2014. december 19., péntek

Rettegők országa – Egy szomorúan valóságos magyar történet

Van olyan, hogy az átlag magyar. Közép-európai ember, néha fogalom, néha tárgy. Mintha mostanában egyre többször az utolsó.
Ebben a szövegben legyen férfi, középkorú, mondjuk, negyven. Kerek szám, könnyű dolgozni vele, és megdolgozni is, ha értik, mire gondolok. Legyen a neve Dezső, a vezetékneve nem lényeges, de azért legyen 102675. Ez van a belépőkártyájára írva ugyanis. Mert van neki belépőkártyája, ergo munkája is, méghozzá határozatlan idejű munkaviszonya, ami bizonyos pillanatokban határozottá teszi őkelmét – milyen érdekes a nyelv, ebben a kontextusban az a jó, ha határozatlan valami. Az is van, hogy bármikor ki lehet rúgni, el lehet küldeni, röptetni, kipenderíteni, kibaszni, kitenni, elbocsátani, de 102675 erre igyekszik nem gondolni.
A gyárban, ahol dolgozik, mindennap szembesítik vele, hogy ő egy senki, nem beszél idegen nyelveket, nincs diplomája, ha mégis van, nem ér vele semmit: büfé-ruhatár szak. Kétóránként megkapja: legalább száz jelentkező van a helyedre, szedd össze magad, barátom.
gyari-munkasok-vn-010_bBarátod neked az ördög meg a Gyurcsány Ferenc – mondja szigorúan csak magában –, mert azért szokott tévét nézni, és talán egy kicsit érdekli a politika. 102675 gyártósoron dolgozik, összeszerel, csak magát nem bírja összerakni. Az a gyártósor olyan egyenes, akár a depresszió ösvénye. Ha belenézel, elölről, olyan szomorú százlábút láthatsz, emberekből. A százlábú gongszóra megy enni, dohányozni, még pisilni is. A szarás már nagyobb falat. 102675-nek és társainak hálásnak kell lenni ezért. Mert ők kivételezettek, nincsenek a közmunka árkába rugdosva. És érzik is a hálát, egészen a sejtekig.

Legyen úgy, hogy 102675 kopaszodik és hízásra hajlamos, legyen két gyereke, szigorú tekintetű, de megértő felesége, akivel havonta egyszer megmutatják a szomszédnak ki is az úr erotikus fronton. Legyen még saját lakása, hitelre persze, annyi tartozással, ami miatt még az unokái is köpni fognak egy erőset a neve hallatán. A koporsóját addigra már kilőtték a Marsra dühükben. Az van, hogy 102675 a bármikor lecserélhető munkavállaló, a bármikor helyettesíthető állampolgár, és úgy érzi, a bármikor félretehető ember is – valami szúrja ilyenkor szívtájékon, és sírva kaparja a tapétát éjszaka. Egzisztenciáját elvitte a cica meg az előző huszonöt év: megtakarított pénze nincs, a hó vége csak baráti kölcsönökből elviselhető, szokta volt mondani viccesen: a templom egere hozzám képest tékozló fiú.
A kocsit ketten használják az asszonnyal, de csak azért ment át a műszakin a múltkor, mert öngyilkossággal fenyegetőzött. Kicsit elpattant akkor valami. Hiába szedi tíz éve a 0,5-ös Xanaxot, abban a pillanatban nem segített. Elvileg azért írta fel a pszichiáter egy másik gyógyszerrel együtt, hogy be tudjon menni dolgozni, hogy képes legyen rá. A gyártósoron mindenki szedi, ugyanezért, csak titkolni kell, mert kirúgnak mindenkit, ez köti össze őket: a fóbia-és neurózis szövetség.
102675 annyira mélyen retteg, hogy azt gondolja az a normális állapot: a remegő gyomor, karok, megfeszült csuklyásizom és álkapocs. Retteg a fizetéstől, mert két nap alatt, huss. Retteg a gyerekeitől, mert a főiskola, egyetem óne. Retteg a feleségétől, mert a nyaralás kilőve. Retteg a szomszédtól, mert van véleménye és mi lesz, ha ez rossz. Retteg a főnökétől, mert olyan hideg szeme van. Retteg a széptől, mert mi van, ha mégsem. Retteg a ráktól, mert attól mindenki retteg. Retteg a jótól, mert mi van, ha mégsem. Retteg a dühtől, mert nagyot tud ütni. Retteg magától, mert nem tudja elmondani senkinek. Legyen egyszer saját élete.
(fullánk)

Puskov: az amerikaiak Belorussziában is aknamunkát folytatnak

Alekszej Puskov, az orosz Állami Duma külügyi bizottságának vezetője szerint az Egyesült Államok arra törekszik, hogy eltávolítsa a hatalomból Alexander Lukasenko belorusz államfőt, vagy ha ez nem sikerül, Moszkva ellen fordítsa.
Hídfő.net.ru | Alekszej Puskov
Puskov azt a hírt kommentálta így, miszerint Victoria Nuland,  az USA európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyi államtitkára bejelentette, az Egyesült Államok készen áll arra, hogy párbeszédet folytasson Belorussziával. "Nuland azt mondta, készen áll a párbeszédre. Ez azt jelenti, hogy Moszkva ellen fordítanák Lukasenkot, vagy eltávolítanák a hatalomból." Puskov Twitter-üzenetben közölte, hogy amikor az USA párbeszédre hajlandóságról tesz tanúbizonyságot, valójában arra tesz ajánlatot, hogy a politikus vállalja fel a nyugati érdek kiszolgálását.
Az Egyesült Államok 2006-ban szankciókat léptetett életbe Belorusszia ellen, beleértve Lukasenko elnököt is. Azóta éves szinten frissítették a szankciós listát. 2007-ben a listát több vállalattal kiegészítették, 2010-ben pedig két, Belorussziában működő iráni bank is szankció alá esett. Az amerikai külügyi államtitkár szerint Belorussziával az utóbbi években kis lépésekben ugyan, de eredményeket értek el. Mindez valamilyen szintű megalkuvásról tesz tanúbizonyságot a belorusz vezetésben, vagy arra való felhívást jelenthet a képviselő szerint.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/19/puskov-az-amerikaiak-belorussziaban-aknamunkat-folytatnak

Novorosszija: NATO – tengeri bázis? Szentélykifosztás! Amerikai humanitárius segély!

