2014. december 23., kedd

AMERIKA LEGÚJABB TRÜKKJE AZ OROSZOK ELLEN


NEM BABRA MEGY A JÁTÉK
Amerika és Izrael, mivel vesztésre állnak, ezért a végjáték mellett döntöttek és azon erőlködnek, hogy ők irányítsák a dolgok menetét a világpolitikában. Csak a vak nem látja azt, hogy itt nem másról szó, mint a cionista világrend (amelynek piszkos eszköze a globalizáció!) rohadásáról és a túlélésük miatt egy lapra tettek fel mindent. A szokásos megtévesztésük az, hogy a világban még mindig a régi lemezt koptatja Amerika, miszerint ő a legerősebb és neki van joga diktálni minden országnak, hogy mihez tartsák magukat.
AMERIKA ELŐRE SZERETNE MENEKÜLNI, DE EZ MÁR NEM MEGY
Csakhogy a valóság kicsit (nem kicsit, nagyon!) más. Amikor Amerika ugat, akkor hallgatnak Kínáról, Indiáról, Iránról és még nagyon sok más tömörült országról és csak az oroszokat szapulják reggeltől-estig, mivel most az oroszok vannak útjában Amerikának. A dolog nem új. Jó 15-20 éve ugyanezt tették Kínával is, állandóan leckéztették és zsarolni próbálták a ferdeszeműeket. S manapság már Kína diktál Amerikának. Legalább is gazdaságilag, de Kína rohamosan fejleszti katonai erejét. Oroszországban más a helyzet, ott elég jó a katonai erő csak a gazdaság nem elég erős, de ezt pár év alatt föl tudnák javítani. Amerika most ezt a megerősödést szeretné letörni. Ez sem új jelenség. Amerika azért üldözte Iránt „atombombagyártás” hamis vádjával, hogy ne tudjon Irán megerősödni, de ezt sem tudta Amerika megakadályozni. És a törökök megerősödését sem. Törökország katonai ereje nagyon erős, Németország után a legerősebb. Csakhogy a világ működése nem mindig szándékoktól, hanem más tényezőktől is függ, amibe még Amerikának sincs beleszólása.
AZ UKRÁNOK IGÁBA HAJTJÁK A FEJÜKET
Az ország tömbön kívüli státusának feladásáról és a NATO-csatlakozáshoz vezető út megkezdéséről döntött kedden az ukrán parlament. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint ez csak kiélezi a szembenállást az ország délkeleti régióiban, Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő pedig azt mondta, hogy Ukrajna a döntéssel katonailag Oroszország potenciális ellenségévé válik.(MTI, részlet)
Most nem részletezzük, hogy az ukránok hogyan veszik a kormányuk ostoba lépéseit, de a NATO-t és az EU-t lehet hogy lenyeletik velük, de ez még nem olyan biztos, mert ezek a folyamatok évekig eltartanak, s addig sok minden történhet. Mi könnyen elképzelhetjük azt, hogyha így áll a helyzet Amerika részéről, akkor az oroszok megelőző csapásként megszállják valóságosan Kelet-Ukrajnát (aminek ott már Új Oroszország nevet adtak) és esetleg Moldvát. S akkor egészen más képlet lesz Ukrajna NATO tagsága. Kizárt dolog hogy egy ilyen esetben  Amerika háborút kezdene az oroszok ellen.
PUTYIN ÉSZBE KAPOTT ÉS VISSZAVÁG
Kirgizisztán csatlakozik a Moszkva által kezdeményezett Eurázsiai Gazdasági Szövetséghez, jelentette be Almazbek Atambajev kirgiz államfő a szervezet gazdasági tanácsának december 23-ai moszkvai ülése után. A szervezet jövő január elsején kezd működni, akkortól már Örményország is teljes jogú tagja lesz.Ezzel a két állammal, valamint a már működő vámuniót alapító Oroszországgal, Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal együtt öttagúra bővül az Eurázsiai Gazdasági Szövetség. Vlagyimir Putyin orosz államfő közölte, hogy a szervezet nyitott keletre és nyugatra is a csatlakozni vágyók előtt. (MTI, részlet)
Lavrov: Kijev hamis illúziókkal szédíti az ukrán népet
Szergej Lavrov kedden, az ukrán parlamentben elfogadott törvényre azonnal reagálva hangsúlyozta, hogy azzal Kijev olyan illúziót teremt, mintha az efféle jogszabályok elfogadása révén lehetséges lenne az ukrajnai mély belpolitikai válság rendezése. Ehhez azonban az orosz diplomácia vezetője szerint Kijevnek párbeszédet kell kezdenie Délkelet-Ukrajnával és valamennyi ukrán régió, politikai erő bevonásával gyökeresen át kell alakítania az alkotmányt. (MH, részlet)
ORBÁNNAK IS SZÓLT PUTYIN ÜZENETE
Orbán, ha az EU és NATO tagság mellett marad, akkor ővele fogják felmosni a kövezetet. Ha viszont az Eurázsiai tömbhöz csatlakozna, az már komoly lépés lenne. Van még egy nagy ország, amelyik a legbutább politikát csinálja és azt ismétlik, amit a háború előtt tettek. Ezek a lengyelek. A háború előtt a nyugathoz dörgölőztek, hogy Anglia és Franciaország majd megvédi őket az oroszoktól. A két bűnállam nem védte meg őket. Most a lengyelek teljes erővel a NATO mellett vannak, gondolván azt, hogy egy esetleges összecsapáskor majd a NATO megvédi a lengyeleket. Mi ebben nem vagyunk biztosak. Talán majd angol vagy francia katonák halnak meg a lengyelekért? Mi viszont, ha a NATO-ba maradunk mehetünk az ukránokat megvédeni...Még belegondolni is rossz. Nem magunkat védjük, hanem az ukránokat. Ezért kellett a NATO tagság nekünk? (kép:MH mai száma, részlet)


http://amagyaroldal.hu/hirek/content/amerika-leg%C3%BAjabb-tr%C3%BCkkje-az-oroszok-ellen

Putyin: Az Eurázsiai Szövetség nyugatról is vár jelentkezőket

Kirgizisztán csatlakozik a Moszkva által kezdeményezett Eurázsiai Gazdasági Szövetséghez, jelentette be Almazbek Atambajev kirgiz államfő a szervezet gazdasági tanácsának december 23-ai moszkvai ülése után. A szervezet jövő január elsején kezd működni, akkortól már Örményország is teljes jogú tagja lesz. Kirgizisztán azt szeretné, ha a most aláírt csatlakozási szerződés május 9-én lépne hatályba, mondta Atambajev.

