Trump vs. Maduro

Maduro feltárja az igazságot: Az amerikai “humanitárius segítségnyújtás”, lényegében a katonai inváziót jelenti.

CARACAS, Venezuela; – A Plaza Bolívarban, Caracas központjában Nicolás Maduro, Venezuela elnöke elmondta, hogy az Egyesült Államok a venezuelai humanitárius válság kezelésének ürügyén az katonai betörést készít elő az ország ellen.

“Módszeres pénzügyi blokáddal és gazdasági szankciókkal tették tönkre az olajban úszó Venezuela gazdaságát, az amerikai bankárok és politikusok, valamint az 5.-ik hadoszlopként működő helyi segítőik, hogy világgá kürtölhessék; Venezuelában humanitárius válság van. S erre hivatkozván a Trump kormány katonákat küldhessen országunkba” mondotta Maduro február 7-én.

(Egyes információk szerint; Venezuela olajkészletei még Szaúd-Arábiánál is jelentősebbek – a Szerk. SzRTI).
A Bolívar téren a venezuelai elnök csatlakozott ahhoz az aláírás gyűjtő kampányhoz, melyben legalább 10 millió venezuelai ember aláírását összegyűjtve, kérik meg, s szólítják fel az Egyesült Államok elnökét, Donald Trumpot, hogy kerülje el a katonai beavatkozást a hazájukban.
Ezt megelőzően február 3-án Trump kijelentette, hogy az amerikai katonai beavatkozás Venezuelában az egyik adott lehetőség arra, ami kivezetheti az országot a politikai válságból.
Erre válaszképpen Maduro azt mondta: Az amerikaiaknak Venezuela olaja és természeti erőforrásai kellenek, s ezért képesek akár háborút is indítani az ország ellen.
Egy nappal később néhány EU-ország elismerte a Venezuelai Nemzetgyűlés vezetőjét, Juan Guaidót, az ország ideiglenes elnökének, miután szerintük Maduro nem tartotta be az EU nyolc napos ultimátumát az elnökválasztás megszervezésére.
(Orbán Viktor, szintén, – a senki által elnöknek meg nem választott – Guaidót támogatja, a törvényesen választott Maduro ellenében – a szerk. SzrTI.)
A venezuelai politikai válság január 23.-án mélyült el, miután Juan Guaido önmagát kiáltotta ki az ország ideiglenes elnökének, egy kormányellenes tüntetésen, Caracasban.

Ugyanakkor a jelenlegi törvényesen megválasztott elnök, Nicolás Maduro azzal vádolta Washingtont, hogy puccsot szervez Venezuelában, s a Guaidó-t „amerikai bábnak” nevezte, aki Venezuela hatalmas olajkészleteit privatizálni akarja, mely lényegében azt jelenti, hogy a nemzeti olajkincset átjátsszák az amerikai magán olajvállalatok kezére. Ez pedig nem más, mint hazaárulás.

Az önjelölt ellenzéki vezetőt nem csak az Európai Unió tagállamainak többsége; (Kivéve az olaszokat, bolgárokat és a norvégokat), hanem az Egyesült Államok dél-amerikai bábállamai; többek közt Kolumbia és Brazília is támogatják.
Viszont Oroszország, Kína, Mexikó és Törökország, ezzel szemben Madurót támogatja, mint az ország egyetlen törvényesen megválasztott államfőjét.
És az oroszoknak nagyon nem tetszik az, amit Venezuelával kapcsolatban a Nyugat művel. Ennek Moszkvában hangot is adott Szergej Ryabkov orosz külügyminiszter-helyettes. Kijelentette: Oroszország határozottan figyelmezteti a Nyugatot, hogy tartózkodjon az erőszakos forgatókönyvek alkalmazásától Venezuelában.
Különösen a külső katonai beavatkozás a lehető legrosszabb forgatókönyv. Rybakov erőteljesen figyelmeztette az USA-t és szövetségeseit, hogy ennek a következményei rendkívül súlyosak lehetnek, s olyan vérontási hullám kialakulásához vezetnek, mely nem marad az ország határain belül, hanem kihat a környező területekre is.
A Venezuelai Néphadsereg elszánt és jól kiképzett katonái
Ezzel kapcsolatban Maduro is kifejezte azt a véleményét, mely szerint; Mivel a Venezuelai Néphadsereg jól felszerelt, több százezer főből áll, s legnagyobb részük a hazáját szerető önkéntes, kik készek akár meghalni is Venezueláért, – ezért az intervenciós idegen csapatoknak fel kell készülniük egy rendkívül heves ellenállásra, mely eszkalálódva akár évekig is elhúzódhat.

S így immár az amerikai szárazföldön ismétlődhet meg a ‘Vietnam szindróma’, – vagyis egy évekig tartó és súlyos amerikai áldozatokat követelő gerilla háború, minden eddigi háborúnál közelebb az USA határaihoz, s melyben előbb-utóbb Amerika fog veszíteni majd.

Fort Russ News – Fort András/Szabad Riport