Andrej Klimenko egykori krími közgazdász, aki most Nyalókakirály külügyminisztériumában Felügyelősködik, váratlan javaslattal állt elő ma Kijevben.
kik
Javasolta a NATO – nak, hogy Odesszában – a “Hős Városban” – csináljanak haditengerészeti bázist. Sőt! Egészen Izmailtól a Krímig telepítsék tele bázisokkal a Fekete – tenger partját és kikötőit. “Ukrajna FÜGGETLENSÉGE és biztonsága az orosz fenyegetéssel szemben csak így garantálható”! Klimenko szerint. Valószínűleg nem járunk messze az igazságtól, ha úgy gondoljuk: sem a NATO – nak, sem az USA – nak nincs ellenére az ötlet.
Donbasszban egyébként a mai nap valóban csendesebb volt a közelmúlthoz képest is.
seg
Nem kis skandallum esett meg viszont ma dél tájban Peszkiben. A városban székelő Illarion metropolita rezidenciájába betörtek Nyalókakirály martalócai. A metropolita kutyáját lelőtték, és házkutatást tartottak. Ennek végeztével összeterelték a rezidencián tartózkodó apácákat. Mindenkitől elszedték a “passzportot” – majd bezárták őket. Ezután pedig majd háromórányi módszeres rekvirálásba kezdtek. Vittek mindent ami nem sütött. Kegytárgyakat, ikonokat, felszerelési tárgyakat, irodaberendezést, és amit értékesnek gondoltak.
Miután a bezártak kiszabadultak, Donyeck és Mariupol metropolitája úgy döntött, hogy a biztonságuk érdekében jobb lesz ha azonnal Donyeckbe menekülnek. Gyalog vágtak neki az útnak. A várostól nem messze bukkant rájuk a népköztársaságiak egyik járőre, és az átfagyott menekülőkért buszt hívtak. Szerencsésen megérkeztek Donyeckbe. Elmondták, hogy kifosztóik a “Jobb Szektor” pribékjei voltak.
Donbassz ma ismét segélyszállítmányt kapott. Ezúttal amerikai és ausztrál civilek segélyét hozta két kamion Donyeckbe.
seg2 seg3 seg4 seg5 seg6 seg7

https://balrad.wordpress.com/2014/12/19/novorosszija-nato-tengeri-bazis-szentelykifosztas-amerikai-humanitarius-segely/

Nagyon kéne az a “Déli Áramlat” már az EU – nak is!

Bojko Boriszov bulgár miniszterelnök ma bejelentette, hogy ha Oroszország – ill. a Gazprom – mégiscsak meggondolná magát a “Déli Áramlat” ügyében, és az eredeti tervnek megfelelően folytatná a csővezeték építését, akkor Bulgária minden szükséges engedélyt a legrövidebb időn belül megadna!
potok
Elődje – Plamen Oresarszki – még júniusban az az EU – bizottságával történt konzultáció (no meg a dagadtpofájú McCainnal folytatott tárgyalásai) után leállította az előkészületi munkálatokat.
Alig egy hónapja az – EU – USA – bolgár – döntést döntést Oroszország bejelentette a “Déli Áramlat” projekt minden műveletét, és Vlagyimir Putyin törökországi látogatásán bejelentette: Törökország irányába fog megépülni a csővezeték.
Bulgáriát – de más országokat is, így Magyarországot is – rendkívül érzékenyen érintette ez a döntés, ám a bulgárokat rendkívüli módon. Az EU pedig nem sokkal Vlagyimir Putyi bejelentését követően elkezdett vakarózni. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a Kelet – ukrajnai és donbasszi palagázhoz fűzött remények túlontúl vérmesek voltak. Olyannyira, hogy a “jogtulajdonos” Chevron már meg is kezdte a levonulást az előzetesen nagy üzlettel kecsegtető területről.
Alternatív – megfizethető – gáz pedig Európa számára nincs, és még egy jó ideig nem is lesz. De már “Juzsnyüj Potok” – “Déli Áramlat” sincs!
Fölbujtották hát az ügyön igen sokat vesztő Bulgária miniszterelnökét, hogy ismét próbálja meg rábeszélni Oroszországot erre a Maradék – Ukrajnát teljesen kikerülő vezeték megépítésére. Merthogy ugyan a mostani csőrendszeren jöhetne a gáz, de a tolvaj kijevi bandában nem bízik az EU – sem.
Bojko Boriszov pedig jószerével hülyét csinálva országából, most megpróbálja ismét az EU óhaját teljesíttetni Oroszországgal. Sok jót egyébként Boriszov nem remél ötletétől, és csak sóhajtozik. “Meg kell várnunk Oroszország reakcióját előbb, aztán meglátjuk…”


https://balrad.wordpress.com/2014/12/19/nagyon-kene-az-a-deli-aramlat-mar-az-eu-nak-is/

Rakétatámadásra készültek a paksi atomerőmű ellen!

Egy könyv szerint Nicolae Ceausescu román diktátor 1989 nyarán a paksi atomerőmű elleni rakétatámadást készített elő. Erről Szőczi Árpád újságíró, Temesvár -€“ A romániai forradalom kitörésének valódi története című könyv szerzője beszélt, amikor pénteken Temesváron bemutatták a kötetet.
pem
A romániai diktatúra bukását kutató újságíró a budapesti történeti levéltárban bukkant 2013 novemberében egy olyan magyar hírszerzői jelentésre amely arról szólt, hogy Nicolae Ceausescu 1989 nyarán hét rakétát telepített a Kolozsvár melletti szászfenesi (Floresti) katonai egységbe, amelyeket a paksi atomerőműre állíttatott rá.
A rakétákat arab közvetítéssel Kínából vásárolta. Ceausescu ugyanis attól tartott, hogy a magyarországi reformok Romániába is eljutnak, és őt is elsodorják.
Az újságírónak Németh Miklós akkori magyar miniszterelnök is megerősítette az információt. A volt magyar kormányfő arról is tájékoztatta, hogy a fenyegetés hatására Magyarország az Amerikai Egyesült Államokból és Japánból szerzett be rakétavédelmi rendszert.
Szőczi Árpád elmondta, Németh Miklóstól arról is értesült, hogy a magyar vezetés már 1988 óta együttműködött Victor Athanasie Stanculescu román tábornokkal, akit a történészek a Ceausescu-diktatúra megbuktatása egyik kulcsfigurájának tartanak. A román tábornokkal Kárpáti Ferenc akkori magyar honvédelmi miniszter állapodott meg 1988 nyarán arról, hogy együttműködnek, ha zavargások törnek ki Romániában.
Szőczi Árpád Németh Miklóstól szerzett információi szerint a magyar katonai hírszerzés is segített a romániai felkelők oldalára átállt román hadseregnek abban, hogy megtalálják azokat a lőállásokat, ahonnan a Ceausescu rendszerhez hű fegyveresek a tömegbe lőttek Temesváron. Azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy a temesvári hősök temetőjében eltemetett nyolc ismeretlen forradalmár között magyar titkos ügynökök is vannak.
Szőczi elmondta, Victor Athanasie Stanculescu tábornokot is próbálta megkérdezni, de a tábornok elutasította, hogy nyilatkozzon. Az újságíró úgy vélte, a romániai forradalommal kapcsolatos hírszerzői szálak egyáltalán nem jelentik azt, hogy Tőkés Lászlót valamely titkosszolgálat irányította volna ellenállásában. Ő nem tudott a háttérben zajló titkosszolgálatok aktivitásáról.
(Blikk)