Már öten vannak

Ezzel a két állammal, valamint a már működő vámuniót alapító Oroszországgal, Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal együtt öttagúra bővül az Eurázsiai Gazdasági Szövetség. Vlagyimir Putyin orosz államfő közölte, hogy a szervezet nyitott keletre és nyugatra is a csatlakozni vágyók előtt.

MTI

“Ha elmúlik Karácsony…” -Januárban beadjuk a válókeresetet!

Ki gondolná, hogy a karácsony alaposan próbára tudja tenni a párkapcsolatot. Nem ritka, hogy ilyenkor a csillagszóró helyett a dühtől szikrázik a levegő. Egy statisztikai felmérés szerint januárban megnő a beadott válókeresetek száma, és ennek okát a szakemberek az ünnepek során felhalmozódott és fel nem dolgozott feszültségekben látják.
Ha egy családban bármilyen okból feszültség van a hétköznapokban, akkor ez az ünnepek alatt még inkább előjön – mondta, Kovácsné Kaszás Beatrix pszichológus, a szekszárdi nevelési tanácsadó vezetője. Minél hosszabb az ünnep, az összezártság, annál több a súrlódás, tette hozzá.
A karácsony környéki feszültségek okait több csoportba sorolhatjuk. Sokan hiszik azt, hogy a karácsonyt pénzben mérik, és ha nincs lehetőség drága ajándékok beszerzésére, akkor az ünnep nem is ünnep igazán. Feszültség akkor keletkezik a párok között, amikor nagyon más értékek mentén gondolkodnak a felek. Ilyenkor segít, ha rangsoroljuk (nem a szeretet erősségének jegyében), hanem hogy kinek mire van szüksége a családban.
A másik feszültségforrás, mely általában a család nőtagjait nyomasztja, amikor úgy érzik, hogy az ünnep megteremtésének minden terhe az ő vállukat nyomja. A bevásárlástól, a takarításig, főzésig. Az egyenlőtlen munkamegosztás sorozatos konfliktusok forrása lehet. Ám még több összetűzésre kerülhet sor, ha a párunkat éppen karácsony előtt vagy alatt szeretnénk megváltoztatni. Ugyan miért gondolják olyan sokan, hogy a férfi, akinek addig a legkiugróbb teljesítménye az volt, hogy leült a terített asztal mellé, majd egy csapásra porszívót ragad, vagy húst paníroz lelkesen?
Feszültségforrás még az összezártság is, azok számára, akik a hétköznapokon csak napi néhány órát töltenek együtt. Sokan egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a rájuk szakadt üres órákkal, amelyet a család és a párja szeretettel és tartalommal szeretne megtölteni. És tőle is ugyanezt várja. De hogy álljon ehhez a feladathoz az, aki hónapszámra csak a vacsorák vendégszereplőjeként vesz részt a család életében? Gyakran éppen ez az időszak döbbenti rá a feleket, hogy rég más irányba tartanak, és már nem jelentik egymás számára ugyanazt, mint régen. A legjobb, ha felismerik ezt, ugyanis innentől kezdve van min dolgozni a következő karácsonyig.
– Minden érzelmi félreértésnek az az alapja, hogy nem a fájdalmunkat mutatjuk meg a másiknak, hanem a haragot, indulatot, számonkérést, mondta a pszichológus. A másik nem lát a vádaskodás mögé, tehát vagy védekezik vagy visszavonul. Így ahelyett, hogy kapcsolódnának érzelmileg, inkább eltávolodnak egymástól. Valójában mindenki szeretne szeretni és szeretve lenni, de saját magunk intézzük el önmagunknak, hogy ezt ne kapjuk meg. A szeretet kifejezésének nemcsak az ajándékozás az egyetlen módja. Lehet szívességet, gesztusokat felajánlani a másiknak, együtt töltött időt, egy kedves, szeretettel teli írást róla, amit egyébként talán szemérmességből élőszóban nem tudnánk megfogalmazni. Egy közös élményt, egyszerű programot, amibe bele tudok feledkezni. Együttérző szavakat, egy ölelést, ami semmit nem akar, egyszerűen csak jelzi, hogy „itt vagyok melletted”.
Elvált férjek, csonka családok, ajándékot váró gyerekek
Sokan vannak azok is, akik nem teljes családban ünnepelnek. Egy benzinkúton dolgozó fiatalember mesélte a következőt: – Agglegényként szívesen vállalok munkát ilyenkor is már évek óta. A szüleim vidéken élnek, újévre megyek inkább hozzájuk. A benzinkúton érdekes dolgokat lát az ember ilyenkor is, 24-én, ahogy sötétedik, alig van forgalom, este kilencig kizárólag férfiak érkeznek a shopba, autóik dobozokkal, ajándékzacskókkal tele, és még valami csokoládét válogatnak feszülten. Tudom, hogy kik ők, az elvált férjek. Elképzelnem is nehéz, hogyan lehet ezt kibírni, menni a régi családba, ott talán már új férfi is van, a régi anyós, neki kell még az utolsó pillanatban valami bonbon. A gyerekek várják, de lehet, hogy a felnőttek egymáshoz se szólnak, de a gyerekek miatt végigcsinálják a közös ünnepet.
Edina, a 42 éves elvált asszony már szinte nem is emlékszik arra az időszakra, amikor a karácsony még meghitt, bensőséges családi ünnep volt. Számára a szenteste évről évre növekvő számú idegenek kínosan feszengő gyülekezete lett. Lányaik 4 és 6 évesek voltak, amikor férjével, Istvánnal a válás mellett döntöttek. A fontos családi ünnepeket azonban továbbra is együtt töltötték. A gyakorlat, kompromisszumok árán ugyan, de sokáig működött. Félretették egymás iránti haragjukat, a kislányok pedig izgatottan várták az év legszebb estéjét, amikor újra együtt láthatják szüleiket. Az ünnepi asztal körül helyet foglalók száma öt évvel a válás után kezdett növekedni, nem kis kellemetlenséget okozva minden résztvevőnek. István először csak az új barátnőjét hozta magával, majd jöttek annak kamaszodó fiai is. Hamarosan Edina is társra talált, így nem volt kétséges, hogy párja és annak két kislánya is velük karácsonyozik. A régi tagok féltékeny szemmel néztek az újakra, az újak zavarban érezték magukat a régiek miatt. Mára csak szép emlék maradt a valaha volt meghitt karácsonyok ünnepe, mondta Edina.
(teol)

