2016. november 30., szerda

Amerikai kém volt a lengyel külügyminiszter-helyettes

Menesztették Robert Grey lengyel külügyminiszter-helyettest, mert bebizonyosodott, hogy titkolt kapcsolatban állt az amerikai hírszerzéssel.
Grey az Egyesült Államokban nevelkedett, és 2010-ben tért vissza Lengyelországba. A Gazeta Wyborcza újság azt írta, bizonyítást nyert, hogy az amerikaiaknak kémkedett, emiatt menesztették a posztról.
A Polsat információi szerint Joanna Wajda, a külügyminisztérium szóvivője megerősítette a menesztés hírét, ám annak indokáról nem nyilatkozott.
Grey május óta a lengyel külügyminisztérium politikai osztályán működött tanácsadóként, mielőtt gazdasági diplomáciáért felelős külügyminiszter-helyettesnek nevezték ki.
Lengyelország az utóbbi hónapok során számos fegyverüzletet kötött az Amerikai Egyesült Államokkal, ezek megkötését Grey az amerikai titkosszolgálat alkalmazásában állva javasolhatta a lengyel döntéshozóknak.

http://www.hidfo.ru/2016/11/amerikai-kem-volt-a-lengyel-kulugyminiszter-helyettes-levaltottak/

Minszkben tárgyalnak az ukrán válság rendezéséről

Kedden megkezdődött Belorusszia fővárosában az ukrán válság rendezését tárgyaló úgynevezett „normandiai formátum” következő állomása; Oroszország, Franciaország és Németország külügyminiszterei Minszkben tárgyalnak a konfliktus deeszkalálásáról.
A találkozón résztvevő miniszterek megvitatják, milyen politikai reformok szükségesek ahhoz, hogy Kelet-Ukrajnában a feszültséget enyhíteni tudják, emellett egyeztetést folytatnak számos olyan intézkedésről, melynek kapcsán már 2015-ben megállapodás született, ám a mai napig nem teljesültek.
Ukrajna 2014 áprilisa óta folytat hadmozdulatokat azokon a területeken, melyek 2014 februárjában nem ismerték el a nem-demokratikus úton hatalomra jutott kijevi atlantista kormányt, ehelyett döntést hoztak az elszakadásról, illetve később saját országgyűlési választásokat tartottak.
2015 februárjában az ukrán küldöttség és az elszakadó régiók képviselői megállapodást írtak alá Minszkben, ami lefektette a válság rendezésének alapjait: a minszki egyezmény többek között gondoskodott a tűzszünetről, és a frontvonalról a nehézfegyverzet kivonásáról.
A minszki egyezmény 10. cikke előírja, hogy minden külföldi fegyveres el kell hagyja Ukrajna területét. Az egyezményben foglaltak ellenére jelenleg is tucatnyi NATO-tagállam fegyveres erői állomásoznak Ukrajnában, különböző hadgyakorlatokra és kiképzési feladatokra hivatkozva.


http://www.hidfo.ru/2016/11/minszkben-targyalnak-az-ukran-valsag-rendezeserol/

Japán továbbra is kitart a TPP mellett

Abe Sinzo japán miniszterelnök szorgalmazta, hogy a parlament felsőháza fogadja el a Csendes-óceán Partnerség egyezményét, és Donald Trump amerikai elnök januári beiktatását követően is törekedjen a TPP megkötésére.
A TPP jövője azt követően kérdőjeleződött meg, hogy Donald Trump megnyerte az amerikai elnökválasztást november 8-án. Elnöki kampánya alatt a republikánus jelölt számos alkalommal kritizálta az egyezményt, és kifejezte abbéli szándékát, hogy a globális kereskedelem helyett a hazai gazdasági fejlődést helyezze középpontba, az USA gazdasági helyzetének előmozdítása érdekében.
„A TPP parlamentben való elfogadásával Japán demonstrálni fogja erős akaratát a világ számára, egyúttal tovább tudná folytatni a párbeszédet az Egyesült Államokkal a TPP fontosságával kapcsolatban.”
Abe azt mondta, a TPP szabályozása példaértékű kell legyen a világ kereskedelmi együttműködései számára.
A japán miniszterelnök szeptemberben tett ígéretet arra, hogy sürgetni fogja az egyezmény parlamentben való elfogadását. November 10-én a Képviselőház – a parlament alsóháza – szavazott a TPP ratifikálásáról. Az egyezmény eltörölné a 12 szerződő ország közti kereskedelmi akadályokat, melyek együtt a világgazdaság közel 40%-át képezik.

http://www.hidfo.ru/2016/11/japan-tovabbra-is-kitart-a-tpp-mellett/