Abe Sinzo japán miniszterelnök szorgalmazta, hogy a parlament felsőháza fogadja el a Csendes-óceán Partnerség egyezményét, és Donald Trump amerikai elnök januári beiktatását követően is törekedjen a TPP megkötésére.
A TPP jövője azt követően kérdőjeleződött meg, hogy Donald Trump megnyerte az amerikai elnökválasztást november 8-án. Elnöki kampánya alatt a republikánus jelölt számos alkalommal kritizálta az egyezményt, és kifejezte abbéli szándékát, hogy a globális kereskedelem helyett a hazai gazdasági fejlődést helyezze középpontba, az USA gazdasági helyzetének előmozdítása érdekében.
„A TPP parlamentben való elfogadásával Japán demonstrálni fogja erős akaratát a világ számára, egyúttal tovább tudná folytatni a párbeszédet az Egyesült Államokkal a TPP fontosságával kapcsolatban.”
Abe azt mondta, a TPP szabályozása példaértékű kell legyen a világ kereskedelmi együttműködései számára.
A japán miniszterelnök szeptemberben tett ígéretet arra, hogy sürgetni fogja az egyezmény parlamentben való elfogadását. November 10-én a Képviselőház – a parlament alsóháza – szavazott a TPP ratifikálásáról. Az egyezmény eltörölné a 12 szerződő ország közti kereskedelmi akadályokat, melyek együtt a világgazdaság közel 40%-át képezik.

http://www.hidfo.ru/2016/11/japan-tovabbra-is-kitart-a-tpp-mellett/