Az orosz Állami Duma harmadik olvasatra elfogadta a törvényt, ami 2017 január 1-től kötelezővé teszi a saját nemzeti fizetési rendszer használatát mindenkinek, aki addig nem igényelte önként az új bankkártyát.
Az univerzális elektronikus kártya használata amiatt vált kritikus fontosságúvá, mert Oroszországban számos bank még a nyugati fizetési rendszert használja, így a nyugati országok politikai nyomásgyakorlás céljából leállíthatják a szolgáltatást, ahogy történt az a Krím visszacsatolása után a SWIFT rendszerrel. A leállást követően a bankok megkezdték az átállást az új bankkártyák használatára, melyek már a nemzeti fizetési rendszert használják. Ehhez a nyugati országoknak nincsen hozzáférése, és ez lesz az alapja az Eurázsiai Gazdasági Unió közös pénzrendszerének is.
Hídfő.net.ru | Univerzális bankkártya
Az ügyfelek 2015 január 1-ig igényelhetik és megkapják az új bankkártyákat. 2017-től azonban mindenkinek, aki addig nem igényeli, automatikusan kiküldik az új kártyát. Ez egy határozott lépés az ország gazdasági stabilitásának megőrzésére; a régi bankkártyáknál ugyanis előfordulhat, hogy használhatatlanná válnak, amennyiben a nyugat újra nyomásgyakorlás eszközeként használja a SWIFT rendszert. Ebben a helyzetben azok az ügyfelek, akiknél csak a régi bankkártya van használatban, az automatákból nem tudnának pénzt felvenni. Mindez azonban nem fordulhat elő az új kártyákkal, ami már függetlenítve van a nyugati pénzrendszertől.
Az univerzális elektronikus kártyát 2016 november 1-ig lehet igényelni, utána az állam "erőltetett" módon, minden állampolgárnak kiosztja, aki még nem igényelte.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/19/nyugat-ket-ev-mulva-mar-nem-tudja-bedonteni-az-orosz-gazdasagot