2019. augusztus 26., hétfő

A Nap sugaraitól nyiló szirmok csengése

 

Érzed a reggeli szürkületben az első napsugarat? Ahogy az élet virágzani kezd a melegben? Érzed-e, hogy az új nap fénye, hogy töri át az éjszakát, és hogy oltja ki a sötétség teljes hatalmát? Mert úgy ahogy a reggel elűzi a ködöt, úgy űzi el a szeretet az éj sötétségét, és a szeretet felvirágoztatja bennünk az életet, úgy ahogy a rózsa is felébred az álmából. Látod a napot? Bevilágítja a horizontot. A sötétség utolsó leple elillan. Már nem tart soká, míg az egész világ megszabadul a hidegségtől; mikor vége lesz minden gyűlöletnek, irigységnek, minden veszekedésnek. Mert ahogy a sötétség elhagyja a Földet, úgy a gonoszság sem fog tovább maradni. És ahogy a köd eltűnik a napfény elől, úgy fog a fény feltámadni bennünk. Látod a Napot, ahogy mindent beragyog? A hideg éj oly távoli már, mint egy gonosz álom. És lényegtelen, hogy milyen áthatolhatatlan is volt – mégis elmúlt az éj. Új nap indul!

Giga környezetrombolást és fairtást terveznek a Pilisben


McMenemy Márk: …”Egy cég gigantikus sebet készül ütni ezen az érintetlen területen. Fák ezreit kivágva készülnek az erdő szívében bányát nyitni. Ezt nem hagyhatjuk!”
Egy komment: “Felháborító. A Pilisben van a föld szívcsakrája, alagutak, amelyen elképesztően régiek, itt kaptak beavatást a királyok a koronázás előtt, és arról is beszélnek, hogy talán Árpád fejedelem sírja is itt van. Jó, lehet, hogy nem pont azon a helyen , ahol a bánya van, de azért a Pilist jó lenne békén hagyni! Szakrális hely.” (Enyediné)

Valósággal fellázadtak Pilisvörösváron és környékén egy kőbánya újranyitása miatt

Egy mészkőbányát szeretnének újranyitni Pilisvörösvár és Pilisszántó között. A bánya jelentős zaj és porszennyezéssel járna, robbantanának is. Óriási a felháborodás, sem a civilek, sem a városvezetés nem akarja, hogy ismét működjön a bánya.
A kőbányát még a Natura 2000-es területek kialakítása előtt nyitották meg, így nem vonatkozik rá a védelem. A bányában robbantással akarnak majd bányászni, nem csoda tehát a felháborodás a környéken.
A bánya tervezett újranyitása egyébként nem csak Pilisvörösvár, hanem Pilisszántó lakóit is érinti, hiszen a két település között helyezkedik el.
Keddre a Pest megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya összehívott egy közmeghallgatást, ahol mindenki elmondhatja a véleményét.
A fenti videót augusztus 25-én tették közzé, másnap 26-án a helyi polgármester is rácsatlakozott és közleményt adott ki. Azt írja, hogy “személyes véleményem az, hogy a bánya működése, a fúrógép, a mobiltörő, a homlokrakodó és az őrlőgép hangja, a kamionok mozgása felzaklatja az erdő csendjét; a kő kitermelése zajjal és porral jár; a kitermelt anyagot szállító hatalmas teherautók tönkre teszik az útjainkat, és tovább növelik az amúgy is hatalmas forgalmat mind a belső útjainkon, mind a magasabb rendű utakon, s ezzel ellehetetlenítik az életünket.
Fentiek miatt fontosnak tartom, hogy a lehető legtöbben jöjjenek el a lakossági fórumra, tegyünk föl minél több kérdést, tegyünk minél több észrevételt, védjük meg településünket a tervezett bányanyitással kapcsolatos mindenféle káros hatástól.” – áll a közleményben.
A civilek tehát egy újabb környezetszennyező, romboló lehetőségre hívták fel a figyelmet, a hír gyorsan célba ért, egyre nagyobb a tiltakozás, meglepő lenne, ha a bányát újranyitni szándékozó cég végül mégis megkapná az engedélyeket…”
Budapest környéke.hu
SzRTI