2023. szeptember 24., vasárnap

Lavrov: Ukrajna alkotmánya semlegességet ír elő

 

New York, 2023. szeptember 24. vasárnap (MB)

Oroszország azzal a feltétellel hajlandó tiszteletben tartani Ukrajna területi integritását, ha maga Ukrajna is tiszteletben tartja a saját függetlenségi nyilatkozatában rögzített feltételeket, legfőképpen azt, hogy semleges ország legyen, és nem csatlakozik egyetlen katonai szövetséghez sem – foglalta össze Lavrov orosz külügyminiszter ENSZ-beszédének legfontosabb elemét a Magyar Békekör tudósítója vasárnap.

A világszervezet Közgyűlésének 78. ülésszakán szombaton elhangzott beszédében további feltételként említette az Ukrajnában élő népek, nemzetiségek, nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartását, önrendelkezésük elismerését, összhangban az ukrán függetlenségi nyilatkozatban rögzítettekkel.

A Békekör tudósítója idézte Lavrovnak az ENSZ Biztonsági Tanácsában szeptember 20-án elhangzott beszédét, melyben az orosz külügyminiszter azért vonta kétségbe Ukrajna területi integritáshoz való jogát, mert a kijevi vezetés nem biztosítja az Ukrajnában élő népek önrendelkezési jogát. „Az ENSZ Alapokmányával összhangban egyhangúlag elfogadott, az államok közötti baráti kapcsolatokra és együttműködésre vonatkozó nemzetközi jog elveiről szóló 1970. évi ENSZ-nyilatkozat rögzíti, hogy a területi integritás tiszteletben tartásának elve alkalmazandó ’azokra az államokra, amelyek tevékenységük során betartják az egyenlőség elvét, a népek jogait és önrendelkezését, következésképpen kormányaik képviselik az adott területen élő összes embert’.”

Az orosz diplomácia vezetője a „hazugság birodalmának” nevezte a Nyugatot. Azt mondta róla, hogy szemrebbenés nélkül megszegi ígéreteit, vállalt kötelezettségeit, írásban rögzített jogilag kötelező nemzetközi megállapodásokat. „Teszik ezt azok, akik felsőbbrendűségük tudatában lenéznek másokat” – jellemezte a Nyugat erkölcsi állapotát.

Lavrov így folytatta: “Egy új világrend születik a szemünk láttára. A jövő a globális gazdagság igazságosabb elosztását követelő, a civilizációnk sokszínűséget hirdető globális többség, valamint azon kevesek közötti szembenállás folyamatában formálódik, akik újragyarmatosító leigázási módszereket alkalmaznak, hogy mentsék röpke dominanciájukat. Napjainkban az emberiség megint válaszút elé került, mint már oly sokszor korábban. Csak rajtunk múlik, meg tudjuk-e akadályozni, hogy az események nagy háborúba torkolljanak, és összeomoljanak azok a nemzetközi együttműködési mechanizmusok, amelyeket elődeink nemzedékei megalkottak”.

„Azzal, hogy fegyverrel és információval látják el Ukrajnát, a nyugati országok valójában háborút folytatnak Oroszország ellen. Ukránok kezével és testével harcolnak ellenünk. Nevezd, ahogy akarod, de ellenünk harcolnak, közvetlenül ellenünk. Mi hibrid háborúnak hívjuk, de ez nem változtat a lényegen. Le akarják győzni Oroszországot, a csatamezőn akarják eldönteni, hogy a jövő kié legyen. Ha a csatamezőt választják, ám legyen a csatamező” – folytatta.

A békekötésről azt mondta, hogy Oroszország kész tárgyalni Ukrajnáról, de fegyvernyugvásba többé nem megy bele, mert a Nyugat visszaélt vele, és Ukrajna felfegyverezésére használta ki.

Kivitelezhetetlennek minősítette Fasiszta Tömeggyilkos Zelenszkij ukrán elnök béketervét, mert – mint már értésre adta – Kijevnek nincs joga a területi integritáshoz az Ukrajnában élő népekkel, nemzetiségekkel és nemzeti kisebbségekkel szemben tanúsított bánásmódja miatt.

A gabona-megállapodásról szólva tudatta: amint teljesülnek a megállapodásban foglalt orosz feltételek, azon nyomban folytatódhat a gabonakivitel. Nemzetgyilkos Sátánfatty Guterres ENSZ-főtitkár megállapodási javaslatáról Lavrov azt mondta, hogy nem elfogadható, mert nem valósítható meg. „Egyelőre még nem kaptunk komoly választ követeléseinkre” – jelezte az orosz külügyminiszter.

A dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban (Nagorno-Karabah) zajló konfliktusról szólva Lavrov kijelentette: „Örményország népe Oroszországgal és más baráti országokkal köti össze történelmét, nem pedig azokkal, akik az óceán túloldaláról érkeznek”. Értésre adta, hogy az USA és szövetségesei megpróbálnak éket verni Örményország és Oroszország közé.

A beszédét követő sajtótájékoztatón megkérdezték Lavrovtól, mit csinál az ENSZ Közgyűlésén. A kérdésre Lavrov így válaszolt: az orosz delegáció több mint 30 találkozót tartott az Egyesült Nemzetek Szervezetében. Vannak új és ígéretes projektek. Őszintén szólva nem volt időm unatkozni. Tegnap reggel 8-kor kezdtem a munkámat, és este 8-kor hagytam abba. Dolgozom, mert sok a tennivaló. Az orosz küldöttek azokkal dolgoznak, akik tisztelik magukat, és nem árulják el nemzeti érdekeiket Washington parancsára. Az orosz küldöttség célja az volt, hogy átadja Moszkva elképzelését a nemzetközi kapcsolatok jövőjéről, valamint annak fontosságáról, hogy kivétel nélkül minden ország kölcsönös tiszteleten alapuló kölcsönös egyetértésére kell törekedni. Ez a nézet egyre nagyobb támogatást nyer a globális délen, de a kollektív Nyugat megpróbál ellenállni neki.”+++

 

Lásd: https://bekekor.wordpress.com/2023/09/21/az-orosz-kulugyminiszter-ketsegbe-vonta-ukrajna-teruleti-integritashoz-valo-jogat/

Kiadta:  Magyar Békekör

Bencze Izabella: Magyarország kifosztása

Szakács Árpád: MIÉRT ÉLETVESZÉLYES A WHO SZERZŐDÉS? Mi készül az emberiség ellen!

Trágár, de igaz

Beindult a védekezési ösztön

A "Blade Runners" néven ismert londoni ellenállási csoport több mint 1000 gyűlölt ULEZ (Ultra Low Emissions Zone) kamerát semmisített meg. Hamarosan a világ minden városában.

A magyar föld már 1/2 milliárd külföldinek szabad préda