Görögország a szankciók ellenére légvédelmi rendszereket vásárol Oroszországtól

A görög kormány felújítja a 2007-ben Oroszországgal kötött szerződését, melynek értelmében orosz OSA AKM és Thor M1 típusú légvédelmi rendszereket, és azok modernizálásához szükséges alkatrészeket vásárolna.
Ezek a föld-levegő rakéta jellegű légvédelmi fegyverrendszerek technikai paramétereikben verik a velük egy kategóriába tartozó nyugati fegyverrendszereket. Valós műveleti körülmények között ez a két típus bizonyított utoljára sikeresen: a 2008-as orosz-grúz háborúban a grúz légvédelem a szovjet időkből maradt OSA AKM és Thor M1 rendszerrel hatástalanított a 4 db orosz harci repülőgépből - amit összesen meg tudott semmisíteni - 3 db repülőt. Mindhárom alkalommal elsőre eltalálták a gépet. A negyedik gépnél, amit az izraeli Spyder rendszerrel lőttek le, csak a harmadik rakéta talált.
Görögország hivatalosan 39 db OSA AKM-el rendelkezik. A 2007-es orosz-görög szerződés ezeknek a rendszereknek a modernizálásáról és 25 db Thor M1 leszállításáról a görög államcsőd, és annak következményei miatt meghiúsult.

A görög államadósság kötvények biztosítási feltételeinek 2007-től kezdődő ellehetetlenítése az USA központú hitelminősítő intézetek általi többszöri leminősítéseket vonta maga után, amely a magas külső államadósság miatt a 2009-es globális pénzügyi válság során összeomlasztotta a görög költségvetést. A görög kormány 2010-ben az EU és az IMF által felkínált "mentőövhöz" folyamodott. Az EU-IMF mentőöv szerződésének záradékában pedig szerepel egy kitétel, mely szerint a mentőöv hitelösszegének meghatározott részét amerikai,német és francia fegyverrendszerek vásárlására kell fordítani a "görög hadsereg modernizálása, védelmi képességeinek növelése érdekében."
Ám most a görög kormány - pont az Oroszország ellen hozott szankciók időszakának szigorodó körülményei között - mégis visszatér a 2007-es szerződési alapokhoz.
Ez a rendszermodernizálás, és plusz modul és alkatrész szállítás többszáz millió dolláros tétel. A kérdés, hogy az államcsőd óta az EU központi pénzügyi gyámsága alá vont görög kormány hogyan lenne képes ekkora anyagi fedezet biztostására? Az a feltevés, miszerint anyagi fedezet híján Görögország nagy volumenű gazdasági befektetési lehetőségek felajánlásával egyenlítené ki a számlát, a jelen helyzetben nem racionális, mert az USA által generált EU és Oroszország közötti szankcióháborúk következtében az orosz fél ezeket a lehetőségeket nem tudja kihasználni.
Annál valószínűbb, hogy a Déli Áramlat projektjét felváltó orosz-török gázellátási megállapodás, a Kék-Áramlat vezeték további nyomvonalának gazdaságpolitikai előkészítése áll a háttérben.
Görögország a gáztranzitért járó, Oroszország által fizetett díjakból fogja a fegyverrendszerek árát kifizetni az orosz félnek.
Mivel a fegyverrendszerekről szóló szerződést az Oroszország ellen hozott szankciók bevezetése előtti időszakban írták alá, az nem esik szankciós hatályok alá. Emellett érvényes szerződésről van szó, mert a megállapodás felmondásához mindkét szerződő fél együttes akaratának kinyilvánítására lett volna szükség, ami nem történt meg.
Görögország így a "nyugati gyámokat" teljesen jogszerűen megkerülve, anyagi áldozatok nélkül juthat mégis kiváló képességű légvédelmi rendszerekhez, és a tranzitdíjak alternatívát jelentenek a kitörésre az eurokrata és IMF gyarmatosítás politikájával szemben. Oroszország képes lesz a jelenlegi bolgár és ukrán kormányok ellenséges hintapolitikáját kijátszva biztosítani Közép-Európa és a Balkán-félsziget gázellátását. Törökország pedig a régió energiaelosztó központjává lép elő és elindul a gazdasági fellendülés útján.
Ha Görögországon keresztül Szerbia irányába kiépül a vezeték, akkor hazánk energiaellátása is biztosított. Magyarország szempontjából tulajdonképpen semmi nem változott a Déli-Áramlathoz képest. Az esetleges USA ellenmanőverek a térség destabilizálására azonban hazánkat is érinthetik.


http://www.hidfo.net.ru/2014/12/23/gorogorszag-szankciok-ellenere-legvedelmi-rendszereket-vasarol-oroszorszagtol

Mára virradó éjszaka ismeretlenek felrobbantották Mariupol egyik vasúti hídját, amely a Kalcsik-folyó felett ívelt.

mar
A város főpályaudvarához közel eső hídra “keresztet lehet vetni”! Helyrehozhatalanul súlyosan károsodott. Ezzel pedig teljes egészében lehetetlenné vált a Mariupol-Donyeck közötti vasúti közlekedés. Ráadásul a kikötő vasúti köldökzsinórját sikerült elvágni az északi irányú vasúti szállítási lehetőség (egyébként egyetlen) megszüntetésével.
Ugyancsak mára virradóan és ugyancsak Mariupolban, ugyancsak ismeretlenek, akciót hajtottak végre az “Azovsztal” acélgyár komlexuma ellen. A jelentés szerint ennek az akciónak az eredményeként az üzemet őrző valcmanista latrok közül nyolc kiadta a páráját, három pedig súlyosan megsérült, amikor az őrszobába csapódott egy reaktív gránát.
Jelen állapotok szerint a városban teljes a zűrzavar Nyalókakirály bérgyilkosai között.


https://balrad.wordpress.com/2014/12/23/mariupol-kovetkezik/

Gyorshír: Kijev megszavazta a semleges státusz eltörlését

A Verhovna Rada - ukrán parlament - elfogadta a törvényjavaslatot, ami eltörli az ország nem-elkötelezett státuszát és kijelenti, hogy Kijev elkötelezett a NATO-csatlakozás mellett. A törvényjavaslatot a minimum szükséges 226 voksot magasan túlhaladva, összesen 303 törvényhozó támogatta.


http://www.hidfo.net.ru/2014/12/23/gyorshir-kijev-megszavazta-semleges-statusz-eltorleset

Kína kikezd az IMF-fel?

