2014. szeptember 13., szombat

Állásfoglalásra kényszerítik az Orbán-kormányt Kárpátalja függetlensége kapcsán

A Ruszin-magyar Kongresszus a közeljövőben a magyar országgyűléshez fordul azzal a kéréssel, hogy Magyarország ismerje el Kárpátalját mint autonóm köztársaságot.
Ezt Pjotr Gecko, a ruszin nemzeti mozgalom vezetője jelentette ki az Izvesztyija napilap mai számában. Gecko kifejtette, hogy Kárpátaljának továbbra is jogi alapja van a függetlenedésre az 1991 decemberében tartott referendum alapján, melyen a szavazók abszolút többsége (70%-a) támogatta a kezdeményezést.
Az interjúban kifejtette, hogy a függetlenség elnyeréséhez Magyarország, Románia és Oroszország kormányainak támogatását kívánják elnyerni, és erre most érett meg az idő, mert a két legnagyobb párt támogatását megszerezték a függetlenedéshez. A jövő hét folyamán a magyar országgyűlés hivatalosan is állásfoglalásra lesz kényszerítve. A Ruszin-magyar Kongresszus várakozásai szerint a magyar kormány elismeri az 1991-es referendumot, majd a magyar, ruszin és román kisebbséget is érintő háború leállítására szólítanák Kijevet, amit már a három ország kormányainak támogatásával tennének meg.
Hídfő.net | Pjotr Gecko
Gecko kifejtette, hogy már semmi okuk félni a kijevi juntától, ami annak ellenére, hogy erővel védi meg területeit, nem tudja elkerülni azt a sorsot, ami télen vár rá. Közeleg a tél, és ebben az időszakban a gáztranzit az egyik legfontosabb stratégiai tényező. A térségben található a gázvezetékhálózat ötödik szakasza, ami Oroszországból továbbítja a gázt Románia, Magyarország és Szlovákia felé. Gecko elmondása szerint ha ezek közül a vezetékek közül akár egy is sérül, Magyarország rá lesz kényszerítve, hogy beküldje csapatait Kárpátaljára, mivel az alkotmány kötelezi a kormányt a magyar állampolgárok védelmére, és Kárpátalján mostanra több mint 200 ezren rendelkeznek magyar állampolgársággal.
Gecko kifejtette, hogy a Kárpátalján található gázvezeték-csomópont Európa egésze számára stratégiai fontosságú, - ha más országok nem akarják, hogy Kárpátalja háborús övezetté váljon és emiatt Európa gázellátása veszélybe kerüljön, a nemzetközi közösség kénytelen lesz elismerni Magyarország lépését.
Az Izvesztyija interjújában Geckot több alkalommal kérdezték, tudatában van-e annak, hogy a magyar kormány jelenleg a nyugat érdekeit képviseli, és emiatt könnyen lehet, hogy nem a várakozásaiknak megfelelően cselekszik a magyar kormány. A ruszin vezető azzal érvelt, hogy meglátása szerint Magyarország függetleníti magát, és bár a kormány látszólag igazodik a nyugati érdekekhez, hosszú távon a lényegi cselekvések ennek ellenkezőjét mutatják. Ugyanakkor elmondta, hogy nem terveznek semmilyen szélsőséges akciót, amivel Európa gázellátását veszélyeztetnék.
Eddig mintegy 100, a délkeleti régióban elhunyt magyar katonát temettek el Kárpátalján, és mintegy 200-an eltűntek a fronton, vagyis feltehetően halottak. A kárpátaljai magyarság emiatt egységes abban, hogy a háborút nem Donyeck bevétele után, hanem azonnal meg kell állítani. Emellett fokozott a veszélye az extrémista csoportok térségi akcióinak, a Jobb Szektor szélsőjobboldali szervezet fokozta aktivitását Kárpátalján. Gecko elmondása szerint emiatt könnyen lehet, hogy Kárpátalján is harcok kezdődhetnek, mert a magyar és ruszin közösség - ha széleskörű akciókban nem is vesz részt -, saját önvédelmére rá lesz kényszerítve. Ha valami, akkor egy ilyen konfliktuspont veszélyeztetheti Európa gázellátását. Gázvezetékek sérülhetnek a konfliktus során, ez egész Európa számára egy kellemetlen helyze lenne.
A ruszin vezető kifejtette, hogy Ukrajna egyre gyengébb, előbb vagy utóbb a kijevi junta rákényszerül a tárgyalásra. Kárpátalja pedig különleges pozícióban van ahhoz, hogy saját költségvetését megalapozza; a gáztranzit csomópont saját tulajdonba vétele ugyanis egyedülálló alkupozícióba helyezi Kárpátalja új kormányát; a függetlenség elismerése esetén az új kormány 10%-ot átengedne Kijevnek a gáztranzitból származó bevételekből.
Az interjúnak annyi tény alapja mindenféleképpen van, hogy a magyar kormány állásfoglalásra lesz kényszerítve; Orbán követni fogja-e a hazaáruló Antall József példáját, vagy képes lesz arra, hogy a magyar közösség sorsát tartsa szem előtt? Bármit is lépjen a magyar kormány, Geckonak abban igaza van, hogy Kárpátalján télen elszabadulhat a pokol. Ha egy ilyen helyzetben nem lép az anyaország, az pedig a kormánypártot magával ránthatja. Nem kizárt, hogy a magyar kormány arról hoz döntést a javaslat elbírálásakor, hogy akar-e az Azarov-kormány sorsára jutni, akar-e majdan-szerű állapotokat Budapesten.


