2015. április 15., szerda

NATO-hadgyakorlat kezdődik a Fekete-tenger romániai partvidékén

A Wind Spring 15 elnevezésű manőverhez 2200 román, amerikai, brit és moldovai katonát és több száz páncélos járművet mozgósítottak.

Dusa elmondta, ezenfelül egy amerikai torpedóromboló tartózkodik a konstancai (Constanta) kikötőben, és nemrég 11 darab A-10-es csatarepülő érkezett Aranyosgyéresre (Campia Turzii), ahol az amerikai pilóták a románokkal közösen fognak gyakorlatozni. Az év folyamán később portugál F-16-osokat és amerikai F-15-ösöket várnak az erdélyi légi támaszpontra.

A Fekete-tengeren és a konstancai kikötőben az utóbbi időben folyamatosan jelen voltak a NATO, illetve uniós tagországok hadihajói - emlékeztetett a román védelmi miniszter.

Dusa kitérő választ adott arra az újságírói kérdésre, hogy a csütörtökön kezdődő hadgyakorlat összefüggésben áll-e a néhány száz kilométernyire lévő ukrajnai konfliktussal: mint mondta, a védelmi készültség ellenőrzése és a katonák közös gyakorlatozása a cél. A nem NATO-tag Moldovai Köztársaság katonáinak részvételét azzal magyarázta, hogy Románia keleti szomszédja az észak-atlanti szövetség partnere, amely - Grúziához és más országokhoz hasonlóan - nemcsak a felkészülésben, hanem egyes nemzetközi küldetésekben is részt vesz a NATO-tagállamok oldalán.

A Wind Spring 15 hadgyakorlat április 30-án ér véget.

A NATO a Krím félsziget orosz elcsatolása után kezdett rotációs katonai manővereket a keleti tagállamok védelmi készültségének fokozása céljából. A bukaresti védelmi tárca március elején közölte: a keleti szárny új biztonsági kockázatai közepette Románia két vezénylési központot bocsát a NATO rendelkezésére. A NATO-erők integrációs egysége a tervek szerint 2016-ra, míg a Bukarestben kialakítandó, hadosztály szintű nemzetközi vezénylési központ 2018-ra éri el teljes operatív kapacitását.

(MTI)

Bolgár katonák a bolgár -amerikai Platina oroszlán fedőnevű hadgyakorlaton, Szliven mellett, tegnap:
rt.com/files/galleryitem/8e/cd/00/00/4.jpg

Megszűnt a szabadkőműves véleményoldal

A márciusi napfogyatkozást követően befejezte működését a Galamus.hu ideológiai vélemény-portál. G mint “Gaia” (az olvasók kedvéért G mint “Galamus”) – a portál önmeghatározása szerint humanista, európai szellemiségű, és a modern polgári Magyarország irányába elkötelezett volt.
G mint Gaia a francia szabadkőművesség humanizmusát, a tradicionális társadalmak felforgatása utáni értelemben vett európaiságát, modernizmusát és polgári eszméjét képviselte Magyarországon. A főszerkesztő búcsúlevelében kifejti, hogy egy ilyen véleményoldalra se igény, se érdeklődés nem volt, emiatt tevékenységük is fölöslegessé vált. Az atlantizmus ideológiai hátterét Magyarországon megjelenítő “értelmiségiek” tevékenységük befejezésével indirekt módon elismerték, hogy az általuk képviselt ideológiát sikertelenül próbálták Magyarországra erőltetni. A főszerkesztő búcsúlevelében kitér arra, hogy
“egy ilyen portál fejlesztésében, olvasók és szükségletek hiányában, rajtunk kívül senki sem látott fantáziát. Így aztán egy arasznyit sem bővültünk, sem a tartalom, sem a szerkesztőség. És ha már az írásnak nem látom értelmét, annak végképp nem, hogy továbbra is az egész életemet felfalja egy ilyen végső soron kudarcos kísérlet.”
Sokévi működése során a Galamus csoport nem tudta elérni, hogy az általuk vallott, a francia szabadkőművesek által évszázadokkal ezelőtt megfogalmazott ideológia a fiatal magyar értelmiségiek körében befogadásra leljen.
Annak ellenére, hogy az oldal működését befejezte, felmerül annak lehetősége, hogy a mögötte álló csoportosulás tagjai a jövőben az új politikai környezetben is megpróbálnak véleményformálóként visszaszivárogni a közéletbe, egy egészen más politika és ideológia képviseletében. Ennek okán az oldal tartalmát elmentettük, az azzal kapcsolatba kerülő személyek kilétét megőrizzük, hogy egy esetleges pálfordulás esetén az új politikai rendszerben adott helyzetben feleleveníthessük múltbéli tevékenységüket.
Hazánk jövőjéről nem idegen eszméket képviselő érdekcsoportok, hanem egy új szellemi elit kell határozzon. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a szabadkőműves “értelmiségiek” több évszázaddal ezelőtt megfogalmazott ideológiáit a jelenkorban képviselő személyek meghatározó szerepet tölthessenek be a közélet formálásában.

