Egy német EP-képviselő kezdeményezte, hogy az Európai Unió hozzon létre szír falvakat Kelet-Európában, akár a helyi lakosság akarata ellenére is. Elmondása szerint „a menekültek befogadásának elutasítása ellenkezik az EU alapelveivel.”
Ska Keller, az Európai Zöldpárt tagja kedden a Neue Osnabrücker Zeitung német lapnak nyilatkozva beszélt arról a kezdeményezésről, mely szerint egész közel-keleti népcsoportoknak adnának át területeket Kelet-Európában. A politikus által említett példa szerint szíriai falut hoznának létre Lettországban, mert „a menekültek nem szívesen mennek olyan helyekre, ahol még nincsenek menekültek.”
A politikus elmondása szerint kiderült, hogy a menekültek szívesebben mennek azokba az országokba, ahol már eleve él egy erős közösség a saját népükből, és így sajátjaik közé tudnak beilleszkedni.
Keller a lapnak nyilatkozva kifejtette, hogy ezt az elképzelést akár az érintett országok akarata ellenére is meg kell valósítani, hiszen „a menekültek befogadásának elutasítása sérti az uniós szabályokat”.
Az Európai Bizottság korábban kötelezettségszegési eljárást indított a Cseh Köztársaság, Magyarország és Lengyelország ellen, amiért nem akarnak befogadni migránsokat az EU kvótarendszere alapján.

http://www.hidfo.ru/2017/06/szir-falvakat-hoznanak-letre-kelet-europaban-a-bevandorlaspartiak/