2016. április 22., péntek

Fokozódó feszültség az USA és Izrael közt

Netanyahu Obama hidfo.ru
Mindinkább fokozódnak a feszültségek az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia közt, miközben Barack Obama találkozókat tart az Öböl-országok vezetőivel. Szakértők szerint azonban nem a szaúdi királyság az egyetlen közel-keleti ország, aminek tartósan megromlanak a kapcsolatai Washingtonnal: Izrael és az Egyesült Államok közt szintén szembenállás kezd kialakulni.
Kilenc hónap maradt hátra Barack Obama elnöki tisztségéből, és a választások előtt az amerikai elnök láthatóan arra törekszik, hogy bebiztosítsa; korábbi szövetségesei kitartanak az Egyesült Államok mellett – az amerikai elnök megpróbál biztonsági garanciákat adni azoknak az országoknak, melyek eddig az amerikai külpolitikai törekvés katalizátorai voltak a Közel-Keleten. Egy a közel-keleti történésekre szakosodott amerikai hírügynökség, a The Media Line azonban arról számol be, hogy az utóbbi évek során kialakult szembenállások túlmutatnak Barack Obama elnökségén. “Bár az iráni atomprogram hatásaként kialakult ellentétek sokak reményei szerint hamar feloldódnak, és Obama elnökségének végére helyreállhat az amerikai-izraeli viszony, mindinkább egyértelművé válik, hogy ezzel ellentétes trend van kibontakozóban.”
A lap visszautal arra, hogy a Benjamin Netanyahu kijelentése szerint “örökre Izrael része fog maradni” a Golán-fennsík, amit Izrael az 1967-es hatnapos háború során szállt meg, és 1981-ben annektált. Genfben azonban már formálódik egy tervezet, ami a Golán-fennsíkot Szíria számára történő visszaadását előírja, Netanyahu emiatt szombaton egyértelműen közölte az amerikai külügyminiszterrel, hogy a szíriai polgárháború politikai rendezését támogatja, de Izrael Szíriával közös határai nem fognak változni. Netanyahu szombaton azt is kijelentette, hogy függetlenül attól, milyen döntéseket hoznak nemzetközi szervezetek, az izraeli hadsereg nem fog kivonulni a Golán-fennsíkról.
A lap azonban azt írja, az amerikai fél erre azonnal egyértelmű és elutasító választ adott. John Kirby külügyi szóvivő az 1967-ben megkaparintott területek kapcsán azt mondta, hogy “ezek a területek nem Izrael részei, pontos státuszukról tárgyalásos úton kell dönteni. A jelenlegi szíriai helyzet azonban ezt nem teszi lehetővé.” Joe Biden amerikai alelnök emellett azt mondta: “határozottan úgy gondolom, hogy az izraeli kormány utóbbi évek során tett lépéseivel – a telepek szisztematikus kiterjesztése, a földkisajátítások legalizálása – Izrael rossz irányba halad”.
Az Arab Liga bejelentette, hogy rendkívüli találkozót tart Kairóban az izraeli miniszterelnök kijelentése kapcsán.

http://www.hidfo.ru/2016/04/fokozodo-feszultseg-az-usa-es-izrael-kozt/

Terrorellenes intézkedések – A kormány engedni fog az ellenzéknek?