https://hidfo2015.wordpress.com/

A Saudi klán földi harcosai menekülnek Jemenből. Oroszország szövetségese kész kontrolalatt tartani Áde-öblöt. USA folyamatosan szorul hátra a globális poziciókból.

Joggal jelenthetjük ki, hogy megkezdődött Magyarország teljes kivéreztetése. A Maffiának persze kell a pénz-és azt a magyarokon fogja bevasalni!

Az Európai Bizottság (EB) felfüggeszti a gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) első három prioritástengelyét, ahová az innovációs pályázatok, gazdaságfejlesztés, üzleti infrastruktúra fejlesztése tartozik – jelentette be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.
csepi
A három terület 2007 óta pályázható keretösszege mintegy 700 milliárd forint – ismertette. Megjegyezte, hogy az ilyen típusú korrekciók értéke általában 10 százalék körüli, így a mostani intézkedés pár tízmilliárd forintos korrekciót (azaz büntetést) jelenthet, ezt az összeget azonban más projektekhez, új pályázatokhoz várhatóan fel lehet majd használni. A helyettes államtitkár szerint azonban az EB döntése miatt fejlesztést nem kell leállítani, amíg Brüsszelből nem jön pénz, addig a hazai pályázatokat a magyar költségvetés 19-es fejezetének terhére folyamatosan kifizetik.
A tájékoztatón elhangzott, hogy a Bizottság szúrópróbaszerűen vizsgálta a 2007-től nyertes pályázatokat, viszont a mostani döntéssel érintett pályázatok köre több ezer lehet. Azt egyelőre nem nyilvános, hogy melyek azok a pályázatok, amelyek kapcsán nem találta megfelelőnek a kiválasztást a Bizottság, de miután lezárul Brüsszellel az egyeztetés, a kormány tájékoztatást ad – ígérte Csepreghy Nándor.
(vs)

Novak: az Európai Unió jobban teszi, ha kizárja az üzletből a politikai tényezőt

Alexander Novak
Alexander Novak orosz energiaügyi miniszter szerint Európa gázimporttól való függése 2025-re a mostani 200 milliárd köbméterről több mint 300 milliárd köbméterre növekedhet, emiatt az Európai Unió jobban teszi, ha kizárja az üzletből a politikai tényezőt és visszatér a konstruktív párbeszédhez. Novak a Rosszija24-nek nyilatkozva kifejtette, hogy a 10 milliárd köbméteres azerbajdzsáni gázbehozatal nem több mint csepp az európai gázfelhasználás tengerében, és rövid távon lehetetlen más forrással kiváltani az orosz gázbehozatalt.
Az energiaügyi miniszter emellett újra emlékeztette az Európai Bizottságot, hogy a Török Áramlat folytatásának megépítésére egyre kevesebb idejük van. Oroszország 2019-ben végleg leállítja az Ukrajnán keresztül haladó gáztranzitot, addig az Európai Unió meg kell építse a Török Áramalaton keresztül érkező gáz fogadására alkalmas infrastruktúrát, ellenkező esetben Európa gáz nélkül maradhat, Oroszország pedig az ázsiai partnereknek fog értékesíteni.
2013 augusztusában Szergej Razumovszkij, az ukrán hírszerzés egykori tisztje információkat szivárogtatott ki arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államok több mint kétezer zsoldost vont össze Bécs környékén, és nemsokára megkezdődhet Ukrajna destabilizálása. Razumovszkij elmondása szerint ennek célja, hogy az Egyesült Államok román cégek bevonásával saját kézben monopolizálhassa az Európába irányuló gáztranzitot. Ukrajna destabilizálása 2013 novemberében megkezdődött. 2014 február végére a legitim ukrán kormányt eltávolították a hatalomból, és a puccsal hatalomra jutott atlantista kormány megkezdte az ország energiahálózatának privatizálását a nyugati befektetők számára.
Oroszország nem engedi, hogy Washington monopóliumot építsen ki az épülő Eurázsiai Unió kellős közepén, emiatt az amerikai befolyás alá került Ukrajnán át irányuló gáztranzitot végleg beszüntetik. Európa gázellátása ehelyett Törökországon keresztül lett biztosítva. Törökország Eurázsiai Gazdasági Unióhoz történő csatlakozásáról idén januárban kezdődtek meg a tárgyalások.