Franciaország nem adja át a Misztralokat

Az Oroszország által Franciaországtól rendelt két Misztral helikopter-hordozó hajó legénysége elhagyta a Saint-Nazaire kikötőt és még karácsony előtt hazatérnek szeretteikhez Oroszországba. Franciaország ugyanis a szerződésben tett vállalásai ellenére nem adja át a hajókat a megrendelőnek. A hajók átvételére és Oroszországba juttatására kiküldött legénység hat hónapot töltött Franciaországban, de mostmár csak akkor térnek vissza, ha Párizs mégis a hajók átadása mellett döntene, mielőtt Moszkva megindítja a kártérítési pert.
Vlagyimir Putyin két napot adott a franciáknak, hogy átadják a hajókat, vagy visszafizessék a befektetett pénzt. Mivel ez nem történt meg, Moszkva már előkészítette a dokumentumokat a Nemzetközi Bíróságon indított kártérítési perhez.
A pernek már most érezni előszelét, Franciaország megbízhatatlan üzletfél képét alakítja ki magáról a nemzetközi porondon. Többek között India korábban 126 Rafale vadászgépet rendelt Párizstól, de már felvetette; számolnak azzal, hogy a francia fél nem tud eleget tenni a vállalásoknak. Kérdéses azonban, hogy a két Misztrallal mit kezdenek. A hajók jelenleg navigációs rendszerek nélkül, fegyverzet nélkül állnak a kikötőben. Se a NATO, se más ország nem fogja megvenni őket, ami a francia költségvetésre katasztrofális hatást gyakorolhat.
Hídfő.net.ru | Misztral
Az Egyesült Államok régóta nyomást gyakorol a francia kormányra, aminek hatására több alkalommal is elhalasztották a hajók átadását. Az amerikai kormány utasítására Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hivatalos ajánlatot tett Párizsnak, hogy ne adják át a megrendelt hajókat az oroszoknak, ehelyett Washington venné meg azokat. Mint kiderült, a NATO éves költségvetésének kétszeresét kellene kártérítésként kifizetniük, ha nem teljesítik a megrendelést, így a NATO egyértelműen nem veszi meg a hajókat.
Franciaországnak viszont számolnia kell azzal, hogy rengeteg, jövőbéli megrendeléstől esik el, mivel ez a lépés azt mutatja, hogy a francia fél nem képes eleget tenni a szerződésben tett vállalásoknak, ha politikai nyomásgyakorlás áldozatává válik. A hajógyár szakszervezete már felhívta a figyelmet arra, hogy ez Franciaország részéről a függetlenség és önálló döntéshozatal hiányának beismerése.
http://www.hidfo.net.ru/2014/12/19/franciaorszag-nem-adja-misztralokat


Embargó alatt marad a két orosz helikopterhordozó anyahajó - ezt kürtölik a nyugati sajtók. Az Európai Unió december 18-án amerikai nyomásra elfogadott újabb szankcióinak értelmében az orosz haditengerészet nem kaphatja meg a két, Franciaországban megépített Mistral-osztályú, helikoptereket is hordozó partraszállást támogató hajóját. Pedig még nem régen a franciák úgy nyilatkoztak és biztosították az orosz felet, hogy ők márbizony leszállítják a megrendeléseket Oroszország felé. Hiszen ez hatalmas, pótolhatatlan veszteségekkel jár a francia tengerközi-hadiiparban. Valamivel befenyegethették őket ezekszerint az amerikai-eu korporációtól, mert nem igen vall józan észre Putyinnal újat húzni. A medve - nagyon bölcsen - biztosan nem felejt!

A VLAGYIVOSZTOK és a még építés alatt álló SZEVASZTOPOL - van humora Putyinnak - így a most bevezetett szankciók idejére Franciaországban marad. December 18-án délben a SZMOLNYIJ fedélzetén Oroszország felé hajózva elhagyta Saint-Nazaire kikötőjét a VLAGYIVOSZTOK és a SZEVASZTOPOL átvételére érkezett közel 400 haditengerész. A SZMOLNIJ és az orosz tengerészek még június 30-án érkeztek Franciaországba, hogy a megfelelő gyakorlati képzést követően az orosz haditengerészet leendő két legnagyobb hajóegységét átvegyék és Oroszországba hajózzák át.
Bíró Dalma

Lavrov után Meskov is megszólalt a törvényesített szankció-ügyben

Barack Obama amerikai elnök aláírta az Oroszországgal szembeni újabb gazdasági szankciók bevezetését lehetővé tevő törvényt, de a Fehér Ház közlése szerint egyelőre nincs szándékában újabb büntetőintézkedéseket foganatosítani Moszkva ellen. A törvény az eddigi szankciókat kiterjesztené az orosz hadiipari szektorra és a Gazprom gázipari nagyvállalatra is - ezzel kapcsolatban intette óvatosságra Lavrov "kollégáját", John Kerry-t, ha az korlátozná az Ukrajnába vagy a NATO-tagállamokba irányuló gázexportot. Emellett lehetővé tenné az Ukrajnának nyújtott katonai segítség növelését - mint ezekről már korábbi cikkünkben beszámoltunk.

A törvény a Fehér Ház kérésére nem tartalmaz kötelezően életbe lépő szankciókat, így biztosítva széles mozgásteret Obamámak. Konkrétan az szerepel a jogszabályban, hogy az elnök lemondhat a szankciók bevezetéséről, ha megítélése szerint ez az ország nemzetbiztonsági érdekeit szolgálja.

A jogszabályban szereplő amerikai katonai segítség növelésére reagálva Alekszej Meskov orosz külügyminiszter-helyettes közölte pénteken, hogy mindenfajta megbeszélések és tervek az Ukrajnának történő fegyverszállításról, ellentétesek az ukrán válság békés rendezésének céljával. Oroszország álláspontja az, hogy a nemzetközi közösség nem teheti még ingatagabbá az ukrajnai helyzetet, hanem a békés rendezést, az alkotmányos reform végrehajtását, illetve Kijev és Délkelet-Ukrajna párbeszédét kell ösztönöznie - tette hozzá Meskov.


Hírfigyelő Szolgálat

Megint “tisztet áldoztak” Szcsasztyjénál a martalócok!

