Napokkal a Németországban tartandó szövetségi a választások előtt a demokrácia sérülékenységéről ír a The Atlantic magazin. A lap publicistája arra hívta fel a figyelmet, hogy korábban számos német politikus levelezését feltörték ismeretlen hackerek, és az akkor szerzett információk a következő napokban nyilvánosságra juthatnak.
Még ha közvetlen a szavazatszámláló szoftvereket nem is tudják befolyásolni ismeretlen hackerek, a németországi választások eredményére továbbra is befolyást gyakorolhat, hogy korábban ismeretlen személyek bizalmas információkhoz jutottak német politikusokról egy hackertámadás során – áll a The Atlantic magazin hasábjain megjelent publicisztikában.
A lap – összhangban a német kormánypolitikusok korábbi nyilatkozataival – felelevenítette az orosz hackerekkel kapcsolatban generált aggodalmakat, és attól tart, hogy egy korábbi hackertámadás során Moszkva kezébe juthattak német politikusokról bizalmas információk.
“Még ha a szavazáshoz használt szoftver nem is kompromittálódik, a kormány továbbra is a hackerek célpontja marad. Németország 2015-ben szenvedte el az eddigi legszéleskörűbb behatolást, melynek során a támadók 15 országgyűlési képviselő levelezését törték fel. A szövetségi nyomozóhatóságoknak hónapokba telt, hogy felismerjék a támadás kiterjedtségét, majd újabb szoftvereket telepítsenek a Bundestag hálózataira” – írták.
A lap szerint, amennyiben Moszkva befolyásolni akarja a németországi választások kimenetelét, ez a következő napokban megtörténhet.
“A támadók egyelőre nem hozták nyilvánosságra az akkor szerzett adatokat; egyes törvényhozók azt gondolták, talán nem is érdekelték őket a Bundestag levelei. Mások azonban attól tartanak, hogy a kiszivárgott információkat a következő napokban hozhatják nyilvánosságra, hogy ezzel befolyásolják a választások eredményét.”
A The Atlantic beszámolója visszaidézi, hogy hetekkel az amerikai elnökválasztás után Angela Merkel német kancellár egy adatvédelmi szakértőt kért fel arra, hogy tájékoztassa a kormány tagjait a rájuk leselkedő veszélyekről. Emellett egy másik találkozóról is beszámol, melynek során Hans-Georg Maassen, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője az úgynevezett “fehér propaganda” veszélyeiről értekezett, és annak lehetőségéről beszélt, hogy idegen országok illegális úton szerzett információkat hozhatnak nyilvánosságra a német választások befolyásolása céljából.
A The Atlantic azt írja, a hackerek által szerzett információkkal külföldi országok (itt a lap az oroszellenes hangulatkeltésre fekszik rá) befolyásolni tudják a belföldi közvéleményt is, ami “valós fenyegetést jelent a demokráciára nézve”. A lap szerint a modern demokrácia még soha nem volt ennyire sérülékeny, ma szinte minden fontosabb társadalmi folyamat online hálózatok bevonásával zajlik, és maga a szavazás folyamata, illetve a szavazatszámlálás is támadási felület ebből a szempontból, miközben az új kiber-biztonsági kihívásokra egyelőre nincs biztos megoldás.

http://www.hidfo.ru/2017/09/orosz-hackerek-beavatkozasara-szamitanak-a-nemet-valasztasok-elott/