Ki gondolná, hogy a karácsony alaposan próbára tudja tenni a párkapcsolatot. Nem ritka, hogy ilyenkor a csillagszóró helyett a dühtől szikrázik a levegő. Egy statisztikai felmérés szerint januárban megnő a beadott válókeresetek száma, és ennek okát a szakemberek az ünnepek során felhalmozódott és fel nem dolgozott feszültségekben látják.
Ha egy családban bármilyen okból feszültség van a hétköznapokban, akkor ez az ünnepek alatt még inkább előjön – mondta, Kovácsné Kaszás Beatrix pszichológus, a szekszárdi nevelési tanácsadó vezetője. Minél hosszabb az ünnep, az összezártság, annál több a súrlódás, tette hozzá.
A karácsony környéki feszültségek okait több csoportba sorolhatjuk. Sokan hiszik azt, hogy a karácsonyt pénzben mérik, és ha nincs lehetőség drága ajándékok beszerzésére, akkor az ünnep nem is ünnep igazán. Feszültség akkor keletkezik a párok között, amikor nagyon más értékek mentén gondolkodnak a felek. Ilyenkor segít, ha rangsoroljuk (nem a szeretet erősségének jegyében), hanem hogy kinek mire van szüksége a családban.
A másik feszültségforrás, mely általában a család nőtagjait nyomasztja, amikor úgy érzik, hogy az ünnep megteremtésének minden terhe az ő vállukat nyomja. A bevásárlástól, a takarításig, főzésig. Az egyenlőtlen munkamegosztás sorozatos konfliktusok forrása lehet. Ám még több összetűzésre kerülhet sor, ha a párunkat éppen karácsony előtt vagy alatt szeretnénk megváltoztatni. Ugyan miért gondolják olyan sokan, hogy a férfi, akinek addig a legkiugróbb teljesítménye az volt, hogy leült a terített asztal mellé, majd egy csapásra porszívót ragad, vagy húst paníroz lelkesen?
Feszültségforrás még az összezártság is, azok számára, akik a hétköznapokon csak napi néhány órát töltenek együtt. Sokan egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a rájuk szakadt üres órákkal, amelyet a család és a párja szeretettel és tartalommal szeretne megtölteni. És tőle is ugyanezt várja. De hogy álljon ehhez a feladathoz az, aki hónapszámra csak a vacsorák vendégszereplőjeként vesz részt a család életében? Gyakran éppen ez az időszak döbbenti rá a feleket, hogy rég más irányba tartanak, és már nem jelentik egymás számára ugyanazt, mint régen. A legjobb, ha felismerik ezt, ugyanis innentől kezdve van min dolgozni a következő karácsonyig.
– Minden érzelmi félreértésnek az az alapja, hogy nem a fájdalmunkat mutatjuk meg a másiknak, hanem a haragot, indulatot, számonkérést, mondta a pszichológus. A másik nem lát a vádaskodás mögé, tehát vagy védekezik vagy visszavonul. Így ahelyett, hogy kapcsolódnának érzelmileg, inkább eltávolodnak egymástól. Valójában mindenki szeretne szeretni és szeretve lenni, de saját magunk intézzük el önmagunknak, hogy ezt ne kapjuk meg. A szeretet kifejezésének nemcsak az ajándékozás az egyetlen módja. Lehet szívességet, gesztusokat felajánlani a másiknak, együtt töltött időt, egy kedves, szeretettel teli írást róla, amit egyébként talán szemérmességből élőszóban nem tudnánk megfogalmazni. Egy közös élményt, egyszerű programot, amibe bele tudok feledkezni. Együttérző szavakat, egy ölelést, ami semmit nem akar, egyszerűen csak jelzi, hogy „itt vagyok melletted”.
Elvált férjek, csonka családok, ajándékot váró gyerekek
Sokan vannak azok is, akik nem teljes családban ünnepelnek. Egy benzinkúton dolgozó fiatalember mesélte a következőt: – Agglegényként szívesen vállalok munkát ilyenkor is már évek óta. A szüleim vidéken élnek, újévre megyek inkább hozzájuk. A benzinkúton érdekes dolgokat lát az ember ilyenkor is, 24-én, ahogy sötétedik, alig van forgalom, este kilencig kizárólag férfiak érkeznek a shopba, autóik dobozokkal, ajándékzacskókkal tele, és még valami csokoládét válogatnak feszülten. Tudom, hogy kik ők, az elvált férjek. Elképzelnem is nehéz, hogyan lehet ezt kibírni, menni a régi családba, ott talán már új férfi is van, a régi anyós, neki kell még az utolsó pillanatban valami bonbon. A gyerekek várják, de lehet, hogy a felnőttek egymáshoz se szólnak, de a gyerekek miatt végigcsinálják a közös ünnepet.
Edina, a 42 éves elvált asszony már szinte nem is emlékszik arra az időszakra, amikor a karácsony még meghitt, bensőséges családi ünnep volt. Számára a szenteste évről évre növekvő számú idegenek kínosan feszengő gyülekezete lett. Lányaik 4 és 6 évesek voltak, amikor férjével, Istvánnal a válás mellett döntöttek. A fontos családi ünnepeket azonban továbbra is együtt töltötték. A gyakorlat, kompromisszumok árán ugyan, de sokáig működött. Félretették egymás iránti haragjukat, a kislányok pedig izgatottan várták az év legszebb estéjét, amikor újra együtt láthatják szüleiket. Az ünnepi asztal körül helyet foglalók száma öt évvel a válás után kezdett növekedni, nem kis kellemetlenséget okozva minden résztvevőnek. István először csak az új barátnőjét hozta magával, majd jöttek annak kamaszodó fiai is. Hamarosan Edina is társra talált, így nem volt kétséges, hogy párja és annak két kislánya is velük karácsonyozik. A régi tagok féltékeny szemmel néztek az újakra, az újak zavarban érezték magukat a régiek miatt. Mára csak szép emlék maradt a valaha volt meghitt karácsonyok ünnepe, mondta Edina.
(teol)