Egy friss jelentés szerint ismét “tisztáldozatba” került az “Ajdar” latorzászlóaljnak a Szcsasztyje körüli éjszakai kaland.
A “Veszjelaja Gora” – hegy táján settenkedett egy ajdaros hiénakülönítmény, de nem voltak eléggé óvatosak. A népköztársaságiak tüzérsége felfedezte őket tegnap este. Hát odapörköltek egyet. Éberségüknek és pontosságuknak kilenc lator látta a kárát. Ezek mind ott haraptak – mos fű helyett hóba. A kitikkasztott martalócok között ott volt a fasiszta “Ajdar” egyik századparancsnoka, egy Melnyicsuk nevezetű gonosztevő is, aki teljesen joggal érdemelte ki nyamvadt élete utolsó hónapjaiban a “Szcsasztyje Réme” elnevezést. Megfogadta ugyanis, hogy a város elfoglalása után sk. darabol torkokat. Hát – nem fog! Elfogott zsoldos rádióforgalmazásokból az derült ki, hogy érzékeny veszteség érte a bérgyilkoshordát Melnyicsuk pusztulásával, és most kórusban zokognak a martalócvezér pusztulása miatti fájdalmukban.
Szcsasztyénál pedig ráadásul egy hónapon belül ez volt a második érzékeny ilyen csapás a valcmanista hordára, hiszen nemrégen a “Babaj” levadászására fölesküdött – sajnos magyar származású, kárpátaljai illetőségű – Bodnár László nevű banditát tették hidegre a milicisták.
A legfrissebb hír pedig egészen félelmetes. Ma délelőtt a Beregsurány – Asztély magyar – ukrán határátkelő “Luzsanka” ukrán nevű határállomásán MAGYARORSZÁG FELÉ TARTÓ AUTÓBUSZ utasai nyitottak tüzet az átkelőhely parancsnokát és helyettesét is megölve.
A tudósítás szerint egy több autóbuszból álló karaván érkezett a határátkelőhöz. A rutinellenőrzésre az első buszra felszálló határőr látta, hogy NEM AKÁRKIK tartózkodnak a járművön, és az első pillanatokban feltűnt számára a LÁTHATÓ SOK FEGYVER. A beszámoló szerint a fegyverek SPECIÁLIS, A KÜLÖNLEGES ERŐKNÉL RENDSZERESÍTETT fegyverek lehettek. Az utasok pedig azonnal és jól láthatóan fegyveres alakulat tagjai.
A határőr ezt látva értesítette az átkelőhely parancsnokát, Gyemjan Pancsenko őrnagyot, aki a helyettesével érkezett a buszhoz. A parancsnok felszólította az utasokat, hogy szálljanak ki a buszból. Ekkor az egyik “utas” szó nélkül lelőtte mind az őrnagyot, mind pedig helyettesét, akik azonnal meghaltak.
Ekkor érkezett egy magas rangú SZBU – tiszt, aki miután igazolta kilétét, intézkedett a konvoj HALADÉKTALAN ÉS AKADÁLYTALAN TOVÁBBHALADÁSA IRÁNT – MAGYARORSZÁG FELÉ!
Néhány percen belül a buszok magyar területen voltak, és itt CSATLAKOZOTT HOZZÁJUK EGY MAGYAR VEZETŐ, aki már várta őket.
A jelentés szerint amerikai zsoldosokról van szó, akik – idézzük szó szerint – “egy magyarországi Dél – alföldi bázison vannak elhelyezve”! Ez a zsoldoscsoport vélhetőleg Donbasszból tért vissza magyarországi állomáshelyére – karácsonyozni!
A Bal-Rad “utánament” a hírnek, de csak annyit sikerült megtudnunk, hogy “Asztélynál balhé van!”


https://balrad.wordpress.com/2014/12/19/megint-tisztet-aldoztak-szcsasztyjenal-a-martalocok/

A lovak háziasításáról...

Az ember mintegy 5500 évvel ezelőtt háziasította a lovat, és egy ősi, illetve modern lovak génjeit szemügyre vevő nemzetközi tanulmány fényt vet ama jellegzetességekre - többek között a sebességre, az életerőre és a tanulási képességre -, amelyeket az ember értékesnek tartott.
A kutatók többek között felfedezték, hogy a vadlovak egyik régen eltűnt és korábban ismeretlen populációja nagyszámú gént hagyományozott a modern lovakra – áll a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmányban.

Ludovic Orlando, a kutatás vezetője elmondta, legalább 125 olyan gént azonosítottak, amelyek az ókori és modern lovak közötti időtartományban módosultak. „Ezek a háziasítást elősegítő génjelöltek, avagy olyan gének, amelyeket az ember válogatott ki a domesztikáció és tenyésztés során” – magyarázza.
Lovak legelnek a lemenő nap fényében a Hannovertől 15 kilométerre, délkeletre fekvő Sehndében 2014. június 5-én. (MTI/EPA/Julian Stratenschulte)


Funkciójuk a mozgással, élettannal és viselkedéssel áll kapcsolatban.
Természetesen a rómaiaknak és hettitáknak, akik több ezer éve a harci szekerek vonására, illetve a lovasság szolgálatára szelídítették meg a lovakat, sejtelmük sem volt az általuk manipulált speciális génekről. A kutatók azonban ma már meg tudják állapítani, hogy a háziasított lovak párosítása vadon élőkkel a domesztikált állat génállományának legalább 15, valószínűleg 60 százalékáért felel.

Azt is kimutatták, hogy azok a vadlovak, amelyeknek genetikai jellegzetességei fennmaradtak a modern lovakban, nem álltak rokoni kapcsolatban a ma élő egyetlen vadlófajtával, a Przsevalszkij-lóval. (Az alfaj Mongóliában őshonos és veszélyeztetett.)

Orlando csapata, mely 2013 dekódolta egy körülbelül 700 ezer éves ló genomját, ez alkalommal 16-43 ezer éves tartományból – jóval a háziasítás előtti időszakból - származó DNS-t vett szemügyre. 
Az oroszországi Tajmir-félszigeten fellelt, megkövesedett csontokat elemeztek, mert az ott uralkodó fagyos körülmények lehetővé teszik, hogy a DNS jó állapotban maradjon fel. A genetikai anyagot aztán összehasonlították a modern lovak DNS-ével.
Przsevalszkij-vadló (Equus ferus przewalskii) kancák a Hortobágyi Nemzeti Parkban. A hortobágyi pusztán zajló vadló fajmentő programot 1997-ben 21 darab, Mongóliából és több európai állatkertből behozott ló szaporításával kezdték, a populáció jelenleg 240 egyedből áll. A mongol állományon kívül hazánkban él a világon a legnagyobb szabadon élő Przsevalszkij-vadló populáció, amelyet az érdeklődők már webkamerák segítségével is láthatnak. (MTI-fotó: Beliczay László )
Przsevalszkij-vadló