http://www.hidfo.net/2014/09/13/allasfoglalasra-kenyszeritik-az-orban-kormanyt

Szlovákia is engedélyezi a gázvezetékek megcsapolását Kijevnek

A szlovák SPP gázvállalat jelentése szerint már harmadik napja kevesebb gázt kapnak az orosz gázmezőkről, mint a szerződésben foglaltak szerint kellene.
Miután Lengyelország állami gázvállalata ugyanerről számolt be, a szlovák SPP is bejelentette, hogy már harmadik napja 10%-al kevesebb gáz érkezik az országba Ukrajnán át. A gázvállalat közleményében azt is hozzátette, hogy ez nem érinti a fogyasztókat, mert Szlovákia elegendő gáztartalékkal rendelkezik.
Korábban a lengyel PGNiG hasonló esetről számolt be, Lengyelország szintén a rendelt mennyiségnél kevesebb gázt kapott Ukrajnán keresztül. A PGNiG szerint a Gazprom nem szállítja a kért mennyiséget, a Gazprom azonban tagadta, hogy kevesebb gázt adnának el Lengyelországnak. Az egyébként jelentős gázmennyiség így feltehetőleg Ukrajna területén tűnik el.
Mivel korábban se Magyarország, se Szlovákia nem kapott kevesebb gázt a rendelt mennyiségnél, a kiesés kizárásos alapon az ukrán gázvezeték-hálózat Lengyelország felőli szakaszán "esik meg". Nem kizárt, hogy Lengyelország a színfalak mögött ezen az úton értékesít földgázt Ukrajnának: a lengyel fél előzetes diplomáciai engedményt ad Kijevnek, miszerint nem az ukrán kormányon fogják számon kérni a kieső gázmennyiséget. Kijev így feltöltheti saját tározóit még a fűtési szezon előtt (Ukrajnának 3-4 napi fűtésre elegendő tartaléka van). Lengyelország pedig újabb muníciót kap az Oroszország elleni "töltött pisztolyba", ugyanis erre hivatkozva a Gazpromot tudják vádolni a szerződés megszegésével.
Ha nem ezen az úton, hanem nyíltan támogatnák a kijevi rezsimet - reverz gázszállítással - az esetben a reverz gázszállítást megvalósító országok követnek el szerződésszegést. A Gazprom erre már felhívta a V4 országok figyelmét, amit azok Washington nyomására figyelmen kívül hagytak.
Vörös kör: az ukrán gázvezeték két szakasza, ahol "eltűnik" a földgáz
Mivel Magyarország egyelőre nem publikál arra vonatkozó információkat, hogy kevesebb gázt kapnánk Ukrajnából, nyilvánvaló, hogy Ukrajnában nem a fővezetéken érkezik kevesebb gáz, hanem előbb a lengyel, majd a szlovák leágazó szakaszon csapolták meg a vezetéket.
Ha a V4 tagállamai hihetően akarják megvádolni a Gazpromot szerződésszegéssel, nemsokára Magyarország is bejelenti, hogy kevesebb gázt kapunk Ukrajnából. Vajon lesz a kormánynak bátorsága egy ilyen húzáshoz?


http://www.hidfo.net/2014/09/13/szlovakia-engedelyezi-gazvezetekek-megcsapolasat-kijevnek

Kétmillióan vonultak fel Katalónia függetenségéért (Megjegyzésként Baleár-szigetek, Murcia és Valencia valamint a Franciaország délkeleti részén fekszik az északi rész, mely határos Andorrával, amely szintén katalán területnek tekinthető)

Utólagos becslések szerint több mint két millióan vonultak utcára Barcelonában csütörtökön, hogy követeljék a Spanyolországtól elszakadást és a függetlenséget Katalóniának.
A Katalónia nemzeti ünnepe alkalmából rendezett demonstráción az összes függetlenség-párti politikai vezető részt vett. A több mint kétmilliós megmozduláson rengeteg "Itt az idő" feliratú transzparens volt látható, a felvonulással ugyanis felszólították a spanyol kormányt, hogy engedélyezze még idén november 9-én a függetlenségi referendumot.
A közvélemény-kutatások szerint a katalánok mintegy 55%-a támogatja a Spanyolországtól elszakadást. Ennek elsődleges oka, hogy a katalán régió az ország leggazdagabb vidéke, amit visszahúz a magas munkanélküliséggel, egyre halmozódó államadóssággal sújtott spanyol többségi régió. A katalán régió jelenleg évente mintegy 16 millió eurót fizet Madridnak különböző adók formájában, aminek többségét a spanyol kormány az ország többi részének fejlesztésére fordítja, Katalónia szinte semmit nem kap vissza. Ebből a szempontból Katalónia esete hasonlít az Olaszországban szerveződő, a független Velencei Köztársaság helyreállítását mostanra referendummal is alátámasztó venetoi függetlenségi mozgalom esetére; az ország egyik leggazdagabb régiója akar kiszakadni, főként a központi kormány egyenlőtlen forráselosztása miatt, ami gazdasági élősködés jelleget öltött.
Katalónia lakossága a fentiek miatt elutasítja az egészségügy és oktatás terén beiktatott megszorító intézkedéseket, Katalóniának ugyanis a kormány tevékenysége nélkül saját erőből lenne lehetősége a szociális vívmányok fenntartására. A Barcelona, Girona, Lleida és Tarragona tartományokból álló Katalónia adja az ország gazdasági teljesítményének több mint egyötödét.
Mariano Rajoy miniszterelnök korábban bejelentette; a központi kormány nem engedélyezi a függetlenségi referendum megtartását. Áprilisban a spanyol parlament egy a katalán képviselők által beadott törvényjavaslatot is visszadobott a függetlenségi népszavazásra vonatkozóan.
http://www.hidfo.net/2014/09/13/ketmillioan-vonultak-fel-katalonia-fuggetensegeert