https://hidfo2015.wordpress.com/

Új államot alapítottak Magyarország közelében

liber
"Élni és élni hagyni" - ez a törpeország mottója. A területre sem Horvátország, sem Szerbia nem tartott igényt, ezért egy cseh aktivista csapott le rá.

Saját államot alapított a Duna partján egy cseh aktivista - írja a Bumm.sk. A Horvátország és Szerbia közti senki földjén, a magyar határtól mintegy húsz kilométerre délre terül el "Liberland", amit Vít Jedlička, a cseh Szabad Polgárok Pártjának tagja hozott létre. Erre a területre a horvát-szerb határviták során egyik állam sem tartott igényt - indokolta a választást Jedlička.
www.hir24.hu/Root/Shared/Pictures/2015/04/15/Liberland(650x433).jpg
Az államalapító, aki egyben Liberland első elnöke, elmondta: az ország létrejöttét a megfelelő diplomáciai keretek között bejelentették Horvátországnak és Szerbiának, valamint az ENSZ-nek is.
Az interneten majdnem mindenki igényelhet liberlandi állampolgárságot, kivéve azokat, akik kommunista, náci vagy egyéb szélsőséges múlttal rendelkeznek. Az állampolgárságnak az is feltétele, hogy a leendő polgár tisztelje embertársait és azok véleményét bőrszínre, nemzetiségre, vallási meggyőződésre való tekintet nélkül és tartsa tiszteletben a magántulajdon sérthetetlenségét.
Az állam mottója "Élni és élni hagyni". Az alkotmányon még dolgoznak, de Jedlička azt ígéri: korlátozni fogják a politikusok hatalmát, hogy ne avatkozhassanak bele a liberlandi polgárok szabadságába.

Forrás: Bumm.sk és HÍR24

Kijev tovább feszíti a húrt

Kijevben Nyalókakirály külügyére ismertette a junta FELTÉTELEIT a donbasszi Népköztársaságokkal való párbeszéd megkezdéséhez.
külügy
Mint ismert, a “Minszk-2.0″ megállapodás rendelkezik a donbasszi Népköztársaságok és a kijevi junta közötti párbeszéd “haladéktalan” megkezdéséről, de mint a legtöbb rendelkezés, úgy a párbeszédre vonatkozó is mindezidáig megbukott Valcmanék taktikáján.
Pavlo Klimkin kijevi külügyér bejelentése szerint így lesz ez a jövőben is.
Nem kevesebbet jelentett be ugyanis, mint hogy a tárgyalások FELTÉTELE a kijevi udvar részéről, hogy előbb egy Maradék-Ukrajna Tákolmányának megfelelő, az EBESZ-által felügyelt és hitelesített donbasszi választás.
Ezzel Klimkin az égvilágon semmi újat nem mondott, viszont megerősítette azt, amit Nyalókakirály jó bő egy hónapja már kifejtett. Azaz: párbeszéd legfeljebb akkor lesz, ha Nyalókakirály és hiénafalkáit kérdezgeti a nemzetközi törvényszék.
Gyenyisz Pusilin a Donyecki Népköztársaság szóvivője úgy kommentálta Klimkin bejelentését, hogy az csak megerősíti az eddigi gyakorlatot: Kijev a párbeszéd helyett a konfliktus eszkalálására törekszik. Pusilin viszont felszólította a kijevi junta nyugati háttérintézményeit, hogy ha komolyan gondolják a párbeszéd szükségességét, akkor szorítsák rá az általuk kitartott juntát a megállapodások betartására. Egyúttal fel is hívta mind a nyugati patrónusok, mind a kijevi udvar figyelmét: a donbasszi Népköztársaságok MEGFELELŐ VÁLASZT ADNAK KIJEV MINDEN TERVÉRE ÉS TÖREKVÉSEIRE!
A Luhanszki Népköztársaság részéről Vlagyiszlav Gyejna erősítette meg Pusilin nyilatkozatát, megtoldva a következőkkel: Kijev az egyébként is súlyos donbasszi humanitárius helyzet katasztrofálissá tételén ügyködik.