Beth Shapiro, a vizsgálat társszerzője szerint munkájuk hosszú listát ad ama jelölt génekről, amelyeket az emberek a lovak háziasítása után előnyben részesíthettek. A listát lenyűgözőnek tartja, mivel igen sok olyan gént sorol fel, amelynek szerepe van az izmok és csontok fejlődésében. „Valószínűleg ama géneket is felfedi, amelyek elősegítették a lovak alkalmazását teherhordóként” – magyarázza. Emellett a modern lovaknál káros genetikai mutációk magas számarányát mutatták ki őseikhez képest, amelyek valószínűleg a beltenyészet során halmozódtak fel. Míg az információ talán nem segíti elő a lovakra leselkedő betegségek új kezelési módjainak kidolgozását, Orlando szerint tökéletesebb képet festhetnek vele a lovak, az ember és az evolúció történetéről, emellett javíthatják vele a néhány még élő vadló sorsát. A Przsevalszkij-lóval végzett hasonló vizsgálatok segíthetnek a populáció nyomon követésében, és információkkal láthatják el a biológusokat a védelmükhöz szükséges legjobb genetikai útvonalakról.


Tóth János gyűjtése

A nyugat két év múlva már nem tudja bedönteni az orosz gazdaságot

Az orosz Állami Duma harmadik olvasatra elfogadta a törvényt, ami 2017 január 1-től kötelezővé teszi a saját nemzeti fizetési rendszer használatát mindenkinek, aki addig nem igényelte önként az új bankkártyát.
Az univerzális elektronikus kártya használata amiatt vált kritikus fontosságúvá, mert Oroszországban számos bank még a nyugati fizetési rendszert használja, így a nyugati országok politikai nyomásgyakorlás céljából leállíthatják a szolgáltatást, ahogy történt az a Krím visszacsatolása után a SWIFT rendszerrel. A leállást követően a bankok megkezdték az átállást az új bankkártyák használatára, melyek már a nemzeti fizetési rendszert használják. Ehhez a nyugati országoknak nincsen hozzáférése, és ez lesz az alapja az Eurázsiai Gazdasági Unió közös pénzrendszerének is.
Hídfő.net.ru | Univerzális bankkártya
Az ügyfelek 2015 január 1-ig igényelhetik és megkapják az új bankkártyákat. 2017-től azonban mindenkinek, aki addig nem igényeli, automatikusan kiküldik az új kártyát. Ez egy határozott lépés az ország gazdasági stabilitásának megőrzésére; a régi bankkártyáknál ugyanis előfordulhat, hogy használhatatlanná válnak, amennyiben a nyugat újra nyomásgyakorlás eszközeként használja a SWIFT rendszert. Ebben a helyzetben azok az ügyfelek, akiknél csak a régi bankkártya van használatban, az automatákból nem tudnának pénzt felvenni. Mindez azonban nem fordulhat elő az új kártyákkal, ami már függetlenítve van a nyugati pénzrendszertől.
Az univerzális elektronikus kártyát 2016 november 1-ig lehet igényelni, utána az állam "erőltetett" módon, minden állampolgárnak kiosztja, aki még nem igényelte.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/19/nyugat-ket-ev-mulva-mar-nem-tudja-bedonteni-az-orosz-gazdasagot

Bank of China - Európai érdek?

Európai érdek a lehető legszorosabb együttműködés Kínával, ezért is nagy siker, hogy a Bank of China Budapesten nyitotta meg kelet-közép-európai regionális központját - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a kínai nagybank fióktelepének ünnepélyes megnyitóján.


Tehát európai érdek...
Talán csak nem Kína vállalta be az EURÓPAI UNIÓ rész-, esetlegesen teljes finanszírozását? A válasz egyelőre rejtett pozicióból várja az igazság pillanatát. De vannak olyan nyílt titkok, tények, miszerint a Dagobert bácsis dollárba fürdő USA-t már csaknem 60%-ban Kína finanszírozza -mivel nincs fedezet a dollár mögött, hiába nyomják a billiárdnyi fecnijüket ki nap mint nap - vagyis részben felvásárolta. Mivel Amerika már régóta felélte önmagát.
Na most a kérdés adódik, hogy vajon Európa is belefulladhat-e a hedonizmus mocsarába?
Nem tudni. Mivel itt még léteznek valamilyen mértékben aranytartalékok - lásd egyre több EU-tag veszi vissza aranykészletét, biztosan nem véletlenül - ami arra is enged következtetni, hogy ezek az országok azon nyomban visszakoznak nemzetgazdasággá, mihelyest az uniós olvasztótégely elsüllyedne gazdaságilag. Így itt csak a leszakadó térségekben kereskedhet Kína ilyen szándékú törekvésekkel. Vajon Magyarország rendelkezik-e megfelelő aranykészlettel, vagy a süllyedők közé fogunk tartozni? Szó se róla, mi támogatjuk a keletorientációjú politikát - egyrészt az őseink miatt, másrészt keleten ébredt újjá a nemzeti öntudat és valósított meg nemzetállamot jelenleg a világon.
De kizárólag gazdasági alapokon képzelhető el egymás értékeit elismerve és nem egy újabb pénzgyarmatosító módozatot elfogadva.

