A német parlament megszavazta, hogy mostantól akár 50 millió eurós pénzbírsággal is sújthatók a közösségi média üzemeltetői, ha nem távolítják el a gyűlöletkeltő tartalmakat és álhíreket. Az üzemeltetőknek 24 órája van a nemkívánatos tartalmak törlésére.
Heiko Maas igazságügyi miniszter közlése szerint „a szólás szabadsága véget ér, ahol a büntetőjog kezdődik”, és az internet cenzúrázása az interneten eddig uralkodó „dzsungel törvényének” véget vetést jelenti.
A törvény 24 órát ad arra, hogy a közösségi média üzemeltetői töröljék vagy elérhetetlenné tegyék a Németországban illegálissá nyilvánított tartalmakat. A hálózat emellett köteles jelenteni arról, hogy kik kezdeményezték az illegális tartalom törlését, és hogyan került eltávolításra. A vállalatok félévente kell teljes jelentést adjanak a német kormánynak arról, hogyan és hány gyűlöletbeszéd tartalmú hozzászólást és bejegyzést távolítottak el.
Az igazságügyi miniszter kijelentése ugyanakkor egyértelművé tette, hogy a kormány a bevándorlásellenes kommenteket akarja eltávolíttatni. Maas kijelentése szerint az új szabályozásra amiatt van szükség, mert az utóbbi két év folyamán háromszorosára nőtt a gyűlöletbűncselekmények száma Németországban. Ez pont egybeesik azzal az időponttal, amikor a német kormány a többségi lakosság felháborodása ellenére több mint egymillió migránst engedett be az országba.
A Facebook közleményben válaszolt az új német törvényre. Eszerint az új szabályozás korlátozhatja a szólásszabadságot, és ez nem a megfelelő eljárás arra, hogy kezeljenek egy ilyen súlyos társadalmi problémát.
A 2015-ös év folyamán több mint egymillió közel-keleti és észak-afrikai migráns érkezett Németországba. Az újévi ünnepségek után néhány nappal nyilvánosságra jutott, hogy a német sajtó állami nyomásra nem számolhatott be a nyílt utcán elkövetett nemi erőszakról és szexuális zaklatásról, amit nem-európai bevándorlók tömeges jelleggel követtek el.
Ebben az időszakban egyértelművé vált, hogy a közösségi média szerves része a fékek és ellensúlyok rendszerének, amiért megakadályozta, hogy a német kormány saját kénye-kedve szerint irányítsa az információáramlást. A német kormány az új törvénnyel most ezt a féket és ellensúlyt távolítja el, hogy egy a Kölnben történtekhez hasonló esetben újra képes legyen megakadályozni a számára nemkívánatos hírek terjedését.


http://www.hidfo.ru/2017/07/a-nemet-kormany-elkezdi-felszamolni-a-fekeket-es-ellensulyokat/