https://balrad.wordpress.com/2015/04/15/kijev-tovabb-fesziti-a-hurt/

Véget ért Donbasszban is a pravoszláv Húsvét

háb
Véget ért a pravoszláv Húsvét-kezd “fölpörögni” a háború Donbasszban!
A frontvonal teljes hossza “éledezik”! Különösen élénk élet zajlott mára virradóan Donyeck környékén.
Valcman martalócai már látványoskodnak. Felségjelzéseiket nemes egyszerűséggel lefestik “tankzöldre”-aztán gondoljon a milicia amit akar!
átf
Peszki nyugati részeit ostromolják erőteljesen a latorhad pribékjei, ám rettenetes veszteségeket szenvednek.
A donyecki repülőtér ostromával mára virradóan ismét kísérleteztek Valcman pribékjei. Ismét ráfaragtak.
Zsobunkát és Szpartakot Nyalókakirály bérgyilkosai ismét megpróbálták mára virradóan kezeikbe kaparintani, de hajnalra föladták.
Avgyejevkában tegnap este föltűntek már az angoloktól kapott lator “Saxon AT-105″ – típusú páncélautók is.
A Donyeck környéki harcok súlyosságára jellemző, hogy tegnap estétől ma reggelig 160 népköztársasági harcost szállítottak kórhába sebesülésekkel.
Bahmutka környékén felbukkantak a kijevi junta latorhadának 152mm-es önjáró lövegei is. Sok eredményt nem értek el. Pontosabban semmit.
A 175-ös magassági pontot, és a 31. blokkposztot ismét támadták az éjjel a martalócok. Aztán hajnali háromkor a maradék visszavonult.

Sirokino martalócbombázása tovább fokozódott az éjszaka. Ennek “eredményeként egy 54 éves helyi civil, és 13 éves fiúunokája meghaltak.
Lembergbe eközben ömlik az amerikai haderő! Mára virradóan folyamatosan érkeztek az amerikai csapatokat és felszereléseiket szállító repülőgépek Lemberg reülőterére.
https://balrad.wordpress.com/2015/04/15/veget-ert-donbasszban-is-a-pravoszlav-husvet/

Életszínvonal: Mexikó és Magyarország a két sereghajtó

Az OECD országok között továbbra is Magyarországon a második legalacsonyabb a vásárlóerő-paritáson számolt átlagjövedelem. A gyerekes családok viszont némiképp jobb helyzetben vannak.
Magyarországon a vásárlóerő-paritáson mért jövedelem tavaly 15 152 dollárt tett ki (ennek az összegnek nem az értéke a fontos, hanem így lehet összevetni az életszínvonalat más országokéval), amellyel a második helyet tudtuk hátulról megszerezni. A sereghajtó Mexikó – derül ki az OECD adataiból. A eredmény egyébként nem meglepő, Magyarország régóta ezt a pozíciót foglalja el a rangsorban, sőt – az OECD statisztikájában elérhető legkorábbi adat szerint – 2000-2002-ig abszolút sereghajtók voltunk, majd az életszínvonal 2003-ban kezdett el emelkedni, amikor még Szlovákiát is megelőztük. 2005 óta azonban stabilan tartjuk a második helyet hátulról.

Pedig a vásárlóerő-paritáson számolt jövedelem 2010-ig az OECD átlagához mérten is emelkedett, azóta viszont stabilan tartjuk az 50 százalék körüli szintet.

Az életszínvonal emelkedésének ütemét jól ábrázolja a lenti grafikon, amely a vásárlóerő-paritáson számolt jövedelem változását mutatja az egy évvel korábbihoz képest.

