2016. július 21., csütörtök

Gülen mozgalma lövette le az orosz gépet Szíria felett

Recep Tayyip Erdogan török államfő kijelentette, hogy kapcsolat állhat fenn Fethullah Gülen mozgalma, és a tavaly novemberben történt incidens közt, melynek során a török légierő lelőtt egy orosz vadászrepülőgépet Szíria felett.
A török államfő mai kijelentése szerint a puccskísérlettel kapcsolatban letartóztatták azt a két pilótát is, akik lelőtték az orosz légierő gépét Szíria felett. Erdogan azt mondta, a két katona kapcsolatban állhat az Amerikai Egyesült Államokban élő hitszónok, Fethullah Gülen mozgalmával. Ennek kivizsgálása folyamatban van.
Erdogan az Al Dzsazíra hírügynökségnek adott interjú során arról is beszélt, hogy a puccskísérletért nem pusztán Gülen mozgalma a felelős: szerinte idegen országok állnak a kormány erőszakos eltávolítására irányuló kísérlet mögött, és a közeljövőben nyilvánosságra fogják hozni az ezt alátámasztó bizonyítékokat.
Törökország azonban továbbra is várja, hogy az Egyesült Államok kiadja a vallási-politikai vezetőt, mert ennek elutasításáról egyelőre nem kaptak hivatalos értesítést.
Miközben Ankara Gülen személyének kiadására várakozik, Erdogan azt mondta; nem a Gülen-mozgalom vezetője a puccskísérlet fő felelőse, hanem magasabb szervező erő tehető felelőssé a puccskísérlet megtervezéséért, aminek mindössze a kivitelezését folytatták Gülen hívei. Emellett
Erdogan az interjú során egyértelműen kijelentette, hogy az orosz gép lelövéséért felelős pilóták és Gülen mozgalma közt kapcsolat állhat fenn.
Korábban az Incirlik légibázis parancsnokát szintén őrizetbe vették a puccskísérlet miatt: Bekir Ercan Van tábornok részt vett a kormány elleni puccskísérletben, két héttel azután, hogy a török külügyminiszter bejelentette; nemsokára Oroszország is hozzáférést kaphat a létesítményhez.
Az államfő kijelentése szerint azonban az orosz gép lelövéséről hozott döntés forrását is az Amerikai Egyesült Államok területén kell keresni: Gülen mozgalmának tagjai a hadsereg parancsnoki láncától függetlenül határoztak az orosz légierőgépének lelövéséről, amivel feltehetőleg az a volt a céljuk – ezt átmenetileg el is érték -, hogy Moszkva és Ankara közt elmérgesedjen a viszony, és Törökország kizárólag a nyugati szövetségi rendszer felé orientálódjon. Erdogan azonban az interjú során azt mondta, egy magasabb szintű szervező erő áll a puccskísérlet mögött, ezáltal áttételesen az amerikai titkosszolgálatokat tette felelőssé az orosz gép lelövéséért is.
Erdogan az interjú során egyértelműen kijelentette, hogy Törökország vissza fogja állítani a halálbüntetést, és ezt a döntést az Európai Unió tiszteletben kell tartsa. Ezeket az embereket ki fogják végezni, és a török államfő szerint a nép kell döntsön arról, hogy támogatja-e a halálbüntetés újbóli bevezetését, nem pedig egy külső hatalom. “53 éven át kopogtattunk az Európai Unió ajtaján. 53 évet várattak minket. Számos más ország, ami utánunk következett a sorban, már rég belépett.” – mondta.
A török államfő emellett kifejtette, hogy alapvetően nem ellenzi a sajtó szabad működését, de legalább ennyire ügyelni kell arra, hogy a szólásszabadságot ne használhassák fegyverként idegen hatalmak. Gülen mozgalmával kapcsolatban álló amerikai sajtóorgánumok hetekkel azelőtt indítottak sajtóoffenzívát a török kormány ellen, hogy a puccskísérlet végrehajtására sor került volna.


http://www.hidfo.ru/2016/07/gulen-mozgalma-lovette-le-az-orosz-gepet-sziria-felett/