Bíró Dalma

Háború a magyar nemzet ellen

Alig két hónappal ezelőtt a hazai liberális sajtó még biztosra vehette a sikert, és annak a küszöbén állt az ország, hogy hazánkban is megismétlődjenek az ukrajnai történések, - hogy Budapesten megismétlődjön az EuroMajdan és annak összes velejárója.
Mik voltak az előzményei ennek a történéssorozatnak?
A Magyarországon zajló események annak a törekvésnek egyenes következménye, hogy a brüsszeli eurokraták létre akarják hozni az Európai Egyesült Államokat. Egy ilyen föderális Európa létrehozására tett törekvések már hosszú évekkel ezelőtt láthatóak voltak. Az Észak-Afrikában lezajlott forradalmak előszelét jelentették ennek a folyamatnak. Az észak-afrikai országok ugyanis szomszédos országai lennének egy egységes Európai Egyesült Államoknak (természetes határ a Földközi-tenger). A NATO valamennyi felforgató művelete, amit a közmédia nemes egyszerűséggel Arab Tavasznak nevezett, azt a célt szolgálta, hogy protektorátusokat építsenek az új államalakulat létrehozása előtt. Az Arab Tavasz felforgató műveletek sorozata volt, de fogalmazhatnánk úgy is, hogy az Európai Egyesült Államok megalakításának biztonságpolitikai előkészítése. Mielőtt az Európai Unió ilyen nagy horderejű átalakulásba kezdene, a nyugati vezetők biztosítani akarták a stabil átmenet geopolitikai feltételeit.
Hídfő.net.ru | Arab TavaszFelforgatás az arab világban
Mielőtt a hazai eseményeket meg akarnánk érteni, azt kell megértenünk, hogy ami a Földközi-tenger déli és keleti partvidékén (Észak-Afrika és Palesztina, Izrael, Szíria), valamint Grúziában és Ukrajnában történt, az az Európai Egyesült Államok megalapításának biztonságpolitikai előkészítése. Az új hatalom földrajzi határain nyugati típusú demokráciákat akarnak létrehozni, mert egy nyugati típusú demokráciában közel lehetetlen külső beavatkozás nélkül megváltoztatni a politikai rendszert, ellenben egy autoriter rendszer néhány személy döntése alapján bármikor a nyugat ellen fordulhat, ha az érdekei súlyosan sérülnek. Ugyanezt nem tehetik meg a demokrata politikusok, akik az anyagi támogatóktól és négyévente a nyugati szavazatszámláló program által kidobott eredményektől függenek.
A hazai politikai közeget ezek az események határozzák meg. Olyan, hogy külvilágtól független magyar belpolitika, jelenleg nincs. Amit a kormány művel, azt sokan nem értik, pedig ez egy kényszerpályás történéssorozat, és egyenes következménye a fent említett folyamatoknak.
Keleti nyitás: a kormánynak kényszer, a magyarságnak önvédelem
Logikus kérdés, hogy ha Orbán Viktor két évtizeden keresztül nyugatbarát politikát folytatott, mire vezethető vissza a keleti nyitás. Ez egy kényszerpálya. A kormánypárt - pontosan az Európai Egyesült Államok megalapításának előkészületei miatt - néhány éve olyan helyzetbe került, hogy az új politikai rendszerben a nyugati hatalomnak már nem lenne rá szüksége. Félreállítanák, mint egy lehasznált eszközt, mert többé nem használható Washington számára.
Hídfő.net.ru | Kormányellenes tüntetésFelforgatás Magyarországon
A jelenleg Magyarországon működő pártokat nagyrészt két kategóriába sorolhatjuk; mérsékelt atlantista és radikális atlantista pártok. 25 éve csak atlantista pártok működnek Magyarországon, mert 25 éve a nyugati érdekszférába kerültünk, így az atlantizmus monopolhelyzetben van. A két irányzat közt a választóvonalat az Európai Unió és az Európai Egyesült Államok közti különbség jelenti.
Azok a pártok, akik az Európai Unión belül képzelik el működésüket, mérsékelt atlantista pártok. Ellenben azok a pártok, melyek Európai Egyesült Államokat akarnak, - radikális atlantisták. A mérsékelt atlantista pártok általános jellemzője, hogy elfogadják vagy ellenzik hazánk EU-tagságát, de többek között képviselőket küldenek az Európai Parlamentbe, vagyis, ha nem is támogatják az EU-tagságot, részt vesznek a rendszer működtetésében. Egy mérsékelt atlantista párt mondhat olyanokat, hogy lépjünk ki az EU-ból (euroszkepticizmus), akár az uniós zászlót is égetheti, de radikális megoldásokat nem alkalmaz a kilépés kikényszerítésére. Amikor konkrét cselekvésre kerülne sor, a párt mindig az időhúzás, vagy a figyelemelterelés mellett dönt. A mérsékelt atlantista pártok az alapján sorolhatóak be, hogy a gyakorlatban soha nem lépnének ki az Európai Unióból (csak retorika szintjén), mert annak előnyeit maguk is élvezik. Ennek ellenére a másik végletet, az EU föderális állammá formálását sem támogatnák, mert az a magyar szuverenitás feladásával járna. Az átmenet megkezdése előtt - kisebb kilengésekkel - nagy általánosságban elmondható volt, hogy mérsékelt atlantista párt az MSZP, a Jobbik és a Fidesz. Az elmúlt két évben azonban ez a megállapítás megdőlni látszik, mert utóbbi két pártban egy új törésvonal mutatkozik, ami új politikai dimenziókat nyithat meg.
A radikális atlantista pártok ezzel szemben nyíltan támogatják az Európai Egyesült Államok, vagyis a föderális Európa megalapítását. Nyíltan támogatják, hogy a magyar állam jogköreit át kell adni az európai hatóságoknak, vagyis nyíltan támogatják a magyar szuverenitás felszámolását. Ilyen radikális atlantista pártok a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM, miközben az MSZP a két atlantista vonal közt vergődve, az átalakulás közepette egyelőre nem találja a helyét.
A fenti összefüggéseket azért fontos ismerni, mert ez magyarázza meg a második és harmadik Orbán-kormány összes lépését, úgy a belpolitika mint a külpolitika terén. A Fidesz az Európai Unió ilyen nagy horderejű átalakulásával lépéskényszerben találta magát: annak a nyugati hatalomnak, ami egészen idáig támogatója volt, az Európai Egyesült Államok felépítéséhez már nincs szüksége mérsékelt atlantista pártokra. A kormánypárt abba a helyzetbe került, hogy vagy nyíltan - és kormánypozícióból - felvállalja a magyar szuverenitás felszámolását (ami azonnali belpolitikai vereséget és bukást jelent), vagy megtartja a hatalmat. Utóbbi esetben viszont szembe kell fordulnia azzal a hatalommal, aminek eddig támogatását élvezte.