2 gyereket nevelő, az átlagbér 2/3-át kereső egyedülálló szülő
Magyarország a 7. legrosszabb helyen szerepel, ha egy szegény, 2 gyerekét egyedül nevelő szülőt nézünk. Egyébként a hazai adózási szabályoknak köszönhetően egy ilyen szülő nem keres lényegesen kevesebbet, mint az első példában szereplő átlagos jövedelmű, de gyerektelen ember.

A példában szereplő családmodell helyzete egyértelműen a családi adókedvezmény bevezetését követően javult a legnagyobb mértékben.

A családok helyzetének 2011-es könnyítése azonban egészen más színben tűnik fel, ha megnézzük, hogy a példánkban szereplő családmodell esetében milyen adóékkel számolunk Magyarországon és milyenben az OECD országaiban. Az adóék azt mutatja meg, hogy a teljes bérköltség, amelyben a munkáltatók terhei is benne foglaltatnak miként aránylik a nettó keresethez, amelyben egyébként – az OECD statisztikája alapján – a családi pótlék is benne van.

Magyarország 26 százalékkal a középmezőny tetején foglal helyet, de az OECD 18 százalékos átlagánál magasabb nálunk az adóék. Ez az életszínvonal ismeretében már nem tűnik olyan nagyvonalúnak.
(mfor)

Megvan a Nemzet Fővilágosítója

Már a fél országot a Döbrögi vő-Tiborcz István-polihisztor cége világítja. Eddig közel 4 milliárdnyi közbeszerzésnél tartanak.
Tizenötből tizenkét közvilágítási pályázaton nyert a Nemzetvezér veje-Tiborcz István-által tulajdonolt cég.
Döbrögi Ráhel férjének “vállalkozása” EDDIG összesen 3,9 milliárd forint értékben nyert közvilágításra kiírt közbeszerzéseket.
Pécs közvilágítását például 891 millió forintért, (Pécs még hitelt is felvett, hogy a nagyszerű ajánlattal élni tudjon) Zalaegerszegét 850 millióért korszerűsítheti a Keresztapa vejének cége. A váci sötétségelűzésért 421 milliót kapnak. A sikeráradat-borítékolhatjuk-tovább zajlik majd, hiszen Döbrögisztán települései sorra irigylik el a szomszéd fényárt, és ők is fényben akarnak feredőzni. Bármi áron. A Nemzet Fővilágosítója által elnyert 12 közbeszerzési eljárás közül 5-ben egyáltalán nem indult más Döbrögink vejének cégén kívül. Ráhelnek nem kell aggódnia a svájci csapatépítő tréning éves tarifája miatt! Csak kinyögik valahogy a kevéske nyereségből.


https://balrad.wordpress.com/2015/04/15/megvan-a-nemzet-fovilagositoja/

Lengyelország igényt tart Nyugat-Ukrajnára

Lengyelországban létrejött egy szervezet, melynek feladata, hogy megvizsgálja annak lehetőségeit, miként lehetne a mai körülmények közepette legálisan visszakapcsolni Ukrajna lengyelek által lakott régióit Lengyelországhoz. A szervezet megalapítását Mateusz Piskorski, a Zmiana (Változás) párt képviselője jelentette be.
Zmiana
Piskorski nyilatkozatában elsődleges célként nevezte meg a jogi lehetőségek vizsgálatát arra vonatkozóan, hogyan lehetne az egykori lengyel tulajdonokat újra lengyel kézbe visszavenni. A szervezet arra alapoz, hogy Ukrajna tárgyalásokat folytat az Európai Unióval az unió által elvárt jogszabályok beiktatásáról, ami ideális feltételeket teremt arra, hogy az egykor lengyel tulajdonú ingatlanok, földterületek, vállalatok, műkincsek, stb. tulajdonviszonyai újra tárgyalóasztalra kerüljenek.
A képviselő elmondása szerint a szervezet szisztematikusan vizsgálja majd a nyugat-ukrajnai tulajdonviszonyokat, és azokat a korábbi állapotokra visszavezetve jogi alapot teremtenek az elcsatolt területek miatt kompenzáció benyújtására. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Ukrajna EU-csatlakozásával Lengyelország feltételül szabhatja, hogy Nyugat-Ukrajna egyes területei gazdasági értelemben lengyel fennhatóság alá kerüljenek, miközben közigazgatási viszonylatban továbbra is Ukrajna részei maradnak.

https://hidfo2015.wordpress.com/