2015. november 1., vasárnap

Szicíliában tüntettek a NATO hadgyakorlata ellen

Szicíliában tüntetést tartottak szombaton a NATO Trident Juncture-2015 hadgyakorlata ellen. A Trapani Birgi repülőtéren tartott megmozduláson több mint ezer fő vett részt.
A megmozdulás egyik szervezője, Chiara Paladino a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy a több mint 36 ezer katona bevonásával zajló Trident Juncture-2015 a NATO legnagyobb hadgyakorlata az utóbbi évtized során, a helyi NATO-bázist pedig a légierő arra használja, hogy Szicílián keresztül mozgassa a fegyvereket a nem-szövetséges országok elleni háborúhoz. Erről azonban senki nem kérdezte meg a szavazókat; a kormány és idegen országok a fejük fölött döntöttek arról, hogy ezek a katonai célpontok az otthonaik közelében legyenek. A helyiek emellett arra is panaszkodnak, hogy az éjszaka közepén több alkalommal hatalmas robajra ébrednek fel, a NATO-bázis közelsége miatt másnap kimerülten mennek munkába.
Paladino szerint a magas munkanélküliség miatt is teljesen ésszerűtlen, hogy a kormány ilyen kiadásokat enged meg magának.
“Ellenezzük a NATO-t, a háborút, és mindazt a pénzkidobást, amivel a katonai bázisaik fenntartása jár.”
A Trident Juncture-2015 a hidegháború óta kezdett legnagyobb NATO-hadgyakorlat, emiatt a környék lakói attól tartanak, hogy a katonai bázisok közelsége otthonaikba hozza a háborút. A megmozdulás résztvevői kijelentették, hogy nem engedik Szicília további militarizálását, és újabb tiltakozó megmozdulásokat fognak szervezni a NATO-bázisok közelébe.

http://www.hidfo.ru/2015/11/sziciliaban-tuntettek-a-nato-hadgyakorlata-ellen/

Ami kerek azt visszük, a szögletest gurítjuk!

Hamarosan elindulhat az a mintegy 50 magyar rendőr Szlovéniába, akik a szlovén-horvát határ védelmébe kapcsolódnak majd be. Jövő héten írják alá a két állam országos rendőr-főkapitányai az erről szóló megállapodást. Ezt követően “haladéktalanul” útnak indul az ötven rendőr, kiegészülve két logisztikai feladatok ellátásával megbízott szakemberrel.


A Sintér Rt Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) leánycége csütörtökön, a police.hu oldalon közölte, az együttműködés a magyar és a szlovén belügyminiszterek megállapodása alapján valósulhat meg.

Döbrögink a nyugat-balkáni migráció által érintett országok vezetőinek vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozóján azt mondta, Magyarország kész segíteni a migránsútvonalon fekvő államokat.

Ugyanakkor a létszámhiányt pótló cseh rendőrök megkezdték a közös szolgálatot magyar és szlovákiai kollégáikkal a szerb határszakaszon. Ők csütörtökön érkeztek Magyarországra.
cse

A cseh rendőrök magyar és szlovákiai kollégáikkal és magyar katonákkal látnak el közös járőrszolgálatot. A cseh rendőrök saját egyenruhájukat, fegyverüket viselik, saját szolgálati gépkocsijukat használják, és a Szlovákiából érkezettekhez hasonlóan V4 feliratú karszalag van rajtuk.
cs

A rendőrség honlapján olvasható tájékoztatás szerint az ötventagú cseh kontingens feladata a határátkelőhelyek közötti biztonsági határzárral védett zöld határ őrzése, gyalogos, illetve gépkocsizó járőr- és figyelő szolgálat ellátása, valamint a mélységben végzett ellenőrzések támogatása. Intézkedni magyar rendőri felügyelettel, a magyar jog alapján tudnak. A külföldi rendőrök – a szolgálati feladatok függvényében, váltásokban – 12 órás szolgálatban hajtják végre feladataikat.

Merthogy a dolog úgy logikus, hogy a magyar rendőrök el, a külföldiek ide! A helyükre! Meg van ez szervezve.
(Forrás: MTI)