Kína jelentősen növelni szeretné a befolyását a globális pénzügyi világban, ezért az utóbbi időben több bajba jutott országnak is nyújtott valamiféle pénzügyi segítséget. Ezzel lényegében a Nemzetközi Valutaalap szerepét hívja ki, noha a pontos szándékai egyelőre még nem látszanak tisztán.

A világ legnagyobb devizatartalékával rendelkező Kína minden korábbinál dominánsabb szerepet szeretne elérni a globális világban, így most elkezdett a végső hitelezői szerepben tetszelegni. Ez azt jelenti, hogy egyes bajba jutott országok hozzá is fordulhatnak pénzügyi segítségért, noha ez korábban szinte kizárólag a Nemzetközi Valutaalap (IMF) területe volt.

Most hétvégén például az oroszokat úgy segítik, hogy 24 milliárd dolláros devizaswap megállapodást kötöttek velük, hogy segítsék az ország 1998 óta látott legdurvább pénzügyi válságát. Ezen felül októbertől 2,3 milliárd dollárnyi forrást biztosítottak a nyolcadjára is csődbe ment Argentínának, aki természetesen továbbra sem fér hozzá a nemzetközi tőkepiacokhoz. A múlt hónapban még Venezuelát is kisegítették a kínaiak, méghozzá négymilliárd dolláros hitellel, ami igencsak jól jött a válságos ország számára.

Kína tehát egyre erőteljesebben próbálja növelni a befolyását a nemzetközi piacokon, de az egyelőre kérdéses, hogy ez mennyire lesz sikeres a hosszútávon, illetve mennyire lesz kedvező a segélyt kapó országoknak. Míg az IMF nyújtotta hitelek általában olyan feltételekkel járnak, amik az adott ország stabilizálódását segítik elő, addig Kína pusztán arra fókuszál, hogy a saját érdekeinek ágyazzon meg az adott - általában nyersanyagokban gazdag - országok esetében.
Portfolio

Mit fog tenni Orbán? Behívja az oroszokat? Annyi esze úgy sincsen, mert se a Marianum Regnumot nem érti, se azt hogy mi az igazmagyarok küldetése az Szent Anna réti engesztelő kápolnával. Annyi pofont kaphat, mégsem képes felfogni azt, hogy por és hamu vagyunk

Ott jó élni, ahol tudod, mi lesz holnap a hírekben, ahol hétszámra nem történik semmi említésre való. Ahol az élet tervezhető, kiszámítható.

Igaz, mi sem panaszkodhatunk, mi is tudjuk, mi lesz a hírekben. Új adók, szigorúbb rendeletek, még irracionálisabb törvények. A lényeg örökké izgalomban, pánikban tartani az embereket, senki ne tudhassa, mire ébred reggel. Magyarország egy őrültek háza, nincs nap, hogy a hatalom ki ne találna valamit. Mindent felforgatnak, folyton átírnak, átszerveznek, a jót elrontják, a rosszat még rosszabbá teszik – az összes dühüket, akarnokságukat tébolyult aktivitással adják tudtunkra. Úgy élünk, mint egy örökös költözködésre ítélt ház lakói, akik mindig egy éppen kiürült lakásba hurcolkodnak át.

Napra nap, rosszra rossz, az események éveken át ezen az egyenletes pályán mozogtak, a győztesek egyhangú monotóniával gyalulták a vesztesek, az emberek életét. Új törvények százaival biztosították maguknak, hogy nekik bármihez joguk van, és hogy minden törvénytelenség törvényes. A demokráciák békés színterein és jól bevált módszereivel is intézhették volna a dolgainkat, de ami jó Londonnak, Rómának, Párizsnak, az nem felelt meg Felcsútnak. Így végül ügyintézésre maradt az utca, az egyetlen hely, amely kimaradt a demokrácia ellen zendülők számításából. Pedig a Fideszben tényleg mindenre gondoltak, hatalomátvételt még nem terveztek meg ilyen alaposan. Mert a választási győzelem csak a despotizmushoz vezető út kapuját nyitotta meg előttük. A részletesen előre kidolgozott alkotmányos puccs, majd az évekre elnyújtott, apránként adagolt államcsíny csak ezután következett.

Megannyi tüntetés után és előtt, talán már nem indokolatlan felvetni: mit tesz majd Orbán Viktor, ha egyszer tényleg megtelik az utca? Miután nagyon sok rosszat tett szükségtelenül, mit csinál majd, amikor a rendszere valóban védekezésre kényszerül? Vízágyúztat? Kijárási tilalmat rendel el? Behívja az oroszokat? Vagy szerencséje lesz, és még előtte kintről vagy bentről megbuktatják? És vajon mi lesz Angela Merkel retiküljében, ha februárban pár órára elugrik hozzá Pestre? Mit fog mondani, mutatni neki? Vagy tényleg azért jönne, hogy megerősítse Orbán pozícióját? Netán a német kancellár is a magyar nép ellensége lett?

Rendkívüli év lesz 2015. A Fidesz vezetői tényleg elhihették, hogy a fák az égig nőnek, de talán van még annyi Magyarországban, hogy hátat fordítson Orbánék keleti haverjainak, aztán bűnbánó mosollyal visszatérjen oda, ahonnan elhurcolták. A tartósnak gondolt despotikus állam ötlete jelzi, hogy Hódmezővásárhely, Körmend, Csorna meg Pápa, és persze a legfőképp Felcsút milyen irdatlan távolságra van a világtól. Vagy Orbánék bedőltek saját nagyzási hóbortjuknak, hogy „Magyarország világnemzet”? Megnyugtatta őket a baloldal szerencsétlenkedése, a sok nyöszörgés, verbális kapituláció? Azt viszont elismerhetjük, hogy EU-tagként, egy demokratikus máz mögé lényegében egy diktatúrát kiagyalni, nem kis képzelőerőre és merészségre vall. Mint egy elszánt kis csapattal bevenni egy jól védett erődöt.