Az amerikai követség ideiglenes ügyvivője jelen volt a Fidesz-székház lerohanásánál
Washingtonnak már nincs szüksége mérsékelt atlantista pártra, nekik radikális atlantizmus kell az Európai Unió tagállamaiban, hogy megvalósítsák az Európai Egyesült Államokat, és létrehozzák a transzatlanti szabadkereskedelmi övezetet (ami a két állam egybeolvasztásának gazdasági előkészületét jelenti). A Fidesz amiatt került kényszerpályára, mert épp kormányon volt, amikor a változás megkezdődött. Ha a nyugat támogatását meg akarja tartani, ahhoz fel kellett volna vállalnia a magyar szuverenitás teljes felszámolását, ami kormánypozícióból nem mertek megtenni. Egyszerűen nem akartak úgy bevonulni a történelembe, mint a kormány, ami felszámolta a rábízott államot. Emiatt lépéskényszerbe kerültek, és a kormánypárt egy része szembefordult Washingtonnal.
Mindezidáig csak a kormány belső körei észlelték ezt a változást. A radikális atlantizmust nem vállalta fel a kormány. A mérsékelt atlantizmust pedig Washington már nem támogatja, emiatt a hatalom megtartása céljából kénytelenek voltak Moszkva felé fordulni. A kormánypárt jelenleg elkeseredett harcot folytat azért, hogy pártként fennmaradjon, és ne őrölje fel teljes egészében az amerikai nyomásgyakorlás. A keleti nyitás következménye volt mindennek az átalakulásnak. Gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy a keleti nyitás az Európai Egyesült Államok megalapítására adott védekező reakció.
Most vagyunk abban a helyzetben, hogy a kormánypártban stabil törésvonal van. A párt belső körei pártérdekből az életben maradás mellett döntöttek, és évekkel ezelőtt megkezdték az eurázsiai átmenetet. Washington pedig meg akarja akadályozni, hogy ebben sikerre jussanak, így a törésvonal megrepesztésére törekszik. Washington emellett megkezdte a radikális atlantizmus támogatását Magyarországon, amit Gyurcsány egy szinte kimutathatatlan támogatottságú új párttal, ellenzéki pozícióból kockázat nélkül felvállalhatott. Mivel jelenleg nagyhatalmi akarat van arra, hogy Magyarországon egy radikális atlantista csoport jusson hatalomra, a Demokratikus Koalíció most olyan veszélyt jelent Magyarország politikai stabilitására, mint eddig soha semmi más. Ha egy radikális atlantista párt hatalomra jut, az Magyarország felszámolását jelenti. Nem lesz többé Magyarország a térképen, hanem Európa lesz, és a következő generáció nem magyarnak nevezi majd magát, hanem európainak. Ez a radikális atlantisták célja, és éppen ez az, ami miatt katasztrofális lenne, ha bármilyen, Magyarország függetlenségéért harcoló politikai szerveződés is részt venne a kormányellenes megmozdulásokban. Egyszerűen azért, mert ugyan rövidtávon politikai nyereséget szerezhetnek, közép- és hosszútávon Magyarország felszámolását idéznék elő azzal, ha most kimennek a kormány ellen tüntetni. A hatás nem azonnal jelentkezne, de katalizátorként részt vennének Magyarország felszámolásában.
Emiatt a Magyarország felszámolására törekvő liberálisoknak és radikális atlantistáknak az a fordulat, hogy a jobboldalt nem sikerült bevonni a felforgatásba, olyan volt, mintha egy vödör jeges vízzel nyakon borították volna őket.
A nemzeti erők bevonása nélkül alig néhány százan voltak
Miért nem sikerült bevonni a jobboldalt a felforgatásba? Mert a Jobbik megalkuvó, és a lepaktált a Fidesszel? Mert minden más jobboldali szervezet megalkuvó, és elárulják a magyar népet? Mert a média, vagy egy rejtélyes szürke eminenciás meggyőzte őket arról, hogy ne menjenek utcára? Nem. A jobboldalt azért nem sikerült bevonni a felforgatásba, mert a jobboldali szervezetek nem tömegként, hanem nemzetközösségként cselekedtek. A tömeget, a csőcseléket az indulatainál, állatias ösztöneinél fogva bármikor bármire rá lehet uszítani. Egy közös tudatot, egy nemzetközösséget nem. Ami történt, az a magyarság élni akarásának elementáris erejű megnyilvánulása volt. A jobboldal ösztönszinten érezte, hogy ez egy olyan folyamat, amiben nem szabad részt venni, mert a magyarság megsemmisüléséhez vezet. Nemzetközösségként cselekedtek, nemzetközösségként cselekedtünk, anélkül, hogy bárki is tudott volna róla, vagy bárki is fizikailag összehangolta volna. Ez a magyar nép élni akarása, amit soha semmilyen materiális logikával nem fognak tudni megmagyarázni. A nemzet élni akart, és érezte, mit kell tennie annak érdekében, hogy elkerülje a végső katasztrófát.
Ez egy új szellemi ellenállás, amit anyagi eszközökkel megtörni soha nem fognak, mert a magyar nép élni akar, és az utolsó előtti órában visszafordul a szakadék széléről.
Meg lehet magyarázni, mi történt a politikában, de a közelmúlt eseményei csodának is nevezhetőek, isteni beavatkozásnak. Nézzük csak meg, a liberális média a legkülönbözőbb dolgokkal próbálkozott, hogy utcára vigye a jobboldalt, és felhasználja mint valami eszközt. Azt akarták, hogy irigykedjünk azokra, akiknek mindenféle anyagi javaik vannak, amik nekünk nincsenek. Azt akarták, hogy Isten parancsolatai ellenében cselekedjünk, még ha nem is így mondták. A jobboldal észre sem vette, de egy démoni kísértésnek állt ellent azzal, hogy nem vett részt a felforgatásban. A tízparancsolat kimondja, hogy más javait ne kívánd. A liberális sajtó pedig mit tett? Mindvégig az irigységre akart hatni. "A politikusnak luxusvillája van, neked nincs. Irigyeld tőle." A gyakorlatban, anyagi síkon teljesen igazuk van. A politikus lopja a pénzt, és luxusvillát épít belőle. Mégis mit lehet erre mondani? Ennek ellenére emberek százezrei, milliói nem ültek fel a provokációnak, és talán ők maguk sem tudják megmagyarázni, miért. De helyesen cselekedtek, és Magyarország még ott van a térképen.
Ez egy egyelőre fel nem ismert szellemi ellenállás, ami megvédte népünket a végső megsemmisülés politikai feltételeinek kibontakozásától. Egy szellemi ellenállás, amit egyelőre nem látható erők vezetnek, nem látható eszközök által. Két szellemi befolyás közül kellett választani. A magyar nép választás elé lett állítva, és a kritikus pillanatban döntést hozott az életben maradásról.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/19/haboru-magyar-nemzet-ellen

