A lengyel fegyveres erők tagjai eligazításon vettek részt egy olyan katonai létesítményben, ami ugyan Lengyelország területén működik, de oda mindeddig kizárólag az amerikai katonák léphettek be. Az eligazítás során arra utasították a lengyeleket, hogy Patriot rakétakomplexumokat is küldjenek az orosz határra.
A lengyel fegyveres erők tagjai eligazításon vettek részt egy olyan katonai létesítményben, ami ugyan Lengyelország területén működik, de oda mindeddig kizárólag az amerikai katonák léphettek be – derült ki a lengyel védelmi minisztérium által kiadott közleményből.
A sajtóközlemény szerint az eligazítást többek közt Timothy Sheriff dandártábornok, a dél-karolinai 263. rakétavédelmi parancsnokság helyettes parancsnoka tartotta, aki a Patriot rakétakomplexumok orosz határon való jelenlétének szükségességéről beszélt.
A Saber Strike nevű hadgyakorlat részeként történt eligazítás az első alkalom, hogy lengyel katonákat is beengedtek a Lengyelország területén működő amerikai létesítménybe.
A Saber Strike hadgyakorlat részeként több Patriot rakétakomplexum védi a légteret, nem sokkal azután, hogy a lengyel kormány bejelentette; fontolóra veszi, hogy állandó jelleggel amerikai fegyveres erő állomásozzon Lengyelországban.

Az amerikai fegyveres erő lengyelországi jelenléte részét képezi a NATO tervezetének, mely szerint többek közt egy harmincezer fős tartalékos haderő, emellett a légierő több száz gépe kell azonnali bevetésre álljon abban az esetben, hogy Oroszország átlépné saját határait.
Összehasonlításként: a Politico beszámolója szerint az Amerikai Egyesült Államok több mint 800 katonai létesítményt működtet az USA határain kívül. Ezzel szemben a britekek, franciáknak és Oroszországnak együttesen van 30, külföldön működtetett katonai létesítménye.

http://www.hidfo.ru/2018/06/amerikai-raketakomplexumokkal-gyakorlatoznak-az-orosz-hatar-menten/