A katalán autonómiatörekvések tanulságáról

Katalónia ma az Európai Uniónak egy olyan fejlett régiója, ami szinte "állam az államban". Nem csak társadalmi, nyelvi kulturális hagyományait és jellemzőit tekintve különül el a spanyol anyaországtól, hanem gazdasági fejlettsége is kiemelkedő. A katalán modernizáció a huszadik század egyik sikertörténete, ami Magyarország számára is több tanulságot hordoz.


A katalán nacionalizmus történelmi gyökerei,

Katalónia autonómiájaA katalán nemzeti mozgalom már az 1833 és 1850 közötti időszakban irodalmi irányzatként jelentkezett. Megélénkült a katalán nyelvűszínházi élet, sajtó, és sorra alakultak az egyesületek. Míg Spanyolország többi részéta régi, hagyományos életmód, az idegenkedés a felhalmozástól és a befektetéstől, illetve a hidalgók és a hadsereg világa határozta meg, addig Katalóniában az aktív polgárságnak köszönhetően kialakult egy jómódú középréteg, amelyre a munkaszeretet, a takarékosság és az egyéni erőfeszítés becsülete volt jellemző. Az öntudatra ébredés, a közös érdek, mint például a helyi ipar védelme, társadalmi réteg szerinti hovatartozástól függetlenül erősítette a helyi szolidaritást. Megjelent a nemzeti szuverenitás gondolata és a politikaiönrendelkezés óhaja. 1892-ben a Katalán Unió nevű szervezet katalán parlament felállítását követelte, és ezt támogatta mind a katalán nagytőke, mind a katalán egyházi hierarchia. Alapító gyűlésén az Unió megfogalmazta a "Manresai Alapelveket", amit a katalán regionális alkotmány alapjainak tekintettek. Az önálló parlament mellett követelték az autonóm végrehajtó szerv felállítását, a bírói jogkörrel rendelkező Katalán Audiencia visszaállítását, saját közrendet, autonóm oktatási rendszert és a katalán nyelv hivatalossá tételét. A XIX. század végén a politikai nacionalizmus mellett új életre kelt a kulturális, művészi, irodalmi vonulat is. 1906-ban létrejött a Katalán Szolidaritás nevű autonomista szervezet, amely célja: tiltakozni a katalán sajtót ért elnyomás illetve a központi állam antidemokratikus, autonómia-ellenes törvénye ellen. 1914-ben a négy katalán provincia spanyol parlamentbe delegált képviselőiből létrehozták a Mancomunitatot, mely bizottmányból, közgyűlésből és állandó tanácsból állt, tevékenységi köre pedig kiterjedt a közigazgatás, az oktatás és a közegészségügy egyes területeire. A Mancomunitatnak Primo de Rivera diktatúrája vetett véget 1925-ben. A katalán autonómia-törekvések 1931-ben, a második köztársaság idején kerültek ismét napirendre. 1930. augusztus 17-én a köztársaságiak elfogadták a San Sebastian-i Paktumot. Ebben szerepelt, hogy Katalónia majd saját statútumot hoz létre, ami kijelöli a központi hatalom és az autonóm kormány közötti hatáskörmegosztást. Az 1931-es választásokon Katalóniában győztes Köztársasági Baloldal a katalán köztársaságot az ibér népek föderációjában képzelte el. Kidolgozták az autonómia statútumot, amelyet azonban a Cortes csak változtatásokkal fogadott el. 1932-ben külön katalán választásokat tartottak, és létrejött a Generalitat. 1934-ben kikiáltottáka katalán államot a Spanyol Föderális Köztársaságban, ezt azonban a hadsereg leverte. Az 1936-ban kirobbantott polgárháború három évvel később Franco tábornok győzelmével zárult, és megkezdődött a diktatúra időszaka. Spanyolország történetét a diktátor haláláig az egységes spanyol nacionalizmus ideológiája és a nemzetiségek el nem ismerése határozta meg. Franco mindenben egységet hirdetett: nemzeti,vallási, társadalmi és politikai egységet. Ennek ellenére az elnyomás tovább erősítette a különbözőség érzését, és a régiókon belüli szolidaritást. Amire a század elején már volt példa, 1971-ben is az ideológiai paletta különböző pontjain elhelyezkedők között összefogás jött létre Katalóniában: a Katalónia Gyűlése (Assemblea de Catalunya) szocialisták, kommunisták és a katalán jobboldal támogatásával. Így a demokratizálódás, a szociális kérdések - itt kiemelkedett a déli bevándorlók integrációja -, és a katalán autonómia ügye összekapcsolódott. Négy főkövetelésük volt: (1) általános amnesztia a politikai foglyoknak, (2) szólás-, sajtó-, gyülekezési, egyesülési szabadság illetve sztrájkjog, (3) az 1932-es autonómia statútum által biztosított intézmények helyreállítása és az önrendelkezés joga, (4) a félsziget minden népének együttműködése a demokrácia érdekében.
A Gyűlés fontos egyesítő és mozgósító szerepet játszott az 1977. júniusában megtartott első demokratikus spanyol választásokig. 1977. szeptemberében királyi rendelettel ideiglenesen visszaállították a korábban száműzetésbe kényszerült Generalitatot. Az autonómia statútum 1979 végén lépett életbe a katalán népszavazás, az országos Cortes jóváhagyása és a király ellenjegyzése után. A spanyol alkotmány VIII. cím III. fejezete (143-158. cikk) foglalkozik régiók szintjével. Meghatározza az autonómia jog érvényesítésének két lehetséges módját (143. és 151. cikk), melyek közül Katalónia a "gyorsabb" és egyszerűsített lehetőséget választotta. A 148. és a 149. cikk meghatározza az autonóm közösségek lehetséges jogkörét (melyek felvállalása az adott közösségtől függ, ha ez nem történik meg explicite, az állam fennhatósága az adott kérdésben fennmarad), és az állam kizárólagos, elidegeníthetetlen jogkörét. Az előbbi csoportba tartoznak azok, ahol a régió területi határain belül maradva, országos érdeket nem érintve születnek döntések. Az állam kizárólagos jogkörébe tartoznak többek között az alkotmányos jogok és kötelezettségek, állampolgárság, idegenrendészet, nemzetközi kapcsolatok, honvédség, fegyveres erők, igazságszolgáltatás. A katalán autonómia statútum felépítése hasonlít a spanyol alkotmányéhoz. Mindenek fölött álló alapértéknek tekinti a szabadságot, igazságosságot, egyenlőséget és a Katalóniában élők megfelelő életminőségét.

