2018. október 13., szombat

Különös, kriptopénzre épülő anarchista állam van születőben

Egy észak-szíriai anarchista ország, Észak-Szíria Demokratikus Szövetsége, vagy más néven Rovaja kriptopénzt vezetne be, ezzel egyúttal megkerülné az őket sújtó gazdasági szankciókat. A háborúk által évekig kínzott ország különös berendezkedést próbálna ki: egy pozitív példát szeretnének állítani a világnak arra, hogyan nézhet egy "blockchain" alapú közvetett demokrácia, amelyben az ökológia, a nemek egyenlősége és a háborús tapasztalatok pozitív oldala kap hangsúlyos szerepet - írja a Coindesk.

Különös állam

A négy millió embernek otthont adó Rovaja régió az elmúlt hat évet területi függetlenségéért vívott háborúkkal töltötte, jelenleg törékeny béke uralkodik a kis országban. A szomszédos hatalmak - Törökország, Szíria, Irán, Irak - ugyanakkor gazdasági szankciókkal sújtják a kis országot, ezért most azt fontolgatják, hogy a hivatalos pénznemet, a szír lírát egy kriptopénzre cserélik le. De ez nem minden, a blockchain technológiát a társadalomszervezésben is alkalmaznák.

Erselan Serdem, az ország technológiai fejlődési programjának vezetője elmondta, kriptográfiát tanító akadémiát is kialakítanának. Az ötletgazda Amir Taaki, egy bitcoin-fejlesztő veterán, aki Barcelonában is egy kriptoegyetem megalapításán dolgozik jelenleg.

Rojava egy különös államforma meghonosításán is dolgozik, "a forradalmi projekt a társadalmat az anarchista alapelvekre építené fel jogi, védelmi, társadalmi és kulturális szempontból is" - mondta Taaki a Coindesknek.

Erselan Serdem hozzátette: a háborúban szerzett tapasztalataik segítenek az erőforrások hatékony elosztásának megszervezésében, és hogy egy pozitív példát állítsanak a világnak. Alapjaitól gondolják újra a rendszert, és azt is, az emberek hogyan osztják el a javakat egymás között demokratikusan, központosítás nélkül.

Az új rendszert a társadalom decentralizált rendszerének nevezzük.


Az akadémiák egy kurd elméleti politikus, Abdullah Ocalan "demokratikus konföderáció" filozófiáját követik, amely az államberendezkedéshez hasonlóan a közvetlen demokráciát, feminizmust és az ökológiát helyezi előtérbe. A blockchain technológia és a kriptopénzek pedig ennek elérésében kulcsfontosságúak lesznek.

Készpénzről kriptopénzre

Jelen pillanatban Rojava gazdasága készpénzen alapul, ezért is fontos lenne az átállás egy digitális kriptopénzre. A készpénzes működés és a szankciók miatt ahhoz, hogy az országhatáron túlra küldhessenek pénzt a helyiek, magas díjakat kell fizetni.

Ahhoz, hogy Isztambulba küldjünk pénzt, nagyjából 10 százalékos (értékarányos - a szerk.) díjat kell fizetni. Úgy gondoljuk, kriptopénz segítéségével ezt globálisan 2 százalékért meg lehet valósítani.

- mondja Amir Taaki.

Ehhez persze az első lépés, hogy infrastruktúrát kell építeni, helyi készpénzváltókat kell kialakítani bitcoinnal, és a lakosoknak helyi nyelvekre lefordított pénztárca szoftvereket kell elérhetővé tenni. ezen kívül bitcoinos pénzforgalmi rendszert (például mint a lightning network, a bitcoin nettósító elszámolási rendszere) kell létrehozni a pénzforgalom meggyorsítása, olcsóvá és biztonságossá tétele érdekében.

Olyan megoldásokat is keresnek, amely nem feltétlenül használ netkapcsolatot, a kriptopénzeket akár rádiós frekvencián is küldhetnék, és felmerült, hogy olyan papírpénzt bocsátanak ki, amely kritopénzhez kötött.


Rojava új elképzelt társadalmát együttdolgozók rendszere alkotja, akik különböző funkciókat látnak el a közösségen belül. Létrehozzák a digitális közigazgatási rendszerüket Rovaja demokratikus szellemében, és a blockchain technológia teszi lehetővé, hogy a polgárok uralmat gyakoroljanak az intézmények felett, okosszerződéseken keresztül léphetnek velük kapcsolatba, és transzparens módon nyomon követhetik a működésüket.

Azt akarják megmutatni, hogy igenis létezhet egy teljesen új berendezkedésű társadalom, amely korábban nem látott módon működik - az autonómiával, az ökológiával és az "ön-adminisztrációval" összhangban.

forrás : Portfolio.hu