2018. július 8., vasárnap

Törökország szankciókat hozna az USA ellen

Az Egyesült Államok és Törökország közti kapcsolatok tovább romlottak, miután Washington azzal fenyegette NATO-szövetségesét, hogy szankciókat lép életbe, amiért Törökország orosz rakétakomplexumokat vásárol. A török kormány válaszlépéseket helyezett kilátásba.
Törökországnak szándékában áll megfelelő válaszlépést hozni, amennyiben az Egyesült Államok életbe lépteti a szankciókat az SZ-400 rakétakomplexum megvétele miatt, emellett szankciók is elképzelhetőek, ha a helyzet nem javul -mondta Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszter az Anadolu hírügynökségnek nyilatkozva.
“Azt mondják, szankciókat hoznak, ha megvesszük az Sz-400 rakétarendszereket. Nekünk szándékunkban áll választ adni ezekre a szankciókra. Ha ilyen kapcsolatot akarnak, ez az ő döntésük” – mondta a török külügyminiszter az amerikai kormány fenyegetéseire hivatkozva.
Cavusoglu emellett hozzátette; elfogadhatatlan, hogy az USA elvárja más országoktól, hogy csatlakozzanak az Oroszország elleni szankciókhoz.
“Láthatjuk, hogy az Egyesült Államoknak és Oroszországnak bizonyos problémái vannak, az USA szankciókról hozott döntést az elnökválasztásba való beavatkozás miatt” – mondta, majd hozzátette; ez még nem indok arra, hogy más országokat is bevonjon az amerikai kormány, ezzel kiterjesztve a két ország közti konfliktust.
A külügyminiszter szerint Törökország továbbra is elkötelezett az Sz-400 rakétakomplexum megvétele mellett, és amennyiben az USA erre szankciók életbe léptetésével reagál, a továbbiakban ez a hozzáállás fogja meghatározni a török-amerikai kapcsolatokat.

http://www.hidfo.ru/2018/07/torokorszag-szankciokat-hozna-az-usa-ellen/