Trump: az amerikai hadsereg ki kell vonuljon Európából

Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt szakítana azzal a gyakorlattal, hogy az USA lehetőségei szerint a világ minden országában megpróbál katonai jelenlétet kiépíteni. Ő csak akkor küldene amerikai katonákat külföldre, ha az Egyesült Államokat közvetlen veszély fenyegeti.
A republikánus elnökjelölt azt mondta, támogatja ugyan, hogy az Amerikai Egyesült Államok idegen országokban is katonai jelenlétet tartson fenn, de szerinte nem szükséges, hogy a tengeren túl – Európában – is állandó legyen az amerikai katonai jelenlét.
Trumpot újonnan nem pusztán annak okán éri kritika, hogy válogatás nélkül minden lehetőséget megragad a média figyelmének elnyerésére, hanem, mert nyíltan izolacionista politikát képvisel; elutasítja azt a külpolitikát, ami az USA kivételességét hangsúlyozza, és amit az amerikai elitek mindeddig képviseltek – valamint az ezzel járó katonai doktrínát is újraformálná.
Trump szerdán a New York Times-nak nyilatkozva azt mondta, “ha az Egyesült Államok megvédéséről döntünk, bármikor küldhetünk katonákat külföldre – de ehhez nem kell állandó jelleggel külföldön állomásozniuk. Ez így jóval kevésbé lenne költséges.”
Az Egyesült Államok jelenleg a világ közel összes régiójában katonai jelenlétet tart fenn, több mint 150000 ott állomásozó katonával. Az elmúlt 15 év során az USA több tucatnyi regionális fegyveres konfliktusban vett részt. Jelenleg az amerikai védelmi költségvetés jelenti a NATO összes katonai kiadásának mintegy 75%-át.


http://www.hidfo.ru/2016/07/trump-az-amerikai-hadsereg-ki-kell-vonuljon-europabol/

Meg akarták gyilkolni a török kormányfőt

Binali Yildirim hidfo.ru

Binali Yildirim török miniszterelnök konvoját is célba vették a puccsisták, amikor pénteken Isztambulból Ankarába tartott, hogy úrrá legyen a kialakult helyzeten.
Törökország belügyminisztériumának szerdai közleménye szerint múlt hét pénteken a csendőrség egy gépjárművéből tüzet nyitottak Binali Yildirim konvojára, amikor a kormányfő Isztambulból Ankarába utazott. A közlemény szerint a rajtaütés akkor történt, amikor a miniszterelnök Ankarába tartott, hogy a kezdődő puccs miatt kialakult helyzetet onnan próbálja irányítás alá vonni.
Pénteken a török hatóságok bejelentették, hogy az országban a kormány erőszakos elmozdítására irányuló kísérlet történt. A puccskísérletet szombat reggelre leverték, majd Yildirim maga jelentette be, hogy a felelősöket beazonosították, és az ország élete visszatérhet a normális kerékvágásba. A puccskísérletet követően több ezer bírót és közalkalmazottat bocsátottak el, több ezer katonát letartóztattak, emellett hasonló tisztogatás kezdődött a csendőrségben is.
Yldirim belföldön és az Amerikai Egyesült Államokban is számos ellenséget szerzett, hiszen egyértelművé tette, hogy Törökország semmilyen formában nem folytathat együttműködést a Szíriában működő terrorszervezetekkel. Ebbe a kategóriába tartozik számos olyan kurd fegyveres milícia, amit az USA hivatalosan is támogat, Ankara azonban terrorszervezetként tart nyilván. A puccskísérletet követően a török kormány nem csak az USA területén élő hitszónokot, Fethullah Gülent, hanem az amerikai kormányt tette felelőssé a fegyveres hatalomátvétel előkészítéséért.


http://www.hidfo.ru/2016/07/meg-akartak-gyilkolni-a-torok-kormanyfot/




Európában rejtőzködhetnek a gülenisták

A török kormány támogatói arra kérik a Svédországban élő törököket, hogy szolgáltassanak információt a gülenista mozgalom esetlegesen ott tartózkodó tagjairól.
Egy az AKP párt támogatói által használt Facebook-oldalon jelent meg a felhívás, amit később a Sveriges Radio idézett; arra kérik az európai országban élő törököket, hogy adják ki az esetlegesen ott rejtőzködő gülenistákat.
“Mindenkit arra bátorítunk, hogy szolgáltassanak információkat azokról az egyénekről, szervezetekről és hivatalokról, melyek támogatják vagy pénzelik Fethullah Gülen terrorszervezetét, külföldön és belföldön egyaránt.” – írták.
Július 15-én Törökországban puccskísérlet kezdődött, amit az Amerikai Egyesült Államokban élő hitszónok, Fethullah Gülen hívei kíséreltek meg végrehajtani. A művelet másnap reggelre kudarcot vallott, de a fegyveres összecsapások során több mint 240 ember veszítette életét, és mintegy 2100 volt a sérültek száma.
Török politikusok az utóbbi évek során szoros kapcsolatot építettek ki európai radikális jobboldali szervezetekkel. Emiatt a politikai beágyazottság miatt is fokozott a valószínűsége annak, hogy Gülen hívei európai országokban könnyedén elrejtőzhetnek.


http://www.hidfo.ru/2016/07/europaban-rejtozkodhetnek-a-gulenistak/