2013. április 15., hétfő

A JELSZÓ: csak kezelni, és nem gyógyítani!

 

A gyógyszeripar? „Csodálatos múlt. Steril jelen – a luxus, a hazugságok és a korrupció ölelésében. Egy reményeken alapuló jövő…” Philippe Even és Bernard Debré orvosprofesszorok nagy feltűnést könyve, a Guide des médicaments* (A gyógyszerek kézikönyve) meglepő állatásokkal állt elő: a négyezer Franciaországban árusított gyógyszer fele haszontalan, 20 százaléka rosszul tolerálható, míg 5 százaléka potenciálisan veszélyes is.

Valóban, „1950 és 1990 között a gyógyszeripar olyan orvosságokat juttatott a piacra, amelyek megváltoztatták az életünket: antibiotikumokat, gyulladásgátlókat, vakcinákat, rákellenes szereket, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a diabetes gyógyszereit”. Az 1990-es évektől kezdve azonban az iparág a spekulatív kapitalizmus felé fordult, az azonnali, közvetlen profitot keresi, évente 20 százalékos nyereségrátát akar elérni. Ráadásul erre a változásra válaszul a kormányok vagy a nagy nemzetközi szervezetek semmit sem léptek, alig észlelni politikai reakciót a közügyek intézői részéről.

Bár korábban megérdemelt szabadalmakat kaptak valódi találmányokért,

ma a nagy gyógyszergyárak, a „Big Pharma”, a részvényesek nyomására arra szenteli minden energiáját, hogy új betegségeket találjon ki és azokhoz szabadalmakat kapcsoljon.

Néha azoknak a betegeknek az egészsége árán, akiket védeni lenne a feladata.

„Az ipar által elvégzett klinikai vizsgálatok (amelyeket az egészségügyi hatóságokhoz nyújtanak be) elfogultak, csalárd módon manipuláltak, hazugok, eltitkolják a veszélyeket és felnagyítják a pozitív hatásokat”

– írják egyebek mellett a könyv szerzői.
A piaci logika vezette gyógyszeripar olyan orvosságokat fejleszt ki, amelyek inkább csak kezelik, de nem gyógyítják meg a beteget – ilyen a magas vérnyomás, a koleszterin, a diabetes, az AIDS és más krónikus betegségek elleni gyógyszerek többsége, amelyekkel a kezelés egész életre szól. Tény, hogy egy olyan páciens, aki nem gyógyul meg, állandó fogyasztó marad, biztosítva az ipar hasznát, miközben azok a termékek, amelyek meggyógyítják a beteget: nem kívánt mellékhatásként megölik a piacot.

* Guide des médicaments című könyv 2013-ban jelent meg.