A katalán szimbólumokat és a katalánok alapvető jogait és kötelezettségeit összefoglaló rész után a Generalitat hatáskörének felsorolása következik. A hatáskörök négy nagy csoportba oszthatók aszerint, hogy az autonóm közösségi szerv illetékességének mi szab határt. Az első csoport a kizárólagos jogokköre. A katalán statútum szerint ezen tárgykörökben a Generalitatot megilleti a törvényhozás, a szabályozás, a végrehajtás és az ellenőrzés joga. A második és harmadik csoportba tartoznak a megosztott kompetenciák. Ezek olyan témaköröket ölelnek fel, amelyekbe mind a központi államnak, mind az autonóm közösségeknek beleszólása van. A megosztott hatáskörökhöz hasonló módon illeti fennhatóság a Generalitatot a gazdaság, a jog, az oktatás, a telekommunikáció és az egészségügy terén. A negyedik csoportot alkotják a végrehajtói jogkörök, ahol az állam törvénykezik, a Generalitat pedig a végrehajtásért felelős. Az 1978-as alkotmány tehát a szimmetria elve alapján biztosította a széleskörű autonómia lehetőségét, mind a nemzetiségeknek, mind a többi régiónak. Az azóta működő rendszer mindenképpen pozitívnak tekinthető.

Habár a kompetenciák valós köre, az autonómia határa a mai napig feszültség forrása a központi hatalom és a Generalitat között, és a delegálás folyamatának nincs vége, ezen viták azonban mindvégig a demokrácia játékszabályait tiszteletben tartva, az alkotmányosság keretén belül zajlanak, ebben is különbözve a baszk példától. Érdemes megvizsgálni, hogy ma hogyan határozzák meg önmagukat a katalánok, hogyan kezelik a más spanyol régiókból érkezett bevándorlók beilleszkedésének kérdését, hogyan látják helyüket és szerepüket Spanyolországon belül.


