Oroszország egyik legnagyobb bányászati és fémipari befektetési cégének vezetője, Piter Hambro szerint a londoni árutőzsdén gyakorlatilag nem maradt fizikai arany, miután India és Kína a teljes készletet felvásárolta.
A Petropavloszk alapkezelő cég elnöke a Bloomberg TV-nek nyilatkozva kijelentette, hogy szerinte a londoni árutőzsdén már nem maradt arany, mert az utóbbi évek során, különösen az utóbbi hónapokban Kína és India olyan mennyiségű aranyat vásárolt, hogy Londonban ma már csak jelentős időhúzást követően tudnak nagy mennyiségű fizikai aranyat szállítani a vevőknek. Hambro kifejtette, hogy a kínai árutőzsde mára a világ legnagyobb aranypiacává nőtte ki magát, ahol a Föld fizikai aranykereskedelmének több mint fele zajlik. Elmondása szerint ma már gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy Londonban fizikai aranyat tudjanak vásárolni és azt ténylegesen Oroszországba szállítsák, mert
a londoni tőzsdén nagy mennyiségben már csak tulajdonjogot árulnak, valós aranyat nem.
Hambro szerint a londoni tőzsdén a nagy mennyiségben érdeklődő keleti vevőknek a fizikai arany kiszállítására már csak ígéreteket adnak, valós fizikai szállítmányra pedig csak több hónapos késésekkel kerül sor, akkor sem Londonból. Ilyenkor az aranyat értékesítő vállalat külföldi kitettségein keresztül, gyakran Oroszországból akarja kiszállítani a fizikai aranyat Kína és India számára.
A szakértő szerint fennáll annak a lehetősége, hogy a nyugati aranypiac egyik pillanatról a másikra megszűnhet működni, mert a londoni árutőzsdén ma legnagyobb mértékben virtuális kereskedelem zajlik, és probléma lép fel abban a pillanatban, amikor egy ország nagy mennyiségű vétel esetén fizikai tulajdonlást is akar. Tehát, amennyiben a kínai vevő a megvásárolt aranytartalékot nem papíron, állítólagosan a Fed páncéltermében akarja birtokolni, hanem ténylegesen is elszállítaná, az eladó ezt nem, vagy csak több hónapos, éves időhúzás után tudja megtenni. A szakértő szerint eljöhet az a pillanat, amikor a londoni tőzsdén megszűnik az aranykereskedelem, és “kénytelenek lesznek bejelenteni, hogy sajnáljuk, nincs készleten”.
A szakértő szerint az arany továbbra is értékálló befektetés, de aki arannyal akar üzletelni, azt fizikailag kell megtegye, ellenkező esetben kiderülhet, hogy a papíron birtokolt aranykészletei a gyakorlatban nem is léteznek.


http://hidfo.ru/2015/09/kina-felfalja-a-nyugat-aranyat-elapadt-a-londoni-arutozsde/