És majdnem össze is jött nekik. A nép már feladta, közel volt hozzá, hogy végképp beleragadjon saját gyávasága mocsarába, csakhogy a Fidesz képtelen volt leállni. Sikerült mindenkiből ellenséget csinálnia, még a leghűségesebb mágnás, nagyvállalkozó, bankár vazallusaik közül is jó néhányból. Pedig akár az első éjszaka jogát is gond nélkül visszaállíthatták volna, biztos, hogy a jobboldal azt is kitörő örömmel fogadja. A bal azért méltatlankodott volna, a Klubrádióban, hogy megint nem volt egyeztetés. Orbánt azonban túlhajtották végtelen ambíciói. Egy éppen miatta elszigetelődött ország vezetőjeként a világpolitikába is belevetette magát, lényegében ütőlapok nélkül, fizetőeszközként csupán a szívének oly kedves árulást felajánlva. Ahogy a gazdaságban is hazardőr piramisjátékot játszik, a nemzetközi politikában sem számolt a következményekkel. És az orosz kaland nagyon rosszul sült el: a cselekvésképtelen EU-bürokraták után végül a még mindig fiatalos és bizonyos elveken nem könnyen átlépő Amerikával találta magát szembe. Ez pedig alighanem megpecsételte a sorsát.

A miniszterelnök páratlan szerencsesorozata véget érni látszik, hirtelen minden ellene fordult, de a harc a rendszere ellen majd még csak most kezdődik. Az utcákon pedig még rengeteg a hely. Amikor tüntetni megyek, százak és százak jönnek velem szembe, a presszókban fiatalok ücsörögnek, talán nem is tudják, hogy mások értük, helyettük is dideregnek. Ha meg erről kérdezed valamelyiket, rendszerint nyűgösen, gőgösen azt feleli: engem nem érdekel a politika. Szóval nem érdekli a saját élete. Elie Wieselnek van egy idevágó mondása: A közönyösség nem csak bűn, hanem büntetés is… a közöny az ellenség barátja.

A kirobbant népi elégedetlenség még csak formálódik, de a tüntetők többsége tudja, hogy egy-egy ügy orvoslása már nem elég: magától a becstelen ügyek ezrein virágzó Fidesz-rendszertől kell megszabadítaniuk az országot. Nagy hátrány, hogy a háttér, amelyből valami gyökeresen újnak kéne kinőnie, most szinte reménytelen. Négy és fél éve retardált történészek, elvetemült politikusok, médiagengszterek, sunyi kis helyezkedők paradicsoma az ország. A tömeg mégis ment velük, mert a tömeg gyakran ilyen: kapitulál a téboly és a hangerő előtt. Az ír filozófus, Edmund Burke pontosan látta: „A gonosz győzelméhez csak annyi szükséges, hogy a jóemberek ne csináljanak semmit.” Hogy Orbánnak volt mersze magára vállalni a gonosz szerepét, rendben van. Egy szem ember, aki a bűn útját választotta. Viszont milliók hagyták!

Na és a jobboldal? A demokrácia ügye rájuk nem igen számíthat. Ők még ebben a lebomló, lecsúszó országban is mindig megtalálják a „szépet”, tíz rossz adatból az egyetlen kedvezőt, csakhogy tovább hihessenek. Orbán kedvéért még Putyinba is beleszerettek, mire, tessék, a mintaállamról épp most derül ki ország-világ előtt, mennyit is érnek valójában az efféle parancsuralmi rettenetek. Talán mégsem a Nyugat hanyatlik.

Jóllehet, a felelősség messze nem egyenlően oszlik meg jobb- és baloldal között, a számlát sajnos közösen álljuk. És a végösszeg, amely egyben a többi korábbi miniszterelnök teljesítményét is jelzi, mellbevágó. A közbeszéd ma nem arról szól, utolértük-e már Ausztriát – végtére is volt rá háborítatlan negyedszázadunk –, hanem, hogy négymillió ember él szegénységben, vagy csak hárommillió. És hogy ami itt van, az már diktatúra, vagy csak sima kis egyszemélyi uralom, amely történetesen elemészti az életünket. Érhet-e országot nagyobb tragédia az események ilyen végzetes, szinte megmagyarázhatatlan elfajulásánál?

De végre megmozdult valami. És ez jó, mert egy olyan rendszerben nem lehet élni, amelynek Schmitt Pál, Habony, Mészáros Lőrincz az emblematikus figurái. Ahol most már naponta bugyog fel valahonnan a szenny. Alighanem kiszámíthatatlan időszak következik, márpedig sokak számára a biztos rossz is jobb a bizonytalanságnál. Ezért ők most aggódnak, és talán jogosan, de nekik is van választásuk: pótolhatják, amit elmulasztottak korábban. És ha ők is ott lesznek az utcán, akkor a mennyiség átcsaphat rendszerváltó minőségbe. Hogy aztán jobb- vagy baloldali restauráció helyett, huszonöt év késéssel végre megkezdődhessen az igazi rendszerváltás.