Atomveszély!

Az Orbán-kabinet a paksi atomerőmű vezérkarának a lecserélésére készül – értesült a Népszabadság. Lázár János a hét elején már említette, hogy változások várhatók. A bejelentés akkor teljes értetlenséget keltett, mostanra viszont –legalábbis Pakson – a tanácstalanság ijedtségbe ment át.
atom
Lázár János a médiában az elmúlt napokban már kifejtette, hogy fejvadászokkal keresnek új, külföldi menedzsereket a nukleáris üzem élére, s ezt a Népszabadságnak tegnap több forrásból is megerősítették. Információink szerint a széles körű menedzsmentcsere hivatalos indoka, hogy az erőmű biztonsági mutatói ugyan jók, ám a rendelkezésre állás terén a hatékonysága elmarad a várttól (utóbbinak ellentmond, hogy a kormány a legutóbbi időkig a kiemelkedően magas rendelkezésre állási mutatókkal büszkélkedett, és a tények is azt mutatják, hogy Pakson az elmúlt években alig volt rendkívüli leállás).
A tervezett paksi bővítés bejelentésekor a kormány azzal érvelt, hogy az erőmű jelenlegi gárdája rendelkezik azzal a szakértelemmel és üzemeltetési kultúrával, amelyre a következő évtizedekben a biztonságos működtetés alapozható. Azt is kijelentették, hogy a bővítési projektet azért bízták versenyeztetés nélkül a Roszatomra, mert a régi paksi blokkokat is az oroszok építették, és egyedül ők értenek az ottani technológiához.
A mostani lépés mindkét állításnak ellentmond, hiszen ha a meglévő csapat felkészültsége kifogástalan, akkor semmi sem indokolja, hogy új menedzsmentet importáljunk (ami a nemzetközi nukleáris gyakorlatban egyébként is példátlan), az pedig különösen furcsa lenne, ha német, francia vagy amerikai szakértőkre bíznák az orosz atomerőmű vezetését, miközben előzőleg ezeket az országokat kirekesztették a beruházásból azzal az indokkal, hogy nem értenek a paksi technológiához.
Természetesen az sincs kizárva, hogy orosz szakemberekre testálná az Orbán-kormány a Paksi Atomerőmű irányítását, ennek azonban a jelenlegi közhangulatban súlyos belpolitikai következményei lennének. Az általunk megkérdezett szakértők szerint lehetséges, hogy a kormány a paksi ügyekkel egyre kritikusabb EU-nak és az USA-nak üzenne a logikátlannak tűnő lépéssel, egyfajta átláthatóságpótlékot felmutatva, vagy éppen Oroszországnak tenne sokadik gesztust a tízmilliárd eurós hitelhez történő mielőbbi hozzáférés reményében.
Az előjelek mindenesetre jelentős változásokat sejtetnek: tegnap elmaradt egy jó előre meghirdetett sajtóbeszélgetés a paksi cégnél, amit csak az utolsó pillanatban, magyarázat nélkül fújtak le a szervezők. A rendezvényen részt vett volna Hamvas István, a cég vezérigazgatója, valamint Tolna megye két kormánypárti parlamenti képviselője, Horváth István szekszárdi és Hirt Ferenc tamási politikus. Az erőmű tegnap már arról tájékoztatta a sajtót, hogy a két képviselő látogatása elmarad, és ezért nem tartják meg a tervezett háttérbeszélgetést sem.
Kovács Antal, az erőmű kommunikációs igazgatója szerint túl sűrű volt a vezetők programja, a városban viszont az a hír kapott szárnyra (nem függetlenül Lázár már idézett szavaitól), hogy menesztik az erőmű vezetését. Az általunk megkérdezett paksiak szerint a kormány a két és fél ezer embert foglalkoztató céget arra utasította, hogy nyolcszáz alkalmazottat bocsássanak el. Ezt a vállalat irányítói megvalósíthatatlan elvárásnak tartják, olyannak, ami veszélyeztetné az erőmű biztonságát. A kormány válaszul döntött úgy, hogy új vezetőket állít az erőmű élére, akik alacsonyabb létszámmal is vállalnák az üzemeltetést.
hirdetés
A sajtóbeszélgetést pedig azért mondták le, mert tartottak attól, hogy ha ez a kérdés szóba kerül, akkor az erőmű vezetője a kormánynak nem tetsző választ adna. Kovács Antal erről lapunknak azt mondta: sok a találgatás a városban, ezekre ő nem kíván reagálni. Hirt Ferenc azzal magyarázta a sajtóesemény lemondását, hogy ő sem tudott a kormány paksi terveiről, ezért mielőtt találkozik a sajtóval, meg akarja ismerni a felsőbb szándékokat. Arról, hogy mi igaz a leépítési koncepcióval és a vezetőváltással kapcsolatban, Hirt nem kívánt beszélni.
Kerestük Paks független polgármesterét, Süli Jánost is az ügyben. Ismert, hogy Süli és csapata minden körzetben legyőzte a kormánypárti jelölteket az októberi választáson. Süli 31 évig az erőműben dolgozott, 2010-es leváltásáig ő irányította a létesítményt, s ma is kapcsolatban van egykori cégével. A polgármester úgy nyilatkozott, hogy semmit sem tud a kormány – állítólagos – leépítési terveiről és arról, hogy menesztenék az ezzel vitába szálló erőművi vezetőket.
(NOL)
Bal-Rad komm: Bármi is fog történni a paksi atomerőműben – az mindig “megér egy misét”! Jelen körülmények között pedig ez a mostani hír akár kettőt is.
Nehezen értelmezhető viszont ez a mondat: “…orosz szakemberekre testálná az Orbán-kormány a Paksi Atomerőmű irányítását, ennek azonban a jelenlegi közhangulatban súlyos belpolitikai következményei lennének…”
-Ugyan mire gondolhatnak akkor, amikor a “jelenlegi közhangulatban súlyos belpolitikai következményekkel” riogatnak? Nem tán arra, hogy párezer felajzott és mozgósított pesti “majdanovci” kirohan az utcára, és elkezd habzani, hogy “ruszkik haza”!? Mert az ilyesmi könnyen elképzelhető – ám a magyar közvélemény hangulata NEM ILYEN!
Ám egy ellentétes értelmű intézkedés, amivel az Orbán – kabinet “hűségnyalást” csinálna az EU – USA – NATO – latorszövetség felé azzal, hogy az orosz technológiához hülye nyugati 2szagemberekre” bízná az erőmű MŰKÖDTETÉSÉT, az viszont ATOMERŐMŰVI KATASZTRÓFAHELYZETET EREDMÉNYEZHET! Lásd a legutóbbi zaporizzsjai esetet! Ha egy ilyen személyzetcsere – nyugatiakra – politikai megfontolásokból bekövetkezik, egyértelműen bizonyíthatóvá válik: ORBÁN AKÁR AZ ORSZÁG FIZIKAI ELPUSZTÍTÁSÁT IS KOCKÁZTATJA SAJÁT HATALMÁNAK ÉS BŐRÉNEK MENTÉSE ÉRDEKÉBEN! (Ezt pillanatnyilag nem feltételezzük, de hát az ördög nem alszik! És ugye láttunk már a pávatánc során néhány egészen különleges piruettet!)
Egy 2500 főt foglalkoztató atomerőmű 800 fős elbocsájtása pedig mindenképpen érintené az erőmű MŰKÖDTETŐ MŰSZAKI GÁRDÁJÁT. Ha csak abból a létszámból tíz ember fog kikerülni, az megintcsak a biztonságos működtetést fogja veszélyeztetni! Azt pedig még csak feltételezni sem merjük, hogy az ún. “rezsicsökkentési akcióterv” keretében lecsökkent(?) villanyszámlák miatti kevesebb bevétel indokolná ezt a nyolcszáz fős leépítést! Ami viszont a maga 30 százalékos arányával egyszerűen brutálisnak nevezhető.
Bármi is történjék Paks körül, az egy kormányzati logika totális összeomlásaként értelmezendő! Az összes “járulékos kárral” egyetemben!