Jordi Pujol,
aki 1999. októberében már hatodszor nyert a katalán választásokon, és így 1980 óta megszakítás nélkül ő a Generalitat elnöke, de aki az aktív politizálást ellenzékiként már a diktatúra évei alatt elkezdte, a következő meghatározást adja arra a kérdésre, hogy ki a katalán: "Katalán minden ember, aki Katalóniában él és dolgozik, és aki munkájával és erőfeszítésével hozzájárul Katalónia építéséhez. Katalán minden ember, aki Katalóniában él és dolgozik, és katalán akar lenni." Ez a megfogalmazás nem hivatkozik sem vérségi kötelékre, sem az ősök dicsőségére, tehát alkalmas a nem katalánnak születettek befogadására és integrálására. A katalán nacionalizmusnak két főáramlata különböztethetőmeg: az egyik, amelyik Katalóniát - saját identitása megőrzésével - Spanyolország részeként képzeli el, és ami mindig a többségi, uralkodó vélemény volt. A másik, inkább marginális áramlat teljes függetlenséget akar. A katalán nacionalizmus igazi kérdése nem az, hogy mi Katalónia, hanem hogy mi Spanyolország. Pujol szerint Katalóniát három kötődés: az európai, a spanyol, a mediterrán, és az integrálóképesség határozza meg. Az európai alkotóelemet a Frank Birodalomig vezeti vissza a "déli védőbástya" szerepre utalva, és a félsziget többi részétől elvitatja ezt az ősi európai kötődést. Fontossági sorrendben a mediterrán elem következik, az aragón birodalom alapján, majd az ibériai szál megkésve, és kisebb jelentősséggel. Az átfedések a földrajzi elhelyezkedéssel indokolhatóak, és ez a magyarázata az "olvasztótégely" szerepnek, hiszen ez a terület az évszázadok során jelentős migrációt viselt el és fogadott be. Arra a kérdésre, hogy Katalónia miben különbözik a félsziget többi részétől, azt a választ kapjuk, hogy itt nagyobb hagyománya van a civil társadalomnak, ami ezért erősebb; jellemző a kezdeményezőkészség, a gazdálkodó beállítottság; létezik társadalmi, gazdasági és kulturális kohézió; jelentős a nemzetközi nyitottság; és erős a közösségi érzés. Spanyolországot mint többnemzetiségű államot ismerik el, amin belül Katalónia önálló közösséget, nyelvet, kultúrát, történelmet és élni akarást képvisel. Éppen ezért Katalónia szerepe Spanyolországon belül bizonyos értékek közvetítése, átadása: mint például a civil társadalom szerepe, az autonómia eszménye, a gazdasági fejlődés, a modernizáció, a demokrácia, az európaiság és az optimizmus. Pragmatizmusával a "Dél Hollandiája" szerepet próbálta és próbálja betölteni.

Várhegyi Kálmán gyűjtése

Nincs visszaút, Donyeck végleg kiszakadt Ukrajnából

A Donyecki Népi Köztársaság nem fog politikai unióra lépni Ukrajnával, de a gazdasági és szociokulturális kapcsolatok megőrzésére törekedni fog, - mondta Andrej Purgin, a DNK miniszterelnök-helyettese.
Purgint a Rosszija 1 tévécsatorna adásában kérdezték a Donyecnki Népi Köztársaság és Ukrajna viszonyáról, valamint az Ukrajnán belüli autonómia lehetőségéről. A miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy semmi esély a politikai unió helyreállítására, már túl sok vér folyt ahhoz, hogy az emberek elfogadjanak egy ilyen döntést. Vagyis Donyeck megye végérvényesen kiszakadt Ukrajnából, és egy új alapokra helyezett föderális állam sem lenne megoldás.
Hídfő.net | Andrej Purgin
"Túl sok vér folyt. A nép több ezer élettel fizetett a függetlenségért, és rengeteg az ártatlan civil áldozat. Nem látok semmilyen lehetőséget arra, hogy ezek után bármiféle szövetségre lépjünk Ukrajnával."
"A '90-es években a Krím is elkövette ezt a hibát, mikor is Ukrajna jelentős függetlenséget adott a régiónak, majd néhány hónap után visszavonta a jogosultságokat. Mi egy ilyen hibát nem fogunk elkövetni. Ennek ellenére azt meg kell értenünk, hogy felelős politikusként törekednünk kell az egészséges gazdasági kapcsolatok fenntartására." Végezetül a miniszterelnök-helyettes kifejtette, hogy 23 év felelőtlen "együtt élés" bőven elég volt a térség lakosainak.


http://www.hidfo.net/2014/09/13/nincs-visszaut-donyeck-vegleg-kiszakadt-ukrajnabol

A hazai költségvetést sem tudta rendbe tenni, most az egész EU-t kapja

Alig néhány órával azután, hogy a Pierre Moscovici volt francia pénzügyminisztert kinevezték az Európai Bizottság gazdasági biztosává, Franciaország bejelentette, hogy nem tudja tartani a Brüsszel által előírt 3%-os költségvetési hiánycélt.
Hídfő.net | Pierre Moscovici
A korábban a francia gazdaságért felelős miniszter az egész Európai Unió tagállamainak költségvetéséért lesz felelős. Feladata pontosan az lesz, hogy betartassa az uniós tagállamokkal, ami saját hazájában sem sikerült.
Franciaország nem fogja tudni tartani a 2015-ös határidőre megszabott hiánycélt, annak ellenére, hogy a szociális kiadásokat jelentősen megvágta és megszorító intézkedéseket léptetett életbe. A hivatalos indoklás mindezt a források hiányára vezeti vissza, vagyis nem a felelős politikust, hanem a bevételi oldal statisztikáját okolja a kudarcért. Franciaország a közelmúltban csökkentette a társadalom gazdagabb rétegeinek adóterheit, ami több más tényezővel együtt nulla gazdasági növekedéshez, csökkenő adóbevételekhez és deflációhoz vezetett.


http://www.hidfo.net/2014/09/13/hazai-koltsegvetest-sem-tudta-rendbe-tenni-most-az-egesz-eu-t-kapja