Buck András

Donbassz hírei

eml
Szerdán és pénteken Minszkben fog tanácskozni a kelet-ukrajnai válság rendezésére létrehozott, DNR-LNR, Maradék-Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló összekötő csoport-jelentették be szinte egyidejűleg az összes érintett fél székhelyén.
Majdnem ezzel egyidőben Luhanszkban az LNR hatóságai a martalóshordák véres provokációtervéről is beszámoltak. Információik szerint a bérgyilkosok orosz médiamunkások levadászására kaptak parancsot. Azzal az aljas szándékkal, hogy az orosz újságírók provokálják Nyalókakirály bérgyilkoshadát.
Luhanszkban tegnap elfogadták a Luhanszki Népköztársaság Ideiglenes Alkotmányát. Ez 10 fejezetből, és 86 cikkelyből áll, külön is megemlítve az ország kétnyelvűségét! (Ukrán és orosz.)
Eközben azért-elsősorban Nyalókakirály brigantihordáinak “hála”-zajlanak az események Donbassz harcterein.
bar
Néha-néha becsapódott egy latorgránát az éjszaka folyamán Donyeck északnyugati-nyugati városrészeinek lakótelepeire, de a mára virradó éjszaka nyugalmasnak volt mondható.
Késő este (Пески)Peszkiből ismét tüzérségi támadás érte a donyecki repteret. Áldozatokat szerencsére nem követelt.
rter1 rter2
Дебальцево)(Gyjebalcsevot tegnap este rendkívül súlyos latortüzérségi támadás érte. Négy helyi civil meghalt, heten súlyosan megsebesültek.
Gorlovkánál tegnap késő este robbantak ki összecsapások. A milicia felszámolt egy latorfelderítő bandát. Több mint egy tucat latoregyed pusztult el. A milicia oldalán nem voltak veszteségek.
A népköztársaságiak a “levegőből” kémlelik a fasiszta hordák mozgolódását Gorlovkánál.
(Никишино)Nyikisinonál a szokásos “kimennénk-nem engedjük” huzakodás zajlik néhány órányi szünetekkel. A horhosba zárt latrokkal vívódó milicisták érdekes matekot készítettek két cirkusz közötti nyugalmas időszakban. Kalkulációik szerint Nyikisinonál eddig mintegy kétszázötven latorral ők végeztek. (A múlt heti belháború veszteségeiről fogalmuk sincs) Leolvasztottak három tucatnyi ilyen-olyan páncélozott latoreszközt. A végeredmény-szerintük-napi közel egymillió dollárra tehető udvari anyagi veszteség, a zsoldot is beleszámítva. (Bár ez utóbbira egyre kevesebb pénzeszközt kell fordítania Nyalókakirály udvari kincstárnokának!)
Persze Nyikisino közben romhalmazzá vált.
nyik1 nyik2
Észak-Donbasszban reggel óta több helyen is fokozta tevékenységét a valcmanista latortüzérség. A (Крутой Горa) “Krutoj Gora” hegyet (Желтое)Zseltojéból lövik. Ostromolják (Хорошее)Harosojét és a “Lenin”-bányüzemet. (Счастье)Szcsasztyje hőerőműve hajnal óta van latorostrom alatt.
( Городище)Gorodiscsét, (Фащевкa)Fascsovkát, (Чернухино)Csjernuhinot és (Дебальцево)Gyjebalcsevot tanktüzérséggel lövik a valcmanista bérgyilkosok.

https://balrad.wordpress.com/2014/12/23/donbassz-hirei-5/

Ennek a pontnak a masszírozása 100 betegséget gyógyít. Tanuld meg te is!

A távol-keleti gyógyászatban használt kínai zú san lí fogalom jelentése “láb három mérföld”, a test legfontosabb pontja, amelyet elsősorban akkor használnak, mikor a test chije gyenge.
Zu San Li tačka stotinu bolesti ili tačka dugovečnosti
A név arról tájékoztatja az akupunktúrás orvost, hogy ha ide szúr, akkor a beteg az életútján további három mérföldet tud majd megtenni. A gyomor csatornán helyezkedik el és bármilyen más emésztési zavar esetében is használható. A test chijét többnyire az emésztőrendszer termeli, így az egészség érdekében fontos a jó emésztés szem előtt tartani.
A zú san lí a térdkalácstól egy tenyérszélességre (4 ujjnyira), a lábszár külső oldalán helyezkedik el. Gyakran nyomásra enyhén érzékeny. Javasolt, hogy a pontot reggel, étkezés előtt masszírozzuk az óramutató járásával megegyező irányban. Mindkét lábon 9 körkörös mozdulatot hajtsunk végre. A masszázs az előkészületekkel együtt mindössze 10 percet vesz igénybe.
Masszírozás előtt fontos, hogy kényelmes, nyugodt pozíciót vegyünk fel. Lélegezünk mélyeket, lazítsunk és koncentráljunk az érzelmeinkre. Mint említettük a reggeli időszak a legjobb a gyakorlat elvégzésére, ami erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van a belső szervek működésére, és lassítja az öregedési folyamatot. Ha ebéd előtt masszírozzuk a pontot, az javítja a memóriát, serkenti a keringési rendszer és az emésztőrendszer működését. Ebéd után nyugtató hatása van, száműzi a fejfájást, a stresszt, az idegességet, és felveszi a harcot az alvászavarral. Kora este végezve a gyakorlatot, ezúttal az óramutató járásával ellentétes irányban, serkenti az anyagcserét, segít megszabadulni a felesleges testsúlytól és a zsíroktól.
http://filantropikum.com/ennek-a-pontnak-a-masszirozasa-100-betegseget-gyogyit-tanuld-meg-te-is/