A kormány a hatékony terrorellenes küzdelem érdekében egy javaslatcsomaggal és egy új alaptörvény-módosítással készült el a napokban. Közös bennük az, hogy valószínűleg az ellenzék ellenállásának köszönthetően jelentősen felpuhultak a tervezetek, több kényes pont is kikerült belőlük.
A Fidesz többek között visszatáncolt az internetforgalom fokozott ellenőrzésétől, a terrorvészhelyzetet már csak 15 napra lehetne kihirdetni, továbbá a módosításban már a nyilvános rendezvények tilalma sem szerepel. A hvg.hu szerint most már az sem kizárt, hogy az alaptörvény-módosítás kapcsán az összes pártot sikerül majd a tárgyalóasztalhoz visszacsalni, sőt, akár még meg is egyezhetnek egymással.
Új javaslatcsomag a terrorizmus ellen
Pintér Sándor belügyminiszter kedden délután benyújtotta az országgyűlésnek a Belügyminisztérium (BM) terrorellenes javaslatcsomagját. A tervezetből az olvasható ki, a kormány felfedezte, hogy létezik az internet. Megfogalmazásuk szerint „reális veszélyt jelent”, hogy a bűnözők a hagyományos hírközlési szolgáltatóktól áttértek az internetre. Emiatt megteremtenék annak lehetőségét, hogy „a szolgáltató köteles legyen megadni mindazokat az adatokat és információkat, amelyek a titkos információgyűjtés eszközeinek, módszereinek alkalmazásához nélkülözhetetlenek, így a titkosítási szintet érintő információkat is".
A rendőrségről szóló törvény módosításai között kiterjesztenék a terrorizmust elhárító szerv feladatkörét is, így a TEK (Terrorelhárítási Központ) a jövőben a védett személyekhez kapcsolódó személyvédelmen túl, kijelölt létesítményvédelmi feladatok ellátására is jogosult lesz. A törvény lehetővé tenné azt is, hogy a rendőrség a határterületen, a határátkelőhelyeken kívüli terület őrzése érdekében, valamint az állam működése szempontjából kiemelten fontos, illetve a kormány által létesítménybiztosítási intézkedésre kijelölt területeken képfelvevő és felderítő eszközöket helyezhessen el.
A TEK után itt a TIBEK
A BM intézkedési csomagjának lényeges eleme, hogy az eddigi Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZEBEKK) a továbbiakban nemzetbiztonsági szolgálatként Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) néven működik majd tovább. A tervek szerint a TIBEK koordinálná majd azt a rengeteg információt, amely a szakszolgálatokhoz befut terrorizmussal vagy szervezett bűnözéssel kapcsolatban. A szervezet összesíti és elemzi az információkat, majd továbbítja a kormánynak. Ebben a szerepben a kormány nemzetbiztonsági döntéseit segítő legfontosabb szervezete lesz majd.
Az új szervezettel együtt kell működnie a rendőrségnek, a menekültügyi hatóságnak, a katasztrófavédelemnek, de a NAV-nak, sőt a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelő központi szerveknek is. Mint ahogy külön kiemelték: „a TIBEK eredményes feladatellátásának nélkülözhetetlen feltétele a teljes informáltság, az állami szervek adatállományaihoz, valamint a központi államigazgatási nyilvántartásokhoz történő hozzáférés normatív szabályozása”.
Az irányítási jogkör a nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter, vagyis Pintér Sándor kezébe kerül. A Központhoz rendvédelmi, de honvédelmi szervektől is vezényelhetnek majd állományt.
Puhulnak a tervezetek
A keddi napon nyilvánosságra került javaslatcsomagból több olyan problémás elem is kikerült, amelyet korábban az ellenzéki pártok aggályosnak találtak, például a titkos kommunikációra alkalmas szoftverek használóinak, később szolgáltatóinak börtönnel való fenyegetése. Fontos változás, hogy az új tervezet szerint már nem tilthatja meg a felelős miniszter a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvények látogatását sem, ahogy ez a korábbi változatban szerepelt.
A hvg.hu által ismertetett terrorellenes alaptörvény-módosítás legújabb vázlatában is felfedezhető több olyan pont, amelyből a kormánypárt visszatáncolt. Többek között kikerült a tervezetből a tévéstúdiók elfoglalása és az internetforgalom fokozott ellenőrzése is. A módosításban már a nyilvános rendezvények tilalma sem szerepel, továbbá kijárási tilalom sem található. Ezen kívül nem szerepel az ország biztonságát veszélyeztető személyek, államok, stb. tulajdonjogának korlátozása. A legnagyobb változtatás talán az, hogy már csak 15 napra lehetne kihirdetni a terrorvészhelyzetet.
Várják vissza az ellenzéket a tárgyalóasztalhoz?
2016 januárjában a Fidesz egy teljesen elfogadhatatlan alaptörvény-módosítást tett le az asztalra: bár a kormányoldal azt kommunikálta, hogy a javaslat alapvetően arról szól, hogy terrortámadás esetén a hadsereget is be lehessen vetni, a módosítás konkrét szövege alapján egészen másról lett volna szó. A kormány saját hatáskörben bevezethetett volna egy sor súlyos jogkorlátozást a kijárási tilalomtól az internet ellenőrzéséig, pontosan meghatározott feltételek nélkül.
Nem is csoda, hogy az összes ellenzéki párt – még a rendpárti Jobbik is – egyből kijelentette, hogy semmiképpen sem támogatják a fideszes javaslatokat. Áprilisiban – valószínűleg a brüsszeli merényletek hatására – újra elővették az alaptörvény-módosítást, továbbá néhány kérdéses pontjához hozzá is nyúltak, azonban pont a lényeges dolgokban nem engedett semmit sem a Fidesz. Úgy tűnik, a kormánypárt most kész visszalépni…
Feltűnő, hogy most mindkét, a kormánypárt által benyújtott tervezetben több olyan rész is eltűnt, amelyet korábban az ellenzék kifogásolt. Igaz, az még nem világos, hogy az említett részek az ellenzéki tiltakozás hatására kerültek-e ki, vagy azért, mert az említett intézkedések végrehajthatóak más jogszabályok alapján isírja a hvg.hu. Az új, lecsupaszított módosító csomagról a mai nap tartanak ötpárti egyeztetést.