Ukrajna: a befektetők tisztában voltak a közelgő forradalommal

Az Ukrán Nemzeti Bank vezetője szerint a kijevi forradalom óta 90%-os az infláció Ukrajnában, és a hrivnya 60%-ot veszített értékéből a tavalyi év azonos időszakához képest.
Hídfő.net | Valerija Gontareva
Valerija Gontareva a Jalta Európai Stratégia fórum 11. találkozóján kifejtette, hogy a bankvezetők készen állnak rendkívüli intézkedéseket tenni abban az esetben, ha tömeges pánik alakulna ki. Elmondása szerint a bankárok körében már mutatkoznak a pánik jelei, és csak idő kérdése, hogy ez mikor válik általánossá.
Mindez azonban nem a délkeleten zajló háború következménye; augusztus végén már az Ukrán Nemzeti Bank korábbi elnöke, Szergej Arbuzov is bejelentette, hogy a bankrendszer a csőd szélére jutott. Utólag már látható, hogy a nagyobb befektetők tisztában voltak  közelgő forradalommal, és tavaly nyár végére emiatt indult meg a vagyonkimentés.


http://www.hidfo.net/2014/09/13/ukrajna-befektetok-tisztaban-voltak-kozelgo-forradalommal

Ma kora délelőtt megérkezett Luhanszkba a “II. Fehér Konvoj”!

“Donyeck” határátkelőhelyen orosz és ukrán (?) vámosok nem várakoztak tovább Nyalókakirályék kijevi engedélyeire meg a vöröskereszt bohóckodására. Megkezdték a segélyszállitó kamionok átvizsgálását, és az első hetven kamion nekilódult.

Útjukat Luhanszkig a milicia biztositotta, és alig egy órával az indulást követően épségben meg is érkeztek Luhanszkba.

Вторая колонна с гуманитарным грузом прибыла в Луганск

A kétszáz járműből álló konvoj következő garnizonja is még a mai napon el fog indulni, mig a harmadik részlet luhanszki érkezése holnap reggelre van prognosztizálva.

http://balrad.wordpress.com/2014/09/13/luhanszkban-a-ii-feher-konvoj/

Önkéntesek bevonásával cionosta szolgálatban a magyar honvédség

Szeptember 1-jén 316 fő önkéntes műveleti tartalékos vonult be az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárhoz alapkiképzésre.
Az ócsai kiképzőbázison eltöltött két hétben részt vettek alaki foglalkozásokon, valamint elmélyítették tudásukat a tereptan, általános harcászat, lőkiképzés, vegyvédelmi és egészségügyi ismeretek terén. Hozzánk eljuttatott beszámolóból tudjuk, hogy NATO-párti eszmei fejtágító is szerepelt az előadások repertoárjában. A dandárhoz bevonult tartalékosok jelképesen szeptember 11-én (az amerikai WTC iker torony önmegsemisítésének cionista napja, amit sajnos az iskolákban is ünnepeltetnek előszeretettel világszerte már a gyerekekkel is) tettek esküt az ócsai kiképzőbázison.

Figyelem, jószándékú vagy csak a munkanélküliségből menekülő Önkéntesek! Figyeljetek oda, mire tesztek esküt és kit szolgáltok vele! A NATO nem a barátunk!


Gölöncsér Miklós

Agrárbotrány: A kifizető (korrupciós) ügynökség

Lemondott posztjáról Palkovics Péter, az uniós és hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke. A távozást sokan összefüggésbe hozzák a tavaly októberben kirobbant agrártámogatási visszaélési botránnyal, amelyben az MVH egyik elnökhelyettesét is letartóztatták. Egyes vélemények szerint a lemondást most az is indokolhatta, hogy az átalakuló agrártámogatási szervezeti struktúrában – mint köztudott, a vidékfejlesztési támogatások irányító hatósági feladatai az agrártárcától a Miniszterelnökséghez kerültek – a kormány már nem számított Palkovics munkájára.
Palkovics Péter szeptember 10-i hatállyal mondott le MVH-elnöki posztjáról, amelyet 2010 júniusától töltött be – tartalmazza az MVH közleménye. A lemondást Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elfogadta. Palkovics Péter a versenyszférába távozik.

Az MVH közleménye szerint Palkovics a lemondást azzal indokolta, hogy az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) 2007-2013 közötti költségvetési ciklusa lezárult, és a 2014-es átmeneti év végének közeledtével az MVH, mint az agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynöksége végrehajtotta e programozási időszak operatív feladatait. Az új, 2014-2020 közötti költségvetési és KAP programozási ciklus végrehajtása pedig a kifizető ügynökség szintjén teljesen elkülönülő, új szakmai feladat.

Ágazati szakértők ugyanakkor a távozást összefüggésbe hozzák a tavaly kirobbant kifizetési botránnyal, amikor kiderült, hogy egyes igénylők az MVH közreműködésével kíséreltek meg jogosulatlanul igénybe venni uniós területalapú támogatásokat. Az ügy fejleményeként akkor letartóztatták az MVH egyik elnökhelyettesét is.

