2017. június 26., hétfő

Intézményes kapcsolatokat kell létrehozni a Fenevad és az Eurázsiai Unió közt

Oroszország és Belorusszia azon munkálkodik, hogy kiépüljenek a kapcsolatok az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió közt – áll egy vasárnap kiadott külügyminisztériumi közleményben.
Oroszország és Belorusszia szoros együttműködést folytat annak érdekében, hogy létrejöjjenek az intézményes kapcsolatok az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió közt – áll a két ország külügyminisztériumai által vasárnap kiadott közös közleményben.
„Az Oroszországi Föderáció és a Belarusz Köztársaság tovább folytatja együttműködésük koordinálását az Európai Unióval, és törekszenek arra, hogy az Európai Unió és Eurázsiai Gazdasági Unió közt intézményes kapcsolatokat hozzanak létre.”
A közlemény szerint a két ország mostanra olyan fenntartható együttműködést alakított ki, ami lehetővé teszi a felmerülő nehézségek gyors és közös rendezését. A két ország szoros együttműködést alakított ki többek között a terrorizmus elleni harc terén.
A közlemény szerint „a terrorizmus ellni harc csakis kollektív alapon, átpolitizálás és kettős mércék használata nélkül, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival és az ENSZ globális terrorellenes stratégiájával összhangban lehetséges.”
Az ukrán helyzet kapcsán a közlemény hangsúlyozta, hogy annak katona megoldása nem lehetséges, kizárólag politikai és diplomáciai eszközökkel, a minszki egyezménnyel összhangban megoldható.
Az Oroszország, Örményország, Belorusszia, Kazahsztán és Kirgizisztán által alkotott Eurázsiai Gazdasági Unió egy nemzetközi szervezet, amely – az EU korábbi formájához hasonlóan – az áruk és szolgáltatások szabad mozgása révén törekszik a gazdasági integrációra.

http://www.hidfo.ru/2017/06/intezmenyes-kapcsolatokat-kell-letrehozni-az-eu-es-az-eurazsiai-unio-kozt/

Kiderült, minek köszönheti hatalmát a lengyel kormány

Lengyelország korábbi kormánya az Európai Bizottság véleményét képviselte. A Jog és Igazságosság párt amiatt tudott hatalomra jutni, mert hajlandó volt szem előtt tartani a többségi társadalom érdekeit.
A kelet-európai országok mostanra elkeseredett harcot vívnak az uniós bürokraták érdekérvényesítésével szemben, akik mindenféleképpen olyan népességet akarnak telepíteni a térségi országokban, melyek eddig nem éltek itt jelentős számban. A Szputnyik rádió egy lengyel történészt és újságírót kérdezett arról, hogyan lehetséges, hogy a kelet-európai országok élesen ellenzik a muszlim migránsok letelepítését. Kiderült: a jelenlegi lengyel kormány már megválasztását is annak köszönheti, hogy nem az Európai Bizottság álláspontját képviseli, hanem meghallotta az emberek hangját.
Bohdan Piętka szerint a lengyel társadalmat mélyen megosztja a migrációs válság kérdése, és a jelenlegi kormány amiatt nem akar befogadni migránsokat, mert az emberek többsége számára erősebb érvet jelent az esetleges terrorfenyegetés, mint a humanitárius érzések. Sőt: a Jog és Igazságosság párt pont annak köszönhette a kormányra jutást, mert meghallotta a társadalom nagy többségének véleményét. Ez a többségi vélemény ma látványosan ellenzi a több ezer muszlim migráns kényszerített befogadását.
„Pontosan ez az, amit Magyarországon, a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában is az emberek többsége gondol. Ennek semmi köze xenofóbiához vagy sovinizmushoz. Az emberek egyszerűen megijedtek attól, hogy a Párizsban, Londonban, Amszterdamban, Manchesterben történtek az ő országaikban ismétlődhetnek meg.”
Bohdan Piętka annak kapcsán, hogy a kormánynak „morális kötelessége” lenne a migránsok befogadása, azt mondta, hogy ez az Európai Bizottság álláspontja, nem az emberek többségéé. A lengyel társadalom abszolút többsége ugyanis nem akar olyan embereket befogadni, akiknél fennáll annak kockázata, hogy később esetleg terrortámadást követhetnek el. Bohdan szerint a Bizottság kettős mércét képvisel, mert bizonyos országok privilégiumokat élveznek, ha a migránsok befogadásáról van szó.
„Hogyan lehetséges, hogy az Egyesült Államokat, vagy Izraelt nem kritizálják, amiért nem fogad be migránsokat? Csak Lengyelországot, Magyarországot, a Cseh Köztársaságot és Szlovákiát éri kritika emiatt.”
Az Európai Unió nemrég szankciókkal fenyegette meg a visegrádi országokat, amiért nem hajlandók részt venni a Közel-Keletről és Afrikából érkező menekültek elosztásában. A radikálisabb hangok akár az uniós források megvonását, vagy az EU-ból kizárást is kilátásba helyezték arra az esetre, ha nem akarunk mesterségesen letelepíteni nagy létszámú arab és afrikai lakosságot.

http://www.hidfo.ru/2017/06/kiderult-minek-koszonheti-hatalmat-a-lengyel-kormany/

Évente tízmillió kutyát esznek meg a kínaiak

Évente több mint tízmillió kutyát esznek meg a kínaiak; nemrég egyetlen nap alatt tízezer ebet fogyasztottak el egy kutyahús evő fesztiválon, amit az állatvédők heves tiltakozása ellenére megtartottak.
A napokban, június 21-én kezdetét vette a Yulin kutyahús-fesztivál, annak ellenére, hogy korábban állatvédő szervezetek tiltakozása után olyan hírek terjedtek, miszerint betiltják a fesztivált, vagy ott nem fognak kutyahúst árulni.
A hatóságok elmondása szerint nem áll hatalmukban betiltani vagy szankcionálni ezt a rendezvényt, hiszen Kínában nem illegális a kutyahús fogyasztása. A Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen tartott fesztivált 2010-ben kezdték megrendezni; ilyenkor egyetlen nap alatt több mint tízezer kutyát esznek meg.
Kínában nagy hagyománya van a kutyahús-fogyasztásnak: az ázsiai országban évente több mint tízmillió kutyát esznek meg, de nem-hivatalos becslések szerint ez a szám akár 20 millió is lehet.
Az állatvédő szervezetek idén is megpróbálták betiltatni a rendezvényt; az esemény “morálisan megosztó” jellege mellett többek közt azt állították, hogy ilyenkor rengeteg házi-kedvencnek is nyoma veszik – sokan valószínűleg idén is illegális portékaként végezték valamelyik hentespulton.

http://www.hidfo.ru/2017/06/evente-tizmillio-kutyat-esznek-meg-a-kinaiak/