TényTár

Öt évig dolgozott a reptéren a terrorista, mielőtt felrobbantotta

Zaventem robbantás hidfo.ru
A brüsszeli Zaventem repülőtéren öngyilkos merényletet elkövető egyik terrorista öt éven át volt a repülőtér alkalmazottja, mielőtt terrortámadást hajtott végre.
A belgiumi VTM televízió beszámolója szerint Najim Laachraoui, aki március 22.-én felrobbantotta magát a Zaventem repülőtéren, egészen 2012. végéig ott állt alkalmazásban – öt éven át. A hírügynökség szerint már reptéri alkalmazott volt, amikor beszervezték, amiért jól informált volt a létesítmény őrizetével és biztonsági rutinjával kapcsolatban. A VTM szerint azt azonban nem lehet tudni, hogy a merénylő korábban is az Iszlám Állam befolyása alatt állt-e, vagy már alkalmazását követően radikalizálták. A merénylő munkabeosztásáról nem közöltek információkat, de azt elmondták: egy titkos muszlim imahelyet találtak a repülőtér épületében, ahol a merénylet elkövetői közös imára gyűlhettek össze, közvetlen mielőtt akcióba lendültek. A VTM szerint a rendőrség kérésére elzárták a helyiséget.
A múlt hónap folyamán a Nieuwsblad újság a biztonsági személyzettől származó információkra hivatkozva arról számolt be, hogy legalább 50 főről tudni a reptéri alkalmazottak körében, akik valószínűleg az Iszlám Állam ideológiai befolyása alatt álló, radikalizálódott muszlimok. Korábban szintén nyilvánosságra jutott, hogy az elkövetők egyike 2009. és 2010. közt gondnokként az Európai Parlament alkalmazásában állt. Annak kapcsán, hogy miért állt egy muszlim radikális az Európai Parlament alkalmazásában, Lode Vanoost belgiumi politikus elmondta, hogy az alacsony képzettséget igénylő munkákat gyakran migráns közösségekből érkező személyek végzik, az alkalmazott személyek kiválasztása pedig egy elavult eljárás mentén zajlik, és nem tudják tartani a lépést a munkaerőigénnyel.
Laachraoui, aki öt éven át a reptér alkalmazásában állt, 2013-ban elutazott Szíriába, majd ott harci kiképzésben részesült. A DNS-vizsgálatok alapján később részt vett azoknak a bombáknak az előállításában, amelyeket Párizsban, a november 13-i terrortámadás során használtak fel. A merénylő két hónappal a párizsi robbantások előtt tűnt fel, akkor az osztrák-magyar határon megállították a rendőrök. Az Európai Unió területére hamis személyazonosító okmányokkal érkezett, amivel gond nélkül jutott át a külső határokon.

http://www.hidfo.ru/2016/04/ot-evig-dolgozott-a-repteren-a-terrorista-mielott-felrobbantotta/

Szíria

rot
Szíriában kezd olyan tarthatatlanná válni a martalóchordák helyzete, hogy tegnap már az ősellenségek-az ISIS és az an-Nuszra-SZERZŐDÉST ÍRTAK ALÁ a közös fellépésről Aleppo és Latakia tartományokra vonatkozó hatállyal. Közös offenzívában is megállapodtak az Aleppo-Hanasser és a Nasri-Hanasser útvonalak ellen!
Aleppo tartományban és a tartományi főváros körül főként a szír kormányerők tüzérsége fárasztja az ilyen-olyan bűnbandákat. Frontálisan egyelőre nem támadják őket, mert így is hullanak rendesen.
Homsz provincia északi részén az Al-Rastan városába bezsőfolódott dzsihadistákra a szívbaj jött rá, amikor megjelentek a város fölött a szír légierő gépei. De kellemesen csalódhattak. Bombák és rakéták helyett papír alapú üzenetet kaptak az égből. Nagyon ennek sem örühettek felhőtlenül, mert abban az állt, hogy ha meg akarják érni a hét végét, jobb lesz ha megadják magukat. Mert ma már keményebb anyagokkal jönnek vissza.
céd
Damaszkusztól keletre al-Dumayrban befejeződtek a harcok. Az elkerülhetetlen vég láttán a sátánfattyak maradéka úgy döntött, hogy szégyen a futás!-de hasznos. Éltek at ENSZ és a Vörös Félhold által fölajánlott lehetőséggel, és a kormányerők “kegyelmével”! Buszokra ültek, és irány Raqqa!
aj
A latorfőváros Raqqától délkeleti irányban lévő Deir ez-Zor igencsak kemény csaták színtere. A dzsihadisták által körülzárt város kormánycsapatai sikerrel verték vissza a támadásaikat.
A sátáni horda számára pedig ez komoly kudarc, és nagyon rossz előjel. Rengeteg időt és sok latoregyedet vesztettek Deir ez-Zornál. Palmüra felől pedi közeleg a végzetük. A szír kormányhadsereg sokat látott és sokat próbált “Tigris” alakulata.
Deir-ez-Zort mostanság az orosz légierő látja el humanitárius segélyszállítmánnyal. A város felszabadítása után pedig a következő fő cél a kalifátusista Raqqa.
Az északi Qamishli városában tegnap is tartottak az USA által patronált kurd milíciák és a szír kormánycsapatok közti lövöldözések.
http://www.balrad.com/2016/04/22/sziria-118/