Palkovics elmozdítását sokan már akkor valószínűnek nevezték, de ez nem következett be. Igaz, a letartóztatott elnökhelyettest nem ő, hanem Fazekas Sándor – akkor még – vidékfejlesztési miniszter nevezte ki, a kormány pedig azzal érvelt, hogy „belső felderítéssel” még idejében sikerült megakadályoznia a támogatások jogosulatlan lehívását. A letartóztatások nyomán mindenestre ügyészségi eljárás is indult, de arról máig nem érkeztek hírek, hogy ez befejeződött volna. Így nem tudni azt sem, hogy az ügy mostanra hozott-e Palkovicsra nézve kedvezőtlen fordulatokat.

A lemondást egyes vélemények szerint az is generálhatta, hogy az átalakuló agrártámogatási szervezeti struktúrában a kormány nem számított Palkovics munkájára. Mint ismert, a vidékfejlesztési támogatások irányító hatósági feladatai az agrártárcától a Miniszterelnökséghez kerültek, és az új felállás az MVH pozíciójának megváltozását is hozta.

Az előző kormányzati ciklusban ugyanis – érvelnek ágazati szakértők – a hivatal jóval meghatározóbb pozíciót töltött be az akkori Vidékfejlesztési Minisztérium kizárólagos irányítása alatt. Mostantól viszont a hivatalnak már nem csak Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel, hanem a kormányon belül jóval erősebb pozíciót betöltő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel is „szembe kell néznie”, így már nem játszhat olyan szerepet, „mintha irányító lenne irányított szervezet helyett” – fogalmaztak az agrarszektor.hu-nak ágazati szakértők.

Palkovics távozása mellett szólhatott az is, hogy a hazai agrártermelők számos kritikát fogalmaztak meg az MVH kifizetési-pályázati szabályozásával kapcsolatban, amelyet túlságosan bonyolultnak, érthetetlennek és bürokratikusnak találtak. Nem véletlen, hogy a kormány most a pályázati rendszer egyszerűsítését, ügyfélbarátabbá tételét tervezi. Az viszont kétségtelen, hogy komoly kifizetési lemaradásban nem volt a hivatal az elmúlt négy évben, bár a tavalyi botrány utáni szigorítások okoztak zavarokat az elmúlt évi területalapú agártámogatási kiutalásoknál.

Tóth János - Hernád Völgye H.H.K.

Oroszország közvetlen hozzáférést szerez a Perzsa-öbölhöz

Hasszan Rohani, az Iráni Iszlám Köztársaság elnöke megtette első hivatalos látogatását Kazahsztánban, ahol Nurszultan Nazarbajev kazah államfővel találkozott.

A megbeszélés témáját tekintve is különleges volt; egy Kazahsztán-Türkmenisztán-Irán útvonalú vasútvonal létesítését tárgyalták meg, amit kivezetnek egészen a Perzsa-öböl partjaihoz. Türkmenisztán korábban már befejezte a szállítási útvonal ráeső részének építését, az új vonal már használatra kész.
Ez az új szállítási útvonal akár 10 millió tonna rakomány szállítását is lehetővé teszi az Oroszországi Föderációból a Perzsa-öbölbe és vissza. A már létező orosz-kazah vasúthálózat pedig összeköttetést biztosít Kína és Európa felé, így az építkezés stratégiai jelentőségű; Irán aktívan részt vehet az eurázsiai kereskedelemben, emellett Oroszország és Kína közvetlen hozzáférést szerez a Perzsa-öböl kikötőihez, aminek elérése mindeddig igen körülményes volt.
A vasúthálózaton felül az úthálózatok összeköttetéséről is tárgyaltak a felek. Kazahsztán végez a Nyugat-Európához, valamint Nyugat-Kínához vezető autópálya-hálózat építési munkálataival, ami szintén Irán előnyére válik. Az új szállítási útvonalak átadása még ezév novemberében megtörténik.


http://www.hidfo.net/2014/09/13/oroszorszag-kozvetlen-hozzaferest-szerez-perzsa-obolhoz

1989-2013 Magyarországán a létminimum alakulása - Lesújtó


Fénykép

A “Minszki Szerződés” első hetének utolsó napján az eddig megszokottak szerint zajlottak a “tűzszünet” eseményei.

Donyeck Kijev-kerületét több latorbelövés érte.

Donbassz fővárosától északnyugati irányban a népköztársasági erők Tonyenkánál széjjelkergettek egy meglehetősen nagy valcmanista hordát, amely a donyecki repülőtéren rekedt hiénákat igyekezett volna kimenteni. A felmentés reményének meghiúsitásán túl, egy elég komoly fenyegetést is felszámoltak ezzel a népi erők.

Makejevkát a latortüzérség lőtte. Egy civil meghalt.

Avgyejevkát sorozatvetővel lőtte a valcmanista pribéktüzérség – amig tehette. Itt nyolc vagy tiz lator fűbe harapott a dühös gárdisták rajtaütésében.

Peszkit és Krasznogorovka szintén a kijevi latrok tüzérségi támadásától szenvedett.

Marinkánál “csak” lövöldözés volt.

Konszutantyinovka irányából a népi erők előnyumoltak Kurahovo felé, és nagy területről kiszoritották a kijevi zsoldosokat.

Gorlovkát kissebb megszakitásokkal – de folyamatosan ágyúzta Nyalókakirály latortüzérsége.

Majorszknál a milicisták megsemmisitettek egy ellenséges blokkposztot.

