Közel 30 atomreaktor hűtőrendszere kerülne veszélybe egy természeti katasztrófa esetén – derült ki a francia atomenergia-biztonságért felelős hatóság (ASN) jelentéséből.
Hétfőn az ASN kiadott egy jelentést, mely szerint 8 atomerőmű 20 reaktora esetében felmerül annak veszélye, hogy egy természeti katasztrófa esetén a teljes hűtőfolyadék elveszne, ami a nemzetközi radiológiai eseményskála szerint kettes fokozatú eseményt jelentene. További kilenc reaktor esetében a hűtőfolyadék “részleges elvesztésével” számolnak.
A francia atomerőműveket működtető cég, az EDF korábban maga is közölt egy jelentést, mely szerint 20 reaktor nem tudna kiállni egy földrengést, esetükben ez a hűtőrendszer összeomlásához vezetne. További kilenc reaktor esetében a hűtés szintén veszélynek van kitéve, amennyiben bekövetkezik egy földrengés.
Az ASN szerint a Belleville atomerőmű esetében 2017 júniusi vizsgálatok felfedték, hogy az épület fémszerkezete túl vékony, ahhoz, hogy ellenálljon egy földrengésnek. A gyengeség felfedése után elkezdték a szerkezet megerősítését a veszélyben lévő erőműveken.
Az EDF október 11-i közlése szerint 20 atomreaktor esetében csöveket kellett cserélni, hogy megakadályozzák a hűrőrendszer összeomlását. Az ASN jelenleg vizsgálja ennek eredményeit.
Franciaországban összesen 58 reaktor működik. A földrengések által jelentett kockázat miatt a Fessenheim atomerőművet 2020 áprilisáig véglegesen leállítják.

http://www.hidfo.ru/2017/10/veszelyben-van-a-francia-atomeromuvek-tobbsege/