai Unió részéről elutasítanak.
Csehország önkéntes alapon befogad 1500 menekültet a következő két évben, ennél többet akkor sem hajlandók, ha azt Brüsszel szankciókkal akarja kikényszeríteni. Egy év alatt annyi embert szállásolnak el, amennyi Magyarországra egy óra alatt érkezik, és ez a cseh kormány hivatalos állásfoglalása. A liberálisok és civiljeik jobb, ha emlékeznek arra, hogy szerintük
az önkéntesség legalább akkora érték, mint a tolerancia és befogadás,
mert az Európai Unióban mától az önkéntesség fog előtérbe kerülni; a migránsok elosztását csak akkor fogadják el a tagállamok, ha az önkéntes jelleggel történik. Sobotka vasárnap egy televíziós interjú során kijelentette, hogy ezen az állásfoglaláson nem változtatnak, és amennyiben Brüsszel kényszerítő eszközzel lép fel, az a tagállamok szuverenitásának felszámolását jelenti.
Bohuslav Sobotka az európai sajtóban
Orbán Viktor korábbi kijelentése szerint a bevándorlás főként Németország problémája. A bevándorlók többsége nem az Európai Unióban akar élni, hanem kifejezetten Németországban, miközben a német politikusok nyílt invitációkat fogalmaztak meg a közel-keleti és afrikai migránsok számára. A kormány ezzel az állásfoglalással koránt sincs elszigeteltségben: Magyarországon kívül Csehország, Lengyelország és Szlovákia is ellenzi a kötelező befogadást, miközben Románia a migrációs válság hatására tovább halasztja a schengeni övezethez csatlakozást. A kormány “elszigeteltsége” emiatt a balliberális ellenzék belpolitikai propagandájának tekinthető, amit szemmel láthatóan brit és amerikai sajtóorgánumok is támogatnak.


http://hidfo.ru/2015/09/csehorszag-sem-ker-a-migrans-kvotakbol/

Megtört a donbasszi csend!

Megtört mára virradóan Donbassz csendje. Valcman latortüzérsége valamivel több mint kétnapi csend után akcióba lendült Avgyejevkából.
Szpartakot és Trudovkát ágyúzták mára virradóan.
Donyeck Petrovszkij kerületét tantüzérséggel lőtték a martalócok.
Donbasszban egyébként mindkét Népköztársaság fegyveres erőinél fokozott harckészültség van. Zajlanak a gyakorlatok, és szerveződnek a “népi polgárőrségek”!
Nem igazán biztató a donbasszi békés jövőt illetően Nyalókakirály külügyérének tegnapi nyilatkozata.
klimkin
Pavlo Klimkin ugyanis kijelentette, hogy a kijevi adminisztrációnak esze ágában sincs közvetlen tárgyalásokat folytatni a Luganszki Népköztársaság és a Donyecki Népköztársaság képviselőivel.
http://www.balrad.com/index.php/2015/09/14/megtort-a-donbasszi-csend/

Európa függetlenségi harcra készül, kivonja aranytartalékait New Yorkból

Egyre több európai ország vonja ki aranytartalékát a Federal Reserve New York-i páncéltermeiből, így a Fed által őrzött arany mennyisége évtizedes viszonylatban is rekord alacsonyra csökkent.
Elsőként Németország jelentette be igényét a nemzeti aranytartalék hazaszállítására vonatkozóan. Berlin példáját később Hollandia, idén májusban Ausztria is követte, és Európában trenddé vált az amerikai páncéltermekben őriztetett aranytartalékok repatriálása. Németország elsőként 2012-ben jelentette be igényét a nemzeti aranytartalék hazaszállítására, ami kisebb részletekben egészen 2020-ig fog zajlani. A német központi bank ugyanakkor számos alkalommal jelezte, hogy a szállításra vonatkozóan az amerikai fél részéről megmagyarázhatatlan időhúzást tapasztaltak.
Lew Rockwell, a Mises Intézet elnöke szerint az aranytartalékok repatriálása jó hatással lesz a világgazdaságra, és egyben egy új globális egyensúly kialakulását vetíti előre. Bár a Fed – és gazdaságpolitikájának támogatói – szerint a fizikai arany nem játszik jelentős szerepet a mai monetáris politikában, mégis évtizedeken át szükségszerűségnek tekintették, hogy az Egyesült Államokban halmozódjon fel más országok aranytartaléka. Rockwell szerint általános törvényszerűségnek tekinthető, hogy a birodalmak saját központjaikban halmozzák fel a gyarmatvidékek és függésben lévő országok aranykészleteit. Ugyanez volt megfigyelhető meg az Egyesült Államok esetében is, mígnem az amerikai gazdaság hanyatló pályára állt, és 2012 óta egyre több ország döntött úgy, hogy hazaszállítaná saját aranytartalékát a Fed páncéltermeiből.
A közgazdász szerint ez a New York-i bankok számára egyre komolyabb gondot okoz, más országoknak viszont jelentős lépés újbóli függetlenségük megalapozása felé. Egyes országok vezetői nyíltan kifejezésre juttatják azzal kapcsolatos félelmüket, hogy az Egyesült Államokban őriztetett aranyat az amerikai kormány már eladta, és saját nemzeti vagyonuk visszaszerzése csak diplomáciai botrányok sorozata árán vihető véghez.

http://hidfo.ru/2015/09/europa-fuggetlensegi-harcra-keszul-kivonja-aranytartalekait-new-yorkbol/

Oroszország 80 tonna humanitárius segélyt szállított Szíriába

80 tonna humanitárius segélyszállítmánnyal a fedélzetén, megérkezett a polgárháború sújtotta Szíriába az orosz védelmi minisztérium két AN-124 Ruszlan teherszállító repülőgépe.
Igor Konasenkov a minisztérium szóvivője elmondta, hogy a gépek élelmiszert, sátrakat, ágyakat, takarót, ivóvizet és a sátortáborok kialakításához szükséges felszereléseket szállított a konfliktus övezetbe. A védelmi minisztérium nem hozta nyilvánosságra, hogy az orosz gépek milyen útvonalon érkeztek meg Szíriába.
rep
Oroszország folytatja
Oroszország alternatív útvonalakon tovább folytatja a humanitárius segélyek szállítását a polgárháború sújtotta Szíriába – közölte a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma múlt héten, miután Bulgária bejelentette, hogy amerikai nyomásra lezárja légterét a segélyszállítmányok előtt.
Moszkva a szíriai polgárháború kezdete óta (2011) nyújt humanitárius, katonai és technikai segítséget Damaszkusznak. Oroszország az elmúlt években több mint 1100 tonna élelmiszert, gyógyszert és más létfontosságú használati cikket szállított Szíriába.

http://www.balrad.com/index.php/2015/09/14/oroszorszag-80-tonna-humanitarius-segelyt-szallitott-sziriaba/