A Gyebalcsevoba beszorult – Szvetlodarszkból kiűzött zsiványhordák felszámolása az éjfélt követő órákban megkezdődött. Pillanatnyilag is komoly harcok vanna Gyebalcsevo környékén.

Volnovahánál “mezei” harc bontakozott ki, amely pillanatnyilag is dúl.

Mikolajevkát és Dokucsajevszket tüzérségi támadás érte a kora esti órákban.

Jelenovkába kora délután bevonultak a népi erők, mig Alekszandrinovkába a latrok nyomultak be.

Kominternovo és Szahanka a latortüzérségtől szenvedett.

Harcizkot szintén a valcmanisták ágyúzták.

Kirovszk és Zsdanovka tegnap délután több kijevi gránáttalálatot kapott

Malaorlovkánál a népi erők tüzérsége megsemmisitett három kijevi sorozatvetőt.

Moszpinoból kivonult a latorhorda Kutyejnyikovo irányába.

Mariupol környékén lényeges változás nem állt be az utóbbi 24-órában. Szartakovo és Talakovka továbbra is a népi erők ellenőrzése alatt áll. Viszont Mariupol környékére további komoly latorerőket von össze Nyalókakirály hadvezetése.

szamár

Pervomajszkot tüzérséggel lőtte a latorbanda.

Krasznyij Limany mellett “csetepaté” volt késő délután.

Szlavjanszk – Kramatorszk térségében tegnap a Krasznyij Limany autópálya mentén ellenállók rajtaütöttek Nyalókakirály megszálló hordájának egyik alakulatán. Tankok, páncélozott csapatszállitók, teherautók pusztultak el teljesen, és több tucat bérgyilkos hagyta ott a fogát. A Kramatorszkból küldött valcmanista “erősitést” az erdőségből szintén megtizedelték a partizánok. A latrok ennek láttán gyorsan visszarohantak a városba.

Heletej – még regnáló – hadügyér a donbasszi frontokon elszenvedett katasztrofális vereségekért már nem Oroszországot teszi felelőssé, hanem a zsoldoshorda okostelefonjait. A generális szerint ifjú latorjaik állandó telefonálgatása pontosan pozicionálta helyzetüket a többnyire középkorú vagy annál idősebb népfelkelők számára, akik nem értenek ezekhez a szerkezetekhez, és nem is használnak ilyesmiket. A “vén terroristák” csak integetnek meg lőnek! Nem a telefonjaikkal játszanak, hanem a fegyvereiket bújják – panaszkodott Heletej.

A tegnap Lembergben készült fényképen pedig náci jelképekkel diszitett tankok indulnak – valahová! Ukrán tankok. Nyalókakirály tankjai.

Harkov lakói éjfél tájban “élményre” leltek. Hatalmas robbanások kisérte, “égig érő” lángokkal ég a régióközpont vasúti teherpályaudvarán egy üzemanyagszállitó szerelvény. A pusztulás magyar idő szerint reggel hét órakor javában tart.


Harkov “Osznova” nevű vasúti teherpályaudvara pokollá változott. Köszönhetően az éjszakai pihenés helyett inkább akciózgató helyi partizánoknak.

Egészen pontosan – helyi idő szerint – háromnegyed-éjfélkor volt az első “pukkanás” az egyébként nagy erőkkel őrzött szállitmánynál! Ez inditotta el a “láncreakciót”, amelynek eredményeként – a helyiek szerint – legalább harminc darab üzemanyagszállió vasúti tartálykocsi kapott lángra és robbant fel.

Beszámolók szerint száz kilométer távolságból is jól látható a hatalmas tűz még hatalmasabb sűrű – fekete füstfelhője.

Állitólag az egész környéket evakuálták – és várják a tűz kialvását.
Hirek szerint az üzemanyagszállitmány pusztulása akár meg is hiúsithatja a pletykák alapján hamarosan újrainditandó valcmanista offenzivát Donbassz ellen.

http://balrad.wordpress.com/2014/09/13/tart-a-donbasszi-tuzszunet/



Igor “Bazler” miliciaparancsnok hat db. repülőgép zsákmányolásáról számolt be az éjjel VKontakte – oldalán.

Hol sikerült megszerezni Nyalókakirály “madárkáit”? – nem irja.
Felsorolja viszont, hogy öt darab Jak-52-es, és egy darab A-29-es gép jelenti a zsákmányt.

Ополченцы из отряда Игоря Безлера сообщают о получении контроля над 6-ю самолётами

A szerzeményekről későbbre igér fotókat. Addig is kénytelenek vagyunk beérni az ő fotójával. Elnézve a parancsnok képmását, mintha hasonlitana a szerzeményekre. Korban legalábbis.

http://balrad.wordpress.com/2014/09/13/hat-darab-valcmanista-repulogeppel-gazdagodott-a-milicia/



Jaszinovataja közelében ma délben Nyalókakirály zsoldoshordái átfogó támadást inditottak a DNR állásai ellen.

Makejevkánál beszámolók szerint eddig ismeretlen, rendkivül pusztitó hatású tüzérségi fegyvert vetett be a valcmanista bűnbanda.

http://balrad.wordpress.com/2014/09/13/veget-ert-a-donbasszi-tuzszunet-tamad-a-valcmanista-latorhad/