2016. október 13., csütörtök

Hollande megakadályozza a TTIP megkötését

francois-hollande-hidfo-ru
Francois Hollande francia elnök azzal fenyegeti Washingtont, hogy megakadályozza az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közti szabadkereskedelmi egyezmény megkötését. Az amerikaiak túlzott nyomásgyakorlást folytatnak, és a TTIP előkészületeként vetnek ki milliárd dolláros bírságokat európai vállalatokra.
Az utóbbi hónapok során fokozottan előtérbe került az amerikai központtal működő multinacionális cégek – pl. Google, Amazon, Apple – azon gyakorlata, amellyel Európában adóterheik minimalizálására törekszenek. Ugyanakkor az amerikai hatóságok mind gyakrabban szabnak ki óriási bírságokat európai vállalatokra, miközben elfogadhatatlannak tartják az európai hatóságok azon törekvését, hogy az amerikai cégekkel is az európai vállalatokhoz hasonló adóterhet fizettessenek.
A francia elnök a l’Obs magazinnak nyilatkozva azt mondta, ezek a feltételek mutatják, hogy
az amerikai és az európai felek közt egyenlőtlen a viszony, emiatt nem megengedhető a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség megkötése.
Hollande az első európai vezető, aki nyíltan kijelentette, hogy ellenezni fogja a TTIP egyezményét.
A francia elnök azt követően mondta ezt, hogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság 9,5 millió dollár bírságot szabott ki a frankfurti központú Deutsche Bankra. Hollande a lapnak nyilatkozva azt mondta, Európa is hasonló büntetőintézkedéseket kell alkalmazzon az amerikai vállalatokkal szemben, és jelenleg “nem egyenlőség alapú a Washington és Brüsszel közti viszony, hiszen valahányszor az Európai Unió megpróbálja adófizetésre kötelezni az amerikai vállalatokat, Washington sértve érzi magát”. A francia elnök szerint emiatt nem elfogadható a TTIP egyezménye sem, hiszen annak alapjait ez a kiegyensúlyozatlan és egyenlőtlen viszony képezné.
Az amerikai kormány felháborodásának adott hangot, amikor az Európai Bizottság úgy határozott, hogy Írország jogtalan adókedvezményt biztosított az Apple számára. Az amerikai fél az Apple esetében azt is elfogadhatatlannak tartotta, hogy a bizottság a sok évi szabálytalan működést követően visszamenőleg akarja behajtani az elmaradó összeget. Ez azonban nem egyedi eset; Hollande rámutatott, hogy az amerikai fél nyomásgyakorlás jelleggel bírságolja az európai vállalatokat, miközben az amerikai cégek még az adófizetést is megkerülik Európában.
Az amerikai cégek adóelkerülése körül kibontakozó vita is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a TTIP-pel kapcsolatos tárgyalások holtpontra jutottak. A jelenlegi helyzetben ugyanis irracionális piaci előnnyel működnek Európában az amerikai multinacionális cégek, és ezt az állapotot csak tovább súlyosbítaná, ha ezen felül még az Európai Unió tagállamait is sarcolni kezdenék “piackorlátozó intézkedéseik” miatt.