Brutális forintgyengülés jöhet, ha bajba kerül Orbánék jótevője

Az IMF 2010-es kipaterolásakor az amerikai Templeton segített a magyar kormánynak azáltal, hogy egy csomó állampapírt vásárolt, így mára a magyar államadósság mintegy 11 százaléka van tulajdonában. Ha bajba kerülne, az nagyon rossz hír lenne a forintnak. Róna Péter szerint az ukrán helyzet miatt közel állunk ehhez.
Az 1947-ben alapított Franklin Templeton Investments nevű amerikai befektetési alap az elmúlt években, különösen 2011-től – több kötvényalapján keresztül – jelentős befektetője lett Magyarországnak. A portfoliójában jóval nagyobb a magyar állampapírok aránya (5-7 százalék), mint más nemzetközi alapoknak, ahol nagyjából a feltörekvő piacokon belüli magyar aránynak megfelelő (1, maximum 2 százalék), azaz szerény mértékű a magyar kötvények részaránya. A kormány nagyon pedálozott, hogy más gigaalapok, így például a Pimco is vásároljon magyar papírokat, ám ez a Templetonéhoz hasonló mértékben nem történt meg.
„Utált” magyarok
A magyar kormány „megmentője”, Michael Hasenstab, a Templeton kötvénypiaci guruja 2012-ben így indokolta, hogy miért ide rakják a pénzüket, persze magas hozamra: „Szeretjük azokat a befektetéseket, melyek jó hosszú távú kilátásokkal kecsegtetnek. Emellett mi általában azokat szeretjük, melyeket mások utálnak, jelenleg Magyarország megfelel ennek a kritériumnak.”
A helyzet az, hogy a Templeton az ugyancsak „utált” és a piacon kockázatosnak tartott, „rázós” orosz, ghánai, iraki, ír, fülöp-szigeteki, Sri Lanka-i és uruguayi, illetve korábban ukrán piacon is vásárolt, ezért a piaci pozíciói az angolszász lapokban górcső alá kerültek. Az Economist november végén hosszú cikkben (a nyitó képben a moszkvai Vörös téren telefonáló Hasenstab fotójával) mutatta be, hogy a Templeton üzletileg oda ment be, ahova mások nem mertek belépni.
„Csúnya rendszereket” támogat
Már az Economist is utalt arra, hogy Hasenstab „csúnya rendszereket” támogat azzal, hogy megveszi az állampapírjaikat. A Frankfurter Allgemeine Zeitung is foglalkozott a Templetonnal, arra fókuszálva, hogy túlságosan is merészen jár el a többi közt a magyar és az ukrán állampapírok ügyében. Sőt, arra is kitértek, hogy az amerikai kötvényguru Ukrajna kapcsán már kiváltotta a washingtoni Külügyminisztérium rosszallását, mert a State Department úgy ítélte meg, hogy a szakértő a jelentős üzletekkel megtámogatta az oroszbarát, a demokrácia iránt „nem annyira elkötelezett” Janukovicsot.
A Templeton Magyarországon 14 milliárd dollárnak megfelelő kötvényt tart kézben, vagyis ők az ország legnagyobb magánbefektetői, és ezt szintén rossz szemmel nézik. Elemzők ugyanis úgy gondolják, hogy a szakember nagyobb mozgástérhez juttatja Orbán Viktort az EU és az IMF befolyása elleni védekezésben. Magyarázatul a lap hozzáteszi, hogy a magyar kormány korlátozta az igazságszolgáltatás jogkörét, valamint az alapvető szabadságjogokat.
A nyomásgyakorlás újabb eszköze
Úgy tudjuk, a magyar kormányban tartanak attól, hogy politikai nyomás is lehet a Templetonon. Mint megírtuk, a kormánypárti várakozások szerint az elkövetkező években az amerikaiak továbbra is nyomást gyakorolnak az úgynevezett jogállami témákban, illetve például a paksi bővítés ügyében, de történhetnek meglepő dolgok is. Az Egyesült Államok részéről – a kitiltási ügyhöz hasonlóan – „unortodox” nyomásgyakorlási „trükkökre” is számítanak, például arra, hogy az amerikai központú Templeton cégre nyomást helyeznek, hogy rajtuk keresztül próbáljanak üzenni a Fidesz vezérkarnak.
A Templeton vezetőinek nem lehet ugyanis kellemes, ha mondjuk a Wall Street Journalban, vagy a Financial Times-ben úgy jelennek meg, mint diktatúrák támogatói. A jelenlegi amerikai-magyar „jeges” hangulatú kapcsolatokban kormánypárti oldalon azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a magyar kormányt „terelgetni” próbáló Obama adminisztráció áttétes eszközökkel gyakorol nyomást Magyarország legnagyobb hitelezőjére, és rajta keresztül a magyar kormányra.
Ha eladni kényszerül, abból baj lehet
Róna Péter közgazdász, az MNB felügyelőbizottságának volt tagja az atv.hu-nak azt magyarázta, hogy amennyiben a Templeton befektetői úgy ítélik meg, hogy az orosz és az ukrán piacokon elszenvedett veszteségeket a magyar papírok értékesítésével próbálják csökkenteni, akkor az a forint gyengüléséhez is vezethet. Róna Péter értékelése szerint ezért az orosz, illetve az ukrán helyzet miatt (Kijev államcsőd közeli helyzetben van, a gyakorlatban az ukrán állampapírok értéke nulla – szerk.) a magyar kitettség okán erős a nyomás a forinton. Ha a Templeton a magyar eszközeinek az eladására kényszerül, ez okozhat a 2008-as helyzethez közeli forintesést, hiszen az állampapír-piaci pánik a spekulánsokat is beindította. Róna Péter egyébként piaci forrásokból úgy tudja, hogy pénteken a Templeton elkezdett magyar papírokat értékesíteni, de a rubel némi erősödése után leállt ezzel.
(Hazafi Zsolt)
Bal-Rad komm: „…Szeretjük azokat a befektetéseket, melyek jó hosszú távú kilátásokkal kecsegtetnek. Emellett mi általában azokat szeretjük, melyeket mások utálnak, jelenleg Magyarország megfelel ennek a kritériumnak…”-kacarászik a spekuláns hiéna! (Persze nem az ő bűnük, hogy ÉLNEK A “MAGYAR” POLITIKAI MAFFIÁK által felkínált “BEFEKTETÉSI” LEHETŐSÉGGEL!)
Az írás szerint alaposan kicseszhetnek velünk az amcsik a Templetonon keresztül, amelynek a “befektetései” között 5-7 százalék lehet a magyar arány, ami viszont ORSZÁGUNK külső államadósságának 11 százaléka! Ami számszerűsítve total netto 14 milliárd amerikai dollár.
NO! EZEN A SZÁMON EL KELL KISSÉ GONDOLKODNUNK!
Mert ragozhatnánk, hogy ez mai értéken 3 360 000 milliárd forint ha jól számolunk! Meg hogy ez húszezres bankókból mekkora rakás. De ne ezt ragozzuk, mert belefájdul a fejünk.
Azon matekozzunk inkább-ez egyszerűbb is-hogy a rendszerváltáskor AMIKOR MÉG VOLT 100% ÁLLAMI TULAJDON, A KÜLSŐ ÁLLAMADÓSSÁGUNK NETTO 20 MILLIÁRD AMERIKAI DOLLÁR VOLT!
Ma pedig-állítólag-140 milliárd! Azaz HÉTSZERES!
Miközben az AKKORI állami vagyon 1-5 százalékára csökkent le MOSTANRA! Azaz 95-99 százalékos a veszteségünk! A MI VESZTESÉGÜNK!
Tényleg jól teljesített ORSZÁGUNK az utóbbi negyedszáz esztendő alatt! Páratlan produktum! Ilyesmire már csak Maradék-Ukrajnának van némi esélye!