http://www.hidfo.ru/2016/10/hollande-megakadalyozza-a-ttip-megkoteset/

A német belügyminiszter megkönnyítené a migránsok deportálását

nemetorszag-migransok-hidfo-ru
Németország belügyminisztere, Thomas de Maiziere előállt egy törvénymódosítás javaslattal, ami megkönnyítené a migránsok deportálását. Augusztusban 210 ezer migráns deportálásáról született hatósági döntés, de ebből 150 ezer jogi kiskapuk kihasználásával az országban maradt.
Németországba több mint egymillió olyan migráns érkezett az elmúlt egy év során, aki később ott is maradt az országban, és valamilyen formában engedélyezték az ott tartózkodását, vagy menedékjogi kérelmének elbírálása elhúzódott, emiatt még nem hagyta el az országot. A német hatóságoknak azonban továbbra is gondot okoz a migránsok személyazonosságának megállapítása; sok esetben már a személyes adatok begyűjtése is lehetetlennek bizonyul, de az esetleges személyazonosító okmányok érvényességének ellenőrzése szintén megoldhatatlan feladat elé állította a hatóságokat.
Az eddigi törvények szerint, amennyiben nem sikerül megállapítani egy migráns személyazonosságát (és ebbe beletartozik a hatóságokkal nem-együttműködés is), nem volt lehetséges a kiutasítása sem. Emiatt azok a migránsok, akik nem árulták el személyes adataikat a hatóságoknak, egy jogi kiskapunak köszönhetően ott maradhattak az országban.
Annak ellenére, hogy a hatóságok adminisztratív értelemben ellenőrzés alá tudták vonni a helyzetet, a migránsok tömeges jelleggel használják ki ezt a jogi kiskaput, és vagy ennek köszönhetően az országban tudnak maradni, vagy eltűnnek a hatóságok szeme elől, és illegálisan maradnak Németországban.
A Die Welt információi szerint csak augusztus hónapban 210000 migráns kapott hatósági utasítást, miszerint el kell hagyja az országot, de ebből 158190 fő valamilyen jogi kiskapura hivatkozva az országban maradt, vagy eltűnt a hatóságok szeme elől.
A Thomas de Maiziere által javasolt törvénymódosítás annyit változtatna, hogy nem maradhatnának Németországban azok a “menekültek”, akik nem hajlandóak közreműködni személyazonosságuk megállapításában, vagy hamis papírokkal tudatosan félrevezetik a hatóságokat. Ennek kapcsán érdemes visszaemlékezni; a George Soros által pénzelt “jogvédő” szervezetek éppen arra biztatták az Európába úton lévő migránsokat, hogy ne engedélyezzék az ujjlenyomat-vételt – vagyis ne tanúsítsanak együttműködő magatartást, ha a hatóságok megpróbálják ellenőrizni a személyazonosságukat. Soros aktivistái ezzel a német jog kiskapuit használták ki, hiszen támogatóik tudták, hogy aki név nélkül sikeresen eléri Németországot, azt a hatályos törvények mentén közel lehetetlen onnan eltávolítani.

http://www.hidfo.ru/2016/10/a-nemet-belugyminiszter-megkonnyitene-a-migransok-deportalasat/

A NATO-tól független hadmozdulatokra készül Európa?

Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország védelmi miniszterei közös nyilatkozatban arra kérik az Európai Unió tagállamait, hogy fordítsanak jelentős forrásokat a független európai védelmi ipar megteremtésére.
Szerdán a Politico magazin birtokába jutott egy levél, melyben az áll, hogy a négy védelmi miniszter szerint meg kell teremteni annak feltételeit, hogy az Európai Unió a NATO-tól függetlenül is cselekedni tudjon bizonyos, határozott európai beavatkozást igénylő helyzetekben.
A miniszterek közös levele szerint Európát erősebb védelmi-technológiai és védelmi ipar alapokra kell helyezni, mert ez előfeltétele annak, hogy az európai fegyveres erők meg tudjanak birkózni a jelen legfontosabb kihívásaival.
Szeptemberben Franciaország és Németország javasolta egy közös európai parancsnoki központ létrehozását, mely a tengeren túli uniós missziók irányítását hivatott ellátni. Később Olaszország állt elő egy védelmi koncepcióval, mely szerint az EU tagállamai közös hadsereget kell létrehozzanak. Az olasz koncepció szerint azonban ez olyan módon kell történjen, hogy ne a NATO-kötelezettségek teljesítése elől vonja el a forrásokat.
A javaslatot követően Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta, Európa inkább olyan lépésekre kellene koncentráljon, ami a most létező szerződések és egyezmények keretein belül is megvalósítható.


http://www.hidfo.ru/2016/10/a-nato-tol-fuggetlen-hadmozdulatokra-keszul-europa/