Tovább növekedett a szakadék a társadalom felső és alsó rétege között

Egyre többet dolgozunk éjszaka, és a munkánkkal egyre inkább elégedettek vagyunk. Az átlagnál többet és az átlagnál kevesebbet dolgozók aránya is csökkent ugyan, de a szegények és a gazdagok közötti szakadék mégis emelkedik. Csak nagyon kevesen tudnak fedezni egy nagyobb összegű, egyszeri kiadást.
Magyarországon az egy héten nagyon sokat, több mint 50 órát dolgozók aránya az elmúlt években folyamatosan csökkent – derült ki a statisztikai hivatal nemrég megjelent, Jóllét című kiadványából, amely a társadalom elégedettségét vizsgálja. A 2005-ös 10 százalék közeli szintről 2013-ra 6 százalék alá mérséklődött az átlagosnál jóval többet dolgozók aránya, ami részben a válság következménye is lehet. A férfiak körében háromszor annyian dolgoztak heti 50 óránál többet, mint a nők közül: 2005-ben a férfi foglalkoztatottak 13,8, a nők 4,5 százaléka dolgozott nagyon sokat. Közép-Magyarországon a legmagasabb, közel 8 százalékos a nagyon sokat dolgozók aránya, ezzel szemben Észak-Magyarországon csupán 3,1, Közép-Dunántúlon 3,4 százalék ez az arány.
Egyre többen dolgoznak viszont éjjel. A rendszeresen éjszaka dolgozók aránya a válság előtti 4 százalékhoz közeli mélypontról mostanra 7 százalékig emelkedett, ami már magasabb, mint az európai uniós átlag. Az unióban az utóbbi években lassan mérséklődött az éjjeli munkavégzés aránya – vagyis pontosan ellentétes folyamat alakult ki, mint hazánkban –, tavaly 6 százaléknak kellett ilyenkor dolgoznia. Horvátországban 1,5, Lengyelországban és Portugáliában 3 százalék az éjjel dolgozók aránya, ami a legalacsonyabb az EU-ban, ezzel szemben Szlovákiában (közel 16 százalék) és Máltán (közel 10 százalék) dolgoznak a legnagyobb arányban nem szokványos munkarendben. Magyarországon 2013-ban körülbelül kétszer annyi férfi dolgozott éjszakai műszakban, mint nő.
Ezzel együtt sem mondhatjuk, hogy ez emberek elégedetlenek lennének a munkájukkal. A munkával való elégedettség országos átlagértéke 7,09 pont a 0-tól 10-ig terjedő skálán, ahol a nulla az egyáltalán nem elégedett, a 10 a teljesen elégedett választ jelöli. Iskolai végzettség szerint jelentősek a különbségek: a felsőfokú végzettségűek a leginkább, az alapfokú végzettségűek a legkevésbé elégedettek jelenlegi munkájukkal.
A sok éjszakai munka és a túlzott munkavégzés miatt a szabadidő mennyiségével nem túl elégedettek a munkavállalók. Leginkább a szegényebbek érzik úgy, hogy kevés idejük van azzal foglalkozni, amivel szeretnének. A legalsó jövedelmi tizedben csupán 17 százalék elégedett a szabadidejének mennyiségével, a legfelső jövedelmi tizedből pedig 47 százalék gondolja azt, hogy elég ideje van azzal foglalkozni, amivel szeretne.
A 16 éves vagy idősebbek körében a szabadidő mennyiségének átlagértéke egy 0-tól 10-ig terjedő skálán 6,33 pont. A lakosság 33,5 százaléka mondta azt, hogy nagyon elégedett a szabadidejének mennyiségével és 5,2 százalék volt a nagyon elégedetlenek aránya. A legfelső jövedelmi tizedben a nagyon elégedetlenek aránya mindössze 2,3, ezzel szemben a legalsó jövedelmi tizedben 8,6 százalék volt. A tanulók és a nyugdíjasok vannak a legjobb helyzetben, és minél sűrűbben lakott területen él valaki, annál elégedettebb szabadidejének mennyiségével.
A nagyon alacsony munkaintenzitású háztarások (ide tartoznak azok, ahol a lehetséges munkaidő kevesebb, mint 20 százalékát töltik munkával) aránya 2009 óta folyamatosan emelkedett, tavaly azonban a 12 százalékos csúcsról csökkeni kezdett, ami nem lehet független a közmunka felpörgésétől sem, de a 11,4 százalékos arány még magasabb, mint a négy évvel ezelőtti szint. Magyarországon a legalsó jövedelmi ötödbe tartozó népesség 40 százaléka élt nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban. A jövedelmi csoportok között a gazdagabbak felé haladva az alacsony munkaintenzitás kockázata folyamatosan csökken, a legfelső jövedelmi ötödbe tartozók közül csupán minden századik személy élt nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban. Nem szabad elfelejteni, lehetséges, hogy valaki meglévő vagyonból, befektetésből magas szintű anyagi körülmények között, munkavégzés nélkül él.
Ráadásul a lakosság leggazdagabb felső 20 százaléka több mint négyszer annyi jövedelemmel rendelkezik, mint a népesség legszegényebb ötöde. A válság óta évről évre növekszik a szakadék a társadalom rétegei között: a legfelső jövedelmi ötöd egyre többet szerez meg az összes jövedelemből, míg a társadalom legszegényebb 20 százaléka egyre kevesebbet.
A felnőtt lakosság 56 százaléka számol be arról, hogy általában (többnyire vagy mindig) boldognak érezte magát. Emellett minden ötödik felnőtt él úgy, hogy önbevallása szerint vagy ritkán, vagy soha sem érzi magát boldognak, ami a pszichés egészség szempontjából már jelentős rizikófaktort jelent. A legszegényebb jövedelmi ötödbe esők 46 százaléka számolt be arról, hogy általában boldog, míg a leggazdagabb jövedelmi ötöd esetén ez az arány lényegesen nagyobb, 64 százalék.
Még Bulgária is előz minket
Hazánkban igen magas, 76 százalék a lakosságon belül azok aránya, akik olyan háztartásban élnek, ahol nem tudnák fedezni egy nagyobb összeg, vagyis 66 ezer forint kifizetését. A gyermeket nevelő háztartások az átlagosnál még kevésbé érzik a jövőre vonatkozó anyagi biztonságban magukat. Legkevésbé a gyermekét vagy gyermekeit egyedül nevelő szülők vélik úgy, hogy váratlan, nagyobb kiadást fedezni tudnának. A 76 százalékos arány nem csak európai uniós, hanem régiós összevetésben is katasztrofális. Az EU-átlag 40 százalék körüli, Romániában és Lengyelországban 50 százalék körül áll azoknak az aránya, akik nem tudnának egy egyszeri, nagyobb összegű kiadást fedezni. Még Bulgáriában (64,1) és Horvátországban (65,1) kevesebben vannak, akiknek ez a kiadás problémát jelentene, mint nálunk.
(vg.hu)